[Çözüldü] Hp sleekbook 15 uefi modunda windows8 yanina ubuntu kurulum sorunu

Başlatan Taifuru, 04 Temmuz 2014 - 14:31:03

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Taifuru

Oncelikle merhabalar linux konusunda yeni sayilirim fakat az cok bilgim var. Simdi benim sorunum su bende hp sleekbook 15 dizustu bilgisayar var ( not bilgisayar suan yanimda haftaya eve donecegim) windows8 yuklu olarak geldi elime fakat ben artik windowstan sıkıldım ozgur dunyaya adim istiyorum dedim. Ubuntu yuklemeye karar verdim. Fakat bir yandan da windows kalsin istiyorum( lazim oluyor). Uefi belasina denk geldim bir sekilde onuda gectim ubuntuyu yukledim fakar grub acilista cikmiyor. Ubuntu ya f9 a basip boot devices tan sectikten sonra ulasabiliyorum. Ve sda 9 a kadar cikti bu bolumler. Ubuntuyu actiktan sonra windowsun ya da yedeklerimin bulundugu bolumude mount edemiyorum. Windows izin vermiyor tarzi bir sey ler yaziyor. Bende diski tamamen silip formatlamaya karar verdim fakat onuda yapamiyorum cunku window8 diskim yok. Ve ayrica bu hpnin recovery denen seyleride var diski silersem onlarda gitmis *olacak. Bu isin altindan nasil cikarim. Biraz uzun ve karmasik oldu ayrica kullandigim turkece icin kizmayin telden yaziyorum bilgisayarima 1 hafta erisimim yok.

heartsmagic

Sırayla gidelim. UEFI'yi nasıl hallettin? Normal şartlar altında sağlıklı bir kurulum yapıp Boot Repair ile de Grub'u düzelttikten sonra senin karşına Grub'un gelmesi gerekiyor.

Windows bölümlerini bağlayamama sebebin de yüksek ihtimalle kendisinin kapanmamasıdır. Windows 8 gerçek kapatma yapmıyor, uykuya yatırma tarzı bir şey yapıyor. Gerçi yedek bölümüne de aynı muameleyi yapıyor mu pek emin değilim. Hatayı görmek lazım yorum yapmak için.

Bence sen UEFI konularını tekrar gözden geçir ve Boot Repair'e bir şans ver. "Secure Boot", "Fast Boot" gibi şeylerin kapası olması gerekiyor tabi.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

Taifuru

Gordugum secure boot olayi falan kapali aslinda suan boot repair ile benim isim cozulebilir fakat cok bolum oldugundan ve farkli farkli bir suru bolum oldugundan diske zarar gelmesinden korkuyorum. Pc elime gecince daha ayrintili bir cevap yazabilirim

neynefes

@heartsmagic, başıma geldiği için paylaşmak istiyorum. UEFI kurulum yapıldıktan sonra BIOS'ta boot seçeneklerinde HDD boot ayar kısmı var. Oradan ubuntuyu ilk sıraya getirmeden grup'u kursanda gözükmüyor.
Benim bilgisayarda mı böyle * bir şey oldu yoksa normalde de böylemi bilmiyorum.

Ayrıca Win8 disklerinin hepsini kapatıyor mount etmiyor.

heartsmagic

@Taifuru, Boot Repair disklere bir şey yapmaz, UEFI destekle Grub yapılandırmasını hallediyor sadece. Şans verebilirsin emin ol.
@neynefes, Boot Repair ile Grub ayarı yapılmış mıydı peki?

Taifuru

@heartsmagic bir deniyim o zaman . Gerci ben komple windowstan kurtulmak istiyorum ama olmuyor iste

heartsmagic

İlk iletinde Windows kalsın demişsin? Eğer Windows'tan kurtulacaksan da durum pek değişmiyor. Ben yeni aldığım makinede Windows istemiyorum, GPT istemiyorum, UEFI istemiyorum dedim tüm diski biçimlendirdim yine kuramadım ha deyince. MBR yaptım diski, ardından kurulumu yaptım, sanki UEFI kurulumu yapmışım gibi sistem hiç açılmadı, Grub gelmedi. Tutup Boot-Repair kurup düzelttim. Güvenli başlangıç, hılzı başlangıç gibi şeyleri de kapatmıştım.

Kısacası Windows olsun olmasın bu UEFI sıkıntı çıkartabiliyor. Üreticiden üreticiyi de çözüm yolları değişiyor sanırım, resmen salağa çevirdi bu mesele bizi bunca sene sonra.

Taifuru

Sonunda bilgisayarımın başına geçtim şuan ubuntudan yazıyorum ve boot-repair i denedim en sonunda şöyle bir şey yazdı repair başarılı olamadı tarzından

http://paste.ubuntu.com/7791238/

şuan ne yapmam gerekli ?

nuked

biostan boot order sırasını ubuntu yapmanız gerekiyor. Windows disklerinin bağlanmama sebebi windowsun kapatılmadan uyku moduna alınmış olması ve güvenlik tedbiri olarak dosya sistemi temiz değil bayrağı etkin göründüğünden diski bağlamaz, taranması(chkdsk) gerek yada windows ilk açıldığında kendisi yapar.

heartsmagic

Taifuru

@nuked ve @heartsmagic internette araştırırken bunu buldum :(

[HP Only] Once you have done the above you may still find that you do not get GRUB appearing. Apparently this is a feature of HP laptops, pressing F9 on boot will display a boot options menu and you can select Ubuntu from there and display the GRUB menu, otherwise the default boot option is Windows and this default can not be changed.

hp nin bize yaptığı bir şaka :( neyse bende zaten ubuntu yu böyle açıyordum fakat grub gözükmüyordu sebebi de buymuş. Yardımlarınız için teşekkürler. Fakat hala şu disklerin bağlanma olayını çözebilmiş değilim

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 14 Temmuz 2014 - 13:54:02

Evet şuan mount etme olayını da çözmüş bulunmaktayım windows8 hızlı başlatmak için kendini tam olarak kapatmıyor ve ubuntu da bu yüzden erişemiyor. Belki aynı sorunu olan arkadaşlar vardır şu şekilde yapsınlar.

Denetim Masası -> Güç Seçenekleri -> Güç düğmesinin Yapacakları -> görünmeyen seçenekler gibi birşey var yukarda ona tıklayın ve altta
Hızlı başlatmayı etkinleştir seçeneğindeki tik işaretini kaldırın işte bu kadar :)

heartsmagic

Geri bildirim ve etiketi için teşekkürler.
Evet, disklerin ara ara bağlanmama sorunlarını yaşamanızın sebebi Windows'un o yeni huyu.