Ne yaptıysam Ubuntu'yu kuramadım.

Başlatan smetcan, 30 Nisan 2014 - 00:27:55

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

smetcan

Arkadaşlar merhaba, hepinize iyi geceler..

Dün akşamdan beri Ubuntu ile sınanıyorum. Bir türlü doğru düzgün kurulum yapamadım. Yardımlarınızı bekliyorum.

Windows 8.1 kullanıyorum. Bilgisayarımda iki disk var, biri Windows'un kurulu olduğu SSD diğeri de yedekleme için kullandığım ikiye bölünmüş 500 GB'lik normal hard disk. Ubuntu'yu yüklemek için ikiye bölünmüş olan diskimden bir bölüm daha ayırdım ve Ubuntu'yu buna kurdum. Kurulumu "Kurulum Türü" nden "Başka bir şey" seçeneğini seçip diski kendim bölümleyerek yaptım. Kurulum sırasında herhangi bir sorunla karşılaşmadım, başarılı olarak kurulduğunu söyledi. PC'yi yeniden başlattım ve "no such device" mesajı ile karşılaştım, Grub Rescue ekranı karşıma çıktı. Grub menüsü çıkmadığı için Windows'a da giremedim. Biraz araştırdıktan sonra Live Ubuntu ile sistemi açıp Boot-Repair yaptım ve "Önerilen Onarım" seçeneğini gerçekleştirdim. İşlem sonunda başarı olduğunu söyledi. PC'yi yeniden başlattığımda yine aynı sorunu yaşadım. Boot-Repair Disc'i oluşturdum onunla da denedim yine hüsran.

Bundan sonra Windows 7 DVD'si ile onarım menüsüne girip komut satırından Windows MBR'yi onardım ve bu şekilde Windows'a girebildim. Ubutu kurduğum diski silip eski haline getirdim. Fakat inat ettim Ubuntu'yu kuracaktım :) Bu sefer Windows 8'in kurulu olduğu diske (SDD) kurdum, kurarken de "kurulum Türü" nden "Ubuntu dağıtımını Windows 8 işletim sisteminin yanına kur" seçeneğini seçtim. Disk bölümleme otomatik yapıldı, ben hiç bir şeye elimi sürmedim. Kurukum tamamlandıktan sonra yeniden başlattım ve direkt Windows 8 açıldı, yine Grub menüsü çıkmadı. "msconfig" den Önyükleme'ye baktığımda sadece Windows 8'i gördüm. Sonra EasyBCD'yi kurdum, boot menüye Ubuntu'yu ekledim. PC'yi yeniden başlattığımda bu sefer işletim sistemi seçim menüsü karşıma çıktı Ubuntu'yu seçtim ve yine "no such device" hatasını aldım...

Kusura bakmayın detaylı anlattım, biraz uzun oldu. Özetle; ne yaptıysam Ubuntu'yu kuramadım :)

Not: Hem USB ile hem de DVD ile Ubuntu kurulumunu denedim.

Hepinize şimdiden teşekkür ederim..

heartsmagic

Wİndows8 varsa muhtemelen UEFI mevzu vardır, Wiki'deki UEFI kurulum maddesine baktın mı? Gerçi Boot Repair denemişsin ancak güvenli başlangıç (ya da adı her neyse) onu da kapatmak gerekiyor olabilir.

UEFI ile gelen bir makineye kurulum yapıp da adımları unuttuğum için kendimdem utanmıyor değilim. Fakat ben Windows'u tamamen silmiş, güvenli başlangıcı da sanki kapatmıştım. Onun üzerine Boot Repair ile iki defa düzeltme yaptığımı da hatırlıyorum.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

siberoloji

Ben de hem 13.10 64 bit, hem de 14.04 64 bit kurdum UEFI makinaya, windows hala kalması gerektiği için silmeden. Ama ne gerilim. ne gerilim. :)
İlkinde 13.10 kurulunca boot-repair gerekti grub kurulumu ve win bölümünü tanıması için. 13.10 kurulu makinaya 14.04 kurarken tek atışta halletmiştim.

BIOS ayarlarından;
Secure Boot iptal edin.
Fast Boot iptal edin.
Kurulum esnasında Grub başlangıç yöneticisini sda diskiniz hangisi ise ona kurmayı seçtiğinizden emin olun. (Başka bir şey ekranının alt kısmındadır ve gözden kaçar genelde)
Disk bölümleme ve grub kurulum penceresinde İLERİ tıkladığınızda UEFI, boot partition gibi bir şeyler söylerse (UYARI:risk tamamen size kalmış. Ben risk almıştım) he he deyip devam edin. İşte bu he he dediğiniz kısmı boot repair ile düzeltmeniz gerekiyor sonradan.

YAŞADIĞINIZ PROBLEMİN OLASI NEDENLERİ:
1.Windows 8 varsayılan olarak bilg kapat deseniz bile tam olarak kapatmaz. Hızlı kapatma moduna alır. Bu da disklerinizin hala windowsda yüklü imiş gibi görünmesine sebep olur. Win 8 tam kapatma konusunu dikkate alın. http://ubuntum.blogspot.com.tr/2013/06/ubuntu-ile-diger-disk-bolumlerini.html

2.SSD, sda ise açılışta sdb yüklenmiyor ve diskinizdeki (Hard) Ubuntu bölümü başlatılamıyor olabilir ancak SSD'ye kurduğnuzda başlaması gerekirdi. Bu da bizi Secure Boot-Fast Boot olayının iptaline ve kurulumun sonra yapılmasına götürüyor.

smetcan

Peki Secure Boot ve Fast Boot her ana kartta var mıdır? Benim anakartım UEFI değil. Bir de Ubuntu'yu normal hard diske, Grub yöneticisini de önyükleyicinin olduğu SSD'ye kursam olur mu?

siberoloji

Olmalı. Neden olmasın?
Alıntı YapPeki Secure Boot ve Fast Boot her ana kartta var mıdır?
UEFI olan bioslarda Secure Boot ve Fast Boot oluyor.
Legacy Bios denilen eski tip bioslarda bunları hiç hatırlamıyorum.

SSD boyutunuz ne kadar?

smetcan

SSD boyutum 120 GB.

Bir de bu linkte anlatılan şekilde kurmaya çalıştım. http://8.enpedi.com/2013/03/windows-8i-ubuntu-ile-beraber-kurmak.html Bu seferde Unknow filesystem hatası aldım. Çözüm için Grub güncelleme ile ilgili yazılar okudum ama daha önceki Grub güncelleme denemelerim sonuç vermediği için tekrar denemedim.

En sonunda pes ettim, vazgeçtim Ubuntu kurmaktan.

Yardımlarınız için teşekkür ederim.

meda

Vazgeçmek esaretin ta kendisidir. 8)

Umarım Ubuntu'yu özlersiniz.Özlediğinizde biz burada olacağız.
"BEDAVA Bedava yaşıyoruz, bedava;Hava bedava, bulut bedava;
Dere tepe bedava;Yağmur çamur bedava;Otomobillerin dışı,Sinemaların kapısı,Camekanlar bedava; Peynir ekmek değil ama Acı su bedava;Kelle fiyatına hürriyet, Esirlik bedava; Bedava yaşıyoruz, bedava. Orhan VELİ"

smetcan

Ubuntu'yu kullanmayı çok istiyorum ama şu 3 günde gerçekten örselendim :)

Aslında inatçı biriyimdir, ilerleyen günlerde mutlaka yeniden kurmayı deneyeceğim ve başarılı olursam buradan haber vereceğim.

Teşekkür ederim. :)