[Çözüldü] OS Tercihleri

Başlatan WhiteScars, 10 Haziran 2014 - 23:19:52

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

WhiteScars

#25
Alıntı Yap
Deveye sormuslar : "Boynun neden egri?" diye, deve de "Nerem dogru ki?" demiş. Yazdıkların baştan sona yanlışlarla dolu. @heartsmagic sana doğruları anlatıyor sen hâlâ kendi hayal dünyandaki "doğrularla" konuşuyorsun.
Bu konu "OsX kullanmaya başladım, aydınlandım." temalı yazılardan biri. O yüzden ciddiye alıp cevap vermedim. Ama @heartsmagic'in bu kadar çabasına rağmen gerçekleri görmemekteki ısrarına dayanamadım. Ubuntu'nun daha iyi olmasını mı istiyorsun? Güzel. Git önerilerini hata kaydı açarak Ubuntu geliştiricilerine sun. Yarı İngilizce yarı Türkçe iletilerinle forumu daha fazla kirletme.

Bir şeyin doğru ya da yanlış olduğunun kararını sen kimsin ki veriyorsun? Burada konuşulan şeyler kişisel fikirler. Olaylara bakış açısı. Ahmet'e Mehmet'e buna katılabilir, Ayşe'ye Remzi katılmayabilir. Sen buna "Bu konu "OsX kullanmaya başladım, aydınlandım." temalı yazılardan biri" dersin, forum kirlenmesi dersin, bense buna geniş çaplı açık kaynak kodlu yazılım tartışması derim, işletim sistemi seçimi derim, Gnome 3, unity tartışması derim, Canonical'ın izlediği politika tartışması derim.

Ben yazdıklarıma dikkat etmeye çalışıyorum. Eğer yazmak istediğim bir şeyin tam olarak türkçede ifade edemiyorsam ingilizce yazıyorum. Örneğin "deterministic" diye bir kelime kullandım. Bunu kararlı olarak mı çevireceksin? Burda anlatmak istediğimin türkçesi yok. Bulamadım buyur burda:

http://en.wikipedia.org/wiki/Deterministic_system

Bazen türkçesi aklıma gelmediğinde ingilizcesini yazıyorum. Böyle durumlar için özür dilerim. Bunu bilinçli bir şekilde yapmıyorum. Görürsemde geri dönüp düzeltmeye çalışıyorum. Kullandığın usluptan dolayıda bir daha dil konusunda senden gelen bir eleştriyi kabul etmeyeceğimide beyan etmek istiyorum.

Benim hayal dünyamda! Canonical için yaptığım yorumlara benzer şekilde düşünen insanlarda varmış. Businessinsider'da benim hayal dünyamda olan bir site zaten. Hatta benim gibi düşünenlerde hayali hepsini ben yaratıyorum.
http://www.businessinsider.com/mark-shuttleworth-turning-ubuntu-into-the-next-apple-2012-4

Alıntı YapGPL lisanslı bir yazılım bedava demektir.
"GPL, yazılımın ücretlendirilmesi hakkında hiçbir fikir beyan etmez. GPL yazılımları ücretsiz olmak zorunda değildir. Üretici firma ya da kuruluş, yazılımını GPL ile lisanslayıp, dağıtabilir ve karşılığında da bir ücret talep edebilir. Bu madde en baştan beri sözleşme içerisinde olmasına rağmen, GPL yazılımların çok büyük bir kısmı ücretsizdir. Genel yaklaşım yazılımdan değil, kullanıcıya sunulan kurulum, eğitim, yönetim ve ek modül yazma gibi süreçlerden para kazanılması şeklindedir. Bu özelliğiyle GPL pek çok lisanstan ayrılmaktadır."

Yok bu benim bahsettiğim GPL :) Bir yazılım GPL olupta yazılımın satışı yapılması olayı ne kadar var açıkcası bilmiyorum. Varsa örnekleri paylaşırsanız sevinirim. Zaten bir insan/firma satacaksa bu yazılımı GPL lisanslamaz. Ben daha şu anda GPL lisanslanmış bir yazılıma yazılım için para vermedim. O yüzden GPL lisansı yazılımlar bedavadır diyorum. Biri sorsada bedavadır demeye devam ederim.

Teşekkürler siberoloji alıntı olayını özetlediğin için.

Muhtemelen bu konuya daha fazla cevap yazmayacağım. İnsanları karşıma alıyormuşum gibi geliyor. Yanlış anlaşıldığımı düşünüyorum. Zaten pek uygun olmadı bu foruma bu konu. Çok tepki geliyor.

Bu konuyu kilitleyebilirmiyiz?
İnsanoğluna bırakabileceğiniz en güzel miras tecrübelerinizdir.

heartsmagic

Alıntı yapılan: WhiteScars - 21 Haziran 2014 - 16:33:01
itiraf ediyorum, unity toplasan 1 gün kullanmışımdır. Yeni sürümlerinde belki daha başarılıdır. Fakat bir pencere açınca menülerin tepede olma olayı gibi şeyler görünce :) işte olmuyor benim için. Compiz uzun süre kullandım. Gnome 2 ile beraber. Compizin masaüstü kullanımına kattığı kolaylık zaten bambaşka bir şey. MacOS'un desktop kullanımı çok iyi değil herşeyin çalışması benim hoşuma gidiyor. Ne bileyim gnome 3'te flash video seyrederken ekran koruyucunun devreye girmesi (Hatta bunun için Caffein diye bir extension çıkardılar) sorunu 2 major sürümde vardı. Bana unity macos'tan alınmış bir desktop'u andırıyor. Fakat Gnome 3 özgün daha öncede bunu belirtmiştim. Fakat haklısın biraz daha yakından tanımak lazım, yarın bir sanal makinada ubuntu kurup unity'e bir bakayım. Bu kadar lafı boşa mı ettim. Merak ettim :)

Demek ki önce kullanıp sonra eleştirmek lazım. İnsan tanımadığı bir şeyi eleştirirse komik duruma düşer. Evrensel seçkeyi beğenmeyebilirsin, ancak bu küçük beğenmeme olayı koskoca bir masaüstünü eleştiri hakkını sana veriyorsa bile haklı çıkartmıyor.

Alıntı Yap
Şimdi mesela ubuntu software center üzerinden ürün satışının yapılması buna bir örnek. Ubuntu yazılım merkezini canonical değilde açık kaynak yazılım geliştiren bir grup yapsaydı benim bu kadar tepkimi çekmezdi. Şöyle diyebilirdim, adamlar open source yazılıma vaktini veriyorlar, karşılığında gelir kazanmak istemeleri normal.

Şart mı o insanların yazılım merkezi üzerinden satış yapmaları? Değil, gidip kendi sitesinden de satabilir, satıyordur da. Ne diyor Canonical, istersen yazılım merkezine koyarım ancak şartları var. İşte komisyondur, paketlemedir falan. Bunun neresi yanlış ki? Zoral silah mı dayanıyor o insanların kafasına?

Alıntı Yap
Ama bunu firma yaptığı zaman bana ters geliyor. Sanki bir nevi ubuntu kullanıcılarını "ticari" bir yaklaşıma teşvik etmeye çalışmaları gibi.

Neden öyle olsun? Neden bir "firma" yapınca garip olsun. Bak hatırlatıyorum burada firma=şirket kelimesini kullanmışsın. Bunun altını çiziyorum zira bir sonraki paragrafta kendi kendini çürütmüş olacaksın.

Alıntı Yap
Diğer yandan ubuntu one'da belli bir miktar ücretsiz arttırmak istersen ücretliydi (yanlış hatırlıyor olabilirim). Sırf bu yüzden kullanmadım. Şu an da kapatılıyormuş. Bunun benzerini google veriyor. Ama google ticari bir şirket.

Evet, bir miktar ücretsizdi, istersen ücret verip arttırıyordun, bunun nesi yanlış? Ha, Google şirket de Canonical değil mi? Şirket olduğunu kabul ediyorsun, kendisi herkese parasız pulsuz hizmet vereceğiz diyen bir şirket mi?

Alıntı YapCanonical Ltd.[6] is a UK-based privately held computer software company founded (and funded) by South African entrepreneur Mark Shuttleworth to market commercial support and related services for Ubuntu and related projects. Canonical employs staff in more than 30 countries and maintains offices in London, Boston, Taipei, Montreal, Shanghai, São Paulo and the Isle of Man.

Alıntı YapLinux üzerinden para kazanmak ile linux kullanıcıları üzerinden para kazanmak farklı bir şey. Red Hat'ın enterprise olması ve dağıtımının desteğini (kendisini değil) para ile vermesi linux üzerinden para kazanmak, fakat ubuntu one gibi servisi ucundan verip daha fazlası için ücret talep etmek linux kullanıcıları üzerinden para kazanmak. Bu benim tasvip etmediğim bir şey.

Yani, Redhat enterprise satıyor, desteğini de para veriyor bu kullanıcı üzerinden para kazanmak olmuyor, Linux'un kendisinden para kazanmak oluyor. Ubuntu verdiği hizmetten para alınca kullanıcıdan almış oluyor. Şimdi, yazılım merkezinde satılan hiçbir şeyi alma zorunluluğum yok, onların da satma zorunluluğu yok. Kaldı ki sen olayı baştan yanlış bildiğin için bu durumu garipsiyorsun. O baştan yanlış bildiğin olaya aşağıda değineceğiz.

Alıntı Yap
Bu forumda gönüllülük esası olarak insanlara bedava yardımcı oluyorsun değil mi? Şimdi bende şöyle bir şey yapıyorum. Diyorumki, bende kullanıcılara cevap vericem ama bir yere kadar daha fazlasını görmek isterlerse bana yıllık 25$ verecekler. Sence böyle bir toplulukta bu nasıl karşılanır? Bunun ubuntu one'dan ne farkı var?

Örneğin yanlış, Ubuntu One şöyle yapsaydı doğru olurdu. "Dosyalarınız gönderiliyor: %50. Üzgünüz, %100'ünün gönderilmesi için satın almanız gerekiyor". İşte bu senin örneğin, kısacası yanlış örnek veriyorsun. Ancak, Canonical aynen Google ve diğerleri gibi demiş ki "Şu kadar alan ücretsiz, üzeri ücretli". Şöyle de diyebilirdi: "Arkadaşlar Ubuntu One tamamen ücretli bir servistir". Bir şey söylemeye hakkın olur muydu? Eğer olurdu diyorsan Redhat'e de söylemelisin, Debian'a da söylemelisin, bütün dağıtımlara söylemelisin, ücretsiz bir X One çıkartıp sana sunsunlar. Kısacası senin hikâye şuna benziyor: Yolda biri sana yaklaşıyor, "Al arkadaş sana hayrına limonata vereyim, serinlersin" diyor, sen de tutup "Vay arkadaş bunun yanındaki kurabiye neden bedava değil" diyorsun.

Forum örneğini de düzelteyim. Eğer cevaplarını yarım bırakırsam bu büyük haksızlık olur, para istesem bile haksızlık olur kendi adıma. Fakat şöyle dersem ve sen veya bir başkası bana gelip "Arkadaş sen burada gönüllüsün ne parası istiyorsun, utanmaz, arlanmaz, bilmem ne felsefesine uymuyor bu" o zaman kendimi savunurdum. Diyeceğim şeye geleyim: "Arkadaşlar ben burada gece 00:01'e kadar bulunuyorum, bu saatten sonra benden cevap istiyorsanız şu kadar bu kadar ödeyin lütfen" Farkı anlayabileceğini düşünüyor, daha doğrusu ümit ediyorum.

Alıntı Yap
Samimi konuşalım. Sence ubuntu bu kadar çok kullanıcıya ulaşması Canonical'ı bu yöne sevk etmemişmidir. Yani bu işten para kazanalım düşüncesine? Ubuntu şöyle bir şey yapsaydı. Mesela dağıtım için kendi geliştirdikleri paketleri ayrıca bir tarafa koyup, kardeşim bunlarıda istiyorsan para vereceksin, istemiyorsan buyur community versiyonumuz var dese yine bir sorun yok. Benim özgürlük anlayışımın içinde işin ücretsiz sunulması var, eğer ben ücret ödemek istersem ödeyebilmeliyim.

Etmemiştir. Mesele bir önceki iletimde söylediğim şey, bağışla tekne yürümüyor. Hele hele senin gibi düşünenler olduğu sürece hiç yürümüyor. Para kazanılabilmesinin yanlış olduğunu düşünüyorsun, yanlış düşünüyorsun.

Alıntı Yap
Laptop kapağı bir örnek. Bir şeyin yazıldığı gibi olmasına. Bu örneği şöylede verebilirdim. Bash scripti yazdığında ((i++)) gibi bir şey yazdığında ne olmasını beklersin? i'nin değerinin bir artmasını ama diyelimki bi kere 1 artıyor başka zaman 2 :) Bash scriptlerini çalışması deterministic bilgisayar örneği :) Aynı şekilde eğer oraya laptop kapağını kapattığında uykuya al seçeneğini koyuyorsan o alet uyuması lazım. Aksi olduğunda bir iki belki dert edilmeyebilir ama bir vakitten sonra insanı bayıyor. Ya onu hiç koyma, yada koyarsan emin ol o çalışsın. Tabi böyle bir durumu açık kaynak kodu geliştiren bir gruptan beklemek yanlış olabilir. Sonuçta gönüllük işi, ama arkasına canonical'ı almış bir dağıtımın bunları çözmesi lazım. MacOS'ta ben böyle şeylerin düzgün çalıştğını gördüm. Bir şeyi yap diyorsun ve yapıyor. Ne eksi ne fazla neyse o :) Belki masaüstü kullanımı için linux'e *kararlı dememek lazım. İş sunucuya gelince tartışmaya gerek yok, linux, solaris başkasını gözüm görmez. Sunucularda kapak yok ne de olsa  ve bir şeyi yap dedin mi yapıyolar gece gündüz :)

Ben yazılanların cidden okumadığını ya da çok hızlı okuduğunu düşünüyorum. Hâlâ, MacOS X diyorsun bu konuda. Ben de diyorum ki, MacOS X dediğin şey kendi donanımı üzerinde tıkır tıkır çalışıyor, senin kurduğun dağıtımsa her makineye kurulabiliyor. Ne demek oraya koyuyorlarsa çalışması gerekir? Nasıl deneyecek geliştiriciler dünya üzerindeki her makineyi? Doğru dürüst şirket desteği yok (Microsofta olduğu gibi), ortada tek bir makine yok (Apple'da olduğu gibi). Bir de üzerine "Arkadaş Canonical para kazanmamalı" diyen senin gibi kullanıcılar mevcut. Okumuyorsun diyorum zira önceki sorulara cevap vermiyorsun. Sence MacOSX dünya üzerindeki her makinede tıkır tıkır çalışır mı? Cevabı iyi biliyorsun. Bu nedenle "koyduysan oraya olmalı" tezinden artık vazgeç bence. Zira sorulara cevap alamıyorum, üzerine tekrar temcit pilavı gibi önümüze aynı örneği koyuyorsun.

Alıntı Yap
Nasıl beleş yazılım diye bir şey yok? Linux ve bir çok açık kaynak kodlu yazılımlar  GPL lisanslı değil mi? GPL lisanslı bir yazılım bedava demektir. Kimse senden kaynak kodunu saklayamaz. Eğer GPL lisanslı bir yazılımın bir parçasını kendi yazılımında kullanırsan, senin yazılımında GPL lisanlı olmak zorundadır. Özgür yazılım felsefesini çıkma sebeplerinden biride topluluğa ait bedava yazılım üretmektir. Örneğin AutoCAD 3DMax programına dünya para dökmek istemeyen (dökemeyen) Blender kullanır. Bu bir özgürlüktür. Seçme şansın var. Bir de işin geliştirme açısından baktığın bir özgürlük felsefesi var. Ticari firmaların sattıkları yazılımlara güvenmeyip, her şeyi açık seçik geliştirmek istemek. Bu da bir özgürlüktür. Ticari firmaların kölesi olmamak için. Özgür yazılım'a bakış açılarımız farklı o zaman :)

Şimdi, şu yukarıdaki paragraftan sonra senin hakkında iki şey düşünebiliyorum:

1. Ya "troll yapma" niyetiyle açtın bu başlığı,
2. Ya da cidden bilgi konusunda çok ama çok eksiğin var.

İyi niyetle ikinci gruba girdiğini düşünüyorum. GPL dediğin lisansı güzelce bir incele, GNU felsefesini tekrar oku, öğren. Özgür yazılım neymiş, bir daha araştır. Lütfen. Öteki türlü inan komik duruma düşüyorsun bu kadar yazışmadan sonra. Ha, bunu da yazmak istemezdim, genelde de karşı tarafı incitmemek için ilk başlarda yazmam. Ancak ben vaktimden çalıp bu kadar şey yazıyorsam, bu kadar şey anlatmaya gayret gösteriyorsam, karşı taraftan da "ısrarcı iddialarını" ortaya saçmadan önce araştırma yapmasını, daha önceden bir şeyler biliyor olmasını beklerim.

Özgür yazılıma bakış açımız farklı değil dostum, sen özgür yazılım denen şeyi de, GPL'yi de yanlış biliyorsun. Bunun daha net bir cevabı olamaz. Gidip kendi sitelerinden öğrenebilirsin işin doğrusunu. Özgür yazılım != beleş. Daha net anlatayım kısacası. Özgür yazılım == açık kaynak/dağıtılan kod. Kısacası ücretli olabilir kendisi, bal gibi olabilir yani.

Alıntı Yap
RedHat duyulmazmı ya :) Bu adamlar linux üzerinden para kazanıyor. Kendilerini takdir ediyorum umarımda hep böyle gider. Bunlar linux kullanıcıları üzerinden para kazanmıyorlar. MySQL gibi mesela :) Desteği parayla kendisi değil.

Ha yani, Redhat cici, Canonical kaka :) Canonical neyi parayla satıyor destek haricinde bana bir söyler misin? Bir X şirketi Linux kullanıcısı değil midir? Son kullanıcı mı olmalıdır illa kullanıcı dediğimiz şey. Redhat kazanınca iyi, Canonical kazanınca kötü. Vay dünyanın geldiği hâle yanayım ben :)

Alıntı Yap
İçinde GPL geçen her şey benim için bedavadır. Bütün dünya için bu böyledir. İşi sonradan cıvıtıp Lesser versionlar, yok commons creative ıvır zıvır lisanlı programlardan bahsetmiyorum. Linux gücünü GPL'den alır. Laptop kapak olayı halloldu ya mac'e terfi edince :)

Bkz: Önceki cevaplar.

Alıntı Yap
Evet bunun için ayakta alkışlıyorum seni. Yapsın enterprise sürüm isteyen alsın. Hatta desinki normali laptopun kapağı kapatınca kapanmayabilir ama bu kesinlikle kapanacaktır. Bunun için 100$ istiyoruz desin ben veririm. Ama sürmesin benim önüme google'dan apple'dan ordan burda yapılmış verilmiş servisleri. Samimi söylüyorum donation link'i koysa ubuntu için daha fazla para kazanır. Bizim insanımızda pek bu kültür yok, ama yurt dışında ciddi anlamda böyle bir kültür var. Adam oynadığı oyunu web sitesi üzerinden yayın yapıyor. Seyredenler adama bağış atıyor. Adam 5-6 saat oyun oynuyor ve 200$ para kazanıyor. Buna bağış yapan insanlar var. Ubuntu'ya mı yapmayacak?

Bkz: Önceki cevaplar.


Bir cevap daha gelmiş. GPL olayını çözmüşsün, güzel. Senin ne anladığın ya da parayla satılan ve GPL olan uygulama olup olmaması değil mesele. Mesele özgür yazılımın beleş olarak addedilmesi.

Bu başlık bu foruma neden uymasın ki? Ben ve burada cevap verenler kendinden gayet emin ve rahatlar. Tepi verdiğim meseleler de ortada, sorulan sorulara cevap alamıyoruz, karşı tarafın bilgi düzeyi bu konuda yanlış yorumlar yapmasına sebep oluyor, bu kadar. Öteki türlü her şekilde konuşulur.

Ancak, eğer bundan sonraki yazışmalar bu kıvamda giderse ben de cevap vermeyeceğim bu başlıkta. Çünkü dönüp dönüp aynı şeyleri söylemek zorunda kalıyorum, sorulara cevap alamıyorum. Arada bir de yanlış olan bilgileri düzeltmek durumunda kalıyorum. Umarım okuyan diğer insanlara fayda sağlamıştır bu kadar yazdığımız şeyler.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.