Disk Bölümlerimin Birleşmesini İstemiyorum ?

Başlatan viaccess, 03 Mart 2014 - 18:57:51

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

viaccess

Herkese selamlar arkadaşlar. Uzun bir süre önce Ubuntu kurmuştum sorunum oldu tekrar windows döndüm sizlere bir şey sormak istiyorum.

Şimdi ben geçen kurduğumda hani bu disk bölümleri oluyor ya C: D: diye. Onları kurulumda ubuntu birleştirmiş tek disk yapıp biçimlendirmişti ve bilgisayarımda ki her şey gitmişti. Canım linuxta kaldı o kadar güzel bir arayüzü var ki sadece arayüzü sizi windows tan geçirmeye yarar!  Şimdi kurulumda tek disk yapmasını önlemem için ne yapmalıyım ? Kurulum sırasında disklerin birleşmemesini istiyorum yardımcı olurmusunuz veya link atsanız?
The quieter you become, the more you are able to hear.

FireSwords

"Windows'u Sil ve Ubuntu Kur" seçeneği bütün bölümlerini biçimlendirir. Eğer "başka bir şey" veya "Ubuntu'yu Windows'un yanına kur" seçeneklerini kullanırsan verilerin zarar görmez.

Ama her ihtimale karşı harici bir diske yedek almanda fayda var.

meda

Disk bilgilerin nedir ? SSD veya HDD ya da ikiside mevcut mu ? Makinede Win. yüklü olacak mı olmayacak mı ? Yani biraz da kullanım şeklin müzik veya film arşivi gibi alan ayırmak gibi amacın varsa buraya belirt lütfen.
"BEDAVA Bedava yaşıyoruz, bedava;Hava bedava, bulut bedava;
Dere tepe bedava;Yağmur çamur bedava;Otomobillerin dışı,Sinemaların kapısı,Camekanlar bedava; Peynir ekmek değil ama Acı su bedava;Kelle fiyatına hürriyet, Esirlik bedava; Bedava yaşıyoruz, bedava. Orhan VELİ"

viaccess

Diskim seagate sata 500 gb hdd. Sadece bu takılı makinede . Windowsun kalmamasını istiyorum ama windows ile değiştir gibi bir seçenek vardı onunla değiştirdiğim zaman c: ve d: tek çatı altında toplanıp biçimleniyordu. Ben bunu istemiyorum. C: yi biçimlendirebileyim, D: deki dosyalarım kalsın. Windows uçsun gitsin  :)

FireSwords

Alıntı yapılan: viaccess - 03 Mart 2014 - 19:37:37
Diskim seagate sata 500 gb hdd. Sadece bu takılı makinede . Windowsun kalmamasını istiyorum ama windows ile değiştir gibi bir seçenek vardı onunla değiştirdiğim zaman c: ve d: tek çatı altında toplanıp biçimleniyordu. Ben bunu istemiyorum. C: yi biçimlendirebileyim, D: deki dosyalarım kalsın. Windows uçsun gitsin  :)
O seçenek bütün diski biçimlendirilir ben elle bölümlendirmeni tavsiye ederim

meda

Bir daha Win. kulanmayacağın konusunda kararlıysan ikinci bölümü  ext4 biçiminde formatlamanı tavsiye ederim.Mesela disk yapılandırması şöyle: diski tamamen silip 1.bölüm 20GB (kök dizini / ) oyun falanda kuracaksan 50-100 GB gibi bir alan olabilir.Kalan alanıda ext4 yapıp depolama amaçlı kullanabilirsin.Ram eğer 4GB ve üstü ise bence takas alanı oluşturmana gerek yok.Ubuntu 64 bit olanı kur.
"BEDAVA Bedava yaşıyoruz, bedava;Hava bedava, bulut bedava;
Dere tepe bedava;Yağmur çamur bedava;Otomobillerin dışı,Sinemaların kapısı,Camekanlar bedava; Peynir ekmek değil ama Acı su bedava;Kelle fiyatına hürriyet, Esirlik bedava; Bedava yaşıyoruz, bedava. Orhan VELİ"

FireSwords

viaccess

yani kurulum sırasında diğer seçeneğini aeçersem ve ordan windowsun oldugu yeri yanı c yi biçimlendirip kurarsam d deki dosyalarım silinmez değil mi ? Sonra win kurabilirim belli olmaz bana diski sıfırlama gibi bir niyetimde yok d sürücüsünde 30-40 gblık oyun var.

FireSwords

Alıntı yapılan: viaccess - 03 Mart 2014 - 20:06:25
yani kurulum sırasında diğer seçeneğini aeçersem ve ordan windowsun oldugu yeri yanı c yi biçimlendirip kurarsam d deki dosyalarım silinmez değil mi ? Sonra win kurabilirim belli olmaz bana diski sıfırlama gibi bir niyetimde yok d sürücüsünde 30-40 gblık oyun var.

Silinmez ama Disk bölümlerinde /dev/sdax kavramlarına dikkat etmen gerek gerçi boyutlardan filan neyin ne olduğunu anlarsın.

C diskinin boyutunu verirsen bölümleme önerisinde bulunabilirim.

viaccess

SİSTEM C: 195 GB
ARŞİV   D: 270 GB

TOPLAM 465 GB
KULLANILMAYAN 40 ~ GB

Tek HDD nin bölümleri.

FireSwords

Sisteme fazla yer ayırmışsın. Bence Windows da hard diskinin bir köşesinde dursun. 75 GB boş yer ayır.

Eğer silmekte kararlıysan Windows bölümlerini sil. (100 MB'lık sistem ayrıldı ve 195 GB bölüm)

25 GB birincil bölüm oluşturup bağlama noktasını / olarak ayarlayıp ext4 ile biçimlendir.

48 GB mantıksal bölüm oluşturup bağlama noktasını /home olarak ayarlayıp ext4 ile biçimlendir.

Son olarak 2 GB mantıksal bölüm oluşturup takas alanı olarak ayarla.

Eğer Windows'u sildiysen kalan bölüme ekleme başka bir dağıtım yükler veya ihtiyacın olursa depo olarak değerlendirirsin.

viaccess

Ama ben baştan yapılandırırsam D: deki dosyalarım gidecek ben seni en iyisi uğraştırmayayım direk şu soruyu sorayım :D . Başka bir şey seçeneğin de kurulum sırasında sadece C: yi biçimlendirsem D: silinmez değil mi ? Ya da birleşmez felan ? Emin olmak istiyorumda.

FireSwords

Alıntı yapılan: viaccess - 03 Mart 2014 - 20:35:36
Ama ben baştan yapılandırırsam D: deki dosyalarım gidecek ben seni en iyisi uğraştırmayayım direk şu soruyu sorayım :D . Başka bir şey seçeneğin de kurulum sırasında sadece C: yi biçimlendirsem D: silinmez değil mi ? Ya da birleşmez felan ? Emin olmak istiyorumda.
Dikkatli olduğun sürece sorun çıkmaz ama disk bölümleme falan gibi işler her zaman risklidir yedek almanda fayda var.

viaccess

Yok bölümleme yapmayacağım ne ise o 195 gb windows mu var sil kur 270 gb d yi ellemeyeceğim.