Ubuntu hakkında

Başlatan portal, 21 Ocak 2014 - 16:00:49

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

portal

Merhaba...

Windowstan gerçekten çok sıkıldım, linux kullanmak istiyorum fakat yıl 2014 oldu hala daha tam olarak tüm kullanıcıların ihtiyaçlarını karşılıyabilecek kadar geliştirilemedi. Yani demek istedim şu; Malum microsoft piyasayı elinde tutuyor, alternatif bir işletim sistemi için windowsta yapıpta linuxta yapılamayacak, herhangi birşey, herhangi bir uygulama, oyun vs, ne varsa, bu sorunların giderilebilmesi lazımdı. Mesela exe uzantılı dosyaları neden linux ta direk açamıyoruz?  Yazılımdan bahsediyoruz, İmkansız birşeymi? Ubuntu reklamlarında; şu kadar geliştiricisi var falan filan gibi övgüler yer alıyor, fakat en son yüklediğim ile şu anki versiyon arasında  temelde değişmiş olan hiç bir şey yok sanırım.

Daha öncede denemek için windowsun yanına ubuntu kurmuştum ve sorunsuz çalışıyordu. Fakat bu son sürümde ubuntuyu yüklerken diskimdeki verileri sildi. Sanırım win ile aynı bölüme ubuntu kuramıyoruz. Daha önce farklı bir bölüme kurmuş olabilirim, neyse.

Eski ubuntuyu kurarken hiç bu kadar uzun sürmemişti. Bu sefer gerçekten çok uzun sürdü. Zaten son sürümünü indirdim ve kuruluma başlamadan neden  yarım saatlik bir dosya çekti anlayamadım, güncelleme desen, kurulumdan sonraki günceleme neydi?.  Yükleme esnasında ki updateden bahsetmiyorum bile :) Keşke o seçenekleri işaretlemeseydim de sonrada kendim güncelleseydim. Gecenin o saati uykumda gelmişti yarıda kesmekte istemedim pc nin başında uyuyakalacaktım neredeyse....

Kurulumdan sonra karşılaştığım ilk sorun c:\  dahil hdd lerime ulaşamıyor olmamdı. Görüntüleyebildiğim sadece 105 mb lik bir  bölüntü var . O da ssd nin kendisine ayırdığı bölüm sanırsam.

Forumu biraz dolaştım win kurulu sistemlerde ubuntuyu yüklerken benzer sorunlarla karşılaşanlar olmuş (win8)
Ben win7 kullanıyordum.

Ubuntu kurulum esnasında windowsu sildiği halde neden böyle bir sorun yaşıyorum bilemedim. Çözümü vardır mutlaka.

Şu an yapacağım ilk şey 128 gb ssd yi bölüp yarısına ubuntu yarısa win7 kurmak olacak.

Ubuntuyu yükledim ve kaldırıyorum ve tekrar yükleyeceğim konuyu bu yüzden bu kategoride açtım xD

krwlng

#1
Belki de  forumda bu şekilde açılmış yüzlerce konu var, her dönem Gnu/Linux kullanmak isteyenlerin tipik olarak nitelenebilecek soruları ile karşılaşıyoruz. Aslında bu başlıkta sorduğunuz soruların neredeyse tamamının bir cevabı forum içerisinde mevcut, arama yaparken harcayacağınız zaman size tekrar açıklama yapacak kişilerin zamandan tasarruf etmesini sağlayacaktır. Her şey windows ile aynı olsaydı Gnu/Linux'un olmasının bir anlamı kalır mıydı, sizin exe dediğiniz şey windows sistemlere özgü bir ikili dosya tipi, bu exe dosyaları bağışlarla geliştirilen bir işletim sisteminde çalışmıyor da milyonlarca dolar harcanıp yapılan MacOSX sistemlerde çalışıyor mu? Bu yazdıklarımı sakın şahsi algılamayın, agresif bir tutum olarak görmenizi de istemem, sizin sorduğunuz bu soruları belli dönemlerde birileri çıkıp soruyor, ama kimse acaba Gnu/Linux nedir, nasıl çalışır, windows veya MacOs'tan farkları nelerdir diye araştırmıyor, sanki yapılabilecek bir şeyi insanlar özellikle yapmıyor gibi bir tavra bürünüyorlar. Gnu/Linux'un çok eksiği ve sorunu var ama emin olun sizin saydıklarınız bu eksikler ve sorunlar arasında değil, biraz sabredip işin içine girince anlayacaksınız ki bahsettiğiniz şeylerin çoğu aslında olması değil olmaması gereken şeyler.
http://twitter.com/yusuFBrn

Ali İsmail Korkmaz, FENERBAHÇE Yıkılmaz!

portal

Anlıyorum ve tabiki eminim daha önce bu vb sorularınları dile getiren olmuştur. Tüm forumu okumaya vaktim olmadığı için şahsi olarak düşüncelerimi burada paylaşmak istedim sadece.
Bunun haricinde şuan itibari ile aşağıdaki sorunu yaşıyorum bakabilirseniz sevinirim...
http://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=41053.msg493222#msg493222

heartsmagic

@krwlng vereceğim cevabın neredeyse aynısını vermiş, hem de güzel bir dille. Hani benim merakım Linux'un bu kadar Windows'a benzemesini istiyorsan demek ki Windows'tan memnunsun demektir. Neden o zaman geçiş yapmak istiyorsun?

Windows'a/Microsoft'a gidip "Neden Linux uygulamalarını, oyunlarını çalıştıramıyorsunuz? Neden sunucularınız, sistemleriniz Linux kadar uzun süreli ayakta kalamıyor?" diye sorduğunda milyar dolarlık şirketten alacağın cevabı tahmin edebiliyorsundur sanırım.

Bu konudaki durum sonlandıysa konuyu kapatalım zira tartışma ortamına zemin hazırlıyor. @krwlng güzel bir dille yazmış, gördüğün gibi ben biraz iğneleyeci dille yazdım. Bir başkası gelip daha da sert çıkabilir zira bu konular bizi cidden yoruyor.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

portal

Gayem sataşarak gergin bir ortama zemin hazırlamak filan değil :)

Bir şeyi merak ediyorum cevap verirseniz sevinirim. Ubuntu projesinin ne olduğunu az çok biliyorum. Diğer işletim sistemlerini de öyle. Windows kullanıcılarının işletim sistemi değiştirebilmesi için, yukarıda değindiğim konuya uygun bir  şekilde alternatif olabilecek bir işletim sisteminde, daha önceki tüm ihtiyaçlarını karşılayabiliyor olması gerekir diye düşünüyorum. Diyebilirsiniz ki aynısı yok ama benzeri var, yani o exe yi çalıştıramazsın ama aynı işi yapan bir eklentimiz var.  O zaman Windows kullanıcısı da  "madem benzeri var, alışkanlığımı neden değiştireyim? Daha iyisi varsa söyle o zaman geleyim. Windows'u aratmasın bana" der.

Ben demiyorum ki Ubuntu, aynı Windows gibi olsun. Söylemeye çalıştığım şey, daha doğrusu kişisel olarak Ubuntu dan beklentim; Windows ortamında çalıştırılan 3. part yazılımların Ubuntuda da çalışabiliyor olmasıdır. Neden olmasın?  Bunu, benim bir kullanıcı olduğumu düşünerek, beklentim olarak söylüyorum. İşin cod kısmını pek bilmediğim için bunun mümkün olup olamayacağından çok fazla emin değilim.

Burada yapılan çalışmaları, geliştiricilerin verdiği desteği ve gayreti küçümsemiyorum. Sonuçta bir emek harcanmış ve ortaya  güzel bir proje çıkmış. Dahada kat edeceği yolu olduğunu düşünüyorum.

Linux kullanmayı gerçekten istiyorum ama bu geçiş kolay olmayacak, özellikle bu gün karşılaştığım sorunları düşünürsek.

Ubuntu'ya geçmek istememin sebebi; Windows dan memnun olmaman filan değil. Sadece sıkıldım ve işletim sistemi dünyasında Microsoft'un bunu tekelinde bulundurmasından kişisel olarak rahatsızlık duyuyorum :D
Kaç senedir alternatif arayışı içerisindeyim ve beklentilerimi karşılayacak bir çözüm bulabilmiş değilim. Bu noktada sizler devreye giriyorsunuz. Çünkü eminim sizlerde  bu tekel olayından rahatsızsınızdır. Ve Windows'a rakip bir proje üzerinde çalışıyorsunuz.

Umarım yakın zamanda Ubuntu gibi başarıyla yoluna devam eden bir proje, kendi içindeki sorunları aşarak, daha da ileri seviyelere ulaşır. Bu yazdıklarımı göz ardı etmeyiniz. Bunu bir geri-bildirim olarak ele almanızı rica ederim....

gecegezen

yazdıklarınızı okudum ve exe konusunda şunu söylemek istiyorum exe çalıştırmaması falan aslında o programları yazan kişilerin tercihlerinden kaynaklanıyor biraz 20 yıllar önce bir program windows 8.1'de sorunsuz çalışmasına ramen windows xp zamanı yazılmış bir program windows 8.1'de sorun çıkartabiliyor.
Başka bir açıdan yaklaşırsak olaya; vlc inceleyelim; windows, linux ve macos'larda çalışıyor hata ios ve android'te de çalışıyor galiba çünkü geliştiricileri bunun tercih ediyorlar ve bunun için uğraşıyorlar.
Bir başka açıdan daha yaklaşırsak windowsta dmg, apk, veya linux için hazırlanan çalıştırabilir dosyaları çalıştıramıyor ki bu doğal bir durum.
mesela bazı nadir oyunlarda windows linux ve macos hepsinde çalışıyor hatta aynı dosyaları kullanıyorlar sadece giriş için farklı dosyayı tıklıyorsun windows'ta exe linux'te sh falan gibi.
Bu sizin yaşadığınız durum bir işletim sistemi değiştir iken genelde yaşanıyor eski alışkanlıkları özleniyor diye düşünüyorum. Benzer bir durumdan bende bir türlü arch geçemedim. bilgisayarımda kurulu olmasına ramen
Yotube kanalım hepinizi beklerim...
https://www.youtube.com/channel/UCsRQPZxNJKZbfpGy6r97nJw

krwlng

@portal, genel olarak fikirlerinizin teoride düşününce çok hoş geldiği durumlar olabilir fakat iş pratikte hiçte öyle değil. Sizin win tarafında olupta bizim tarafta olmayan uygulamalar listenizle başkasının listesi hiç aynı olmayabilir, emin olun olaya objektif baktığım zaman bizim tarafta olupta win tarafında bulamadığım sayısız şey var Gnu/Linux'ta, o yüzden kullanıyorum bu işletim sistemini, kesinlikle windowsu bir rakip olarak görmüyorum, bunu win tarafını küçümsemek için söylemiyorum, bana göre çok farklı amaçları olan çok farklı iki olgudur win ve Linux; bunda olaya felsefik açıdan bakmamın da etkisi var tabi.
Bir insanın bir şeyden sıkılmasının en önemli sebebi ona alışmış olmasıdır, sizin alışkanlıklardan vazgeçememek olarak gördüğünüz şey bazılarına göre rutinden kurtulup her an gelişime açık, yarın karşımıza nasıl çıkacağını bilmediğimiz sürprizlerle dolu şeyler de olabilir. Örnek olarak microsoft office uygulaması neden Linux üzerinde çalışmaz? Bu sorunun muhatabı Linux tarafı değildir, öncelikle bunu bir araştırmanızı öneririm, acaba neden Microsoft Office yerel olarak Linux ortamında çalışmaz veya çalışamaz, bunun cevabını bulduğunuz an bir çok sorunuzun da cevabını bulmuş olacaksınız.
En büyük yanlış anlamalardan biri de sanki microsoft, windows üzerinde çalışan bütün uygulama ve sürücüleri kendisi yazıyormuş gibi algılanması, olayın öyle olmadığı bilinse, Linux için önyargılı olarak sarfedilen bir çok cümle söylenmeden anlamsızlaşır. Size ilk iletimde sunduğum öneriyi yineliyorum, Unix, Linux, BSD, MacOS, Solaris, Windows vb. gibi terimleri vikilerden ve farklı kaynaklardan araştırıp aslında amaçlarının ve dünyaya bakış açılarının ne olduğunu tam olarak kavrayın, bütün sorularınız tek tek cevap bulacak.
http://twitter.com/yusuFBrn

Ali İsmail Korkmaz, FENERBAHÇE Yıkılmaz!

heartsmagic

İşletim sistemi.... sadece bir işletim sistemidir. Onun üzerinde çalışacak uygulamalar kendisini ilgilendirmez. @portal, programlama ve ticari meseleleri tam araştırmadığın için bu yanılgı içindesin. Bir soru sormuştum o arada kaynamış, bir tane daha sorayım. Sence Adobe Photoshop'u, Windows için Microsoft mu yazıyor? Uygulamaları işletim sistemini geliştirenler (gönüllü olsun, şirket olsun) yazmazlar. Onlar ortamı hazırlar, diğer insanlar da uygulamaları yazarlar.

Çok uzatmadan konuyu bağlayayım, Windows tarafında olup da burada olmayan uygulamaları Ubuntu'yu geliştiren Canonical yazmaz. X uygulamasını beğeniyorsan onu geliştirenlere sorabilirsin Linux tarafını düşünüp düşünmediklerini. Kısır bir meseleyi konuşuyoruz şu an. Kendin de söylüyorsun işte, burası ayrı bir dünya. Windows için tekel demişsin, şimdi burada da benzer veya aynı ortam olsa sence o tekel nasıl yıkılır :) 

Niyetinden şüphem yok, zaten kötü olsa farklı şekilde dile getirirdin ki öyle arkadaşları da gördük bu forumda. Diğer arkadaşlar da çok güzel izah etmişler meseleyi. Bizim apayrı bir dünyamız var burada. Her zaman söyleyemiyoruz, ancak bu dünyaya giren kullanıcıların ilk olarak diğer tarafı arkada bırakması gerekiyor. Öteki türlü hep ayaklarını sürüyerek gezinirler. Yanlış anlaşılmasın, burada arkada bırakmak derken "aktif olarak Linux üzerindeyken" yapmalılar diyorum. Öteki türlü bilgisayarlarında hem Linux hem Windows bulundurabilir insanlar. Hangisinde iş göreceklerse orada takılırlar. Fakat Linux'a açıp "Ama bu neden burada yok" dememeliler. Anlatmak istediğim bu.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.