Windows 8 yüklü dizüstü bilgisayarda Ubuntu kurulumu

Başlatan Paqe, 12 Ocak 2014 - 19:01:16

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Paqe

Herkese selam. Daha önce Lenovo marka Freedos bir dizüstü bilgisayar almıştım. Windows 8 ve Ubuntu yanyana zor da olsa kurulumunu yapmıştım. Fakat bilgisayarda çıkan fan sesi sorunu dolayısıyla servise gönderdim, servis de iade raporu verince geri iade ettim. Şimdi yeni bir marka/model bakıyorum ama beğendiğim modeller hep windows 8 yüklü (nvidia ekran kartı ve baktığım modeller). Böyle bir bilgisayar alsam herhangi bir Linux dağıtımı kurulumunda sorun yaşar mıyım? Bios içinde gömülü anahtarı ile birlikte windows 8'li notebook almak istemiyorum ama işte mecbur kalırsam yanına Linux kurmak da sorun çıkar mı? Çıkmaz derseniz iki cümle ile nasıl kurulur yazsanız. Ubuntu tabanlı Elementary Os da kurabilirim. Forumda var cevaplanmış konular fakat yine de freedos al ya da windows 8 kurulu alabilirsin sıkıntı olmaz derseniz ona göre bir karar vermek istiyorum. Şu an aklımda olan model (Dell 7537) windows 8 kurulu geliyor, freedos modeli yok.

burk

@Paqe iletinizde bu işlemi bir kere yaptığınızı yazmışsınız, şimdi neden yönlendirme istediğinizi anlamadım.

Forumda "windows8 yanına ubuntu" şeklinde bir arama ile birçok konuya ulaşmak mümkün.

Paqe

@burk, sanırım tüm mesajı okumamışsınız ya da ben anlatamadım. Tekrar deneyeyim:

Daha önce "freedos" yani işletim sistemsiz bir dizüstü bilgisayara kurmuştum. Şimdi ise windows 8 içinde haliz hazırda kurulu olan, yani lisans anahtarı bios'a gömülü, bir recovery bölümü sabit diskte ayrılmış bir bilgisayar alırsam aynı şekilde kurabilir miyim diye bir yönlendirme/bilgi istemiştim. Windows 8 yüklü olarak gelen bilgisayarlarda, windows 8 işletim sistemi yanına bir linux dağıtımı kurmanın "secure boot" özelliğinden dolayı zor olduğu ve bu yüzden mümkün ise freedos bir bilgisayar alınması gerektiğini okuyorum. Ben de bunun doğruluğunu Türkiye'nin ubuntu ile ilgili forumuna sormak istedim. Hepsi bu. Yoksa windows işletim sisteminin yanına ubuntu kurmayı biliyorum. Yer olarak da Notebook bölümünü uygun görmüştüm fakat siz kurulum öncesi ve sonrası bölümüne taşımışsınız.

burk

@Paqe daha makine alınmadığı ve Ubutu kurulumuna geçilmediği için konunun yeri için bu kısmı uygun gördüm. Ne zamanki o markayı alır da kurulumda sorun yaşarsanız o zaman ilk açtığınız başlığındaha alt konularına da başlık açabilirsiniz.

Konuyla ilgili olarak forumda bahsettiğim kelilemerle yapacağınız arama size fikir verecektir ancak kendi tecrübelerime dayanarak şunu söyleyebilirim, hiçbir şeyin olma durumu %100 değildir, aynı marka-model aletlerde farklı sorunlar yaşanabileceğini birçok kez yaşadım.

Paqe

Aslında sorum genel olarak ubuntu kurulumu sorunundan ziyade, windows 8 ön yüklü gelen dizüstü bilgisayarlarda, microsoft'un windows8 yanına linux kurulumu yapılmasını engelleyip engellemediği idi. Yani biri çıkıp freedos al, kurulumda sorunlar çıkıyor vs. bir cevap yazarsa tercihim freedos'dan yana olacak. Bana göre taşıdığınız bölüm yanlış.

turuncu

Casper bir adet laptop var nVidia ekran kartlı, linux mint kurarken sorun çıkarmıştı karttan dolayı, Secureboot açılıp kapanabiliyor biostan. Lenovo z580 var ona hiçbir dağıtımı kuramamıştım UEFL şeysinden dolayı. Tavsiyem işletim sistemsiz bir cihaz alın zaten daha da ucuza geliyor.

heartsmagic

Alıntı yapılan: Paqe - 13 Ocak 2014 - 00:08:55
Aslında sorum genel olarak ubuntu kurulumu sorunundan ziyade, windows 8 ön yüklü gelen dizüstü bilgisayarlarda, microsoft'un windows8 yanına linux kurulumu yapılmasını engelleyip engellemediği idi. Yani biri çıkıp freedos al, kurulumda sorunlar çıkıyor vs. bir cevap yazarsa tercihim freedos'dan yana olacak. Bana göre taşıdığınız bölüm yanlış.

Ortada bir model olmadığı için bence de konu doğru yerde. Sen de söylüyorsun, sorun "genel olarak" nitelenebilecek bir "Kurulum Öncesi" sorusu. Gayet doğru bir bölüm şu anda bu bölüm.

Soruna gelirsek, ne yazık ki net bir cevabı yok. Öncelikle, yanında CD olmayan, disk üzerinde ek bir "Kurtarma bölümü" ile gelen makinelerde bir sorun yok. Zaten çok ama çok uzun zamandır dizüstleri bu şekilde satılıyor. Asıl sorun özellikle Windows 8 ile beraber başlayan UEFI ve güvenli başlangıç meselesi. Foruma bakacak olursan Windows 8'in yanına kurabilen de var kuramayan da. Wiki'mizdeki kurulum maddesine UEFI ile kurulum vs. anlatılıyor. Fakat takip edip yapan da var, yapamayan da. Açıkçası bizler de net bir şey söyleyemiyoruz bu konuda.

Kendim üç beş ay önce aldığım makineye, diskini tamamen silmeme ve Windows'u uçurmama rağmen Ubuntu kurarken üç takla attım resmen.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

Paqe

@heartsmagic, sadece ubuntu kurmanıza rağmen zorlandınız demek ki. Bu çok ilginç, ubuntu ve windows 8 (önyüklü) yanyana imkansıza yakın mı demek bu. Freedos olarak satılan dizüstüne kurabildim daha önce ama bu ön yüklü gelmesi tercihi beni korkutuyor :( Windows'u dolayısıyla sabit diski tamamen silmenize rağmen neden ubuntu'yu kurmanız zor oldu?

heartsmagic

Windows8'in yanına kuran var, forumda örnekleri mevcuttur. Ayrıca yabancı kaynaklı sitelerde de anlatılıyor durum.
https://www.google.com.tr/?gws_rd=cr&ei=C4bhUvLDEcbFtAarioG4Cw#q=ubuntu+alongside+windows+8
bağlantısı örnekleri sunacaktır.

Benim durumum biraz garipti. Öncelikle diskin GPT olması hoşuma gitmedi, ancak kurulma zorlamadım. Onu MBR'ye çevirene kadar uğraştım biraz, sonra kurdum Ubuntu'yu. Ancak BIOS üzerinde güvenli başlangıcı kapatamadım makinemde. Haliyle GRUB devreye giremedi, elim mahkum Boot Repair'e müracaat ettim. Gerçi ona her türlü müracaat etmemiz gerekiyordu sanırım, onu bile unutmuşum. O da ilk seferinde beceremedi, ikinci seferinde yaptı.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

warriorxp

Win8.1 ve recovery kurulu bilgisayarlarda kurulum yaparken tabikide sorun çıkıyor.
Benim HP pcde adamlar system, win8, recovery ve hp tools diye bölümleme yapmışlar. 4 bölüm olduğundan ve disk türü sabit disk olduğundan birini silmem gerekti.

Ubuntu kurcam ek bölüm açınca disk dinamik disk oluyo ve win8 başlamıyor fln. Bende hp toolsu sildim. 1 bölümü extended yapıp öyle kurdum ubuntuyu.
Alırken bende dell alırdım çünkü dellin ubuntulu pcleri vardı. Bide aldığın yerde aç pc yi orda disk bölümlendirmelerini fln kontrol et.
Freedos almanın tek kötü yanı dellin yazılımlarını ve driverlerini sen kurmak zorunda kalıyosun.

Kısacası kurulu alırsanda uğraştırcak freedos alırsanda. Ama freedos alırsan tabikide win8.1 lisans parası cebinde kalır ;)
Kanuni Sultan Süleyman hocasına sorar:
Meyve ağaçlarını sarınca karınca
Günah var mıdır karıncayı kırınca

Hocası Ebu Suud Efendi(Dönemin Şeyhülislamı):
Yarın Hakk'ın divanına varınca
Süleyman'dan hakkın alır karınca

ertukaya

selamun aleyküm ben windows 8.1 işletim sistemi ile birlikte gelen diz üstü bilgisayarıma linüx ubuntu 14,10 kurmak istiyorum flah diske  yazdırdım iso kalıbını bilgisayrı flashtan başlattığımda grup hata veriyor Sanırım UFIE modla alakalı yardım ederseniz sevinirim teşekkürler

Ketboga

Alıntı yapılan: ertukaya - 30 Mayıs 2015 - 15:25:18
selamun aleyküm ben windows 8.1 işletim sistemi ile birlikte gelen diz üstü bilgisayarıma linüx ubuntu 14,10 kurmak istiyorum flah diske  yazdırdım iso kalıbını bilgisayrı flashtan başlattığımda grup hata veriyor Sanırım UFIE modla alakalı yardım ederseniz sevinirim teşekkürler

aynı başlık altında başka soruları konuşmayalım yeni konu açın lütfen.
Hiçbir canlı kendisinden daha yüce bir varlığa inanç duymadan ve itaat etmeden yaşamını sürdüremez. İnanç duyanlar bu yükten kurtulmak adına kendilerinden daha güçlü kişileri ararlar ve buna karşılık, bunu aradıkları o kişiler de inanç duyabilecekleri daha da güçlü kişileri ararlar. Ve İşte krallar böyle doğar... Ve işte Tanrılar böyle doğar.