Ssd disk kullanımı ve swap alanı.

Başlatan WhiteNight, 14 Temmuz 2014 - 18:53:37

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

WhiteNight

   Merhaba. Forumda araştırdım fakat bulamadığım için bu başlığı açtım. Eğer cevabı bir yerlerde var ise, linkini verebilir ve bu başlığı silebilirseniz memnun olurum.
   Ssd disk kullanıyorum ve bir ubuntu türevi olan elementary os kuracağım. Fakat ssd disk kullanıyorum ve swap alanı meselesi kafama karıştırdı. Bulabildiğim kadarıyla birkaç yerde kısaca değinilmiş, fakat ayrıntılı bir bilgi ve kurulum yönergesi gibi belgelere (varsa eğer) ulaşamadım. Malum ssd disklerin kullanım ömürleri var ve bunu mümkün olduğunca uzatabilmek için Windows altında çeşitli ayarlar yapılıyor. Örneğin disk birleştirmeyi kapatmak gibi. Linux için neler yapmalıyım ve kurulum yönergelerinde dikkat etmem gereken noktalar neler? Özellikle disk bölümleme bu noktada oldukça önemli sanırım. Yardımcı olabilirseniz memnun olurum. Teşekkürler.

kindly34



WhiteNight

   Çok teşekkürler. Linkler çok işime yarayacak gibi. İncelemeye başlasam iyi olacak :-) Hayırlı geceler.

WhiteNight

   Tekrar merhaba. Şöyle bir sorun yaşıyorum. Ssd diskime linux, hdd diskime de windows kurmak istiyorum. Bahsettiğiniz sayfalardan istifade ettim, fakat bu tip bir konfigürasyondan bahis geçmemiş. Ayrıca bunu eskiden iki hdd üzerinde zaten yapıyorduk deyip başladım kuruluma. Önce windowsu kurdum. Ssd diskim disk0 konumunda. Hdd disk1. Windows kurulumu, bütün driver, gerekli ufak tefek ayarlar, programlar vs bittikten sonra linux kurulumuna geçtim. Problem daha en başta karşıma çıktı. Kurmak istediğim dağıtım Elementary OS. Usb üzerine gerek sitesinde tavsiye ettiği unetbooting aracıyla, gerekse benzer diğer araçlarla denememe rağmen sonuca ulaşamadım. Live oturumun ilk masaüstü arka planı geldiğinde sistem fena halde ağırlaşmaya başlıyor. Öyle ki farem dönmekten mevlevi dervişi olup çıktı. Lakin sonuç yok. Daha sonra tekrar windowsa dönüp biraz araştırayım derken disk yönetiminde farkettim ki bizim windows tutmuş boot bölümünü ssd üzerinde oluşturmuş. Sanırım ilk disk olduğundan mütevellit bunu böyle yapmak doğrusudur gibi bir yargıyla hareket etmiş kendileri. Al takke ver külah boot bölümünü hdd üzerine taşıyamadım ve en kestirmeden ssd diski fiziksel olarak sistemden ayırıp hdd yine aynı bağlantı noktasında kalmak kaydıyla windowsu tekrar kurdum. Şu an hali hazırda çalışan sistemim bu. Tüm ayarlamalar ve kurulumlardan sonra ssd diski sisteme tekrar bağladığımda windows sistemde değişiklikten ötürü başlangıç yapamayacağını kibarca dile getirdi. Cihazımın biosunda seçmeli başlangıç f12 ve burdan hdd seçip başlat dediğimde paşa paşa açılıyor tabii. Yalnız sadece bu şekilde açılıyor. Muhtemelen Elementary kurmayı becerebilsem grub aynı biosun seçmeli başlangıcı gibi bir ortam oluşturup windowsun yine başlamasını sağlayacak. Geçmişte iki hdd üzerinde bu şekilde kurulum yaparken de başıma geldiğinde böyle olmuştu diye yine aynı düşüncedeyim. Aslında bu seferde hddyi sistemden fiziksel olarak uzaklaştırıp elementary kursam yine bios seçmeli balangıçtan istediğim diskten önyükleme yapıyor olacak diye düşünüyorum ama, grup bunu zaten otomatik yapıp beni iki tuşa basma zahmetinden kurtarıyorken ne gerek var diye düşünüp üstadlara bir sorayım istedim. Yardımlarınızı esirgemezseniz memnun kalırım. Sağlıcakla.

neynefes

Sistem kasılmasının usb den kaynaklandığını düşünüyorum. Zira canlı başlangıç yapıldığında bilgisayarın hdd kaynağını kullanmıyor. Yanlış mı düşünüyorum? Başka dağıtım deneme fırsatınız oldu mu hiç ?

WhiteNight

   Evet oldu. Ubuntu 14.04 denedim, lakin sonuç değişmedi. Kasılma öyle böyle değil. takriben yarım saat sabrettim ama sağ üst panelden tıkladığım kablosuz ağlaş ikonundan liste karşıma gelmedi ve resetle windowsa dönüp tekrar araştırmaya başladım. Aslında her iki sistemi de ssd üzerine dual boot olarak kurabildim fakat windowsta sadece tek bir program kullandığım ve bunun da performansla alakası olmadığı için diğer * her şey için ssdyi kullanmak istediğimden windowsu hddye sırtlamak istiyorum. Bahsettiğim bir muhasebe programı. Linux altında bazı alternatifler buldum fakat eski verilerimi taşıma noktasında sıkıntı yaşadığım için buna çözüm bulana değin bu şekilde devam etmeyi düşündüm. Çözüme ulaştığımda windowstan kurtulmak niyetindeyim birde. Asıl bu sebepten windows sadece hdd üzerinde kalsın, ileride verileri aktarmanın yolunu bulduğumda hddye bir formatla işim hallolsun istedim.
   Bahsettiğiniz usb kaynaklı sorun dizüstümün usb portları ise, windowsu da usb bellek üzerinden kurdum. Linux için değişik portları da denedim. Yani sanıyorum bu ihtimali eledik gibi.

neynefes

Portları kastetmedim. Peki Hdd çıkartıp ssd tek kaldığında kurulumu denesek ?

WhiteNight

 Anladım. O zaman şöyle söyliyeyim; Windowsu kurduğum aynı flash belleği kullandım elementary isosunu yazdırmak için. Hatta genelde bu işler için sürekli kullandığım hi level marka en ucuzundan bim insörtünde görip aldığım belleğim var. Ne zamandır gözüne bakıyorum bi bozulsa da atsam diye ama meret çok yavaş ama bi o kadar sağlam çıktı. Ben tuttum sandiski kullandım bu sefer böyle olsun dedim. Dediğinizi deniyeyim birde. Ama malum dizüstü, söküp takma işleri biraz meşakkatli. Anlaşılan bu iş bana bir geceye daha malolacak. (Orada ki bir afaki oldu biraz, farkındayım  :) )

plazma

İlk windowsu kurmanız gerektiği için sata1 portuna hdd sata2 protunada ssd yi bağlayın, sonra önce win kurun hdd ye sonrasında da ssd ye ubuntuyu kurun. ondan sonra portları değiştirip gurubu güncellersiniz ssd 1 de hdd 2 ikinci kısımda buluablir isteğe bağlı tabi bu değişim gerekli değil o kadar da.

neynefes

Notebook'ta ssd msata ise dediğini yapamaz @plazma

pomakemir

sandisk ssd aldım disk yarın gelecek geldiği gibi ubuntu kurmayı düşünüyorum bir sorun olur mu acaba ?

neynefes

@pomakemir, kurulum aşamasına geçin bir sorunla karşılaştığınızda yardımcı olmaya çalışırız. Olmayan SSD'nin ne sorun çıkartacağını bilmiyorum :)

WhiteNight

#13
Alıntı yapılan: neynefes - 16 Temmuz 2014 - 19:44:11
Notebook'ta ssd msata ise dediğini yapamaz @plazma

   Hayir msata degil diskim. Epey ugrastan ve pek cok deneme/yanilmadan sonra linux mint live uzerinden su an sistemi acabildim. Eh linux bazda benim gibi kit bilgiye sahip biri icin bu da bir gelisme. :) Geri bildirim icin actim burayi ve henuz Turkce klavye ayarini yapmadigimi simdi farkettim. Noktalamalarda epey sorun yasiyorum bilginize. ;)
   Sorularinin cevabina gelince; Ssd diskimin markasi ocz, modeli vector 128 gb sata 3. Kurulum yapmaya calistigim sistem dizustu. Marka: Acer. Model: Aspire 8930G. Pm45 chipsetli ve sata portlari sata2 destekli.
   Simdi bir kez daha elementary ile deneme yapacagim. Olursa ne ala. Olmaz ise @plazma`nin dedigi gibi hdd port1 de olacak sekilde once windowsu, ardindan port2 de ssd kombinasyonuyla elementary kurmayi deneyecegim. Gelismeleri aktaririm. Hayirli geceler.


Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 17 Temmuz 2014 - 03:39:55

Bu arada unutmadan, verilen baglantilardan da edindigim bilgilere gore ssd ile swap kullanmamak en iyisi. Tabii ram miktari yeterli olmak kaydiyla. Ben sistemime ram takviyesi yaparak 6 gb yapmis idim. Sanirim sorun cikarmadan benim icin ziyadesiyle yeterli olur bu sartlar altinda. Bolumlendirme noktasinda tavsiyeleriniz ne olur? Sonucta 128 gb diskin tamamini linuxa ayiracagim. Windowsu kurdugum hdd 320 gb ve 100 + 220 gb seklinde bolumlendirip ilk 100 gb bolume windows kurdum. Kalan 220 gb zaten depo alani. Tamami hdd kurulumlarda ikinci disklere home bagladigimiz oluyordu fakat burda bunun bana getirisi ne olur diye dusundugumde pek pozitif bir sonuc cikacakmis gibi gelmiyor. Sizler ne dersiniz?

neynefes

Bu konuyu bizde konuştuk. İlla /home kısmını ayıralım mı diye. Bence gerek yok. Ben direk sistemi bağlıyorum tek parça olarak. Swap'ta kullanmıyorum.

Peki bölümlere ayırmış olsak ssd ne kadar başarım gösterir? Kesin bir bilgiye ulaşamadık.

WhiteNight

   Forum windows ozelinde bir forum olsa, kesinlikle tek parca kullanilmali derdim. Zira ssd disklerin doluluk yuzdesi genel performansa dogrudan etki ediyor. Lakin linux dosya sistemleri uzerinde bilgi sahibi olmadigim icin, bu soruya cevap verebilecek durumda degilim. Direk sistemi bagliyorum derken, / ve /home seklinde degil mi? (ve ben hala Turkce klavye ayarlarimi yapamadim tabii.)

neynefes

Evet diski tek parça halinde "/" bağlamak.

Bu arada trim özelliği için ek işlemler yapmak gerekiyor ssd için onu da hatırlatayım dedim.

WhiteNight

#17
   Evet trim destegini biliyorum ve hatirlattigin icin tesekkurler. Ve nihayet elementary live uzerinden yaziyorum su an bunlari. Sistemde herhangi bir agirlik olusmadi. Sanirim harcadigim saatlerin geri donusunu almaya basladim. :)


Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 17 Temmuz 2014 - 04:40:30

   Bu arada;
   Direk sistemi bagliyorum derken, / ve /home seklinde degil mi? demistim.
   Evet diski tek parça halinde "/" bağlamak. demistiniz.
   Biraz kafam karisti dogrusu. Evet benim dedigim mi demek istenilen?
   Ben olur da baska dagitimlar denemek istersem diye, surekli ayni program ve ayarlari yeni bastan yapmak zorunda kalmamak, yada ileride onceden kullandigim bir dagitima donmek istemem veya donmek zorunda kalmam halinde bana yardimi olabilecek sekilde sekillendirmek istiyorum. Bu durumda senaryoyu nasil kurmam gerekir?
   Su an kurulumun disk bolumlendirme asamasindayim. Yeni bolum olustur dedim ve ontanimli olarak Ext4 gunluklu dosya sistemi geldi karsima. Lakin verilen ilk cevaptaki linkte okuduklarimdan anladigim kadariyla gunluklu bir dosya sistemi pekte onerilmiyor ssd diskler icin. ReiserFs, btrfs, JFS, XFS gibi baska dosya sistemleri de var secenekler arasinda ama onlarda da gunluklu diyor. Burda bir kucuk destek lazim iste.  ???

neynefes

#18
Kusura bakmayın anca cevap verebiliyorum.
Günlüklü dosya sistemlerinin günlük tutmasını kapatabilirsiniz. Ext4 aslında çok güçlü bir dosya sistemi. Hatta Sudo'da bir arkadaşımızın yazısı var ona da bakabilirsiniz. Ayrıca başka dağıtım denemek isterseniz diski küçültüp sonradan bölüm de oluşturabilirsiniz. Size tavsiyem öncelikle sanal sistemde deneyin işletim sistemlerini daha pratik olur.

Disk tek parça halinde biçimlendir derken bağlantı noktası / olacak.

plazma

ubuntu 14.04 ve türvlerinde trim aktif geliyor zaten onun altındaki dağıtım ve sürümlerde açmanız gerekebilr elle

mendirec

Alıntı yapılan: plazma - 17 Temmuz 2014 - 11:53:13
ubuntu 14.04 ve türvlerinde trim aktif geliyor zaten onun altındaki dağıtım ve sürümlerde açmanız gerekebilr elle
Sadece Samsung ve İntel markalı SSD'lerde aktif haldeymiş.
https://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=42920.0

plazma


WhiteNight

#22
   Bu konu, benim elementary ile imtihanıma döndü şu mübarek günlerde. Disk bölümlemede aklıma gelen her türlü senaryoyu uyguladım. Hatta en son al dedim bütün ssd senin bildiğin gibi bölümle ne yaparsan yap ve öyle kurdum. Şu an ordan yazıyorum bunları ama aynı başlarda ki ağırlık devam ediyor. Gören diyecek bodrumdan eski 486 laptopu çıkarmış ona kurmuş. Güya swap kullanmayıp ömrünü uzatacaktım. Birçok kez bölümlendirip biçimlendirdim zaten şimdiden. :) Ekran kartına bir ara takılıp o konuları kurcaladım forumda (ve diğer forumlarda). Ek sürücülerde yükleyip denedim sonuç değişmedi. Bu sürücü etkinleştirilmiş fakat şu an kullanımda değil diyor. Fakat forumda bir arkadaşın bahsettiğine göre bu bir çeviri hatasıymış. Verilen kodlarla incelediğimde kartımın modeli chipseti gibi bilgilere ulaşabiliyorum.

lspci | egrep "VGA|3D|Display"
01:00.0 VGA compatible controller: NVIDIA Corporation G96 [GeForce 9600M GT] (rev a1)


glxinfo | grep render
direct rendering: Yes
OpenGL renderer string: GeForce 9600M GT/PCI/SSE2
    GL_NV_depth_buffer_float, GL_NV_conditional_render, GL_NV_depth_clamp,
    GL_NV_vertex_program3, GL_NVX_conditional_render, GL_SGIS_generate_mipmap,


   Çıktılarım bu şekilde. Duruma göre ekran kartı sorunu değil. Artık aklıma gelen tek şey elementary ile ssd anlaşamıyor. Bir yerlerde yanlış olan *bir şeyler var ama henüz bulamadım. Bu kadar uğraşıp uykusuzluğa katlanmışken de pes etmek hiç işime gelmiyor. :(

  Ayrıca http://hasanyilmaz.net/kati-hal-surucusu-ssd-basarimi-icin-ubuntunun-yapilandirilmasi-3-trim-sorunu-nedir-bu-ozellik-nasil-etkinlestirilir/ adresinde bahsedilenleri uygulayıp trimi aktif hale getirmeye çalışırken, fstab içeriğini şöyle görüyorum.

# /etc/fstab: static file system information.
#
# Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a
# device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices
# that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
#
# <file system> <mount point>   <type>  <options>       <dump>  <pass>
proc            /proc           proc    nodev,noexec,nosuid 0       0
# / was on /dev/sda1 during installation
UUID=1f2cc123-2c1d-4905-a1ee-7b4e7bd275d3 /               ext4    errors=remount-ro 0       1
# swap was on /dev/sda5 during installation
UUID=e816955e-6051-419d-a118-b7f65fa3e452 none            swap    sw              0       0

   Burada /home nerede? ona da discard eklemem gerekiyor sayfadan anlayabildiğim kadarıyla ama, göremediğim için henüz bir değişiklik yapmadım.

plazma

Ekran kartından şüpheniz var ise https://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=44195.0 başlıktaki glmark2 yi kurup birde onunla "benchmark" testi yapabilirsiniz bakalım hata vericek mi vermez isede puan kaç çıkacak :)

WhiteNight

   Sonuç bu:

=======================================================
    glmark2 2011.09
=======================================================
    OpenGL Information
    GL_VENDOR:     NVIDIA Corporation
    GL_RENDERER:   GeForce 9600M GT/PCI/SSE2
    GL_VERSION:    2.1.2 NVIDIA 173.14.39
=======================================================
[build] use-vbo=false:  FPS: 647
[build] use-vbo=true:  FPS: 707
[texture] texture-filter=nearest:  FPS: 658
[texture] texture-filter=linear:  FPS: 656
glmark2: symbol lookup error: glmark2: undefined symbol: glGenerateMipmap