[Çözüldü] Hdd Bölme/Biçimlendirme

Başlatan ernuynk, 15 Haziran 2014 - 13:28:47

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

ernuynk

Merhaba arkadaşlar,

1 TB'lık Hdd yi yaklaşık 250 gb ve 700 gb şeklinde biçimlendirdim. Ubuntu'yu SSD ye yüklemek istemedim. 250 GB lık Hdd ye yükleyecektim. Yükleme ekranında 250 Gb'ı ext4 şekline getirerek yükledim. Dolayısıyla Windows 8 üzerinden laptop'u açtığımda 120 GB'lık SSD ve 700 GB'lık HDD gözüküyor. Ubuntu'nun yüklü olduğu 250 GB'lık HDD yi nasıl temizlerim ?

Aslında sorum şu, Ubuntu'yu nasıl silebilirim? Daha sonrasında Ubuntuya özel ilerde kullanmayacağım 100 GB'lık bir bölüm açarak ona ubuntu yükleyeceğim. Bu 250 GB biraz fazla oldu :)

Teşekkürler

meda

"BEDAVA Bedava yaşıyoruz, bedava;Hava bedava, bulut bedava;
Dere tepe bedava;Yağmur çamur bedava;Otomobillerin dışı,Sinemaların kapısı,Camekanlar bedava; Peynir ekmek değil ama Acı su bedava;Kelle fiyatına hürriyet, Esirlik bedava; Bedava yaşıyoruz, bedava. Orhan VELİ"

heartsmagic

1. Silmek yerine ayırdığın bölümün boyutunu küçültebilirsin. Söylendiği üzere 100GB bile çok. Kocaman kocaman oyunlar kurmayacaksan 20-25GB yeter de artar bile.
2. Eğer silmek istiyorsan Windows'un "Disk yönetim aracı"nı kullanmalısın. Orada muhtemelen "bilinmeyen, desteklenmeyen" gibi bir ifade görürsün bölüm için. Silersin, ardından da Windows için MBR düzeltmesi yaparsın. Aksi takdirde karşına Grub çıkar ve hiçbir sistemi açamaz, zira sen Ubuntu'yu silmişsindir.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

siberoloji

Ubuntu yükleme cd/Usb ile bilgisayarı başlat. Karşına çıkan seçeneklerden DENE seçeneğini işaretle ve sistemi canlı olarak başlat. Açılan Ubuntu içerisinde Gparted programı ile 250 gb alanı silip ntfs olarak biçimlendir. Artık windows o alanı görür. Bilgisayarınızı tekrar başlatıp windowsa girin. Windows komut satırından FIXMBR ve FIXBOOT komutlarıyla başlangıçta görünen Grub açılış yöneticisini de silebilirsiniz.

ernuynk

Alıntı yapılan: heartsmagic - 15 Haziran 2014 - 17:25:41
1. Silmek yerine ayırdığın bölümün boyutunu küçültebilirsin. Söylendiği üzere 100GB bile çok. Kocaman kocaman oyunlar kurmayacaksan 20-25GB yeter de artar bile.
2. Eğer silmek istiyorsan Windows'un "Disk yönetim aracı"nı kullanmalısın. Orada muhtemelen "bilinmeyen, desteklenmeyen" gibi bir ifade görürsün bölüm için. Silersin, ardından da Windows için MBR düzeltmesi yaparsın. Aksi takdirde karşına Grub çıkar ve hiçbir sistemi açamaz, zira sen Ubuntu'yu silmişsindir.

Yönet kısmında, küçültmeyle ilgili bir şey yok. Sadece birim sil var. Bu işlem sizin dediğiniz silme işlemi mi? Ve MBR düzeltmesi tam olarak nedir?

Teşekkürer

siberoloji

Evet, birim sil işlemi yapıp daha sonra yeni birim ve NTFS dosya sistemli bölüm oluşturma yapmalısınız.

Bilgisayarınızı açınca Ubuntu mu? Windows mu? diye soran bir ekran çıkıyor mu karşınıza?
Cevabınız evet ise; işte onu GRUB dediğimiz ve MBR diye ifade edilen disk bölümünde yüklü açılış yöneticisi yapıyor. Eee siz Ubuntuyu silince bu GRUB a ihtiyacınız kalacak mı? Hayır. O zaman MBR içerisine yüklü GRUB açılış yöneticisini nasıl sileceksiniz? İşte bir önceki mesajda belirtmeye çalıştığım gibi.

Cevabınız hayır ise; MBR düzeltmeye gerek yok.

heartsmagic

Alıntı yapılan: ernuynk - 16 Haziran 2014 - 21:46:29
Yönet kısmında, küçültmeyle ilgili bir şey yok. Sadece birim sil var. Bu işlem sizin dediğiniz silme işlemi mi? Ve MBR düzeltmesi tam olarak nedir?

Teşekkürer

Windows tarafından küçültme işlemi değil, sadece silme işlemi yapılabilir. Küçültme işlemi için bir adet Ubuntu Canlı CD ihtiyacını görür. Gparted uygulaması ile küçültebilirsin bölümü. Diğer sorularını zaten @siberoloji cevaplamış.

ernuynk

SSD'ye Windows 8 kurduğum için direk windows açılıyor. Eğer HDD'yi seçersem Ubuntu yüklüyse hangi sistemin açılacağını soruyor. Ubuntunun yüklü olduğu kısmı Windows üzerinden (disk yönetiminde) sildim ve artık bütün HDD'yi windows üzerinden kontrol edebiliyorum. HDD'ye ubuntu yüklemeden önce yani içinde herhangi bir sistem yokken HDD'den başlatınca direkt SSD'ye geçerek Windows'u açıyordu. Şimdi bu işlemi yaptığım zaman aşağıdaki gibi bir hata alıyorum. Bu da sizin anlattığınız olay sanırım.

[eklenti yönetici tarafından silindi]

heartsmagic

Evet, o diskin başında yani MBR'sinde Grub kurulu ve o da Ubuntu'yu arıyor ki başlatabilsin. Fakat sen Ubuntu'ya ait kök bölümü içeren disk bölümünü sildiğin için hata veriyor. MBR düzeltmesi yapacaksan da SSD için değil, HDD için yapacaksın aklında bulunsun. Fakat, yarın bir gün oraya yine bir Linux dağıtımı kuracaksan yapman şart değil. Kurulumda Grub'u yine diskin başına kurarsan kendisi düzeltecektir sorunu.

ernuynk

HDD'de 50 GB'lık yeni bir alan oluşturdum. Bu alana Ubuntu yükleyeceğim için herhangi bir işlem yapmama gerek o zaman.

Yardımlarınız için teşekkür ederim.

heartsmagic

Rica ederiz. Sorunu çözmen durumunda: cozuldukonusu