Kurulum sonrası görüntü problemi

Başlatan Keton, 09 Haziran 2014 - 23:00:18

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Keton

Herkese merhaba. Gönül isterdi ki ilk mesajım sadece bir merhabadan ibaret olsun ancak, maalesef bir problem yaşıyorum ,bu nedenle merhabanın ardından hemen sıkıntımı dile getireceğim. Bu adam da ilk mesajında hemen sorunlarla başlamış demeyin lütfen. Bu kabalığım için de kusuruma bakmayın. Çok eski sayılmayacak bir bilgisayara Xubuntu kurdum ve yüksek ihtimalle ekran kartından şüphelendiğim bir sorun yaşıyorum. Aynı sorunu Ubuntu'da ve pisi tabanlı Pardus'ta da yaşamıştım.

Kurulum sonrası bilgisayar düzgün bir şekilde başlıyor ve şifre giriş ekranına gelindiğinde ekranda hareketli çizgiler halinde, tüm ekranı kaplayan saçma sapan bir görüntü ortaya çıkıyor. Bilgisayara reset atıp tekrar başlattığınızda aynı yerde bu defa farklı arkafon renginde aynı çizgilerle karşılaşabiliyorsunuz. Bazen sorunsuz bir şekilde açılan sistem, bazen böyle bir sıkıntı oluşturuyor. Görüntüyü tarif etmesi zor, ekran görüntüsünü sistem tam açılmadığı için alamıyorum. Bu nedenle benzerini kendim GIMP marifetiyle çizmeye çalıştım. Özensiz ve üstün körü olmasına rağmen fikir verecektir.

resimdeki çizgiler sağa sola hareket eder nitelikte. Ayrıca her açılışta faklı çizgi ve arkafon renkleri mevcut.

DONANIM BİLGİLERİ:
Gigabyte 73pvms2h anakart
Nvidia GeForce 7100 / nForce 630i tümleşik ekran kartı
Core to duo e7600 işlemci
4gb ram ddr2 800mhz

Ekran kartı tümleşik 256 mblık bir ekran kartı bunun altını çizmek gerek, ayrıca güncel sahipli test edilmiş, nvidia legacy binary driver-version 304.117 kullanıyor.

Bu sıkıntının çözümünü bir türlü bulamadım. Yardımlarınızı bekliyorum.
Teşekkürler

[eklenti yönetici tarafından silindi]

heartsmagic

Alıntı yapılan: Keton - 09 Haziran 2014 - 23:00:18
Bu adam da ilk mesajında hemen sorunlarla başlamış demeyin lütfen. Bu kabalığım için de kusuruma bakmayın.

Hoş geldin.
Neden kabalık olsun, forum ilk iletide dahi olsa sorunları aktarmak için mevcut :)

İlk sorum şu olsun, sahipli sürücüler kurulmadan önce bu sorun oluyor mu? Bir de şu çıktıyı alalım biz yine de:
lspci | grep VGA
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

Keton

Alıntı yapılan: heartsmagic - 10 Haziran 2014 - 00:31:19
Alıntı yapılan: Keton - 09 Haziran 2014 - 23:00:18
Bu adam da ilk mesajında hemen sorunlarla başlamış demeyin lütfen. Bu kabalığım için de kusuruma bakmayın.

Hoş geldin.
Neden kabalık olsun, forum ilk iletide dahi olsa sorunları aktarmak için mevcut :)

İlk sorum şu olsun, sahipli sürücüler kurulmadan önce bu sorun oluyor mu? Bir de şu çıktıyı alalım biz yine de:
lspci | grep VGA

Teşekkür ederim.
Genellikle kurulumu yapar yapmaz uygun sürücüleri yüklediğimden, uzun süre sahipli sürücü yüklemeden kullanmadım. Bu nedenle tam olarak cevap veremiyorum. Ancak sürücüyü yüklemeden bu sorunla karşılaştığımı hatırlamıyorum.

VGA çıktısına gelince. Daha önce ekran kartını yazmıştım ancak kod çıktısını da payşaiıyorum

00:10.0 VGA compatible controller: NVIDIA Corporation C73 [GeForce 7100 / nForce 630i] (rev a2)

Gam Kenarı

Sizin çıktı sonuçlarına bakınca Google'de şunları buldum.

Ben bu konularda bilgili sayılmam ama anladığım kadarıyla sorun şu an yüklü olan sürcünüzden kaynaklanıyor gibi. Farklı bir sürücü yüklemeyi dener misiniz?

Keton

Alıntı yapılan: Gam Kenarı - 10 Haziran 2014 - 02:47:56
Sizin çıktı sonuçlarına bakınca Google'de şunları buldum.
Ben bu konularda bilgili sayılmam ama anladığım kadarıyla sorun şu an yüklü olan sürcünüzden kaynaklanıyor gibi. Farklı bir sürücü yüklemeyi dener misiniz?
cevabınız için teşekkür ederim.

Farklı göürünümler ancak sanırım aynı sıkıntıdan kaynaklanıyor. Ek sürücüler içerisinde görebildiğim en uygun sürücü bu. Zaten önerilen sürücüyü kullanıyorum.Sürücüler listesi şu şekilde

Ayrıca listeden 304 ve 173 numaralı sürücüleri yükledim. İkisinde de aynı sorun oluyor.

gnukarabatak

Benim dizüstü de NVIDA tümleşik grafik aygıtı kullanmakta. En iyi performansı nvidia'nın kendi sitesinden indirip kurduğum sürücü ile verim aldım. Senin için NVIDIA nın sitesinden yaptığım arama betiği şu. Yalnız dikkatimi çeken senin sürücü için farklı bir numara vermiş Nvidia. Bir bak derim :
http://www.nvidia.com.tr/object/nv_search_tr.html?cx=009029091075083507105%3Agudmxezh2zy&cof=FORID%3A11%3BNB%3A1&hl=tr&gl=tr&q=GeForce+7100
Linux kullanmak bir farklılık, linux'te kod yazmak ise ayrıcalıktır.

Keton

Alıntı yapılan: gnukarabatak - 10 Haziran 2014 - 21:17:28
Benim dizüstü de NVIDA tümleşik grafik aygıtı kullanmakta. En iyi performansı nvidia'nın kendi sitesinden indirip kurduğum sürücü ile verim aldım. Senin için NVIDIA nın sitesinden yaptığım arama betiği şu. Yalnız dikkatimi çeken senin sürücü için farklı bir numara vermiş Nvidia. Bir bak derim :
http://www.nvidia.com.tr/object/nv_search_tr.html?cx=009029091075083507105%3Agudmxezh2zy&cof=FORID%3A11%3BNB%3A1&hl=tr&gl=tr&q=GeForce+7100

Biraz önce onu da denedim en uygun sürücünün http://www.nvidia.com.tr/drivers/results/59906 olduğunu düşünerek indirdim. .run uzantılı sürücülerin nasıl yükleneceğine dair bir makale buldum ve adım adım izleyerek yükledim. Ancak kurulumun "installing DKMS kernel module" aşamasına gelindiğinde yükleme %5'de iken aşağıdaki fotoda görüldüğü şekilde bir hata alıyororum.

NOT: Aşağıdaki resimde ayarlar--> ek sürücüler ekranından yükleme yaptığımda zaman zaman çıkan hatanın ekran fotografı yer almakta. Daha önce çekememiştim. Çekip ekleyim dedim.

gnukarabatak

Bu bağlantıya daha önce baktınmı bilmiyorum ancak benim yaptığım bir çalışmanın linkini veriyorum.
https://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=42518.0

Bu bağlantıda heartsmagic'in önerileri doğrultusunda kurulum şeklide var.
Linux kullanmak bir farklılık, linux'te kod yazmak ise ayrıcalıktır.

heartsmagic

@Keton, hangi anlatımı takip ettin? Öncesinde sürücüleri kaldırdın mı?
Ben Nvidia'dan kurulacak sürücülerin de aynı sonucu doğuracağını düşünüyorum ama. Çıktıyı istememin sebebi de Linux tarafının tam olarak algıladığını görmek istememdir.

Sen sürücüleri bir kur, durumu görelim. @Gam Kenarı'nın bulduğu sonuçlar takip edilince benzer sorunun açık kaynaklı sürücülerde yaşandığını gördüm:
https://bugs.freedesktop.org/show_bug.cgi?format=multiple&id=33887

Ancak sen hatırlamadığını söylemişsin. Orada NoAccel ve ShadowFB seçeneklerini xorg.conf dosyasına işlenmesinden bahsetmiş biri, gerçi bunu sadece bir kişi söylemiş. Olmadı bir deneriz.

Keton

Alıntı yapılan: heartsmagic - 11 Haziran 2014 - 01:30:55
@Keton, hangi anlatımı takip ettin? Öncesinde sürücüleri kaldırdın mı?
Ben Nvidia'dan kurulacak sürücülerin de aynı sonucu doğuracağını düşünüyorum ama. Çıktıyı istememin sebebi de Linux tarafının tam olarak algıladığını görmek istememdir.

Sen sürücüleri bir kur, durumu görelim. @Gam Kenarı'nın bulduğu sonuçlar takip edilince benzer sorunun açık kaynaklı sürücülerde yaşandığını gördüm:
https://bugs.freedesktop.org/show_bug.cgi?format=multiple&id=33887

Ancak sen hatırlamadığını söylemişsin. Orada NoAccel ve ShadowFB seçeneklerini xorg.conf dosyasına işlenmesinden bahsetmiş biri, gerçi bunu sadece bir kişi söylemiş. Olmadı bir deneriz.

Arkadaşlar bu sorun beni o kadar bunalttı ki bende gidip ucuz, başlangıç seviyesi bir ekran kartı aldım ( GIGABYTE GT630 ) nvidia'nın sitesinden uygun sürücüyü bulup yükledim. Açıkçası 180lira para vermiş olmama rağmen, kartın ubuntu'daki performansı beni hiç memnun etmedi. Bazı anlık takılmalar alıyorum. 1080p iki videoyu aynı anda oynatmanız mümkün olmuyor. Aldıktan sonra http://www.vatanbilgisayar.com/r7-250-oc-gddr5-1gb-128bit-amd-radeon-dx112-ekran-karti.html#genel-bakis bu kartı farkettim. Açıkçası fiyat performans olarak bu kart daha iyi. Ancak daha önce AMD kartların linux sürücü problemli olduğunu duymuştum. Sizce diğerini iade edip bu kartı alırsam sürücü problemi yaşar mıyım? Araştırdım ancak bulamadım.

heartsmagic

Konu biraz değişti, aslında yeni başlıktan devam etsek diyeceğim ama mesele kart önerisine doğru gidecek gibi. Anlık takılmalar için soruyorum, sürücüler düzgün kurulmuş mu?

glxinfo | grep render

AMD kartlar için sorunlu diyemeyiz, memnun olan birçok insan var. Fakat alacağın kart nasıl bir tepki verir sisteminde bilemiyorum. Güncel sürücüler bu karta destek veriyor:
http://support.amd.com/en-us/kb-articles/Pages/AMDCatalyst14-4LINReleaseNotes.aspx

Keton

Alıntı yapılan: heartsmagic - 14 Haziran 2014 - 00:51:14
Konu biraz değişti, aslında yeni başlıktan devam etsek diyeceğim ama mesele kart önerisine doğru gidecek gibi. Anlık takılmalar için soruyorum, sürücüler düzgün kurulmuş mu?

glxinfo | grep render

AMD kartlar için sorunlu diyemeyiz, memnun olan birçok insan var. Fakat alacağın kart nasıl bir tepki verir sisteminde bilemiyorum. Güncel sürücüler bu karta destek veriyor:
http://support.amd.com/en-us/kb-articles/Pages/AMDCatalyst14-4LINReleaseNotes.aspx

Doğru söylüyorsunuz. Konu ekran kartını almamla birlikte amacının dışına çıkıyor ancak kirlilik yapmak istemedim. Diğer soruna çözümü bulamayınca böyle bir yol izlemek zorunda kaldım. Bahsettiğiniz komutun çıktıcı şu şekilde:

direct rendering: Yes
OpenGL renderer string: GeForce GT 630/PCIe/SSE2
    GL_NVX_conditional_render, GL_NVX_gpu_memory_info,
    GL_NV_conditional_render, GL_NV_copy_depth_to_color, GL_NV_copy_image,
    GL_NV_parameter_buffer_object2, GL_NV_path_rendering,
    GL_NVX_conditional_render, GL_NVX_gpu_memory_info,
    GL_NV_conditional_render, GL_NV_copy_depth_to_color, GL_NV_copy_image,
    GL_NV_parameter_buffer_object2, GL_NV_path_rendering,

heartsmagic

Sürücüler düzgün çıktı vermiş. Tabi başarım düşüklüğü kartın kendisinden kaynaklı da olabilir. Belki Nvidia aracındaki ayarlar kurcalanıp bir şeyler denenebilir. Tamamen afaki bir öneri ama bu tabi :)

Keton

Alıntı yapılan: heartsmagic - 14 Haziran 2014 - 02:14:23
Sürücüler düzgün çıktı vermiş. Tabi başarım düşüklüğü kartın kendisinden kaynaklı da olabilir. Belki Nvidia aracındaki ayarlar kurcalanıp bir şeyler denenebilir. Tamamen afaki bir öneri ama bu tabi :)

cevabınız için teşekkür ederim. Sizce bahsettiğim diğer ekran kartı ubuntu üzerinde başarılı olur mu? Radeon serisinin ubuntu üzerindeki durumu konusunda hiçbir fikrim yok. Eğer cevabınız olumlu olacak olursa, değiştirip diğer kartı almak istiyorum.

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 14 Haziran 2014 - 21:57:56

Aldığım ekran kartını memnun kalmadığım için iade ettim, lacağım ekran kartı ise stokta olmadığı için alamadım. Dolayısıyla bir süreliğine idare edebilmek için asıl konuyu yeniden araştırmaya başladım. Tüm araştırmalarımdan sonra maalesef olumlu bir sonuç elde edemedim.

Daha sonra başkasına da lazım olabileceğini düşünerek, beni vazgeçiren sonucu buraya yazmam doğru olacaktır. Böylece gereksiz çabaların önüne geçmiş olurum.

Gigabyte 73 pvm-s2h isimli anakartın bünyesinde barındırdığı ekran kartı, Gigabyte'ın resmi sitesinde NVIDIA GeForce 7100 / nForce 630i olarak yazılmış. Bu nedenle nvidia'nın sitesinde uygun sürücüyü ararken ister istemez doğrudan Geforce ana sekmesini seçiyorsunuz. Oysa nvidia.com'da ekran kartına ait sürücüler Lagecy --> nforce 6 series --> nForce 630i/geforce 7100 adresinde yer alıyor. Ancak bir çok kartın linux driverı bulunmasına rağmen, maalesef bu tümleşik kartın linux sürücüsü listede yok. Yani resmi sitede ilgili sürücü mevcut değil.

Dolayısıyla tüm çabalarım boşa gitmiş oldu. Sanırım yani bir ekran kartı almadan bu bilgisayarda ubuntu kullanmak mümkün olmayacak.

heartsmagic

Geri bildirim için teşekkürler @Keton, karışık bir durummuş.