Linux-Windows arasında kim hangi özellikleri kimden almış nasıl öğrenebilirim?

Başlatan Megas Red, 11 Mayıs 2014 - 23:46:30

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Megas Red

Herkese selamlar. Teknoloji dünyasının gelişmesi ve istikrarlı bir şekilde ilerlemesinin sebeplerinden birisi olarak, esinlenme yani rakibinin başarısını kendi sistemine de uygun görmesi olduğunu düşünüyorum. Burada şunu merak ediyorum, işletim sistemindeki hangi can alıcı özelliklerin kim-kimden esinlendiği? Örnek vermem gerekirse, sistem dosyalarına müdahalede bulunduğumuzda bizden şifre ile onay istemesi ilk kimden çıktığı. Bu konuda uzman linux severin yazılarını mutlulukla okumak isterim : )
Açık kaynak, açık sözlülüktür. Saçma olmadı değil mi?

plazma

wi-ki sayfalarından aslında işletim sistemklerini tek tek bulup merak ettiğin konular hakkında detaylı bigli sahibi olabilirsin, konu içeriği ile başlık biraz alakasız olmuş sanki.

91011

Plazma +2  :)

Konu başlığından devam etmek güzel olacak, bence ortada bir kapışma yok gibi linux geride kaldı windows'tan son kullanıcı açısından çokda rakip değil linux IOS satış rakamlarına bakarsanız 26 milyon tablet 50 milyon civarıda telefon satmış toplamda(dün gördüğüm bir haber)

Artık sadece masaüstünde kullanılmak başarı sayılmıyor akııllı telefon pazarına girebileceğini zannetmiyorum android ve appleın dev matketleriyle boy ölçüşemeyecek bu çok daha önceden yapılmalıydı bence kaldı ki  artık üreticiler 30 40 dolarlık telefonları piyasaya sürmeye hazırlanıyorlar haliyle androidli olacak bu telefonlar.  Bu kadar büyük ve acımasız bi ekosistemde barınması çok zor artık, girmeye çalışan bir açık kaynak oluşumu var o da mozilla bakalım o neler yapacak.

Belki sizlerde duymuşsunuzdur 2020 yılında internete bağlı 50 milyar 'şey' olacağı tahminlerinde bulunuluyor. Bu açıdan baktığında hala linux için geç değil bu alnada yatırımla büyüyebilir.
Tanrı konuşmaz, şeytan fısıldar...

heartsmagic

Bence başlıktan hiç devam etmeyelim, bu nedenle konuyu değiştirelim, o bağlamda konuşulsun.

Ancak not geçmeden edemeyeceğim. @91011, IOS'u başarı saydığımız gibi Android'i de başarı saymalıyız, bunu da Linux cephesine yazmalıyız. Yani, mobil konuşacaksak Android üvey kardeş değil, öz kardeş sayılır ki kendisiyle beraber satılan cihaz sayısının diğer tarafın kaç katı olduğunu konuşmaya bile gerek yok bence. Zaten Mark Shuttleworth de ilk böcek kaydını bu nedenle kapatmıştı: http://fridge.ubuntu.com/2013/05/31/mark-shuttleworth-closes-ubuntu-bug-1/

Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

plazma

son kullanıcı cephesinde belki dediğiniz gibi olablir ama sunucu ve kurumsal cephede olay hiçte öyle değil. Android zaten linux çekirdeği kullanıyor %56 dünya çapında cihaz android şuan büyük bir başarı ios cephesinden bakıldığında tehlikeli bir rakam bu io/android kıstasına girmiyorum tercih meselesi sonuçta o ben kendim gsm  teknik servisiyim hepsini kullandım tüm mobil işletim sistemlerini kalite sonuçta amaca uygunluk derecesidir. Uzun uzaydıyada bu konu tartışılır farklı yerlere kayar bu bence konuyu dağıtmayalım.

Megas Red

Bir örnekle giriş yapayım;

Windows XP güvenlik olarak sınıfta kalmış ve ardından Vista ile güvenlik sınıfını geçti. Bunun sebebi, sistem dosyalarının müdahalesi için sistem yönetici izin gerekliliği. Burada Terminal'de (Uçbirim) sudo yetkileri gibi. Linux bu sudo onayını senelerdir kullanıyormu merak ederim.

Bana göre rekabet var hem de acımasız bir şekilde. Bilgisayar mağazasına girdiğimizde bizlere Windows ya da Linux işletim sistemi seçeneği karşımıza çıkmıyor. Linux alternatifini seçenler hem Windows lisans ücreti ödemelerine gerek kalmayacaktır. Skype sürümü Ubuntuda hala 4.2 sürümünde, Adobe linux sistemlerine tamamen destek vermiyor, oyun firmaları linux sistemine oyun çıkartmııyor vs vs. İnsanların linux kullanmamasının sebepleri bunlar olabilir. Valve firmasının SteamOS projesini başlatmasından sonra OpenGL kütüphanesinin istenildiğinde farkedilir performans artışının mümkün olduğu öne sürüldü.  SteamOS, linux için altınçağ'ın başlangıcı diyorum.

Linux işletim sistemleri orta seviye Windows kullanan insanlara hitap ediyor mu? Tek bir şartla, terminal'den uzak durmak şartıyla. Linux'u tam kapasite windows kullanıcılarına karmaşık gelebilir. Linux gerektiğinde Apple OS kadar  sade ve performanslı, uzman bilgisayarcılar içinse, çocukluğumuzun vazgeçilmezi "lego" duyguları ile etrafını sarabilir : )

Açık kaynak, açık sözlülüktür. Saçma olmadı değil mi?

heartsmagic

Hangi Linux dağıtımı ilk olarak kullandı bilmiyorum ama sudo'nun tarihi çok eskilere dayanıyor. Şuralara bakılabilir:
http://en.wikipedia.org/wiki/Sudo
http://www.gratisoft.us/sudo/history.html

BSD'ler üzerinde 1980'den beri mevcut diyebiliriz. Kendim sudo'yu ilk Ubuntu ile tanımıştım ondan öncesi varsa yoksa su idi. Fakat Windows'taki senin anlattığın Vista ile gelen şey sudo muadili değil. sudo muadili sanırım Windows tarafında uçbirimden çalışan runas'dir.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

Megas Red

'Runas' farklı çalıştır mantığı. En doğrusu UAC diyebiliriz (http://windows.microsoft.com/tr-tr/windows/what-are-user-account-control-settings#1TC=windows-8). UAC açık olmasına rağmen bazı tarayıcı eklentileri sisteme o kadar adapte olurlar ki, sistem yöneticisi bile olsanız kaldıramazsınız :D
Açık kaynak, açık sözlülüktür. Saçma olmadı değil mi?