Açılış hızı en iyi Linux dağıtımı?

Başlatan Bedreddin, 25 Ekim 2008 - 19:31:34

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Bedreddin

Merhabalar. Bir zamandır Ubuntu ve Pardus kullanıyorum, bugün ise aklıma PC'min işlemci gücünü sadece hızlı bir kullanım için harcamanın nasıl birşey olacağı fikri düştü :) Hem can sıkıntısından, hem de birşeyler öğrenmek için, açılış süresi en iyi olan Linux dağıtımını arıyorum. Daha önce forumda biryerlerde görmüştüm ama, bulamadım.
Yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür
ve bir orman gibi kardeşçesine,
      bu hasret bizim!

atomkarinca

Genelde Gentoo, Slackware, Arch Linux gibi dağıtımlar bu konuda iyidir. Bu dağıtımlarda açılıştaki her servisi kendin belirlediğin için sadece ihtiyacın olanları ekleyip azami hız sağlayabilirsin. Eğer psikopatım diyorsan Linux From Scratch kurarak kernel'i ve bütün programları da istediğin parametrelerle kurup daha da iyi sonuçlar alabilirsin.

Eren

Linux From Scratch ile kabaca kendi dağıtımını oluşturacak bu forumdaki insan sayısı belki 10 kişidir belki de daha az. :D

maxspacemax

atomkarinca

Alıntı yapılan: Eren - 25 Ekim 2008 - 20:07:59
Linux From Scratch ile kabaca kendi dağıtımını oluşturacak bu forumdaki insan sayısı belki 10 kişidir belki de daha az. :D

Adım adım nasıl yapılacağını anlatan belgeler var ama tabi sistemi kurmak değil önemli olan, onu kullanabilmek. Orada da Linux'u gerçekten bilmek gerekiyor. Hatta bir tane sitenin destek bölümünde görmüştüm "Ubuntu kullananlar şunu yapsın, Fedora kullananlar bunu yapsın, Linux from Scratch kullananlar ne yapacaklarını bilirler zaten" diye :)

Felâsife

Alıntı yapılan: atomkarinca - 25 Ekim 2008 - 20:19:04
Hatta bir tane sitenin destek bölümünde görmüştüm "Ubuntu kullananlar şunu yapsın, Fedora kullananlar bunu yapsın, Linux from Scratch kullananlar ne yapacaklarını bilirler zaten" diye :)
Durumumuz o kadar vahim yani :D
Maceraya hazır mısın!  Bir BSD almaz mısın?

atomkarinca

Alıntı yapılan: mono - 25 Ekim 2008 - 20:25:39
Alıntı yapılan: atomkarinca - 25 Ekim 2008 - 20:19:04
Hatta bir tane sitenin destek bölümünde görmüştüm "Ubuntu kullananlar şunu yapsın, Fedora kullananlar bunu yapsın, Linux from Scratch kullananlar ne yapacaklarını bilirler zaten" diye :)
Durumumuz o kadar vahim yani :D

Hayır bunu demek istemiyorlar, Ubuntu gibi dağıtımlarda paket yöneticisi gibi önem arz eden görevler için birer araç bulunuyor fakat LFS için bu geçerli değil. Bu yüzden herşeyin elle nasıl yapıldığını bilmeniz gerekiyor.

Felâsife

Alıntı yapılan: atomkarinca - 25 Ekim 2008 - 20:31:55
Hayır bunu demek istemiyorlar, Ubuntu gibi dağıtımlarda paket yöneticisi gibi önem arz eden görevler için birer araç bulunuyor fakat LFS için bu geçerli değil. Bu yüzden herşeyin elle nasıl yapıldığını bilmeniz gerekiyor.
Sorun da buradaya, her şeyi elle ayarlamak beni ve benim gibileri aşacağı için durumumuz vahim o yüzden dediydim :D
Maceraya hazır mısın!  Bir BSD almaz mısın?

Bedreddin

LFS'yi daha önce duymuştum ama onu hiç düşünmedim bile :D
DSL'ye bakacağım, Arch ile de Slackware arasında bir karşılaştırma arayayım, birini seçip başınızı ağrıtmaya devam ederim artık. :)
      bu hasret bizim!

maxspacemax

Alıntı yapılan: Verbatim - 25 Ekim 2008 - 21:16:50
LFS'yi daha önce duymuştum ama onu hiç düşünmedim bile :D
DSL'ye bakacağım, Arch ile de Slackware arasında bir karşılaştırma arayayım, birini seçip başınızı ağrıtmaya devam ederim artık. :)

DSL'yi araştırmanıza gerek yok. siz en iyisi Arch veya Slackware kullanın. Hatta Slackware tabanlı Zenwalk'ta kullanabilirsiniz. kolay gelsin. :D

Bedreddin

DSL'ye değişiklik olsun bakacağım zaten :) Arch iniyor şu anda, üstün körü bir kaç karşılaştırma ve inceleme okudum, Arch daha güzel gözüktü, gerçi kurulumu bile yapabileceğimden emin değilim ama :D denemekten zarar gelmez.
      bu hasret bizim!

maxspacemax

Alıntı yapılan: Verbatim - 25 Ekim 2008 - 21:32:16
DSL'ye değişiklik olsun bakacağım zaten :) Arch iniyor şu anda, üstün körü bir kaç karşılaştırma ve inceleme okudum, Arch daha güzel gözüktü, gerçi kurulumu bile yapabileceğimden emin değilim ama :D denemekten zarar gelmez.

bu mesaj sana Zenwalk'tan çekmekteyim. Zenwalk Slackware tabanlıdır..

Bedreddin

Aklımı bulandırma hocam rc.conf'u nasıl yapılandıracağımı çıkarmaya çalışıyorum kendi sistemimle örnek dosyayı karşılaştırarak :D internete bağlandıktan sonrası neyse de, internetsiz bir yere varabileceğimi sanmıyorum.
      bu hasret bizim!

Çağlar

Ya herkes böle diyor ben intahara koşucam denicem bunu :D şans dileyin yarın başlıcam. :D :D
We got a badass over here!

atomkarinca

Alıntı yapılan: Çağlar - 25 Ekim 2008 - 21:51:51

Ya herkes böle diyor ben intahara koşucam denicem bunu :D şans dileyin yarın başlıcam. :D :D

Live CD ile yaparsan daha kolay olur. CD'nin içinde bir adet kılavuz var ve sonuçta boot edebilmek için gereken geçici sistemi oluşturmak için bir dağıtımın yüklü olması ya da Live CD kullanman gerekiyor. Şunu da söyleyeyim, en azından bir gününü feda edeceğini söyleyeyim.

atomkarinca

Alıntı yapılan: Verbatim - 25 Ekim 2008 - 21:45:57
Aklımı bulandırma hocam rc.conf'u nasıl yapılandıracağımı çıkarmaya çalışıyorum kendi sistemimle örnek dosyayı karşılaştırarak :D internete bağlandıktan sonrası neyse de, internetsiz bir yere varabileceğimi sanmıyorum.

Fazla heyecanlanmana gerek yok, CD'nin içinde Beginners' Guide var

less /arch/beginnersguide.txt

komutuyla görebilirsin. Daha sonra da

pacman -S lynx

komutuyla Lynx'i yüklersen aynı kılavuzu internetten okumaya devam edebilirsin. Wiki'de de söylediği üzre: "DON'T PANIC".

Çağlar

Alıntı yapılan: atomkarinca - 25 Ekim 2008 - 22:13:04
Alıntı yapılan: Çağlar - 25 Ekim 2008 - 21:51:51

Live CD ile yaparsan daha kolay olur. CD'nin içinde bir adet kılavuz var ve sonuçta boot edebilmek için gereken geçici sistemi oluşturmak için bir dağıtımın yüklü olması ya da Live CD kullanman gerekiyor. Şunu da söyleyeyim, en azından bir gününü feda edeceğini söyleyeyim.

İki olsunda adam gibi bir sistem olsun :D Bana şans dileyin :D

Bedreddin

Teşekkürler @atomkarinca, CD'yi taktım, sıcak çikolatamı aldım, bilgisayarımı yeniden başlatıyorum :)
      bu hasret bizim!

heartsmagic

@Eren 10 kişi çıkarsa forumumuzun seviyesi oldukça iyi demektir. Benim bildiğim LFS yapabilen 10 kişi bile yok :) Dikkat, yapıp da kullanan demiyorum, hehe.

LFS için Çalışan CD'ye ihtiyaç yok, Ubuntu üzerinden tıkır tıkır yaparsınız.

Zamanında LFS yapıp Fluxbox kurup az kullanmıştım. Ancak söylemeliyim ki yapması zaten zahmet istiyor. Her ne kadar tamamen sizin istediğiniz şekilde oluşan bir Linux dağıtımı olmuş olsa da onu kullanıp ve yeri geldiğinde uygulama güncellemesi geldiğinde çok zor süreçler sizi bekleyebiliyor. Misal bir gcc, libc güncellemeleri neredeyse kendisi kadar zahmetli. Kısacası sadece test için denenebilir ancak zahmete değer mi değmez mi orası tartışılır.

Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

Çağlar

Alıntı yapılan: heartsmagic - 27 Ekim 2008 - 21:48:34
@Eren 10 kişi çıkarsa forumumuzun seviyesi oldukça iyi demektir. Benim bildiğim LFS yapabilen 10 kişi bile yok :) Dikkat, yapıp da kullanan demiyorum, hehe.

LFS için Çalışan CD'ye ihtiyaç yok, Ubuntu üzerinden tıkır tıkır yaparsınız.

Zamanında LFS yapıp Fluxbox kurup az kullanmıştım. Ancak söylemeliyim ki yapması zaten zahmet istiyor. Her ne kadar tamamen sizin istediğiniz şekilde oluşan bir Linux dağıtımı olmuş olsa da onu kullanıp ve yeri geldiğinde uygulama güncellemesi geldiğinde çok zor süreçler sizi bekleyebiliyor. Misal bir gcc, libc güncellemeleri neredeyse kendisi kadar zahmetli. Kısacası sadece test için denenebilir ancak zahmete değer mi değmez mi orası tartışılır.

Bu test daha çok kendimi test olucak :) Güveniyorum galiba kendime Ubuntu altından yapabilmek için bi kaynak bulabilirmiyim acaba?

heartsmagic

http://www.linuxfromscratch.org/ :) Tek kaynak değildir belki ama kendi kaynağı. LFS ve BLFS senin temel kaynağın olacak. Yapacağın işlemleri Ubuntu altından chroot ile yapacaksın, hepsi bu. Gentoo da bu şekilde olur, istersen bir oradan başla :)

malzeme_muhendisi

Alıntı yapılan: atomkarinca - 25 Ekim 2008 - 19:55:34
Genelde Gentoo, Slackware, Arch Linux gibi dağıtımlar bu konuda iyidir. Bu dağıtımlarda açılıştaki her servisi kendin belirlediğin için sadece ihtiyacın olanları ekleyip azami hız sağlayabilirsin. Eğer psikopatım diyorsan Linux From Scratch kurarak kernel'i ve bütün programları da istediğin parametrelerle kurup daha da iyi sonuçlar alabilirsin.

Grub'dan sonraki 30. saniyede tamamen hazır bir KDE sistem gördüğümü hatırlıyorum. :) Fakat zamanla yavaşladı, servis ekledim başka şeyler yaptım...

LFS tamamen bir fantazidir. Bir gram kullanılabilirliği yoktur. Sadece ben yaptım demek ve tecrübe kazanmak için kurulabilir.  Kurmanın zahmetinden geçtim, o sistem nasıl güncellenecek? :) Gerçek bir işkence... Eğer sistemi büyük ölçüde kendi iradenizle şekillendirmek istiyorsanız Gentoo bu konuda alternatifsizdir diyebilirim. En azından en kaliteli kaynak kod tabanlı(binary distronun karşıtı?) dağıtımdır.

Eren

Gentoo tabanlı Sabayon'da direk Gentoo'dan korkanlar için birebir. Tek farklı kurmasının kolay olması.

coni

Alıntı yapılan: heartsmagic - 28 Ekim 2008 - 12:40:49
http://www.linuxfromscratch.org/ :) Tek kaynak değildir belki ama kendi kaynağı. LFS ve BLFS senin temel kaynağın olacak. Yapacağın işlemleri Ubuntu altından chroot ile yapacaksın, hepsi bu. Gentoo da bu şekilde olur, istersen bir oradan başla :)

bende arama yaparken bir kaynak buldum lfs nin kitabının türkçe tercümesi kaynak olarak kullana bilirsiniz.  yararlı ola bilir.

http://armish.linux-sevenler.org/
(http://lfs.geleceklinux.org)

heartsmagic

Alıntı yapılan: coni - 27 Kasım 2008 - 04:12:45
Alıntı yapılan: heartsmagic - 28 Ekim 2008 - 12:40:49

bende arama yaparken bir kaynak buldum lfs nin kitabının türkçe tercümesi kaynak olarak kullana bilirsiniz.  yararlı ola bilir.

http://armish.linux-sevenler.org/
(http://lfs.geleceklinux.org)

Bunlar çok eski yazılar yanlış hatırlamıyorsam. Güncel sürümle bile LFS yapmak bir hayli zorken, güncelliğini yitirmiş belgelerle bu iş imkânsız.