GPT Disk Alanını MBR'ye Nasıl Çevirebilirim?

Başlatan myenes, 12 Ocak 2014 - 10:19:19

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 4 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

myenes

Selamlar arkadaşlar,

Bazı nedenlerden sistemime windows kurmam gerekiyor, bunun için bilgisayarımda gparted ile NTFS formatında bir alan oluşturdum. Windows kurulumna geçtikten sonra disk seçiminde "windows bu diske yüklenemez. seçilen disk gpt bölümü stilinde" gibi bir hata aldım. Ubuntu üzerinde bu alanı nasıl MBR formatına çevirebilirim ? Bazı kaynaklarda sistemdeki tüm alanları kaldırıp yeniden oluşturmam gerektiği yazıyor. Ancak ben böyle bir şey yapamam Ubuntu üzerinde kaybetmemem gereken çalışmalar var.

Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

ekremsenturk

Gparted ile disk'i seç ve ardından üst panelde aydıt (veya device) seç ve disk bölümleme tablosunu kaldır ve ardından normal şekilde yeniden biçimlendir.

Gabriel

Bölümleme tablosu silinmeden MBR > GPT ya da tam tersi bir değişim yapılamaz. Bu, yedek almazsanız tüm verilerinizi kaybedeceğiniz anlamına geliyor.
Yeryüzü bize atalarımızdan miras kalmadı, çocuklarımızdan ödünç aldık.

heartsmagic

Yapıldığını söyleyenler var:
http://www.firewing1.com/node/610#gpttombr

Ben yeni makinemi aldığımda yaptım bunu ama diski sıfırladığım için veri kaybının olup olmadığını söyleyemem. Ayrıca gdisk ile mi yoksa parted ile mi yaptım hatırlamıyorum. Denenecekse mutlaka hayati verilerin yedeği alınmalı.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

sabian

Windows 8 bilgisayara Ubuntu yüklemek adına tüm diski sıfırladık maalesef, Şimdi Ubuntu yanına Windows 7 yüklemem lazım ancak GPT uyarısı veriyor.

Bu konuyla ilgili olarak derli toplu bilgisi olan varsa yardım edebilir mi? Windows 7 yüklemem için ne yapmam lazım?
"Özgür yazılım ile özel mülk yazılım arasındaki fark sosyal, etik ve siyasidir" Richard Stallman

Debian Sosyal Sözleşme
http://www.debian.org/social_contract.1.0.tr.html  saimbalkaya.blogspot.com guvercincurnatasi.wordpress.com

heartsmagic

Gerçi sorun Windows sorunu ama tam olarak GPT ile ilgili ne uyarısı veriyor ki? Tamam diski sıfırladın da MBR mi GPT mi kendisi? UEFI ile mi kurdun UEFI olmadan mı yani?

sabian

Alıntı yapılan: heartsmagic - 26 Mayıs 2014 - 00:41:58
Gerçi sorun Windows sorunu ama tam olarak GPT ile ilgili ne uyarısı veriyor ki? Tamam diski sıfırladın da MBR mi GPT mi kendisi? UEFI ile mi kurdun UEFI olmadan mı yani?

USB Bellekten Ubuntu 14.04'ü tüm harddiski sıfırlayıp bölümlendirerek kurulum yaptım. Ubuntu'yu sorunsuz kurdum ancak Windows 7 CD'sini takıp kuruluma geçince kurulum yapmıyor. İngilizce olarak bir hata verdi tam olarak hatırlamıyorum ancak verdiği uyarıyı genişletince "GPT" içeren kısa bir uyarı olduğunu gördüm. İnternetten biraz araştırma yaptım ancak çok karmaşık ve farklı yollar önermişler.

Diski sıfırladım ve klasik Ubuntu kurulumu yaptım, MBR olması gerekiyor sanırım bu durumda.
"Özgür yazılım ile özel mülk yazılım arasındaki fark sosyal, etik ve siyasidir" Richard Stallman

Debian Sosyal Sözleşme
http://www.debian.org/social_contract.1.0.tr.html  saimbalkaya.blogspot.com guvercincurnatasi.wordpress.com

volatile

dediğiniz hatanın aynısını dün alıyordum.if in vermiş olduğu linkten diskimi GPT yaptım.Bendeki hatada windows sadece GPT disklere kurulabilir yazıyordu.Windows 7 kurmaya çalışıyodum bu arada.

Canlı linux mint le bilgisayarı açıp http://www.firewing1.com/node/610#gpttombr bu linkten ilk 11 maddeyi yaptım.7.adımda "g" yerine  "f" yazarsan GPT yapıyor. zaten helpten bakarsınız f nin yanında = build fresh GPT gibisinden bıseyler yazıyodu.

sabian

Alıntı yapılan: volatile - 26 Mayıs 2014 - 16:26:30
dediğiniz hatanın aynısını dün alıyordum.if in vermiş olduğu linkten diskimi GPT yaptım.Bendeki hatada windows sadece GPT disklere kurulabilir yazıyordu.Windows 7 kurmaya çalışıyodum bu arada.

Canlı linux mint le bilgisayarı açıp http://www.firewing1.com/node/610#gpttombr bu linkten ilk 11 maddeyi yaptım.7.adımda "g" yerine  "f" yazarsan GPT yapıyor. zaten helpten bakarsınız f nin yanında = build fresh GPT gibisinden bıseyler yazıyodu.

Benim aldığım hata da aynısıydı evet, bunu deneyeceğim teşekkürler.

Debian Sosyal Sözleşme

volatile

bende windows + linux kullanıyodum.Acemi linux kullanıcısıyım.Windows bi güncelleme yaptı grub falan gitti sonrada çok kurcaladım işin içinden çıkamadım sadece windows kurdum işte grub ı geri getirmeye çalısırken MBR yapmıstım diski aynı program ile.

Sen şuan ubuntu kurdum demişsin aslında önce windows kursaydın daha sıkıntısız oluyodu.

sabian

Bios ayarlarından format atılabilir hale getirdikten sonra ilk Windows 7 yüklemeye çalıştım ancak GPT hatası verdi, sadece bölümlemeye izin verdi, yükleme işlemi 2. aşamada 5-10 dakika kaldıktan sonra bu bilgisayara yüklenemez hatası verip işlem iptal ediliyordu. Ubuntu'yu denedim, bir problem çıkarmadı, yükledi direkt. O yüzden Ubuntu kurmuş oldum önce.

ilk 11 adımdan sonra ne yapmak gerekiyor peki? işlemi sonuna kadar sürdürmeyecek miyiz? orada 16 adım var çünkü.

Debian Sosyal Sözleşme

heartsmagic

Windows neden sadece GPT disklere kurulabilsin ki? Ubuntu UEFI olarak kurulmuşsa disk GPT'dir, Windows mızmızlanmaz. Yok, Ubuntu BIOS olarak kurulduysa disk MBR'dir Windows'un yine mızmızlanmaması gerekir.

sabian

Ubuntu'nun UEFi olarak kurulup kurulmadığını nasıl anlayacağız?

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 26 Mayıs 2014 - 19:17:22

Aldığım hata tam olarak bu. Linkteki adımları uyguladım ancak sonuç değişmedi. 7. adımdaki kodu "f" yaptım dediğiniz gibi

Debian Sosyal Sözleşme

heartsmagic

ls /sys/firmware/efi komutu dosya bulamıyorsa sistem BIOS'tur, dosya varsa UEFI'dir.

Bu Windows 32bit mi, 64 bit mi? Zira, UEFI yani GPT üzerine kurulum sadece 64bit sürümlerde mevcutmuş. Konu esasında Windows konusu, o yöne doğru araştırman gerekiyor.

sabian

Alıntı yapılan: heartsmagic - 28 Mayıs 2014 - 14:07:38
ls /sys/firmware/efi komutu dosya bulamıyorsa sistem BIOS'tur, dosya varsa UEFI'dir.

Bu Windows 32bit mi, 64 bit mi? Zira, UEFI yani GPT üzerine kurulum sadece 64bit sürümlerde mevcutmuş. Konu esasında Windows konusu, o yöne doğru araştırman gerekiyor.

Diski daha önce GPT olacak şekilde ayarlamıştık, bu durumda disk tek parça olarak görünüyor ve sadece Windows yüklenebiliyordu. Wubi kullanarak kurmayı istemedim ve diski MBR olacak şekilde ayarladık. Ondan sonra normal Windows bölümlendirme aracıyla böldük, kurduk sonra da Ubuntu'yu yükledik.

Teknik bilgi verecek kadar bilgili değilim maalesef ama çözümün temelinde MBR'ye dönüştürme var. Arkadaşımın bilgisayarı olmasa sadece Ubuntu kurardım da işte sağolsun MEB Exproler'a mahkum kıldığı için insanları onlar da mecbur kalıyorlar.

Debian Sosyal Sözleşme

onurrsln

Hocam ubuntuyu harici bir diske yedekledikten sonra. Diski tamamen biçimlendirip, windows kurabilirsiniz. Yanına da ubuntuyu kurup, geri yükleme yaparsanız, gparted ya da gdisk ile herhangi hatalı bir işlem de yapmamış olursunuz. (Yeterince zamanınız varsa)

son_nefes

şuan bazı nedenlerden windows kullanmak zorundayım disk bimçlendirme hatası alıyorsan windows 7 kurarak sorunsuzca biçimlendirebilirsin eanızdan bende işe yaramıştı

heartsmagic

@sabian, sorular cevapsız kalmış ama. Öncelikle disk MBR değil bence, ikinci olarak kurulmaya çalışılan Windows kaç bit?

Şu çıktıları görürsek güzel olacak:

sudo fdisk -l
ls /sys/firmware/efi