Ubuntu 14.04 TRIM Desteği

Başlatan mendirec, 07 Nisan 2014 - 09:41:33

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

mendirec

Merhaba arkadaşlar,

Katı hal sürücüsü (SSD) kullandığım bilgisayara bugün Ubuntu 14.04 yükledim ve TRIM özelliğinin aktif olmadığını gördüm. Bunu da aşağıda verdiğim bağlantıdaki yöntemle deneyerek anladım.

http://hasanyilmaz.net/kati-hal-surucusu-ssd-basarimi-icin-ubuntunun-yapilandirilmasi-3-trim-sorunu-nedir-bu-ozellik-nasil-etkinlestirilir/

Daha sonra fstab dosyasına elle "discard" seçeneğini ekleyerek bağlantıdaki yöntemi tekrar denedim ve TRIM özelliğinin aktif olduğunu gördüm.

Forumumuzda daha önce konuşulmuştu ve 14.04 ile TRIM desteğinin ön tanımlı olarak geleceği biliniyordu. Kararlı sürüm olmadığı için mi böyle oldu yoksa yanlış yaptığım bir şey mi var?

matrax_41

14.04'de trim aktif diye hiç deneme yapmamıştım.  Şimdi bu konuyu görünce ben de denedim aynı durum bende de var. Trim özelliğini aktif hale getiren getiren dosyaya baktığımda şu an intel ve samsung ssd'leri desteklediği yazıyor.

plazma

intel ve samsung dışındakı marka modellerde şuan aktif değil mi tam olarak bende de corsair var 14.04 ile ona geçmeyi düşünüyordum wini kaldırıp ?

matrax_41

@plazma, elle trim desteğini sağlayabilirsin 14.04 üzerinde de. Ancak 14.04 ile gelen öntanımlı trim desteği şu an intel ve samsung ssd'leri destekliyor.

meda

Umarım marka desteği ilerleyen zamanlarda artar da diğer SSD marka ve modelleri de destek bulur. Ayrıca http://www.getgnu.org/gnulinux/gnulinux-ipuclari/ssd-solid-state-drive-uzerinde-trimi-etkinlestirmek.html daha kısa şekilde anlatılmış yöntemler arasında fark var mı acaba deneyen birisi bilgi verirse çok güzel olur.
"BEDAVA Bedava yaşıyoruz, bedava;Hava bedava, bulut bedava;
Dere tepe bedava;Yağmur çamur bedava;Otomobillerin dışı,Sinemaların kapısı,Camekanlar bedava; Peynir ekmek değil ama Acı su bedava;Kelle fiyatına hürriyet, Esirlik bedava; Bedava yaşıyoruz, bedava. Orhan VELİ"

plazma

14.04 le oto geliyor ama bayağı bir araştırdım o dönemde seninde birkaç mesajın denk heldi hep yazacağım unutuyorum ssd almadıysan eğer alacaksam samsung evo biraz daha çıkabilirsen evo pro sl derim linux cephesinde bayağı bir olumsu yorum gördüm samsungla ilgili

meda

@plazma, Samsung ve İntel ile Trim otomatik geliyor. Ben de tam aksi Samsung Evo serisinin hem Windows hem de Linux tarafında sorunsuz çalıştığı şeklinde nette baya bir yorum gördüm. Diğer taraftan i5 2. nesil bir dizüstü makineye o kadar masraf etmek kötü olurdu. SSD'yi 1 ay sonrasında almayı planlıyordum ama cumartesi günü sabah bir indirim vardı: Sandisk Ultra Plus 128GB indirim ile 157 TL kargo, KDV dahil aldım. Amacım Sandisk Extrem II veya Samsung Evo serisinden almaktı ancak Ultra Plus'ta reel bir indirim görünce almaya karar verdim. İndirimli olmasının yanı sıra banka normalde aylık harcadığım miktarın %20 oranında aylık harcama taahhüt edince SSD bedavaya geldi.  ;D

Bütün SSD'ler için Trim desteği Linux çekirdeğine eklenebilir gibime geliyor. Geçenlerde Linux çekirdeğini biraz kurcaladım akla gelmeyecek donanımlara destek veriyor.  :o

Bıktım: UEFI, Bumblebee, Güç Yönetimi ... gibi konulardan. Bahse varım bir çok arkadaşın Trim'den haberi bile yoktur. Ubuntu geliştiricileri acaba bunlar üzerinde herhangi bir düşünceye sahip değilller mi ki hala bazı şeyler son kulllanıcıya kalıyor.  :( Hele Rhythmbox nasıl bir müzik çalardır ki ekolayzır bile yok  :o
Dere tepe bedava;Yağmur çamur bedava;Otomobillerin dışı,Sinemaların kapısı,Camekanlar bedava; Peynir ekmek değil ama Acı su bedava;Kelle fiyatına hürriyet, Esirlik bedava; Bedava yaşıyoruz, bedava. Orhan VELİ"

plazma

Benim 1. de ssd var ama ondada win var yedekte 1tb hdd 3. de de linux kullanıyorum, sdd ömrü uzun gider ya 8-10 sene arası aldımı yanmazsa vs olmadan :D, bende kingstonda mı görmüştüm 170tl civarı galiba bir arada geçende başka bir marka modelde gördüm indirimde hyperyx olabilr tam hatırlamıyorum öyle birşey düşünüyorum ama bende, samsungta alsan intelde alsan sonuçta bilgisayarı değiştiriken geçirirsin yeni sistemine hayırlısı olsun şimdiden bende artık bakalım linux tarafında bir performans denemesi yaparız inş denk getirebilrsem :D

meda

Teşekkür ederim.  :) Daha iyisi senin olsun bugün teslim olması gerekirken artık yarın teslim ederler. 10 dakika kargo şubesine gidipde almak istemedim. Üşendim  ;D

Kingston'a olumlu bakıyordum birkaç inceleme testini görünce ve kontrolcülerini değiştirdiğini duyunca vazgeçtim. Kingston-Fury serileri ve Corsair LS serileri de oldukça iyi diyorlar.İsmi pek bilinmedik markalar vardı fakat yazılım desteği ve markası belli olsun istedim. Sandisk'de 3 yıl garanti verince tamam dedim. Yurtdışı sitelerinden falan alacaktım fiyatları kıyaslayınca burası daha avantajlı geldi.

Şu an ki mekanik HDD 320GB 3 işletim sistemi yüklü Hacintosh, 8.1 ve Ubuntu 14.04 hariciyen bir bölümde Yedekler var MBR ile ancak bu kadar bölümlendirme oluyor neyse şimdi tek sistem ile devam etmek istiyorum ama 3 dağıtım arasında kararsız kaldım; Ubuntu 14.04.1, Debian 8, Arch-Gnome acaba hangisi ile yoluma devam etsem.   :-\ 3 sistemin kendine göre avantajları var.

plazma

Bende ubuntu duruyor arada arch filanda deniyorum arch istiyorumda ubuntunun desteği sağlam işte daha iyi arkasında cannocial olunca topluluk sürümlerine pek kaçmak istemiyorum aslında ama majoro muydu arch tabanlı onuda deneyeceğim bir ara gnome seviyorsan fedora ya bak derim son sürümle site vs bayağı bir değiştirmişler iyi olmuş gibi duruyor

meda

Sandisk Ultra Plus 128GB bugün aldım ve Ubuntu 14.04.1 kurarak, bütün ayarlamalarımı da yaptım. SSD ile en çok kafama takılan konu olan TRİM. Bu yazıyı okuyan arkadaşlar Trim desteğinin kontrolü için aşağıdaki 2 komutu kullanabilirler.
sudo hdparm -I /dev/sda | grep "TRIM supported"   
* Data Set Management TRIM supported (limit 16 blocks)

sudo fstrim -v /   
/: 95382220800 bytes were trimmed

Çıktılar yukarıdaki gibi olmalı. Daha sonra bu özelliği aktifleştirmek için pek tavsiye edilmeyen yöntem olan ''discard'' yöntemini kullandım.

Daha fazla bilgi için konunun ilk iletisindeki bağlantıya ek olarak aşağıdaki bağlantılara da bakabilirsiniz.
http://www.webupd8.org/2013/01/enable-trim-on-ssd-solid-state-drives.html
http://www.getgnu.org/gnulinux/gnulinux-ipuclari/ssd-solid-state-drive-uzerinde-trimi-etkinlestirmek.html

Ubuntu'yu, Unity arayüzü için kullanıyorum. Keşke masaüstünü KDE ya da OSX gibi daha özelleştirilebilir olsa.Bahsettiğiniz Arch tabanlı dağıtımının Manjaro-KDE sürümünü, Manjaro-Tr geliştiricileri hazırlıyor. Arch genel anlamda çok iyi fakat güncel paketler yeterince denenmemiş olduğundan arada hatalar olabiliyor. Hele ki masaüstü ortamı ile ilgili bir hata varsa. Manjaro'yu tavsiye ederim.

heartsmagic

Alıntı yapılan: meda - 13 Ocak 2015 - 00:06:01
Şu an ki mekanik HDD 320GB 3 işletim sistemi yüklü Hacintosh, 8.1 ve Ubuntu 14.04 hariciyen bir bölümde Yedekler var MBR ile ancak bu kadar bölümlendirme oluyor..

Çok alakasız bir konu ancak neden o kadar olsun :) Bir uzatılmış bölüme bakmıyor mu olay? Yoksa diskten yer ayıramadığını mı söylemek istedin?
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

plazma

Bende boyutla ilgili 20-40 gb yeter diyoruz ya aslında durum değişiyor biraz bende / ve /swap dışında /home diziniö 96gb şuan dizi film müzik yok program ve oyun var tüm oyunlarıda kurmadım yetmez diye

heartsmagic

Sadece home dizini mi 96GB? O nasıl oluyor? Orası kullanıcı dizinlerini barındırır, o kadar büyümesinin tek yolu da kullanıcının fazla veri tutmasıdır :)
Eğer 20-40GB sistem için yeter mi diyorsak aslında artar bile. Fakat iri iri oyunlar ve çok büyük kütleli uygulamalar varsa değişebilir.

plazma

heartsmagic

Pardon, "oyun yok" diye okumuşum bir an :) Tabi, oyun varsa durum değişir.

meda

Alıntı yapılan: heartsmagic - 14 Ocak 2015 - 00:07:37
Çok alakasız bir konu ancak neden o kadar olsun :) Bir uzatılmış bölüme bakmıyor mu olay? Yoksa diskten yer ayıramadığını mı söylemek istedin?
MBR sadece 4 bölüme izin veriyor. Uzantılmış bölümlendirmede neden bilmiyorum ama Touchpad sapıtıyor.  ;D

heartsmagic

Uzatılmış bölüm olunca mı sorun yapıyor imleçsürer? İlginç bir sorunmuş :)

meda

Alıntı yapılan: heartsmagic - 14 Ocak 2015 - 15:07:53
Uzatılmış bölüm olunca mı sorun yapıyor imleçsürer? İlginç bir sorunmuş :)
Şaka gibi ama maalesef öyle.  ;D

mendirec

Merhaba @meda,
Sistemi yeni kurdum ve fstab ayarlarına discard seçeneğini eklemeden senin iletindeki 2 komutu yürüttüm. Aldığım çıktılar, senin iletindeki çıktılar ile aynı olmasına rağmen ilk iletimde verdiğim bağlantıdaki kontrolü yaptım. Sonuç trim aktif değildi.

Diskler uygulamasından ilgili bölümlere discard seçeneğini ekledikten sonra tekrar bir deneme yaptım. Bu sefer trim desteğinin aktif olduğunu gördüm. İstersen sen de bir deneme yap bakalım, sonuç ne çıkacak?

meda

Evet. Bendeki SSD durumu ile sendeki SSD durumu aynı. :) Trim desteği kontrolü için 2 komut eklediğim iletimi düzenledim. Yöntem olarak ''discard'' gayet kolay ama neden pek tavsiye edilmiyor onu anlamadım.  ???