Ubuntu Sunucu-İstemci ilişkisi

Başlatan nazmi090, 23 Nisan 2014 - 23:00:08

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 4 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

nazmi090

Merhaba arkadaşlar üniversitedeki hocam şöyle bir ödev verdi :
Linux Ağ Yönetimi VE KURULUMU-(3 bilgisayar bağla biri server olsun diğerleri onun üzerinden örnek program çalıştırsın)
Linuxun kodları ilgili en ufak bir bilgim yok nasıl yapabilirim.Arkadaşımın bilgisayarını ubuntu 13.10 server kurduk.Benimkine ise ubuntunun herhangi bir sürümünü bunu nasıl yapabilirim internetde bazı araştırmalarım oldu fakat tam anlayamadım yardımlarınızı bekliyorum...

plazma

Daha spesifik olursanız, mesela örnek bir program olarak ne isteniyor muhasabe programı gibi mi yoksa başka birşey mi isteniyor ? 13.10 server kurduğunuzu yazmışsınız diğer bilgisayarlara hangi sürüm ve hangi bit 32/64? 1 adet server ve 3 adet istemci mi olacak toplamda 4 bilgisayar değil mi?

nazmi090

Herhanngi bir program 1 tane çalıştırması bile kafi.Evet 3 bilgisayar biri server olacak 2 si onun üzerinden program çalıştıracak.Her 2 side 64 bit.Birinde 13.10 server diğerinde sadece 13.10 yüklü.Daha 3.bilgisayara bişi kurmadık 1 tanesini yapalım onuda yaparız diye.

plazma

İstemciler ana sunucu üzerinden çalıştıralacak olan programıda sizin mi yazmanız gerekiyor yoksa sistemi kurup hali hazırda bir program çalıştırsanız oluyor mu?

nazmi090

Hali hazırda bulunan bir program olacak.Artık hangisi olursa.

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 23 Nisan 2014 - 23:21:19

Çok basit bişi olsa bile yeterli.

plazma

ozaman en kolayı muhasbe programı gibime geliyor Turkuaz muhasebe programı var http://www.turquaz.com/tr/ adresinden temin edebilirsiniz.

nazmi090

Ben servere kuramadım bilgisayarları birbirine bağlayamadım, onu nasıl yapabilirim? Yanlış anlaşılma oldu galiba..

plazma

Ozaman konu başlığınızı düzelmeniz gerekiyor, 13.10 server işletim sistemini kuramadınız mı ? ne gibi bir hata aldınız, sunucu yapılan bilgisayarın özelliklerinide belirtirseniz iyi olur.

ayrıca şu başlıklarıda incelmeniz öneririm :

https://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=12868.0
https://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=41229.0
https://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=20087.0

forumda daha da başlık vardır sizinkine benzer sunucu kurulumu hakkında.

nazmi090

13.10serverı kurdum şu an kurulu fakat sorun şu; sunucu bilgisayarla istemci bilgisayarı nasıl birbirine bağlayabilirim? İstemci bilgisayar sunucu bilgisayara bağlanıp örnek bir program çalıştıracak.
işlemci:İntel i5 2430m
Ram:4 gb
Ekran kartı:1 gb
Hard disk:640 gb

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 23 Nisan 2014 - 23:57:06

Anladım o gönderdikleriniz benim konumla alakalı değil gibi ama inceleyeyim yinede.Teşekkürler.

plazma

kablolu bağlantı mı kulanıyorsunuz kablosuz mu? otomatik dhcp sitemi varmı router/modem gibi

https://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=28764.0
https://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=2748.0

sunucu üzerinde ilk başlıktaı çıktları kod içinde buraya geçin ondan sonre istemcilerdekine bakalım.

dosya paylaşımı için https://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=10707.0

nazmi090

Modem var evet kablosuz ağ kullanıyoruz.Ubuntu hakkında en ufak bir bilgim yok.Çok zor geliyor bana.

plazma

üst başlıkta ilave yaptım size zahmet çıktıları bir geçelim oradaki başlıklarıda bir okuyun isterseniz en azından ubuntudaki ağ mantığı için yardımcı olur.

son olarkata https://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=25899.0

nazmi090

heartsmagic

Mümkünse sunucuyu modeme kablo ile bağla, diğerleri aynı ağa kablosuz olarak bağlandığında tüm makineler birbirini görecektir. Sunucu üzerinde bir uygulama çalıştırmak biraz muğlak bir konu. @plazma Turkuaz örneği vermiş ama onun sunucu sürümü olduğunu sanmıyorum, çevrimiçi mi çalışıyor acaba kendisi @plazma?

Çalıştırılacak uygulamanın doğasında sanırım ağ üzerinden çalışma desteği olmalı ki bu konuda en güzel örnekler çevrimiçi uygulamalar arasından çıkabilir. Bunun haricinde sunucu üzerine kurulacak bir uygulamayı SSH ile X yönlendirmesi yaparak çalıştırabilirsin. Benim önerim sunucu sürümü yerine sunucu olarak kullanılacak makineye normal Ubuntu kurman, daha az uğraşırsın. Adı sunucu olur o ayrı :)
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

plazma

http://www.turquaz.com/tr/turquaz/ozellikler   kısmında böyle bahsetmiş vallahi hocam ben buna göre söyledim :D

Network Desteği

Turquaz, sunucu istemci mimarisiyle sql sunucusu altında çalıştığından tam network desteğine sahiptir.
1 kullanıcıdan sınırsız kullanıcıya kadar birbiriyle çelişmeden aynı platform üzerinde çalışabilirsiniz.
Network kurulumu aracılığıyla, birbirinden bağımsız olan bayi veya bölümlerin tek bir merkezde toplanması sağlanabilir.

arpia

Openfire kurabilirsin sunucu tarafına. Türkçe kurulum örnekleride mevcut yanlış hatırlamıyorsam.

Openfire programını şirket için yazışma programı olarak tanımlayabiliriz.

Sunucuna Openfire kurup istemcilerine de Spark kurarsın. Kendi aralarında yazışıp dosya alışverişi yaparlar. Kurulumu kolaydır ve aratarak bir çok belgeye ulaşırsın.

Bilgisayalarları bir birine bağlama konusunda ise genel olarak işletim sistemi bağımsız bir konu. Yani MS/Windows'da nasılsa bizim tarafta da durum aynı. Fiziki olarak aynı ağda olmaları yeterli. Sunucu kablo ile ve istemciler kablo yada kablosuz olarak aynı modeme bağlı olsunlar yeterli.

heartsmagic

@plazma, anladım ağ üzerinden desteği var. Benim esas merak ettiğim sunucu kıvamında bir makineye kurulabiliyor mu acaba? Yani bir masaüstü ortamı ya da en azından pencere yöneticisi ya da çok temelde X istiyor mu hani. Öteki türlü herhangi bir uygulama kurup denenebilir elbette.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

nazmi090

Şimdi iki makinayada aynı sürümü kurduğumuzda herhangi birni sunucu olarak gösterebilecekmiyiz onu anlayamadım bu konuda biraz daha açık olursanız... gösterebilecek isek nasıl yapacağımıda anlatabilirmisiniz??? :-\

arpia

İkisinden birini sunucu olarak göstermek diye bir durum yok. İkiside sunucu rolünü üstlenebilir. Önemli olan sunucu olarak seçtiğin bilgisayarın üzerinde çalışan servis/ler.

Örnek verdiğim programda, sunucu olarka gördüğün bilgisayarın üzerine servisi kuruyorsan ve ayarlıyorsun. İstemci olarak gördüğün bilgisayara da bağlanmak için spark programını kurup sunucunun ip adresini ve sunucu üzerinde yarattığın kullanı adı şifreyi giriyorsun.

İki bilgisayarı bir birine göstermek yada tanıtmak diye bir durum yok. Bak bu sunucu bu istemci gibi tanıtımlar yok.

nazmi090

Open fire kuramıyorum :(

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 24 Nisan 2014, 20:15:41

aptitude install sun-java5jre
kurulumunda sıkıntı çıkarıyor... root kullanıcımısın diye soruyor ama zaten kullanıcı benim...

if

@nazmi090, whoami
id ${whoami}
çıktılarına bakayım.

nazmi090

Çıktılar bu şekilde ama zaten tek kullanıcı var oda benim...

nazmi@nazmi-X550CC:~$ id ${whoami}
uid=1000(nazmi) gid=1000(nazmi) gruplar=1000(nazmi),4(adm),24(cdrom),27(sudo),30(dip),46(plugdev),112(lpadmin),124(sambashare)

arpia

Size verilen proje ("Linux Ağ Yönetimi VE KURULUMU-(3 bilgisayar bağla biri server olsun diğerleri onun üzerinden örnek program çalıştırsın)") son kullanıcı dedikleri normal Linux kullanıcıları için bile ilk denemede kolay olmaya bilir ama bu durum sizin için biraz daha zor.

Teslim tarihi ne zaman bilmiyorum fakat önce Linux konusunda biraz okumanız gerekecek gibi görünüyor. Gerçi bu kullanıcı durumu sadece Linux'e özgü değil ama neyse.

Bu işe direk girişmeden önce, Linux, kullanıcı - dosya ve ağ yapısını biraz inceleyin, bir ubuntu kurup öğrendiklerinizi üzerinde deneyin, kurcalayın derim.

@if'in sizden whoami çıktısını istemesinin sebebi,
Alıntı yapılan: nazmi090 - 24 Nisan 2014 - 17:32:02
root kullanıcımısın diye soruyor ama zaten kullanıcı benim...
bu kurduğunuz cümle. En azından ben bu cümleden root olduğunuzu varsaydım ki gerçi bu durumda öyle bir hata almazdınız zaten. Sonuç olarak tek kullanıcı siz değilsiniz. Nasıl ki Windows'ta kullanıcı adınız Nazmi olsa bile Administrator kullanıcısı var, ona benzer bir durum.

if

@nazmi090, bazı işlemler için yetkili kullanıcı olmak ya da yetkili kullanıcı haklarına sahip olmak gerek. Bu hakları gerektiren işlemler için normal bir kullanıcının kullanacağı araç sudo'dur. sudo aptitude install sun-java5jre komutu ile deneyin paketi kurmayı. Sizden kullanıcı şifrenizi isteyecektir, yazın. Fakat yazdığınız ekranda görünmez.

nazmi090

Adında ya da tanımında "sun-java5jre" içeren hiçbir paket bulunamadı diyor çıktısı.Bide scp yle dosya paylaşımı yapmak istesem  modeme kabloyla bağlı iki bilgisayar arasında olabilir mi ?