[Çözüldü] 64 bit olayı nedir ?

Başlatan eronis, 01 Temmuz 2014 - 18:19:28

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

eronis

Diyeceksiniz ki araştırdın mı.
- Evet forumu hatim ettim :D
32 bitin 64 bite göre daha çok paketi olduğu söylendi bu ne anlama geliyor ? Birde 64 bitte ubuntu kullanırsam
- Misal oyun oynarken, playonlinux yada steam ile sorun yaşarmıyım ?
- Misal program kurarken, tar.gz yada .deb uzantılı programlar kullandığım var. Program konusunda kıtlık çekermiyim ?
- Ubuntu Software Center. 32 bitte daha fazla uygulama var dendi ama ben 64 bitte de her istediğimi buluyorum. Zaten 64 bitte Software Center da bulamadığım bir şeyi 32 bittede bulamıyorum.

Burada sorun kararlılık değil. Yazılım olarak sorun yaşarmıyım 64 bit sistemde ? Yani uygulama kıtlığı olurmu ? Kullandığım GIMP, INKSCAPE, NETBEANS, MONO, GEANY gibi pisi linux mağazasında bile bulabildiğim uygulamalar hep. Sonra vokoscreen vs. ppa'lardan uygulama yüklüyorum. Daha önce sorun görmedim belki benim beceriksizliğimdi ama .tar.gz uzantılı bir programı kuramamıştım. hoş 32 bitte de kuramadım ama kurmaya baya yaklaşmıştım.

Birde arkadaşlar, belki size zahmet olacak ama şurdan sonra yazdıklarımı dikkatli okurmusunuz. Program kurmada bir hata yapıyorum sanırım.

eğer tar.gz ise

tar -xvzf

eğer tar.bz2 ise

tar -xvjf

klasör içine girmek için

cd

sonra configure dosyasını olduğu bölüme girdikten sonra

./configure

make

sudo make install

Bu kadar değil mi ?

Birde sanırım bazı programlar direk çıkartılıp bir dizine atılarak çalışıyormuş. Buraya kadar doğruysam lütfen onu anlatın bana.
The Linux philosophy is 'Laugh in the face of danger'. Oops. Wrong One. 'Do it yourself'. Yes, that's it. --Linus Torvalds

plazma

14.04. 64bit, steam kullanıyorum sıkıntı yaşamadım, polde de zaten wine32 bit sürümünü kullanıyorsunuz herzaman sitem 64 bile olsa.

meda

32 bit ve 64 bit mimari yapılar hakkında  nette yeterince bilgi var.

Program kurulumu kabaca yazdığın gibi fakat en genel bilgi indirdiğin arşiv dosyasının içerisinde beni oku ya da readme dosyaları içerisinde yer alır.
"BEDAVA Bedava yaşıyoruz, bedava;Hava bedava, bulut bedava;
Dere tepe bedava;Yağmur çamur bedava;Otomobillerin dışı,Sinemaların kapısı,Camekanlar bedava; Peynir ekmek değil ama Acı su bedava;Kelle fiyatına hürriyet, Esirlik bedava; Bedava yaşıyoruz, bedava. Orhan VELİ"

eronis

Alıntı yapılan: shadow.32 bit ve 64 bit mimari yapılar hakkında  nette yeterince bilgi var.

Program kurulumu kabaca yazdığın gibi fakat en genel bilgi indirdiğin arşiv dosyasının içerisinde beni oku ya da readme dosyaları içerisinde yer alır.
dostum sanırım bu program kurma, linux ayarları, terminal vs deneyerek yanılarak öğreniliyor. Kimse kesin bir şey demiyor çünkü her program için ayrı paketler yüklemek gerekiyor sanırım. Hepsinin kurulumu farklı. Eğer yanlışsam lütfen düzelt. Artık kullanarak öğreneceğiz. Eskiden bende arch linux, slackware, gentoo gibi dağıtımlara çok hevesliydim ama sonradan ubuntunun nimetini anladım. Artık ubuntudan şaşmam :D
The Linux philosophy is 'Laugh in the face of danger'. Oops. Wrong One. 'Do it yourself'. Yes, that's it. --Linus Torvalds

meda

Evet her bir paketleme farklı bir bağımlılık içeriyor. Ya da bağımlılığa gerek olmaksızın direk kurulumu yani derlemesi sorunsuz oluyor. Ben en çok da bu yazılım merkezinin oluşunu seviyorum. Envayi çeşit program var.
Dere tepe bedava;Yağmur çamur bedava;Otomobillerin dışı,Sinemaların kapısı,Camekanlar bedava; Peynir ekmek değil ama Acı su bedava;Kelle fiyatına hürriyet, Esirlik bedava; Bedava yaşıyoruz, bedava. Orhan VELİ"

eronis

abi aslında ubuntu linuxu bırak daha önce eline bilgisayar almamış windows bile kullanamamış bir kişinin kullanabileceği kadar kullanıcı dostu. Azcık bilgisayar ingilizcesi ve ubuntu terminal dilini kavramak gerekiyor. Manjaro, Pisi Linux ve Ubuntu. Bu 3 dağıtım bilgisayardan zerre anlamayan adamları kapsıyor bence. Mandriva bu konuda artık biraz geri kaldı sanki. İşi paraya döktüler. Benim korkum ya bir gün ubuntu'da benzersiz bir dağıtım olunca kendini paralı yaparsa ? Red Hat, Mandriva, SUSE yaptı bunu. Hatta Red Hat Fedora tabanlı oldu ve fedorayı ücretsiz yaptı. Sonra fedorayı millet geliştirdi paketler çıkardı, adamlarda o paketleri red hat'in içine atıp millete sattı yine. Mageia, Open Suse gibi linuxların geri kalmasının asıl nedeni bence bu. Neden biz geliştirelim adam satsın ki ? Ubuntuyu bu yüzden çok seviyorum ama dediğim gibi eğer paralı olursa kullanmam. Gene Ubuntu tabanlı başka bir dağıtımı belki kullanırım.

meda

Eğer ki Ubuntu ve Elementary OS bir gün paralı olursa mesela 16.04 sürümü gibi parasını veririm. Verdiğim paraya hiçte acımam. 8) Bana göre en eksiksiz en sorunsuz dağıtım. Ubuntu ile sorunum yok ama 32 bit ve 64 bit farketmeksizin Linux programlarının çoğu kararsız. 64 bit yazılımların daha sağlam olduğu söylenir.

eronis

Abi linux dağıtımlarının kararsız olmasının bir nedeni var. Gönüllü yapıyorsun. Bedavaya yani. Kimse bedava bir şeyden mükemmelite bekleyemez. Eğer bir programı mükemmel kullanmak istiyorsak programlama öğrenip programı gözden geçirirsek bazen çok komik hatalarla karşılaşabiliyoruz.

"MİSAL" bir programda bug oluyor,
- Neden ?
- Adam parantezi kapatmamış :D
- Adam virgül koymamış :D

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 02 Temmuz 2014 - 00:39:36

Hazır aklıma gelmişken, ben pisi linux'a destek olabilmek istiyorum ama programlamada yeniyim. Hangi programlama dilini öğrenirsem adamlara en iyi desteği verebilirim ? Bu dağıtımın hayata geçmesini çok istiyorum. Türklerin pardusun devamı niteliğinde yaptıkları bir dağıtıım. Beta versiyonunda henüz. Destek olmak için neleri bilmem ne tür kitaplar okumam lazım ? Henüz HTML5, Javascript, CSS hakkında bir kitap okuyorum. Ne önerirsin ?

if

@eronis, konuyu dağıtma lütfen. Bir başlık altında tek bir konu konuşulsun ki takip etmesi kolay olsun. Daha sonra okuyanların konuyu anlamalarını zorlaştırmasın.

heartsmagic

Alıntı yapılan: eronisabi aslında ubuntu linuxu bırak daha önce eline bilgisayar almamış windows bile kullanamamış bir kişinin kullanabileceği kadar kullanıcı dostu. Azcık bilgisayar ingilizcesi ve ubuntu terminal dilini kavramak gerekiyor. Manjaro, Pisi Linux ve Ubuntu. Bu 3 dağıtım bilgisayardan zerre anlamayan adamları kapsıyor bence. Mandriva bu konuda artık biraz geri kaldı sanki. İşi paraya döktüler. Benim korkum ya bir gün ubuntu'da benzersiz bir dağıtım olunca kendini paralı yaparsa ? Red Hat, Mandriva, SUSE yaptı bunu. Hatta Red Hat Fedora tabanlı oldu ve fedorayı ücretsiz yaptı. Sonra fedorayı millet geliştirdi paketler çıkardı, adamlarda o paketleri red hat'in içine atıp millete sattı yine. Mageia, Open Suse gibi linuxların geri kalmasının asıl nedeni bence bu. Neden biz geliştirelim adam satsın ki ? Ubuntuyu bu yüzden çok seviyorum ama dediğim gibi eğer paralı olursa kullanmam. Gene Ubuntu tabanlı başka bir dağıtımı belki kullanırım.
Mandriva ne yapmış merak ettim derdim ya da Redhat falan, ancak tartışma başlıklarında yaparım genelde bunu. Konu kapalı olduğu için karşılıklı yazışamayacağımızdan belirtelim, ortada kötü olarak yapılan bir şey yok. Redhat istediği politikayı uygulayabilir, isterse alır bir dağıtımı temel alır ve onu satar. İsteyen alır, isteyen almaz, almayanlar için sorun nerede? Yapmaması gereken şu: Fedora'yı kobay olarak kullanmamak. Bunu bilinçli olarak yaparsa sorun var demektir, yapmıyorsa zaten sorun yoktur. "Biz geliştirdik başkası satamaz" meselesi de yanlış. Biri isterse alır bir özgür yazılımı, üzerine bir iki şey ekler, eklemez sonra da onu satar. Bunda hiçbir sıkıntı yok, yeter ki lisansa uysun o da özgür olarak dağıtsın. Kaldı ki Redhat genelde destek satar, tabi o desteği kendince düzenlediği bir dağıtım üzerinden yapması da normal.

Alıntı yapılan: shadow.Ubuntu ile sorunum yok ama 32 bit ve 64 bit farketmeksizin Linux programlarının çoğu kararsız. 64 bit yazılımların daha sağlam olduğu söylenir.
Katılmadığımı söyleyeyim sadece, zira cevap hakkı doğuyor. Fakat bu cümlenin bu şekilde kalmasına da içim razı olmadı. "Çoğu" ifadesi burada benim açımdan sorunlu olan kısım.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.