İnternet muadili bir ağ olabilir mi ?

Başlatan okkangal, 15 Ocak 2014 - 23:26:32

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

okkangal

http://khosann.com/internet-oldu-yasasin-meshnet-internette-gozetlemeden-bikan-kullanicilar-kendi-internetini-kurdu-meshnet/

Yukarıdaki linki internet muadili yeni bir ağ oluşumu konusunda bir örnek bilgi olarak paylaştım . Forumda network konularına iyi derecede hakim kişiler olduğunu düşünüyorum .  Benim konu hakkındaki bilgim ise internetin temelde birbirine bağlı ve birbiri ile çeşitli protokoller çerçevesinde haberleşebilen uluslararası büyük bir bilgisayar ağı olduğunu söyleyebilmem ve temel terimlerin genel kültür seviyesinde anlayabilmem kadar.

Lakin düz mantık ile düşündüğümüzde , farklı bir oluşumla internete muadil yeni bir ağ daha olabilir mi acaba zamanla ? Yani şu an kullandığımız sistemlerden ve ağdan tamamen bağımsız bir sistem daha yaratılabilir mi ?

Yazının başında verdiğim linkte meshnet sistemi , sanki bir kek yapmak kadar kolaymış da insanlar buna arkasını dönmüş gibi anlatılıyor . Ben bu işin bu kadar basit olacağını düşünmüyorum . Aca teknik bilgilere hakim kişiler bu konu hakkında ne düşünürler ?

heartsmagic

Başta söyleyeyim, bu işin ne uzmanıyım ne de bilgim çok üst düzey değil.

Alıntı yapılan: okkangal - 15 Ocak 2014 - 23:26:32
Lakin düz mantık ile düşündüğümüzde , farklı bir oluşumla internete muadil yeni bir ağ daha olabilir mi acaba zamanla ? Yani şu an kullandığımız sistemlerden ve ağdan tamamen bağımsız bir sistem daha yaratılabilir mi ?

Neden olmasın? Hem teoride hem de pratikte mümkün. Mesele bunun sahiplenilmesi ve yaygınlaşabilmesi. Yazıda bahsi geçen Meshnet temelinde bir ağ protokolü olan cjdns kullanıyormuş. Alın işte yeni bir protokol. cjdns olur, bir başkası olur fark etmeyecektir, mesele kullanılıp yaygınlaşması. Internet ilk çıktığında zaten genel bir ağ değildi, zaten adı da Internet değildi. Yerel ağlar mevcuttu, sonrasında bu ağlar birleşti ortaya çıktı "global" internet.

Günümüzde de tamamen farklı protokollere dayanmayan kullanıcının "proxy" temelli dahil olabileceği ağlar yok mu? ULAKNET örneğin. Bir giriş noktası edinmek yeterli. O saatten sonra farklı bir ağa dahil oluyoruz işte. Bir başka örnek ise TOR ağı. Oraya da dahil olduğumuzda farklı bir ağda değil miyiz?

Meshnet ise protokol değişikliğine dayanıyor. Tabi alt yapısını öğrenmek isteyenler Wikipedia'ya müracaat edebilirler. İnciği cinciği anlatılmakta. Sözün özü, başta da yorumladığım gibi hem teoride hem de pratikte mümkün. Mesele yapılabilirliği, yaşatılabilirliği bence.

Alıntı Yap
Yazının başında verdiğim *bağlantıda meshnet sistemi , sanki bir kek yapmak kadar kolaymış da insanlar buna arkasını dönmüş gibi anlatılıyor . Ben bu işin bu kadar basit olacağını düşünmüyorum . Aca teknik bilgilere hakim kişiler bu konu hakkında ne düşünürler ?

Basit değil zaten. Hatta çok ama çok zor. Zira ortada bir protokol değişikliği ve "gönüllülük" esası var gibi. İlki teknik bir konu, çok anlamasam da şu söylenebilir ki, mesele bu ağa dahil olmak değil. Ağa dahil olduk diyelim, hangi siteler bizi bekliyor olacak orada? Kaç kişi buradan hizmet verecek? Hangi eposta hizmetini kullanacağız? Internet dediğimiz bildiğimiz ağa dahil olan kaç site oraya taşınacak ya da orada da bulunacak? Internet'in temeli esasında 60'lara dayanıyor, ne zaman yaygınlaşabildi? 90 gibi diyelim. Aradan geçmiş 30 sene oturması için, onun üzerinden de bir 25 sene geçti, nerelere geldik. Sıkı bir rakibin kolay kolay çıkması mümkün değil. Teknik olarak daha ehil birisi varsa ve bizi de bilgilendirirse seviniriz.

Diğer konu ise tekniğe yaklaşsa bile biraz farklı. Bana kim sağlayacak bu hizmeti? cjdns kurmak kolay iş, sonrası zor. Dahil olabileceğimiz bir ağ ve giriş noktası lazım ki o da şu an elden ele dağıtılıyor. Bulduk diyelim dahil olduk, ne kadar işimizi görebileceğiz orada? En nihayetinde bir başkasının bize verdiği bir uçtan gireceğiz o ağa. Internet'e güvenmeyen birisi o insana neden güvenecek? Ben TOR ağı konusunda da aynı şeyi söylüyorum, güvenlik her yerde güvenliktir. Bu gibi yerlerde mesele "anonimlik" bence. Ondan ötesi yalan. Kaldı ki Meshnet'te bulduğunuz kişi sayısı kadar sağlam bir bağlantınız olur. Ortada ISS'ler ve sorunları olmayacak belki ama bağlanılan kullanıcılar olacak. Onun bağlantısı gitti, sizin bağlantınız gitti bu kadar basit yani.

Bu iş kullanıcı kullanıcı yürümez, ortaya kurumlar/kuruluşlar çıkacak diyenler olursa da, o zaman günümüzdeki ISS'lerden ne farkı olacak diye sorabiliriz. Bugün ISS'lere baskı yapanlar yarın oralara baskı yaparlar. Bugün ISS'leri dinleyenler, yarın oraları da dinleyebilirler.

Bu iş bir oyun, doğru oynayan kazanıyor, yanlış oynayan kaybediyor. Oynanan platform, kurallar değişse bile amaç hep aynı.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

okkangal

Teknoloji o kadar hızlı ilerliyorki . Örneğin 1960'lı yıllarda internetin temelini oluşturan bağlantıları ve protokolleri oluşturan mühendisler bugün hala çalışmaktalar . Daha 1969 yılında dünyada bir kaç üniversite ve bir kaç kurumun bağlı olduğu , kısıtlı cihazlarla çalışan ARPA ağı , kısa zamanda tüm dünyaya yayıldı . İnsanlığın şimdiki imkanları ve tecrubesiyle belki bizim de görebileceğimiz bir zamanda yaygın ve özgür bir platform internete uadil olarak oluşur . 

Bu arada heartsmacig  arkadaşın güvenlik ve internette anonimlik üzerine söyledikleri üzerine bir link daha paylaşmak istiyorum .  

http://www.5harfliler.com/snowdendan-yeni-yil-mesajiniz-var/

Umarım bu tip güvenlik ve sansür sorunlarının yaşanmadığı özgür platformlar zamanla yaygınlaşır .