Bir Linux Hikayesi

Başlatan nowheretohide, 13 Mayıs 2014 - 07:51:53

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

nowheretohide

öncelikle admin konuyu uygun yere taşıayacaktır.

Uzun süredir kendim ubuntu ve türevlerini kullanmaktayım. Mümkün olduğuncada özgür yazılımı desteklemekte ve kullanılmasına teşvik etmekteyim. Windows sistemini ise kullanmak zorunda olursam onuda virtualbox dan kullanıyorum, özellikle bazı ülkelerde bankacılık işlemi için hala IE'nin kullanılmasından dolayı ki hala kurtulamadım. Birde Alibaba Trade Manager hala linux işletim sistemlerinde çalışmıyor. Bu iki sorun dışında ofiste tamamen linux ortamı oluşturdum. Bu sayede diğer çalışanların işletim sistemli verim kaybını minimize ettim.

Windows işletim sisteminde sorun yaşayan işletmeci başka bir arkadaşımın bilgisayarına da Elementary OS (Ubuntu 12.04 LTS) kurulumu yaptım bir hafta önce. İlk gün yaklaşık 1TB civarındaki Windowsda olan dosyaları linux ile kullanım için yeniden düzenledik. Daha sonrasında Photoshop, Autocad, Outlook, Office, IM programlarının  özgür yazılım versiyonlarının kurulumunu yaptık. Üstelik bu programlarının kurulumundan sonra GIMP üzerinden değişiklik yapılması gereken JPEG dosyalarını Photoshoptan daha kolay bir şekilde yaptığını farkettim. Üstelik bugüne kadar hiç linux sistem kullanmamış birisi bunu o kadar kolay yapıyordu ki bugüne kadar linux işletim sistemine geçmediğine kızdı.

Arkadaşın ayrıca bilgisayar kapatma huyu hiç yoktur bilgisayar ekranını kapatır çantasına atar ve yola çıkar, buna bağlı olarak windowsda sürekli donmalar yaşıyordu. Yeni işletim sisteminde ise bunlarla henüz karşılaşmadı. Bir haftalık seyahatin sonunda,  ofise dönünce tüm bilgisayarları linux sisteme çevireceğini söyledi.

Yeni kullanıcalar için birkaç küçük tavsiyem, linux işletim sistemine geçmekten korkmayın, üstelik daha kolay bir kullanım sizi bekliyor. Programları illegal olarak kullanmak yerine GNU/Linux lisansı ile ücretsiz ve yasal olarak kullanın. Korkmayın, bir sorun yaşasanız Ubuntu Ailesi size yardımcı olacaktır.