Mir yine ertelendi; 14.10 sürümünde yer alacak!

Başlatan Luna, 04 Ocak 2014 - 17:58:33

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Luna

http://news.softpedia.com/news/Canonical-Confirms-Mir-Will-Be-Default-in-Ubuntu-14-10-403067.shtml

The plans to integrate Xmir in Ubuntu 13.10 and 14.04 had to be abandoned by Canonical a while ago when the developers realized that it's not ready to be integrated without any problems. The Director in charge of Mir, Unity, and other "things", Oliver Ries, has explained the plans regarding these components.

"Going forward we are expecting to see Mir being part of the default display stack in 14.10 and following releases, where the key focus is to bring the vision of convergence to our users."

"The received feedback puts us in a strong position to align with our partners on our shared goal of providing the next generation of user experience on top of Mir." said Oliver Ries on the mailing list.

The same goes for Unity8. Ubuntu users will have to wait a little more to get that new Unity look on their desktops, but I think it will be worth the wait.


Şahsi görüşüm firmanın bence vizyon olarak problemleri var ya da çok hayalperestler. Keza 13.10 da gelecek tarzı haberlerde "Hadi canım beceremezler" diyordum akabinde 14.04 e ertelendi. 14.04 te beklerken bu sefer gene ses soluk çıkmadı ve mecburi olarak açıklamada 14.10 a düşündüklerini açıklamışlar. Ya ses getirmek adına olmadık vaadler veriyorlar ya da bu konu ile ilgili çalışanlar gerçekten kör. Şahsen emin olamıyorsan sürüm odaklı  tarih vermeyeceksin, başladık yapıyoruz hedefimiz şu yönde demeleri gerekirdi, yoksa komik bir duruma düşürüyorlar kendilerini. Bakalım 14.10 da da görebilir miyiz ben hiç olumlu bakmıyorum bu hareketlerinden sonra.
İşlemci : İntel i5 750 2.66Ghz LGA 1156
Ekran kartı : GIGABYTE GTX 470 Super Overclock 1280 MB GDDR5 320 Bit
Ana Kart    : BIOSTAR H55 HD LGA1156 DDR3-1600
HDD : WESTERN DIGITAL Caviar Blue (WD3200AAJS) 3.5inç 320GB
RAM : G.SKILL Ripjaws 2 GB DDR3 1333Hz CL9 + 4 GB Team Elite 1333 Mhz
Kasa : Aerocool X Strike Mid Tower
PSU    : XILENCE Eco Series 550W

heartsmagic

Sürecin uzaması benim nazarımda çok sorun değil ancak bu şekilde ertelemeler elbette can sıkabilir. Gerçi bu sıkıntı kişiden kişiye göre değişiyor, benim örneğin X gibi bir alt yapının yerini alacak uygulamanın ha deyince olması şart değil. Ertelenmesi kişisel olarak benim canımı sıkmaz örneğin. Fakat insanlara "şu sürümde geliyor" deyip de ertelenmesi, bunun da tekrar etmesi tutarlı bir davranış değil elbette. Fakat altında yatan sebepleri az çok tahmin edebiliyorum ki, yazıda da belirtilmiş: Sorunsuz bir geçiş. Karın ağrısı istemiyorlar bu geçişte sanırım zira sistemin ciddi anlamda kararlılığını etkileyecek bir durum bu.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

okan_668

Mir konusu bence biraz abartılıyor.Gereksiz tartışmalara giriyoruz.Nedeniyse bugünkü haliyle donanım devi intelin Mir için destek vermeyeceğini deklare etmesi olmuştur.Bilgisayarların neredeyse çoğunda grafik ve işlemci liderliği bulunan bir firmaya rağmen siz bunu yapacağım derseniz ekosisteminizde bulunan kullanıcıları da riske atarsınız.

Benim düşüncem Canonical Mir i bir geliştirme aşamasına aldı ve sürecin gelişimini izlemeye ve kendine uzun vadede yol çizmeye karar verdi.Ancak şu anda donanım üreticisine rağmen bunu yapmayacağı LTS sürümünde göremeyecek olmamızdan anlaşılıyor.Xorg un yetersiz olduğu düşüncesi bile ürkütücü olabilir bazen.Çünkü bu haliyle sürümü onlarca linux sürümünde kusursuz biçimde uygulanıyor ve kararlılığı yakalanması epey zaman aldı.

Microsoft un win 8 için metro arayüzde yaşadığı sorunlar hala dinmek bilmedi.Kullanıcılar arayüzde müthiş sıkıntılar yaşandığı ve alışkanlıklarının yok edildiğini düşünerek,Microsofta hezeyanda bulundular. Popüler olarak lanse edilen Ubuntu içinde Canonical aynı tepkilerden ürkerek bir geri adım atmış olabilir.Nitekim Microsoft bunu düzeltmek için ticari bir takım fedakarlıklar yapıyor ve nitelikli eleman gücüyle bunu aşma eğilimi var ancak ubuntu ve onun gibi açık kaynak sistemler bizlerin bağışları ve gönüllü fikirleriyle ilerliyorlar.Xmir düşüncesinin beta olarak bir 5-6 yıl daha karalılık süreci yaşamasını beklemeli ve doğru zamanda geçişi sağlanmalı.Olmazsa olmaz gibi gözükmüyor bu durum çünkü hala linux ve dağıtımları hala en hızlı açılış süresindeler.Ve eğer bir gün değişim yaşanacak olursa Xmir o zaman devreye sancısız bir biçimde kararlılık endişesi yaşamadan alınabilir.Yenilikler ve yeni teknolojiler sorunsuz kullanımları için bazen uzun vadelere ihtiyaç duyabilirler.Bunu anlayışla karşılamak ve eldekini en etkin bir biçimde kullanmak daha uygun olabilir.
Linux , özgürlük,barış ve kardeşliğin simgesidir.Özgürce ekledikleriniz sizi topluma ve insanlığa bir adım daha yaklaştırmış olur.Böylece şişirilmiş olan maliyetler bir anda sıfırlar...Matematiğe gerek yok, Sıfır olan herşey ucuz, bedava ve adi anlamına gelmez,bazen başlangıcın bir adımıdır sadece...

heartsmagic

Alıntı yapılan: okan_668 - 07 Ocak 2014 - 21:12:28
Microsoft un win 8 için metro arayüzde yaşadığı sorunlar hala dinmek bilmedi.Kullanıcılar arayüzde müthiş sıkıntılar yaşandığı ve alışkanlıklarının yok edildiğini düşünerek,Microsofta hezeyanda bulundular. Popüler olarak lanse edilen Ubuntu içinde Canonical aynı tepkilerden ürkerek bir geri adım atmış olabilir.

Sorun bu olamaz. Mir son kullanıcıya görünen bir şey değil ki, tamamen alt yapıda çalışıyor. Eğer Canonical böyle bir şeyden ürkseydi (yenilik getirme adına) Unity zamanında ürkerdi. Belki ürkmüşlerdir yine ama geri adım da atmadılar. Birçok insan Unity'i kıyasıya eleştirdi, başka bir çokları da uzun ömürlü olamayacağını iddia etti. Halbuki Unity bugün kendi kullanıcı kitlesini oluşturmuş durumda ve bence hem mobil hem de masaüstü ortamlar için çok kullanışlı bir arayüz halini aldı. Sözü uzatmayayım, Mir konusu ise alt yapıyı ilgilendiriyor. Son kullanıcının önüne bir X bir de Mir ile çalışan iki sistem koysak fark bile edemez.

Intel konusu ayrı. O açıklama yapıldığında geliştiriciler çok endişeli değillerdi. Tek söyledikleri bize biraz daha fazla yük düşecek, kendimiz el atacağız o meselelere dediler. Yine söyleyeyim, bence sancılı bir süreç yerine erteleme duyurularını göze almış durumdalar. 
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

okan_668

Kaynak kodlarını açmadığı için büyük bir üreticiyle küfreden Tovalds 'ı görünce sadece bunun gönüllü geliştiricilerle aşmayı düşünmek bana pek mantıklı gelmedi.İntel şu an teknolojik ilerleme anlamında önder bir marka.Hangimizin kasa içerisinde intel olmayan bir donanımı söz konusu. Çok azdır tahminim.Canonicalin de böyle bir çıkış yapma ihtimali ki bunu bir stres patlaması olarak düşünürsek, ki söz konusu.Geliştiriciler gerçekten linux için uğraşıyorlar müthiş işler çıkarıyorlar ama ekran sunucusu konusunda son kullanıcı müthiş etkilenir @heartsmagic. İnteli bu konuda haklı göremeyiz çünkü yaptığı ticaretin adil olmadığı, kullanıcının kullandığı işletim sistemi nedeniyle destek alamayacağını düşünmesi bile korkunç rekabet ihlali.

Sizin bu konuda daha yaratıcı bir pozisyonda olduğunuz için ve işin temelinde bir yönetici olmanız hasebiyle düşüncelerinizi de yok sayamayız.Umarım sizin düşündüğünüz kadar sakin olur, ve Linux kendi temelini oluşturabileceği ve farklılıklar arz eden bu teknolojiye kavuşur.Nitekim son kullanıcı farkında olur ki xmir ve mir videolarında da görüldüğü üzere açılış biçimleri efektif farklar arz ediyor. Daha teknik haliyle konuşamayacağım.Bilgim aldığım ve izlediğim haberler kadar ancak İntelsiz bir gelişim mümkün olmayabilir.Biraz da İntel tarafı izlenmeli.Ne düşünüyorlar, neden destek vermeyecekler bu irdelenmeli.Yoksa Linux camiası az çok bunu aşmaya eğilimli, çalışkan bir topluluk bu yadsınamaz bir gerçek.Teşekkürler...
Linux , özgürlük,barış ve kardeşliğin simgesidir.Özgürce ekledikleriniz sizi topluma ve insanlığa bir adım daha yaklaştırmış olur.Böylece şişirilmiş olan maliyetler bir anda sıfırlar...Matematiğe gerek yok, Sıfır olan herşey ucuz, bedava ve adi anlamına gelmez,bazen başlangıcın bir adımıdır sadece...

heartsmagic

Öncelikle şunu belirteyim, son kullanıcı etkilenmez demedim :) Son kullanıcıdan en gelişmişine herkes etkilenecek elbette, zira alt yapıda başka bir sunucu olacak. Ben Unity gibi bir durum olmaz dedim zira alt tarafta çalışan bir şey söz konusu. Tekrar edeyim, düzgün çalışan bir Mir ile X'i yanyana getirdiğimizde son kullanıcı farkına varmaz. Kısacası mesele son kullanıcının alışkanlıkları meselesi olmaz.

Şimdi, Intel'in çok fazla hakkını yemeyelim zira kendisi sürücülerini açık kaynak olarak dağıtıyor. Kullanıcılar genelde hiçbir ek işlem yapmadan o sürücüleri kullanabiliyorlar, zira Mesa ile dağıtılıyor. Bu konuda Intel öcü bir şirket değil yani. Ha, arada bazı sıkıntıları olmuyor mu, oluyor elbette.

Intel'in Mir'e destek vermemesi olayı da biraz karışık. Kaldı ki bu olayın kendisi karışık. Wayland bir yandan geliştiriliyor, ardından Mir projesi çıkıyor. Bunu farklı başlıklarda konuştuk. Kısacası Intel şu an biraz taraf seçmiş durumda. Zira Wayland cephesine yatırım yaptılar ve onun nimetlerinden yararlanmak istiyorlar. Şu an için Canonical kendisi baş edecek Intel sürücülerinin yamaları için. Fakat ileride bu sunuculardan biri baskın hâle gelecektir. Eğer Mir baskın olursa o taraf seçme olayı suya düşebilir. Tabi, bir de işin diğer yönü var. Wayland ağır basarsa Mir ve bağlantılı olarak Ubuntu yalnız kalır bu taraflarda. İşte o zaman yükleri çok artabilir.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.