VERİ KURTARMA (Detaylı kullanımı-Ayarlar ? )

Başlatan Hyperflight, 21 Mart 2014 - 20:12:37

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Hyperflight

Not: Doğru yere mi açtım emin olamadım bu arada :/
-
Merhabalar herkese :) Ubuntu denemek istedim ama benim açımdan epey sorunlar çıktı  :D

320 gb hdd'm vardı.100 gb Windows 7 64 bit, 220 gb Dosyalarımdı.
Dosyalarımdan 20 gb ayırmıştım ve Pardus kurmuştum.
Sonra Pardus yerine Ubuntu kurmak istedim ve olaylar buradan gelişti.
*yeniden başlattım ve Biostan UEFI olarak  Ubuntu 13.10 64 bit DVD'sini seçtim.
Ubuntu Türkçe dil filen seçtim

http://wiki.ubuntu-tr.net/images/thumb/3/37/Kurulum_03-1.png/500px-Kurulum_03-1.png

Buradaki gibiydi ama Pardus ve Windows 7 yoktu sadece Pardus vardı.
Pardus'u Ubuntu ile değiştir dedim, Windows 7 ve Dosyalarım bölümüne dokunmaz diye düşündüm
Sonra direkt karşıma tarih saat geldi.Geri döndüm çünkü Disklerimi gösteren yer yoktu.
Devam ettim sonra, Bende herhalde otomatik Pardus'u otomatik değiştirecek Ubuntu ile dedim.
Kuruluma devam ettim sonra resetleyin dedi.DVD çıktı DVD-Rom'dan.Bekledim Ubuntu reset atmadı ben attım.
Reset sonrası PC'de

"Reboot and select proper boot devıce or ınsert boot medıa ın selected boot devıce and pres a key" çıktı.
*yeniden başlattım aynı.Ubuntu dvd'sini taktım normal kurulum ekranı geldi.
Kurulum türü olarak bu sefer başka * bir şey dedim ve bir baktım Tüm HDD  silinmiş bir miktar takas alanı ile 320 gb kadar yere 5-10 gblik Ubuntu kurulmuş. ve o da çalışmıyor   :(

Şu an Ubuntu Live'dayım.
Ne önerisiniz ?
Ubuntu,Wİndows kurayım biri ile Recovery mi deneyim.Profesyonel yardım mı alayım (50-150 tl bühçem,evet çok az)

Teşekkürler şimdiden   :)

guopx

sudo fdisk -l çıktısını verebilir misiniz?
Sevdiklerine sevdiğini söyle çok geç olmadan.

Hyperflight

Ubuntu üzerinden terminal açmayı bilmiyorum :/ Birde bu Live ya.

guopx

Silinmişse eğer diskteki verileri en sağlıklı şekilde kurtarabilmek için disk üzerinde daha fazla oynama yapmadan kurtarma işemine geçmek daha iyi olur.
ctrl + alt+ t tuşlarına aynı anda basarak uçbirim açabilirsiniz. Sonra verdiğim komutu girin ve çıktısını buraya koyun.
Sevdiklerine sevdiğini söyle çok geç olmadan.

Hyperflight

Açtım ve  yazdım şu çıktı ;

Alıntı Yapubuntu@ubuntu:~$ sudo fdisk -l

WARNING: GPT (GUID Partition Table) detected on '/dev/sda'! The util fdisk doesn't support GPT. Use GNU Parted.

Disk /dev/sda: 320.1 GB, 320072933376 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 38913 cylinders, total 625142448 sectors
Units = sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disk identifier: 0x00000000

Device Boot      Start         End      Blocks   Id  System
/dev/sda1               1   625142447   312571223+  ee  GPT
ubuntu@ubuntu:~$

ve

heartsmagic

@Hyperflight, ne yazık ki disk biçimlendirilmiş. Öncelikle geçmiş olsun, eğer kurtarma işlemine gireceksen üzerine bir daha başka bir sistem kurma. Kurtarma araçları haricen uygulanmalıdır böyle durumlarda. İster Windows tarafında bir çözüm olsun ister bizim tarafta Canlı CD tarzında işlem yapmak lazım.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

Hyperflight

Hımm.Peki hatam nerde ? Tekrarlamak istemem ? DVD'de sorun olabilir mi ya da bir adım filen ?

*Yazılım kurtarma işini nasıl yapayım ?
*Bu HDD'ye ellemeden Windows kullanarak Easeus Data Recovery Wizard veya Recuva gibi bir programla mı ?
*Ubuntu kullanarak mı ?
*Seviyem, bilgim yeter mi, o izlenimi veriyor muyum ?
*Bilgisayarcılara (Genelde Wİndows ile denerler ? ) mı vereyim yoksa Profesyonel bir ekip mi (İş dosyam yok,kişesel,hayati olmasa bile önemli bilgilerim var)

*Live DVD'yi ne kadar süre, hangi işlemlerde kullanabilirim ?

heartsmagic

Hata sende değil, eksik ne yazık ki UEFI konusundan ötürü bizim tarafta. Bir süredir karışık bir ortam var bu sorun nedeniyle. Müsebbibi bizim taraf değil orası ayrı, uyum sağlayamadık hâlâ. Gerçi kolay bir süreç de değil bu. Sendeki durum da muhtemelen UEFI ve güvenli başlangıç meselesinden ötürü Ubuntu'nun Windows'u algılayamayıp sanki orada hiç sistem yokmuş gibi davranması. En azından bu benim düşüncem.

Kurtarma işi için illa ki uzman bir ekip gerekmez, çok zor durumlarda ve hayati bilgiler olduğunda öyle bir seçenek tercih edilebilir ki ucuz bir şey değildir o. Şansını bizim tarafta Testdisk/Photorec ile deneyebilirsin fakat açık konuşmak gerekirse dosya isimleri doğru görünmeyecektir geri kurtarılsa bile. Bu konuda Windows için yazılmış uygulamalar daha kullanıcı dostu ve başarılı.

Canlı CD ile istediğin sürece istediğin işlemleri yapabilirsin, fakat bu işlemlerin hepsi sistem kapanınca silinir. Kurtarma işlemi için soruyorsan dilediğin kadar kullanabilirsin Canlı CD'yi.

Hyperflight

Bir yandan çok mutlu oldum, hata bende değilmiş çok, ilk denememdi zaten. Bildiğim kadarıyla bu sürümde vardı destek ama yine de olabiliyormuş sorun :/ En azından Windowsun kurulu olmadığı dosyalarımı silmeseydi :/ Bir daha yüklersem UEFI olmadan yapacağım.

Ext4 formatında şu an HDD, bu NTFS yapılmadan Windows tarafından kurtarabilirse ,daha da bozmadan.
Bu mümkünse yani içim daha rahat olacak çünkü daha önce kurtarmıştılar ama sorun NTFS şeklindeki HDD görünmüyordu, arızalıydı.Bu konuda inşallah önceki gibi sonuçlanır :D

guopx ve heartsmagic yardımlarınız için çok teşekkürler :) Sorun yüzünden Ubuntu'yu bile ayrıntılı inceleyemedim :D
Sorunu çözünce bildireceğim.

heartsmagic

Umarım sorunu çözer ve verilerin kurtarırsın. UEFI canımızı sıkıyor ne yazık ki.

Hyperflight

Öncelikle herkese merhaba.Konum yazılım kullanama sorunu olduğu için en yakın bu geldi umarım doğru yere açmışımdır  :)

Önceki konumda Linux kurulumum sonrası veri kaybı yaşadığımı söylemiştim.
(bkn: https://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=42699.0 )

İlk TestDisk'i denedim ama ama bir türlü düzgün kullanamadım.Çok karmaşık değildir belki ama özel ayarları giremedim.3 bölüme ayırmıştım diskimi.Hepsini aynı anda aratamadım.Bende en büyüğünü seçtim başlayım oradan dedim.Verileri direkt Başlangıç'ın içine recup_dir.n şeklinde atıp kurtarıyordu.İçlerine gelince hepsi bir karmaşık filen idi.

Ben de bunun üzerine pes ettim ve Windows 7 üzerinden EaseUS Data Recovery Wizard Professional 6.0 adlı programı denedim.Bölüm veya tüm hdd'yi öncelikle tarıyor,bulunanları eski hallerindeki gibi (isim olsun,dosya yerleri olsun ) listeliyor sonra istediklerimi kurtarabiliyordum.Denedim oldu, Dosyalarımın olduğu işletim sistemi olmayan D bölümü tamamen kayıpsız ve düzenli bir şekilde kurtarırdı.Bunun sebebi format sonra diske ellemem ve Ubuntunun kurulumun öncelikle Pardus bölümündan başlayıp ve sabit diskin başını ve sonunun sıfırlamasında olsa gerekti yoksa düzgün bir şekilde kurtaramazdım.Lakin şu var Windows'un kurulu olduğu diski kurtaramadım.Linux üzerinden tekrar denemeyi karar verdim.Nasıl kurtaracağım ?

Şimdi;
1-TestDisk'i mi önerirsiniz tekrar ?
2-Kullanımını  açıklar mısınınız ?
3-Direkt kurtarmadan inceleme imkanım yok mu ? Ona göre kurtarsam ?
4-Karmaşık bir şekilde değilde düzgün eski hallerindeki gibi olmazlar mı,EaseUS Data gibi ?
5-Peki olmuyor karışık olacak illa, sadece istediğim dosya uzantılarını nasıl kurtaracağım ?
6-Kurtarılan dosyalarımı Başlangıç'ın içine değilde Harici Diskime (NTFS) nasıl atacağım kurtarılma sırasında otomatik ?
7-Harici Diskimi NTFS olduğu için mi tanıtamadım,Ubuntu bir tanıyor zaten sürücü uyuşmazlığından mı ne çok kasıyor,yavaş. (Denediğim komut : sudo mount /sdd)

Şimdiden teşekkürler :)

if

heartsmagic

Ben de şuraya baktın mı diyecektim:
http://wiki.ubuntu-tr.net/index.php?title=PhotoRec_ile_veri_kurtarma

Sorduğun soruların bütün cevapları var orada. Sadece, sen harici bellek bağlama olayını karıştırmışsın gibi sanki. Son verdiğin komut doğru bir komut değil, kaldı ki disklerin bağlanması için komuta gerek yok zaten. Kendiliğinden bağlanıyor olması lazım.

Hyperflight

Alıntı yapılan: if - 30 Nisan 2014 - 01:00:04
Photorec'i denediniz mi?
if> Denemedim çünkü TestDisk ile çoğu şeyi aynı zaten TestDisk ile gelmiyor mu ? Birkaç şey +'sı vardı sadece.

Alıntı yapılan: heartsmagic - 30 Nisan 2014 - 01:04:08
Ben de şuraya baktın mı diyecektim:
http://wiki.ubuntu-tr.net/index.php?title=PhotoRec_ile_veri_kurtarma

Sorduğun soruların bütün cevapları var orada. Sadece, sen harici bellek bağlama olayını karıştırmışsın gibi sanki. Son verdiğin komut doğru bir komut değil, kaldı ki disklerin bağlanması için komuta gerek yok zaten. Kendiliğinden bağlanıyor olması lazım.
heartsmagic> Zaten bağlansa yapmayacaktım ama algılamadı.Linux olarak otomatik algılıyor birçok şeyi ama benim de garibime gitti.Forumda baktım bazı konulara, güç yetersizliğiden Y kablosu kullanın diyordu.Benim şu an öyle imkanım yoktu :D TestDisk ile benziyor zaten daha önce bakmıştım ama kurtarma sonrası yine dosya yapılanmaları değişiyordu, herşey karmaşık bir şekilde geliyordu.

Çok teşekkürler ilginiz için lakin zaten ben çok iyi bir Linux kullanıcısı değilim.3 sürüm denedim henüz.Windows üzerinden işimi DiskInternals Partition Recovery adlı programla hallettim artık, yoksa yapamıyorum  :D Bilmiyorum isteğime hitap eden bir program varsa bile bu önerdiğiniz ve dediğim kadar iyiler mi ki zaten Linux'ta daha az veri kurtarma programı var şu an bilgisizliğime de ele alarak riske girmek istemedim  :D