[Çözüldü] MacbookPro'ya ubuntu kurmalı mıyım?

Başlatan tedorh, 16 Şubat 2014 - 23:54:54

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 5 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

tedorh

Öncelikle herkese merhaba,
günlerdir kafama takılan bir soru var. Özgür yazılım diye bir şeyin olduğunu bilmediğimden 1-2 ay önce Macbook almak gibi bir hata yaptım ve maalesef aldıktan sonra Linux ile tanıştım.

Özgür yazılım olayı beni gerçekten heyecanlandırdı ama Macbook'ta performansı nasıl olur bilemiyorum, acaba 1-2 yıl Macbook'ta Xcode gibi programlarla uğraşıp kendimi geliştirdikten sonra Linux yüklü masaüstü kursam zaman kaybetmiş olur muyum?

Bir de bu yazılım işlerine nereden başlamayı tavsiye edersiniz, üniversite bölümüne geçmeden önce bir altyapım olsun istiyorum?

caesium

Macbook a linux kurulur mu kurulursa ne kadar sağlıklı olur bilemiyorum ama yazılım için bir kaç şey söyleyebilirim. Genellikle su soru sorulur hangi dil en iyisi diye fakat bu sorunun cevabı yoktur. En iyisi diye birşey yoktur. Nereden baslamalisin yara ney yararlı olur onu söyleyeyim. Başlamak için en ideali C dilidir. Yeterince kaynak mevcuttur. Neden C diyecek olursak cunku c öğrenecek bur kişi sabretneyi de öğreniyor. C# takı gibi tembellik yok. Mecbur kendin yazacaksınız kodun tamamını. Bu da sana bur yazilimci için en önemli şeyi kazandırır SABIR. ALTETNATIF olarak Python dili var bende yeni öğreniyorum su sıralar hoş bur dil esnek ve kolay. C den daha kolay diyebilirim. Hangisinden başlamak istersen seçim senin. Kolay Gelsin ;)

heartsmagic

Eğer soru MacOSX'i kaldırıp Linux kurayım mı gibi bir şeyse, kişisel cevabım hayır. Madem aldın artık, donanım-yazılım bütünlüğünden faydalan. Linux'u ikinci sistem olarak kurabilirsin, sanal makineye kurabilirsin, kurcalar öğrenirsin. Tabi, normal kurulum yapıp günlük olarak sürekli kullanmanın yanında daha yavaş bir öğrenme süreci verecektir bu yöntemler sana.

Xcode nedir bilmiyorum ancak dil konuları forumda ara ara sorulur, @caesium'un söylediği gibi net bir cevabı yok bu sorunun. Ne kadar vaktim var, ne kadar kabiliyetim var, ne amaçla öğreneceğim gibi soruların cevaplarını kendi tarafında belirleyip buna göre dil seçimi yapmalısın sanırım.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

caesium

Aslında herkes öğrenebilir. Çok da kolaydır. Biraz vakit ayirirsan bu ise hem eğlenceli oluyor hemde öğrenince kendine güvenin geliyor. Demem o ki öğrenmek için baslamalisin. Adım atınca gerisi geliyor emin ol :)

tedorh

Anladığım kadarıyla direk Linux sistemine geçiş yapmamın bir aciliyeti yok, Macosx'in desteklediği C dilini öğrenebileceğim programlarda kendimi geliştirdikten sonra bilgisayar ve işletim sistemi değiştirmem daha mantıklı. Cevap verdiğiniz için çok teşekkürler, bundan sonra ubuntu bölümünde olmasa bile yazılım bölümünde sık sık karşılacağız sanırım  :)

caesium

sipazilla

@tedorh bir kaç dip not düşeyim mac os da konsolu aç ve python komutunu ver, ve karşında python ortamı. Aynı zamanda mac os dan özgür yazılım diyarına girebileceğin bir tavşan deiliği var macports

heartsmagic

@tedorh, bekliyor olacaktır arkadaşlar orada seni :)
Ufak bir ricamız var ama, tüm iletilerini koyu harfle yazmazsan seviniriz. Bir de forumda başlıklarımız çözüldüğünde etiketliyoruz: cozuldukonusu
Eğer kendi adına bu konu için çözüldü diyorsan etiketleyebilirsin.

arpia

Forumda Macbook pro üzerinde  Arch Linux ve benzer Linux dağıtımlarını kullanan hatta yanılmıyorsam OpenBSD kullanan bir arkadaşımız vardı, belki farklı yorumlar yapabilir sizin için.

noktafat

Dil öğrenme niyetinizi tam bilmemekle bir tavsiyede bulunmak istiyorum. Bana kalırsa programcılık yapacaksanız web tabanlı diller öğrenin; php, java veya asp.net . artık bütün kurumlar ve firmalar web tabanlı uygulamaları kullanıyor veya kullanmak istiyor. pythonla veya başka dillerle de web tabanlı uygulamalar yazabilirsiniz ancak kaynak ve kullandığınız platform açısından php veya java yı öneririm.Jquery, css, html5 gibi alanlardada kendinizi geliştirirseniz tabir yerindeyse aç kalmazsınız :) tabi bu program geliştirmedeki amacınıza bağlı olarak değişecektir

tedorh

Alıntı yapılan: noktafat - 18 Şubat 2014 - 14:01:59
Dil öğrenme niyetinizi tam bilmemekle bir tavsiyede bulunmak istiyorum. Bana kalırsa programcılık yapacaksanız web tabanlı diller öğrenin; php, java veya asp.net . artık bütün kurumlar ve firmalar web tabanlı uygulamaları kullanıyor veya kullanmak istiyor. pythonla veya başka dillerle de web tabanlı uygulamalar yazabilirsiniz ancak kaynak ve kullandığınız platform açısından php veya java yı öneririm.Jquery, css, html5 gibi alanlardada kendinizi geliştirirseniz tabir yerindeyse aç kalmazsınız :) tabi bu program geliştirmedeki amacınıza bağlı olarak değişecektir

Benim amacım seneye mühendislik okurken göreceğimiz programlama derslerine bir altyapı oluşturmak ve özgür yazılıma elimden geldiğince katkı sağlayabilmek. Macbook olduğu için bu işe tam olarak nereden başlamalıyım onu anlamaya çalışıyorum.

Alıntı yapılan: sipazilla - 17 Şubat 2014 - 11:13:42
@tedorh bir kaç dip not düşeyim mac os da konsolu aç ve python komutunu ver, ve karşında python ortamı. Aynı zamanda mac os dan özgür yazılım diyarına girebileceğin bir tavşan deiliği var macports

Phyton ortamını kurcaladım, internette zaten yeterlice kaynak mevcutmuş öneriniz için teşekkürler ama tavşan deliğinden geçecek kadar çevik değilim daha :)

Alıntı yapılan: arpia - 18 Şubat 2014 - 09:00:12
Forumda Macbook pro üzerinde  Arch Linux ve benzer Linux dağıtımlarını kullanan hatta yanılmıyorsam OpenBSD kullanan bir arkadaşımız vardı, belki farklı yorumlar yapabilir sizin için.

Bahsettiğiniz kişinin adını verebilirseniz, özelden onu da rahatsız edebilirim   ::)

arpia

Biraz bakınınca buldum, @Linux Monster rumuzlu arkadaşımız.

Aşağıda ki bağlantıda ekran görüntüleri paylaşmış.
http://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=5.7450

imarah

Sakın!
Mac OS BSD tabanlıdır. Kullanıp kullanabileceğin en sağlam işletim sistemlerinden biridir, hatta en sağlamıdır. Bilgisayarının donanımına göre UNIX kodlamış adamlar, sen diyorsun ubuntu kuracağım. :)
Linux kullanmak istiyorum diyorsan parallels diye bi yazılım var, sanallaştırma yazılımlarının en sağlamıdır bence, onunla kullanabilirsin.
Ayrıca linuxta yaptığın neyi Mac OS'ta yapamıyorsun ki öyle bir şey düşünüyorsun? Mac'in yazılım desteği daha geniştir ayrıca. Olsa da yesek der gibi oldu biraz ama  :D

heartsmagic

Alıntı yapılan: tedorh - 18 Şubat 2014 - 16:31:39
Bahsettiğiniz kişinin adını verebilirseniz, özelden onu da rahatsız edebilirim   ::)

Ben yine not düşeyim, özelden rahatsız edemezsin :) Özel ileti gönderebilmek için forumda ileti sınırlamamız var, ki 30 ileti oluyor bu sınır.

gokhanyildiz

iMac üzerinde parallels desktop ile ubuntu kullanıyorum ve herhangi bir sıkıntı yaşamadım ki senin de yaşayacağını sanmıyorum.

@heartsmagic xcode os x ve ios platformları için uygulama geliştirmene yarayan bir program. Dreamweaver gibi düşünün fakat bunun içindeki betikler tamamiyle bu sistemler için dizayn edilmiş. 

sipazilla

@imarah
Alıntı YapKullanıp kullanabileceğin en sağlam işletim sistemlerinden biridir, hatta en sağlamıdır
Çok iddalı olmamış mı? Madem o kadar sağlam neden her program yükledikten sonra veya periyodik olarak disk izinlerini ve diski onarıyoruz ( hele sistemi kurulum kalıbından başlatıp disk izlencesine girip yapmak yok mu tam kanserlik). Neden ekstra güvenlik duvarı kullanmam gerekiyor. Neden onyx gibi üçüncü şahısların programlarını kurup sistemime bakım yapmak zorunda kalıyorum ve yapmayınca bir süre sonra sistemim şişiyor.

Hele

Alıntı YapMac'in yazılım desteği daha geniştir ayrıca
Nasıl yani? Mac için piyasaya sürülen daha çok program var doğru ama kimse kusura bakmasın ücretsiz olanların büyük kısmı işlevsiz veya tırnak içinde gereksiz programlar. Kaldıki nedendir anlamadım aynı yazılımı üreticisinin sayfasından bedavaya sahip oluyorum ama ama app stordan ücretle alabiliyorum, buyrun kontrol edin Üretici, Mac App Store  
Böyle olunca sistemi güncellemek ayrı dert stordan aldıklarını beraber güncellenirken, diğer yazılımları tek tek güncellemek gerekiyor al sana ayrı işgence. Kaldıki ubuntuda kaynakları sources.list e eklersin sudo apt-get update && sudo apt-get upgrade -y dedin mi olay bitti bütün sistem birkaç dakikada güncellenir. Hele iphoto şehir efsanesi yok mu :) shotwell de fotoğraf arşivi 4gb iken iphotoda 10gb nasıl oluyor anlamıyorum hele o karışık arayüz. ha diyeceksiniz yüz tanıma özelliği var, ama denedim gördüm picasa iphotodan daha verimli. kaldıki bence shotwell herşekilde benim işimi fazlasıyla görüyor.

Alıntı YapBilgisayarının donanımına göre UNIX kodlamış adamlar, sen diyorsun ubuntu kuracağım
tamam doğru sistem donanıma özel kodlanmış ama sene olmuş 2014 ssd yaygınlaşmış ramlar en aşağı olmuş 8gb,

heartsmagic

@MaTh1ens, teşekkürler. Dil öğrenmek için, özellikle de üniversitede eğitimi alınacaksa, doğru bir seçim olmayabilir kısacası.

Başlık yine MacOSX mi, Linux mu, bir başka sistem mi başlığına dönmesin bence.

imarah

Alıntı yapılan: sipazilla - 19 Şubat 2014 - 18:30:52
@imarah
Alıntı YapKullanıp kullanabileceğin en sağlam işletim sistemlerinden biridir, hatta en sağlamıdır
Çok iddalı olmamış mı? Madem o kadar sağlam neden her program yükledikten sonra veya periyodik olarak disk izinlerini ve diski onarıyoruz ( hele sistemi kurulum kalıbından başlatıp disk izlencesine girip yapmak yok mu tam kanserlik). Neden ekstra güvenlik duvarı kullanmam gerekiyor. Neden onyx gibi üçüncü şahısların programlarını kurup sistemime bakım yapmak zorunda kalıyorum ve yapmayınca bir süre sonra sistemim şişiyor.

Hele

Alıntı YapMac'in yazılım desteği daha geniştir ayrıca
Nasıl yani? Mac için piyasaya sürülen daha çok program var doğru ama kimse kusura bakmasın ücretsiz olanların büyük kısmı işlevsiz veya tırnak içinde gereksiz programlar. Kaldıki nedendir anlamadım aynı yazılımı üreticisinin sayfasından bedavaya sahip oluyorum ama ama app stordan ücretle alabiliyorum, buyrun kontrol edin Üretici, Mac App Store   
Böyle olunca sistemi güncellemek ayrı dert stordan aldıklarını beraber güncellenirken, diğer yazılımları tek tek güncellemek gerekiyor al sana ayrı işgence. Kaldıki ubuntuda kaynakları sources.list e eklersin sudo apt-get update && sudo apt-get upgrade -y dedin mi olay bitti bütün sistem birkaç dakikada güncellenir. Hele iphoto şehir efsanesi yok mu :) shotwell de fotoğraf arşivi 4gb iken iphotoda 10gb nasıl oluyor anlamıyorum hele o karışık arayüz. ha diyeceksiniz yüz tanıma özelliği var, ama denedim gördüm picasa iphotodan daha verimli. kaldıki bence shotwell herşekilde benim işimi fazlasıyla görüyor.

Alıntı YapBilgisayarının donanımına göre UNIX kodlamış adamlar, sen diyorsun ubuntu kuracağım
tamam doğru sistem donanıma özel kodlanmış ama sene olmuş 2014 ssd yaygınlaşmış ramlar en aşağı olmuş 8gb,

Benim çalıştığım yerde macbook vardı bi tane merak edip kurcalamıştım bi kaç ay, edindiğim izlenim bu. Tabi siz mac kullanıcısıysanız daha iyi bilirsiniz.

okayokay

Uzun bir zaman kişisel bilgisayarlarımda linux kullandım. Ardından bir arkadaş ile kullanamadığı için, biraz mac öğrenmek ve kullandığım bir çok programın mac üzerinde de olduğu için benim pc ile onun macbook pro yu değiştirdik. Üzerinde php mysql çalıştırmak benim için çok sorun oldu. İstediğim özelliklerini değiştiremedim (Özellik ile dosya açmak için enter yerine cmd+down yapıyorum buna cidden uyuz oluyorum). Kitlenmez diyen arkadaşlarım vardı. aldığımın ilk haftası 4 kere kitledim. Hatta lol oyuncusuyum oyun mac de çalışıyor diye windows dan kurtuldum diye düşündüm. Lol açılırken yine kitlenebiliyor. Ben sonuç olarak Linux'u virtualbox içine server olarak kurdum. os x in terminalinden ssh ile kendi içindeki sanal sunucuya bağlanıyorum. Geliştirmeleri onun üzerinden yapıyorum. Pil süresi cidden çok iyi ama ben değiştirdiğime pişman oldum. Özgür olan yazılımların çoğunu os x üzerinde de çalıştırabilirsiniz. 

Macbook üzerine direk ubuntu kurmak bence yanlış. Zaten os x i bulunduğu sisteme göre yapmışlar. Fakat içerisinde sanal linux oluşturup, geliştirme yapabilirsin. Özgür olan yazılımların çoğunu os x üzerinde de çalıştırabilirsiniz.

Ayrıca "macports" diye bir proje var. (Biri bunu iyi düşünmüş.) Aradığım ve bulamadığım bir çok komutu apt-get gibi yükleyebiliyorum. 

Tabi bunlar benim düşüncelerim. Bence mac üzerine farklı bir sistem yüklemek yanlış.
Okay OKAY

ubtello

Teşekkür ler beni büyük zahmetten kurtardınız