[Çözüldü] BricsCAD ve DraftSigh uygulamalarını kuramıyorum..

Başlatan delice_doluca, 23 Şubat 2014 - 14:12:28

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

delice_doluca

Merhaba,
Buranın "genel" olmasına sığınarak, doğru yer olduğuna emin olmasam da başlığı buraya açtım..

Elimde 3 bilgisayar var, birisi masaüstü i5 işlemci ve 8GB RAM ile, ekran kartı Nvidia GT630.. Dizüstü olanlardan birisi i5 işlemci, 4Gb RAM, Nvidia 420M, diğeri Pentium Dual Core (64Bit), 4Gb RAM, Ati 4700 ekran kartı.

Masaüstü olan iş bilgisayarım, bu aralar sadece ve sadece Word, Excel'i ve de AutoCAD'in en temel çizim unsurlarını kullanan şirketimizi crackli yazılımdan açık kaynaklı yazılıma geçmeye ikna etmeye çalışıyorum. Excel'in en temel komutlarını kullanan ve sadece Outlook ile e-Posta alıp veren muhasebe bölümü için bu geçiş nispeten kolay oldu. Hatta Metro ve Masaüstü şeklinde iki farklı kategoride uygulaması olan Windows 8.1'den sonra ilaç gibi geldi.

Ancak ne yaptıysam AutoCAD'in en iyi alternatifleri olan bu iki uygulamayı çalıştırmayı ve arkadaşlarıma sunmayı başaramadım. Başarısız girişimlerimde 3. haftadayım. Belki her bilgisayara 20'den fazla format atıp yeniden Ubuntu kurulumu yaptım ama sonuç yok.

Yazılımlar şöyle; her bir bilgisayarda sadece temiz 64 bit Ubuntu 13.10 ve güncellemeleri yüklü. Dizüstü bilgisayarlarda ayrıca CPU-freq-indicator ve TLP yüklü. Askubuntu ve Linux Aided Design başta olmak üzere bir çok kaynaktan bulduğum bir çok çözümü denedim ancak sonuç alamadım.

Şu ana kadar ulaşabildiğim nokta şöyle; BricsCAD hatalı da olsa kuruluyor ancak üzerine tıkladığım zaman deneme sürümü ile lisanslı sürüm arasında seçmemi isteyen pencereyi ne yaparsam yapayım geçemiyorum. Dolayısıyla program başlamıyor. DraftSight ise başlıyor ancak sadece başlangıçta açılan noname.dwg isimli dosyayı kullanmama izin veriyor. Onu kaydetmem, başka bir dosya açmam, hali hazırda bir dosyayı düzenlemem mümkün değil, doğrudan programdan atıyor.

32 bit sürüme geçen ya da Wine üzerinden Windows versiyonuna razı olanları bile gördüm. Trajikomik bir durum çünkü iki ürünün üretici firması da çok iyi ve iddialı bir AutoCAD alternatifi olduklarını iddia ediyorlar, üstelik Windows altında iki uygulama da çok kolay kurulup sorunsuz çalışıyor (ve gerçekten iyi birer AutoCAD alternetifiler)..

Yardımlarınız için teşekkür ederim..

alorak

Öncelikle merhabalar. 2 boyutta mı yoksa 3 boyutta mı AutoCAD alternatifi düşünüyorsunuz. 2 boyutta ise DraftSight sorunsuzca çalışması gerekiyor. Farklı bir .deb paketi ile denerseniz sorununuz çözülebilir belki. ayrıca programları kolsol ile açarsanız hata verdikleri yerlerde konsolda bir çıktı verecektir. O çıktıyı bizimle paylaşırsanız çok daha uygun olur. Ayrıca ücretli 3 boyutlu cad alternatifi için linux sürümü olan Siemens NX'i öneririm.
özgürlük için

waroi

Evet kurulumda sorun var, haklısınız, şuradaki anlatımı bir izleyin ve oradaki kurulum adımlarını deneyin, belki çözüm olabilir.

delice_doluca

Alıntı yapılan: alorak - 23 Şubat 2014 - 15:30:19
Öncelikle merhabalar. 2 boyutta mı yoksa 3 boyutta mı AutoCAD alternatifi düşünüyorsunuz. 2 boyutta ise DraftSight sorunsuzca çalışması gerekiyor. Farklı bir .deb paketi ile denerseniz sorununuz çözülebilir belki. ayrıca programları kolsol ile açarsanız hata verdikleri yerlerde konsolda bir çıktı verecektir. O çıktıyı bizimle paylaşırsanız çok daha uygun olur. Ayrıca ücretli 3 boyutlu cad alternatifi için linux sürümü olan Siemens NX'i öneririm.

Merhaba,

Uğraştığım çizimler 2 boyutlu. AutoCAD'in yetenekleriyle kıyaslayınca çok çok az detay kullanıyoruz. Bize gelen mimari çizimlerin üzerinde elektrik tesisatını çiziyoruz (elektriksel bir detay yok, sadece çizgi), armatürleri, nesneleri vs. koyuyoruz. Hatta crack imkanı olmasa mecbur satın almak zorunda olduğumuz bir dünyada olsak AutoCAD LT bile muhtemelen fazla gelir :) Yine de komutlara ve komutların otomatik tamamlanmasına alışıldığı için BricsCAD en iyi alternatif gibi görünüyor. DraftSight ise denediğim tüm dwg işleyen uygulamalar arasında en akıcı görüntüleme kabiliyetine sahip olanı.

Şu ana kadar bu adı geçen 3 programa ek olarak BRL CAD, Vari CAD, FreeCAD, LibreCAd ve bir kaç tane daha denedim. İş yerindeki arkadaşlar da dahil herkes BricsCad ve Draftsight ikilisinde karar kıldı ancak bunları da sadece Windows ortamında sağlıklı kullanıyoruz ki onların de hepsi lisanslı değil.. Zaten amacım sadece CAD uygulamalarına alternatif bulmak değil. Küçük çaplı bu şirketten başlayarak basit yazışmalar, e-posta, belli başlı Excell istatistikleri ve belki de Micro gibi işlemler için yüzlerce lira lisans ödemelerine (veya onları crackleyip), bir de üzerine antivirüs, disk birleştirici, sürücü güncelleyici yüklemeye gerek olmadığını göstermek.

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 24 Şubat 2014 - 00:06:01

Bir de programları konsol ile nasıl açabilirim ? sudo + program ismi yeterli mi?

heartsmagic

sudo'ya gerek bile yok. Doğrudan:

bricad

ile açabilirsin. Ancak uygulamanın tam ismi neyse onu kullanmalısın. TAB kullanmak faydalı olabilir.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

delice_doluca

BricsCD V14'ü açınca konsolda hiç bir uyarı düşmüyor. Normal bir şekilde uygulamanın aktivate ekranı geliyor ve o ekranı geçemiyorum.. Activate Trial seçeneğini seçince no valid licence was found on your computer/bilgisayarınızda geçerli bir lisans bulunamadı diyor. Error code olarak da -1 gösteriyor. Bunu aşmak için bilgisayarıam lisans dosyası indirmeyi de denedim ancak sonuç alamadım. Hiç bir lisans dosyasını kabul etmiyor.

Draftsight'ı çalıştırmayı denediğimde ise sonuç alamıyorum. Dash üzerinde ismi ve simgesi bulunmasına rağmen konsol üzerinden ismi görünmüyor. Zaten dash'teki simgeye tıklayınca da hiç birşey olmuyor.

heartsmagic

LC_ALL=C bricscd
ile denediğinde ne oluyor?

Draftsight'ı nasıl kurmuştun?

speakerXXL

DraftSigh 32 bit kütüphanelerine bağımlılığı olan uygulamalar için 64 bit yerine 32 bit sistem kurmanızı öneririm.

delice_doluca

Alıntı yapılan: speakerXXL - 24 Şubat 2014 - 17:25:52
DraftSigh 32 bit kütüphanelerine bağımlılığı olan uygulamalar için 64 bit yerine 32 bit sistem kurmanızı öneririm.

Ben burada sorunu 64 bit sistemde değil Draftsight'ta buluyorum. Sonuçta multiarch (yanlış biliyorsam düzeltin) bir paketin iki sistemde de kurulabilmesi gerekli. Ya da bu kadar iddialı ve para isteyen uygulamaların en azından biraz daha açıklayıcı ve yardımcı siteler yapması gerekli. Team Wiever bile olası sorunları açıklayan ve alternatif sunan bir sayfa hazırlamış. Gerçi nedense Windows'a da iş yapanlar Ubuntu'yu ve Linux dünyasını çok umursamiyorlar gibi..

Bu arada BricsCAD uygulaması 64 bit olduğu halde kurulamıyor..

Heartsmagic, ben ilk başta bulabildiğim bütün 32 bit bağımlılıkları kurdum,  sonra Gdebi ile kurulum yaptım,  sonra force install yaptım.. Bütün bunlar sadece uygulamanın noname.dwg bir proje ile başlamasına ancak yetti,  devamı yok :) Bir yerde de paketin içindeki Control dosyasını metin düzenleyici ile açıp bağımlılıkları silmem tavsiye ediliyordu,  onu denedim ama dosya bozuldu nedense..

heartsmagic

Kurulumdaki sıkıntılar sanki bütün bunlara sebep oluyor gibi. Zorlama ile kurulan paketlerin sorun çıkartma ihtimali her zaman oluyor ne yazık ki.

delice_doluca

Alıntı yapılan: heartsmagic - 25 Şubat 2014 - 22:18:05
Kurulumdaki sıkıntılar sanki bütün bunlara sebep oluyor gibi. Zorlama ile kurulan paketlerin sorun çıkartma ihtimali her zaman oluyor ne yazık ki.

Haklısınız.. Peki şimdi ne yapmalıyım? Aslında tam olarak kurumadıkları için kaldıramıyorum da bu uygulamaları..

guopx

@delice_doluca
@waroi'nin verdiği videodaki anlatımda DraftSight'ın son versiyonunun sorunlu olduğunu söylüyor. Yani sorun mimaride değil yazılımın kendisinde olabilir. Draftsight'ın eski versiyonu tavsiye ediliyor videoda ama ben internette bulamadım eski deb paketlerini. Video altına yorum yaptım eski paketleri nerden bulabilirim diye. Cevap verirse bir de eski sürüm ile deneyin.
Sevdiklerine sevdiğini söyle çok geç olmadan.

speakerXXL

Aşağıdaki komutlar ile ile kurdurulabilir ama yeni kullanıcıları bu tip bağımlılıklar ile boşuna uğraştırmaya gerek olmadığını düşünüyorum.
Kurulum paketini home dizinine taşıdıktan sonra aşağıdaki komutları sırasıyla uçbirimde çalıştırınız.

sudo dpkg -i --force-architecture,depends ./draftSight.deb
sudo apt-get install -f

Ek olarak aşağıdaki paketleri de kurmak gerekebilir.

sudo apt-get install libdirectfb-extra libxcb-render-util0

Ek olarak ia32-libs paketini kurmak gerekebilir

sudo apt-get install ia32-libs
sudo apt-get install -f

ia32-libs paketi Ubuntu 13.10 deposunda olamadığı içinde sorun yaşanabilir.

Kaynak

delice_doluca

Alıntı yapılan: speakerXXL - 25 Şubat 2014 - 23:51:30
Aşağıdaki komutlar ile ile kurdurulabilir ama yeni kullanıcıları bu tip bağımlılıklar ile boşuna uğraştırmaya gerek olmadığını düşünüyorum.
Kurulum paketini home dizinine taşıdıktan sonra aşağıdaki komutları sırasıyla uçbirimde çalıştırınız.

sudo dpkg -i --force-architecture,depends ./draftSight.deb
sudo apt-get install -f

Ek olarak aşağıdaki paketleri de kurmak gerekebilir.

sudo apt-get install libdirectfb-extra libxcb-render-util0

Ek olarak ia32-libs paketini kurmak gerekebilir

sudo apt-get install ia32-libs
sudo apt-get install -f

ia32-libs paketi Ubuntu 13.10 deposunda olamadığı içinde sorun yaşanabilir.

Kaynak

Teşekkür ederim,

Bu yöntemi birebir denedim. Ancak bu kurulumların bazılarının mevcut olmadığını yazdı ve sonra şu anki durumumdan daha farkı bir sonuç elde edemedim.

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 26 Şubat 2014 - 00:06:16

Alıntı yapılan: guopx - 25 Şubat 2014 - 23:06:27
@delice_doluca
@waroi'nin verdiği videodaki anlatımda DraftSight'ın son versiyonunun sorunlu olduğunu söylüyor. Yani sorun mimaride değil yazılımın kendisinde olabilir. Draftsight'ın eski versiyonu tavsiye ediliyor videoda ama ben internette bulamadım eski deb paketlerini. Video altına yorum yaptım eski paketleri nerden bulabilirim diye. Cevap verirse bir de eski sürüm ile deneyin.

Onu ben de araştırdım ancak bulamadım, sanırım deb paketleri exe dosyaları kadar yaygın değiller :)

Şaka bir yana 32 bit sorununun büyüklüğü karşısında BricsCAD'e yönelmeyi düşünmeye başladım ama onu da kuramıyorum..

delice_doluca

Sorunlarımın ikisini de -tesadüflerin yardımıyla :) - çözdüm.

Çözümler hem 12.04 hem de 13.10'da denenmiştir (ikisi de 64 bit).

1) DraftSight: İlk olarak

sudo apt-get install libcanberra-gtk-module:i386 libcanberra-gtk0:i386

ile eksik modülleri kuruyoruz.

Daha sonra drafSight.deb paketini home dizinine kopyalıyoruz (birşeyler yanlış gidebilir diye aslı yerinde kalsın) ve sırasıyla şu komutları uyguluyoruz:

1) -ar x draftSight.deb control.tar.gz komutu paketi, control isimli bir arşive çıkarıyor. İşimiz henüz bitmedi, uçbirimi kapatmayın.

2) Sonra üzerine tıklayıp "buraya çıkar" diyoruz, control isminde bir klasör beliriyor.

3) İçeride "control" isimli bir dosya var, onu da metin düzenleyici ile açıyoruz.

4) dependencies yazan satırda "xdg-utils" kelimesini, ondan önceki boşluğu ve ondan sonraki virgülü siliyoruz.

5) Sonra herşeyi Ctrl+A ile seçip sağ tuşla "sıkıştır" diyoruz, hedef olarak home dizinini seçiyoruz. Burada "aynı isimde bir dosya zaten var, üzerine yazılsın mı" diye soracak, evet diyoruz.

6) Şimdi uçbirime geri dönüp;

ar r draftSight.deb control.tar.gz yazıyoruz.

Artık home dizinimizde modifiyeli bir draftSight.deb paketi bulunuyor. Hali hazırda ihtiyaç duymadığı, zaten Ubuntu'nun yeni 64 bit sürümlerinde de eski halini korumayan, değiştirilmiş olan xdg-utils bağımlılığından kurtulduk. Diğer eksik bağımlılıkları da kurduk. Geriye sadece Gdebi ile dosyayı kurmak kaldı.

DraftSight'ın tek bir sorunu var, sadece belgelerim dizinindeki dosyaları görebiliyor ve açabiliyor. Onun dışında herşey mükemmel:)

Gelelim BricsCAD'e :) Onun hikayesini bugün beni BricsCAD'den aradıklarında çözdük:) Normal bir şekilde kurulan ancak asla etkinleştirme ekranını geçemeyen BricsCAD'i ikna etmenin tek yolu sistem dilini İngilizce'ye çevirmekmiş :) Artık herşeyiyle kusursuz bir şekilde çalışıyor..

Buradan ne dersler çıkarıyoruz?
1) AutoCAD gibi meşhur bir uygulamanın bile süper alternatiflerini bulmak mümkünmüş.
2) Ne yazık ki bu iki uygulama da Windows altındayken sorunsuzca kuruluyor ve çalışıyor.. Ubuntu'ya verilen önem ortada.. Gerçi AutoDesk gibi firmaların Linux'a uygulama bile yazmadıklarını düşününce çok da şikayet etmemeli sanırım.

killer1691

@delice_doluca gercekten tesekkur ederim bende mimarlik ogrencisiyim ihtiyacim vardi drafsight kurulumuna bir de archicad`i kura bilseydim yada bir alternatif bulabilseydim cok iyi olacakti :D

turkce karakterler olmadigi icin ozur dilerim