ubuntu yanına windos8 kurmanın doğru yöntemi nedir

Başlatan sbaba, 18 Şubat 2014 - 10:30:08

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

sbaba

bilgisayarımda sda1 da boot bölümü, sda2 de genişletilmiş bölüm içinde ubuntu 13.10 var. en son bölümü (70GB) win8 için ayırdım.

ubuntu yanına win8 kurmanın doğru yöntemi nedir?

(Biraz da üvey evlat muamelesi windowsa yapalım. win yanına ubuntu kurmak için arama yapınca her şey var. ubuntu yanına win yazınca hiç bir şey yok)

krwlng

Aslında ubuntu yanına win kurma durumunun pek anlatılmamış olmasının sebebi win tarafındaki ön yükleyicinin kendisinden başka bir sistemi tanımamasından kaynaklanıyor. Önce ubuntu kurup sonra win kurunca mevcut ön yükleyici sonradan yüklenen ile değiştiği için ubuntu'ya ulaşamıyordunuz, sonradan grub2 kurulumu yaparak bu sorun aşılıyordu. Esasen win yanına ubuntu kurmak veya ubuntu yanına win kurmak gibi terimler bizim ağız alışkanlığımız, her ikisi de kendisine ayrılan kısma kuruluyor aslında, wubi ile win içerisine kurulumu saymazsak diğer kurulum çeşitleri neredeyse aynı kapıya çıkıyor. Win8 için gerekli bazı işlemler var bios kısmında ayarlanması gereken bazı durumlar, ubuntu yanına win kurunca win8 ön yükleyicisi nasıl davranır tam bilemiyorum, denemek lazım, işin özü iki işlem arasında pratikte pek bir fark yok, ubuntu yanına win kurunca bir kaç işlem daha fazla yapmanız gerekiyor o kadar.
http://twitter.com/yusuFBrn

Ali İsmail Korkmaz, FENERBAHÇE Yıkılmaz!

volkana34

Alıntı yapılan: krwlng - 18 Şubat 2014 - 11:21:36ubuntu yanına win kurunca win8 ön yükleyicisi nasıl davranır tam bilemiyorum,

ubuntu önyükleyicisini siler

guopx

Aslında bu sizin ubuntuyu nasıl kurduğuna bağlı olarak değişir.
Ubuntuyu normal mi yoksa UEFI modunda mı kurduğunuza göre yani.
[ -d /sys/firmware/efi ] && echo "Installed in EFI mode" komutunu girip çıktısını verebilir misiniz?
Eğer ubuntuyu UEFI modunda kurmamışsanız windows 8'i de UEFI'siz kurmalısınız (ki BIOS ekranından uefi'yi kapatabilirsiniz eğer destekleniyorsa). Ve kurulum sonrası yeniden grub2 kurulumu yapmalısınız.
Sevdiklerine sevdiğini söyle çok geç olmadan.

krwlng

@volkan34, açıklama için teşekkürler, win8 önyükleyicisi önceki sürüm yükleyicilerden farklı olduğu ve uefi dahilinde çoklu sistem desteği sağladığı için belki bir şekilde silmeden halledilebilir diye düşünmüştüm, denemediğim için tam bir yorum yazamadım.
http://twitter.com/yusuFBrn

Ali İsmail Korkmaz, FENERBAHÇE Yıkılmaz!