Ubuntu 14.04 LTS Kurulumu sonrası diskleri görmüyor

Başlatan crimson, 19 Nisan 2014 - 15:41:54

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

crimson

Merhaba arkadaşlar;

Başlıkta belirttiğim gibi bir sorunum var, ubuntu konusunda yeni bir kullanıcıyım ve forumda ki mevcut konuları okudum fakat hiç biri benim için çözüm olmadı. Yaptığım kurulum işlemleri ekran görüntülerini ekledim.

Notebook üzerinde 2 adet disk var birisi 30 gb'lik ssd diğeri 500'lük sata. Ben SSD disk üzerine kurulumu yaptım ve 500'lük diskin 200 gb'lik kısmını ext4 formatında yaptım ve ekran görüntülerinde gördüğünüz üzere /home olarak o kısma atadım. Kalan 300 'lük kısım ntfs olarak ayarladım.

Kurulum bittiğinde sadece ssd üzerine kurulumu yaptığım disk geliyor. Home içine girdiğimde özellikler dediğimde disk boyutu geliyor fakat Soldaki menüye tıkladığımda Device altında ne bu part nede diğer ntfs formatında oluşturduklarım geliyor.

Bios
Boot Mode: Legacy
Sata Device Mode: AHCI / IDE olarak çevirip denedim yine olmadı.

Tekind@r

bugündenedim bendede aynı durum

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 19 Nisan 2014 - 21:56:47

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 19 Nisan 2014 - 21:57:29

Bu sorunla karşılaşan başka arkadaş yok galiba.. :)

heartsmagic

sudo fdisk -l
mount

çıktılarını buraya normal bir şekilde aktarır mısın. Normal dediğim, kopyala yapıştır yapman ve kod etiketi içinde aktarman: http://kb.ubuntu-tr.net/kodetiketi

Şunu belirteyim, /home olarak ayırdığın kısım zaten solda falan görünmez ayrı bir bölüm olarak. Senin masaüstü olarak gördüğün, kullanıcına ait dosyaların olduğu dizin o bölümün kendisidir. Kısacası ek bir bölüm olarak görmeyeceksin onu. Masaüstü ve Başlangıç dizini artık senin ayırdığın bölüm oluyor kısacası. (Esasında tüm /home bölümü oluyor da kafa karışıklığı olmasın)

FAkat geriye bıraktığın NTFS bölümü elle bağlamadıysan kurulum esnasında görmemen normal. Çıktıları geçersen yorum yapar, gerekiyorsa o bölümü bağlatırız sana. Bu arada Diskler isimi uyguamaya bakabilirsin. Diski önce oradan bağlatmayı deneteceğiz zaten sana.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

crimson

Çok teşekkür ederim, dediğin gibi "Disk Uygulamasına" girdim ve orada ilgili disk bölümünü unknown olarak gördüm ve tekrar ntfs formatında formatlayıp mount ettim ve geldi.

Tekrar teşekkürler.

Tekind@r

Denilenleri yaptık ama olmadı Bende sorun devam ediyor nasıl aşcaz bakalım

heartsmagic

@Tekind@r, sorunun hakkında şu an bilgi sahibi değiliz ne yazık ki, ayrıntıları geçmedikten sonra da yardımcı olmamız mümkün değil. Eğer konu birebir aynıysa, bize disk bölümlerini nasıl yapılandırdığını izah edip, istediğim çıktıları buraya geç lütfen.

@crimson, sorun çözüldüyse eğer: cozuldukonusu

serguzestefe

Kurulum esnasında 320 gb.'lik diski,
Buradaki http://wiki.ubuntu-tr.net/index.php?title=Kurulumda_elle_disk_b%C3%B6l%C3%BCmlendirme talimatlara göre bölümledim.

Sda
-Sda1 (Ext4) / (windows'taki c: diskine eş düşündüm)
-Sda2 (Fat32) /belgeler (windows'taki d: diskine denk geldiğini düşündüm)
-Sda5 (Swap)

olarak ayırmama rağmen Ubuntu 14.04'ü kurduktan sonra ayrı bir c, d diski olarak bilgisayarım ekranında göremedim. Hatta şu an ekran görüntüsü bile alamadım. Hiç bir yere kaydetmiyor resmi.

fdisk çıktısı

Disk /dev/sda: 320.1 GB, 320072933376 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 38913 cylinders, toplam 625142448 sektör
Units = sektör of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 4096 bytes
I/O size (minimum/optimal): 4096 bytes / 4096 bytes
Disk kimlikleyicisi: 0x00002052

Aygıt Açılış    Başlangıç     Bitiş  BlokSayısı Kml Sistem
/dev/sda1   *        2048    39064547    19531250   83  Linux
/dev/sda2        39065598   625141759   293038081    5  Ek
Partition 2 does not start on physical sector boundary.
/dev/sda5        39065600    41017343      975872   82  Linux takas / Solaris
/dev/sda6        41019392   625141759   292061184    b  W95 FAT32

mount çıktısı
/dev/sda1 on / type ext4 (rw,errors=remount-ro)
proc on /proc type proc (rw,noexec,nosuid,nodev)
sysfs on /sys type sysfs (rw,noexec,nosuid,nodev)
none on /sys/fs/cgroup type tmpfs (rw)
none on /sys/fs/fuse/connections type fusectl (rw)
none on /sys/kernel/debug type debugfs (rw)
none on /sys/kernel/security type securityfs (rw)
udev on /dev type devtmpfs (rw,mode=0755)
devpts on /dev/pts type devpts (rw,noexec,nosuid,gid=5,mode=0620)
tmpfs on /run type tmpfs (rw,noexec,nosuid,size=10%,mode=0755)
none on /run/lock type tmpfs (rw,noexec,nosuid,nodev,size=5242880)
none on /run/shm type tmpfs (rw,nosuid,nodev)
none on /run/user type tmpfs (rw,noexec,nosuid,nodev,size=104857600,mode=0755)
none on /sys/fs/pstore type pstore (rw)
/dev/sda6 on /belgeler type vfat (rw,utf8,umask=007,gid=46)
systemd on /sys/fs/cgroup/systemd type cgroup (rw,noexec,nosuid,nodev,none,name=systemd)
/home/ea85/.Private on /home/ea85 type ecryptfs (ecryptfs_check_dev_ruid,ecryptfs_cipher=aes,ecryptfs_key_bytes=16,ecryptfs_unlink_sigs,ecryptfs_sig=4f66d904c888355d,ecryptfs_fnek_sig=7240e7bedd06ffdb)
gvfsd-fuse on /run/user/1000/gvfs type fuse.gvfsd-fuse (rw,nosuid,nodev,user=ea85)

heartsmagic

Ekran görüntüsü ayrı bir sorun, dosya isminin sonundaki "Ekran görüntüsü" kısmını silersen kayıt eder. Fakat, ekran görüntüsüne gerek yok.

C veya D diye bir bölüm olmayacak zaten, bizim tarafta bölümler bağlama noktalarına göre isimlendirilir. Senin C diye düşündüğün kök bölüm yani / bölümü zaten sistemi kullandığın bölüm. Ayrıca bir yerde disk bölümü olarak görünmez. Kullanıcın, kullanıcının başlangıç dizini ve sisteme ait tüm dizinler bu bölümdedir.

D diye düşündüğün bölümü / altına bağlamışsın, /belgeler olarak. Bölümler genelde oraya bağlanmazlar, esasında bölümü nereye bağladığının önemi yoktur, /belgeler dizinine gittiğinde ayırdığın bölümdesin demektir. Fakat örneğin Unity başlatıcısında ek bir bölüm olarak görünmesini istiyorsan /media gibi bir bölüme bağlamalısın. Şunu uygula:

sudo umount /belgeler
sudo mkdir /media/belgeler

Daha sonra:

sudo -H /etc/fstab

ile açacağın dosyada /belgeler yazan satırı bul ve bunu /media/belgeler olarak değiştir. Ardından:

sudo mount -a

Bölümün Unity başlatıcısında görünüyor olması gerekir.

serguzestefe

Evet şimdi oldu. Çok teşekkürler.

Kurulum esnasında yaşadığım dikkatsizlik yüzünden ikinci bölümdeki tüm verilerim de gitmişti. Testdisk ve photorec kullandım ama kurtaramadım. O yüzden sıfırdan kurulum yapacak olan arkadaşlar çok dikkatli olmalı.

Ekteki capste gösterildiği gibi kurulum yapılırsa tüm diskler gidiyor.

[eklenti yönetici tarafından silindi]

if

softsaw

Böyle bir hata alıyorum disklere giremiyorum neden acaba.

[eklenti yönetici tarafından silindi]

if

@softsaw, aldığınız hatayı forumda araştırırsanız çözümünü bulacaksınız. Kısaca Windows'un "hızlı önyükleme" özelliğinin yol açtığı bir sorun.