[Çözüldü] ati radeon 3000 kurulumu sırasında sorun

Başlatan mehmet4213, 16 Nisan 2014 - 03:23:39

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

mehmet4213

ubuntu 13.10 sürümünü kullanıyorum onboard ati radeon 3000 ekran kartı var rs780l diye yazıyor. driver i atinin sitesinden indirdim kuruluma başladım fakat kurulum esnasında hata meydana geldi ve fglrx installation requires that the system have kernel headers.  /lib/modules/3.11.0-19-generic/build/include/linux/version.h cannot be found on this system.gibi bir şey istiyor dosyaya baktım gerçektende öyle bir dosya bulamadım. linuxe başlayalıda 3 gün oldu yani tamamen yabancı sayılırım biraz araştırma yapmama rağmen hiç bir sonuç bulamadım bu arada synaptic ten 3.11.0-19-generic  yazılı ne varsa kurdum fakat başarılı olamadım.lspci -nn | grep VGA
01:05.0 VGA compatible controller [0300]: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] RS780L [Radeon 3000] [1002:9616]

glxinfo | grep render
direct rendering: Yes
OpenGL renderer string: Gallium 0.4 on AMD RS780
    GL_MESA_texture_signed_rgba, GL_NV_conditional_render, GL_NV_depth_clamp,
    GL_MESA_window_pos, GL_NV_blend_square, GL_NV_conditional_render,

guopx

@mehmet4213
Ati 3-4xxx serisi kartlara güncel sürücü desteğini kesti. 13.04'ten sonraki sürümlerde ati'nin kapalı kaynak fglrx sürücüsünü kuramıyoruz malesef. Açık kaynak sürücü kullanmak zorundasınız.
Sevdiklerine sevdiğini söyle çok geç olmadan.

mehmet4213

cevap için teşekkür ederim peki nasıl bi yol izlemem gerekiyor ubuntunun 13.04 sürümünü kurarsam ekran kartını kurmada problem çıkmaz diyorsunuz bi an önce 13.04 sürümünü kurup linux teki ilk adımımı atmaya başlayım. yoksa işer bayağı bi karışacak zaten yeni başladım komple yabancı olduğum bi sistem yine sorun olursa dönüş yaparım.

aslında geçen sefer --force komutuyla kurmuştum kurulum sonrası sorun yok gibiydi yeniden başlattıktan sonra kullanıcı adı şifre ekranı gelmişti ancak sonrasında desktop gelmiyordu siyah ekran çıkıyor ve tekrar kullanıcı adı şifre soruyordu tekrar tekrar kullanıcı adı şifresi yazdım hep aynı sayfa görünüyordu ama biraz garipti çözünürlük 1600x1200 olarak açılıyordu refresh rate de sıkıntı vardı muhtemelen benim monitor desteklememiş te olabilir alt f4 ile tty ekranına geçiş yaptım ama ne yapacağımı bilmediğimden öylece ekrana baktım durdum komple bozana kadar tekrar deneyim aklımda soru işareti kalmasın biraz ısrarcıyımdır.:)

guopx

Ubuntu 13.04 ömrünü doldurdu, desteklenmiyor artık yani güncelleme alamazsınız eğer 13.04 kurarsanız.
Tavsiyem açık kaynak sürücüyü kullanmaya devam etmeniz, kullanıcılarda şöyle bir yanlış kanı var; Ati'nin kapalı kaynak sürücüsünü kurmadıkları takdirde sürücü kurulmamış izlenimine kapılıyorlar. Bu yanlış. Açık kaynak sürücüler topluluk tarafından yazılıyor ve onlar da gerçek birer sürücü :) Hatta bazı durumlarda Ati'nin sürücüsünden bile performanslı çalışabiliyorlar.
Performans ve aşırı ısınma gibi problemleriniz olmuyorsa açık kaynak ile devam edin. Yok ben kapalı kaynak Ati'nin fglrx sürücüsünü kullanacağım derseniz ubuntu 12.04.2 kurmalısınız. O destekleniyor ancak 12.04.2 kurulum kalıbı sunuculardan kaldırıldı, torrentten bulabilirsiniz.
Yeni başlayan biri iseniz karışık gelecektir. Şu başlığı da inceleyebilirsiniz.

mehmet4213

Şu an bu resim 12.04 lts sürümünden benim asıl sorunum kuruluma başladığımda continue dedikten sonra bu hatayı alıyorum en iyisi resimli anlatmak diye düşündüm.

tavsiyenize uyup 12.04 sürümünü yükledim yüklerken bayağı bi zorlandım başkalarınında başına aynı sorun gelmesin diye yaşadığım sorunlarıda anlatmanın faydalı olacağını düşündüm. bileni var bilmeyeni var diyerekten.
Kurulumu usb diskten yaptım daha doğrusu yapmaya çalıştım 3 4 sefer denememe rağmen kurmadı.eski sürümden dolayı olmadı diyerek ubuntu 13.10 sürümünün olduğu diski ve takas alanını silip yeniden oluşturdum sorunlar bundan sonra başladı zaten grub da bu bölümlerle birlikte tarihe kavuşmuştu elimde 2. bi win 7 cd si olmadığı için bayağı bi korktum.çünkü açılmıyordu

https://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=13415.0 de anlatıldığı gibi live cd(usb) desteğiyle ilk adımı attım
sudo fdisk -l
komutuyla işe başladım çıktısı
/dev/sda1   *        2048      206847      102400    7  HPFS/NTFS/exFAT
/dev/sda2          206848   210948095   105370624    7  HPFS/NTFS/exFAT
/dev/sda3       210948657  1953521663   871286503+   f  W95 Ext'd (LBA)
/dev/sda5       210948659  1534085568   661568455    7  HPFS/NTFS/exFAT
/dev/sda6      1945520128  1953521663     4000768   82  Linux takas / Solaris
/dev/sda7      1534087168  1945518079   205715456   83  Linux

linuxun kurulu olduğu alanı gördüm
/dev/sda7      1534087168  1945518079   205715456   83  Linux

*bağlantıda yazılan 1. adımı bitirdim sonuç olarak hata ile karşılaştım yeniden başlat yaptım kurulum ekranında 12.04 ü sil ve yeniden kur seçeneğine tıkladım kurulum bitti sonuç olarak  artık grubta düzeldi kurulum işlemide bitti artık linux ile tanışma işlemlerine başlayabilirim

heartsmagic

Bu başlıktaki sorun çözüldü mü yani? Eğer öyleyse cozuldukonusu
Geri bildirim için teşekkürler bu arada.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

mehmet4213

malesef çözülmedi resimdeki hatayı alıyorum
resmin altındakiler 12.04 sürümünü kurarken yaşadıklarımdı

heartsmagic

sudo apt-get install linux-headers-$(uname -r)

ile ilgili paketi kurup daha sonra sürücüyü tekrar kurmayı dene.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

mehmet4213

sorun devam ediyor
çıktısı
Paket listeleri okunuyor... Bitti
Bağımlılık ağacı oluşturuluyor       
Durum bilgisi okunuyor... Bitti     
linux-headers-3.11.0-19-generic zaten en yeni sürümde.
0 paket yükseltilecek, 0 yeni paket kurulacak, 0 paket kaldırılacak ve 0 paket yükseltilmeyecek.

guopx

@mehmet4213
dpkg -l | grep xorg çıktısını verebilir misiniz?

mehmet4213

çıktısı
ii  python-xkit                                0.4.2.3build1                       library for the manipulation of the xorg.conf
ii  xorg                                       1:7.6+12ubuntu2                     X.Org X Window System
ii  xorg-docs-core                             1:1.6-1ubuntu2                      Core documentation for the X.org X Window System
ii  xserver-xorg-core-lts-saucy                2:1.14.5-1ubuntu2~saucy1~precise2   Xorg X server - core server
ii  xserver-xorg-glamoregl-lts-saucy           0.5.1-0ubuntu4.2~precise2           X.Org X server -- graphics acceleration module based on OpenGL
ii  xserver-xorg-input-all-lts-saucy           1:7.7+1ubuntu6~precise1             X.Org X server -- input driver metapackage
ii  xserver-xorg-input-evdev-lts-saucy         1:2.7.3-0ubuntu3.1~precise1         X.Org X server -- evdev input driver
ii  xserver-xorg-input-mouse-lts-saucy         1:1.7.2-3build1~precise1            X.Org X server -- mouse input driver
ii  xserver-xorg-input-synaptics-lts-saucy     1.7.1-0ubuntu1~precise1             Synaptics TouchPad driver for X.Org server
ii  xserver-xorg-input-vmmouse-lts-saucy       1:12.9.0-0ubuntu4~precise1          X.Org X server -- VMMouse input driver to use with VMWare
ii  xserver-xorg-input-wacom-lts-saucy         1:0.20.0-0ubuntu1~precise1          X.Org X server -- Wacom input driver
ii  xserver-xorg-lts-saucy                     1:7.7+1ubuntu6~precise1             X.Org X server
ii  xserver-xorg-video-all-lts-saucy           1:7.7+1ubuntu6~precise1             X.Org X server -- output driver metapackage
ii  xserver-xorg-video-ati-lts-saucy           1:7.2.0-0ubuntu10~precise2          X.Org X server -- AMD/ATI display driver wrapper
ii  xserver-xorg-video-cirrus-lts-saucy        1:1.5.2-0ubuntu2~precise1           X.Org X server -- Cirrus display driver
ii  xserver-xorg-video-fbdev-lts-saucy         1:0.4.3-0ubuntu3~precise1           X.Org X server -- fbdev display driver
ii  xserver-xorg-video-intel-lts-saucy         2:2.99.904-0ubuntu2.1~precise1      X.Org X server -- Intel i8xx, i9xx display driver
ii  xserver-xorg-video-mach64-lts-saucy        6.9.3-0ubuntu3~precise1             X.Org X server -- ATI Mach64 display driver
ii  xserver-xorg-video-mga-lts-saucy           1:1.6.2-0ubuntu2~precise1           X.Org X server -- MGA display driver
ii  xserver-xorg-video-modesetting-lts-saucy   0.8.0-0ubuntu1.1~precise1           X.Org X server -- Generic modesetting driver
ii  xserver-xorg-video-neomagic-lts-saucy      1:1.2.7-0ubuntu3~precise1           X.Org X server -- Neomagic display driver
ii  xserver-xorg-video-nouveau-lts-saucy       1:1.0.9-2ubuntu1~precise2           X.Org X server -- Nouveau display driver
ii  xserver-xorg-video-openchrome-lts-saucy    1:0.3.1-0ubuntu2.1~precise1         X.Org X server -- VIA display driver
ii  xserver-xorg-video-r128-lts-saucy          6.9.1-0ubuntu2~precise1             X.Org X server -- ATI r128 display driver
ii  xserver-xorg-video-radeon-lts-saucy        1:7.2.0-0ubuntu10~precise2          X.Org X server -- AMD/ATI Radeon display driver
ii  xserver-xorg-video-s3-lts-saucy            1:0.6.5-0ubuntu3.1~precise1         X.Org X server -- legacy S3 display driver
ii  xserver-xorg-video-savage-lts-saucy        1:2.3.6-0ubuntu3~precise1           X.Org X server -- Savage display driver
ii  xserver-xorg-video-siliconmotion-lts-saucy 1:1.7.7-0ubuntu3~precise1           X.Org X server -- SiliconMotion display driver
ii  xserver-xorg-video-sis-lts-saucy           1:0.10.7-0ubuntu4~precise1          X.Org X server -- SiS display driver
ii  xserver-xorg-video-sisusb-lts-saucy        1:0.9.6-0ubuntu3~precise1           X.Org X server -- SiS USB display driver
ii  xserver-xorg-video-tdfx-lts-saucy          1:1.4.5-0ubuntu3~precise1           X.Org X server -- tdfx display driver
ii  xserver-xorg-video-trident-lts-saucy       1:1.3.6-0ubuntu4~precise1           X.Org X server -- Trident display driver
ii  xserver-xorg-video-vesa-lts-saucy          1:2.3.2-0ubuntu3~precise1           X.Org X server -- VESA display driver
ii  xserver-xorg-video-vmware-lts-saucy        1:13.0.1-0ubuntu2~precise1          X.Org X server -- VMware display driver

if

Kart HD 3000 serisine aitmiş[1]. Xorg için R600 ailesine aitmiş[2] ve radeon sürücüsü ile 3B desteklenmekte.

@mehmet4213, 12.04'ün kaçıncı sürümünü kurdunuz? 12.04.2 mi 12.04.4 mü? cat /etc/lsb-release

[1] https://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_AMD_graphics_processing_units
[2] http://www.x.org/wiki/RadeonFeature/#index5h2

mehmet4213

yeniden kurulum yaptım

$ lsb_release -a
No LSB modules are available.
Distributor ID: Ubuntu
Description: Ubuntu 12.04.2 LTS
Release: 12.04
Codename: precise

fakat update ve upgrade komutlarından sonra çıktı

$ cat /etc/lsb-release
DISTRIB_ID=Ubuntu
DISTRIB_RELEASE=12.04
DISTRIB_CODENAME=precise
DISTRIB_DESCRIPTION="Ubuntu 12.04.4 LTS"
oluyor

if

12.04.4 üzerine kuramazsınız. En son kuracağınız sistem 12.04.2. Açık kaynak sürücülerle devam edin bence.

mehmet4213

ilk kurduğumda 12.04.2 oluyor sürüm güncelleme yapmadanmı kurmam gerekiyor 1 sefer çalışsın yeter yani nefes alsın yeter :D

if

Güncelleme yapmadan ne zamana kadar kullanmayı düşünüyorsunuz? Artık Amd ekran kartınız için sürücü yayınlamayacak ve desteklemeyecek. Eğer Ubuntu istaeen randımanda çalışmıyorsa Xubuntu, Kuubntu, Lubuntu denenebilir.

mehmet4213

benim amacım biraz linux u tanıma zorluklarla tanışırsam yani ilk başlarda zor işlerle uğraşırsam kolayların üstesinden gelebileceğimi düşünüyorum anlıyacağınız iş biraz inada bindi tabikide yeni sürümleri kullanacağım benim öğrenmek istediğim ne kadar bilgi sahibi olabilirim belki sizin için çok gereksiz çokda fazla önemli olmayan bişey fakat ubuntuya başladığımdan beri 50 60 tane komutun ne işe yaradığını öğrendim bu biraz kendimi geliştirme çabası insanın başına bu şekilde bi sıkıntı gelmezse herşeyi hazır bulursa kendini geliştiremez standart kullanıcılığın bi adım önüne geçmek istiyorum.windows tan soğumamın tek sebebide içerisinde entegre olarak gelen net framework e müdahale edememem ve onun yüzünden bilgisayara 3 4 sefer format atmak oldu vede hiç kimse de yardımcı olamadı.

if

Karşılaştığınız zorluklarların üzerine gitmenizin GNU/Linuz'a dair genel bilginizi artıracağı kanaatini ben de taşıyorum. Öğrendiğiniz komutları ne gereksiz görüyor ne de önemsiz. Bilakis memnun oldum bunu duyduğuma. Fakat burada kaçırdığınız bir nokta var, ekran kartınız için sunulan sürücüyü 12.04.2 sonrası dağıtımlarda çalıştırabilmek mümkün değil. Hem açık kaynak sürücüyü kullanarak devam etmek bir şeyler öğrenmenize engel değil.

mehmet4213

ilginiz için teşekkür ederim o zaman son bi format atıp 12.04.2 yi kurduktan sonra upgrade komutunu vermeden bi yükleme yapayım benim asıl araştırdığım orada
/lib/modules/3.11.0-19-generic/build/include/linux/version.h cannot be found on this system.
o klasörde version.h kütüphanesi neden yok aslında bütün meselem bu yada varsa başka bi yerden kopyalayıp oraya konulabilirmi.

if

Yukarıdaki hatayı ne yaparken alıyorsunuz?

mehmet4213

resim atmıştım üst tarafta kuruluma geçtiğimde bu hatayı alıyorum gezmediğim site kalmadı buna benzer 2 3 tane daha bug bildiriminde bulunulmuş.ama cevap olarak elle tutulur bişey bulamadım.

if

Ubuntu Virtualbox gibi bir sanallaştırma uygulaması üzerine mi kuruyorsunuz?

mehmet4213

hayır windows 7 nin yanına kuruyorum 2. işletim sistemi olarak

if

sudo apt-get install linux-headers-$(uname -r) komutu iş görecektir.

mehmet4213

denedim onuda fakat ondanda bi fayda göremedim üst tarafta var o komutlarda