Ubuntu'ya TRIM desteği geliyor

Başlatan okan_668, 22 Aralık 2013 - 20:25:52

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

okan_668

Hem masaüstü hem mobil platformlarda başarılı bir ivme yakalamak isteyen Ubuntu, pek çok modern işletim sisteminde yer alan önemli bir desteği artık sunmaya başlıyor.

Canonical, Ubuntu'nun Nisan ayında gelecek 14.04 veriyonunda TRIM desteği sunmaya başlayacak. TRIM desteği katı durum sürücülerinin performansını ve verimliliğini devam ettirmek amacını taşıyor.

Katı durum sürücüleri mekanik hard disk sürücülerinden daha farklı bir şekilde çalıştığı için işletim sisteminin de bunun farkında olması gerekiyor. TRIM, işletim sistemine sürücüdeki hangi verinin artık gerekli olmadığını ve üzerine yeni bir veri yazılabileceğini söylüyor. Böylece disk sürücüsü daha az yazma işlemi gerçekleştiriyor ve böylece hem performansı artıyor, hem performans kaybı azalıyor hem de kullanım ömrü uzuyor.

TRIM desteği 2008 yılında deneysel olarak Linux çekirdeğine eklenmişti. Ancak performans problemleri nedeniyle ancak gelecek yıl aktif hale gelebilecek. Windows işletim sistemi bu desteği 2009 yılında, OS X ise 2011 yılında sunmaya başlamıştı.

TRIM desteği mobil platformda da Ubuntu'ya önemli bir avantaj sağlayacak. Zira katı durum diskleri mobil cihazlarda da kullanlıyor. Hatırlanacağı üzere Samsung, Galaxy S3 ve Note 2 için Android 4.3 güncellemesinde de TRIM desteği sunmaya başlamıştı.

kaynak :http://www.donanimhaber.com/isletim-sistemleri/haberleri/Ubuntu-nihayet-TRiM-destegine-kavusuyor.htm
Linux , özgürlük,barış ve kardeşliğin simgesidir.Özgürce ekledikleriniz sizi topluma ve insanlığa bir adım daha yaklaştırmış olur.Böylece şişirilmiş olan maliyetler bir anda sıfırlar...Matematiğe gerek yok, Sıfır olan herşey ucuz, bedava ve adi anlamına gelmez,bazen başlangıcın bir adımıdır sadece...

nikbinliknet

İşletim Sistemi:  Ubuntu 17.10
İşlemci: Intel® Core™ i3 CPU M 330 @ 2.13GHz × 4
Ekran: NVIDIA GeForce 310M/PCIe/SSE2

okan_668

Kısaca mevcut kullandığımız mekanik harddisklerin performansını artıran yeni nesil katı durum diskleriyle performans artışı ve verimlilik söz konusudur.Bu diskleri de kullanabilmek için de Trim adı verilen teknolojinin kullanılan işletim sistemiyle uyumlu olması gerekiyor.Linux'de sıkıntılar vardı ancak ubuntu yeni sürümü ile buna son veriyor ve katı hal diskleri kullanmak ubuntu 14.04 LTS ile mümkün olabilecektir.

Eğer yanıtını yeterli bulmadıysanız, arama motorlarından "TRİM teknolojisi" diye aratarak  daha geniş ve detaylı bilgi alabilirsiniz.İlginiz için teşekkürler.
Linux , özgürlük,barış ve kardeşliğin simgesidir.Özgürce ekledikleriniz sizi topluma ve insanlığa bir adım daha yaklaştırmış olur.Böylece şişirilmiş olan maliyetler bir anda sıfırlar...Matematiğe gerek yok, Sıfır olan herşey ucuz, bedava ve adi anlamına gelmez,bazen başlangıcın bir adımıdır sadece...

matrax_41

Ubuntu'da trim desteği vardı zaten 14.04 ile birlikte öntanımlı olarak gelecek sadece.@okan_668 Ubuntu'da ve diğer Linux dağıtımlarında trim ve ssd konusunda da hiçbir sıkıntı yoktu. Yanlış hatırlamıyorsam Linux çekirdeğine trim desteği 2.8 sürümü ile gelmişti. Yani trim desteği geleli çok uzun zaman oldu. Trim ssd kullanabilmek için değil daha verimli kullanabilmek içindir. Ve son olarak ssd kullanabilmek için trim desteği olmazsa olmaz değildir.

daligo5

Katı hal sürücülerinin  yani ssd disklerin belli bir yazma kapasitesi vardır. Eğer sık veri ekleyen ve silen biriyseniz yeni veriler sürekli silinen bölümlere yazılır ve zamanla bu bölümler az kullanılmış yerlere göre daha hızlı ömrünü tamamlar

Trim desteği disk üzerinden bir veriyi sildiğinizde orayı işaretler ve her disk bölümünü eşit olarak kullanmaya çalışır. Böylece  diskinizi daha uzun süre sağlıklı olarak kullanmış olursunuz
http://piyonsatranc.blogspot.com/

satranç modern bir beyin işkencesidir.

okan_668

@matrax_41 TRIM desteğinin Linux de olmadığını söylemiyoruz ki , haberde de anlatıldığı gibi TRIM  desteğinde bir takım sorunların aşıldığı veya aşılabileceği anlatılıyor.Ticari anlamdaki işletim sistemleri(win 8,mac OS ) gibi Trım desteği de artık kararlı bir şekilde kullanılabilecek deniyor zaten.Soruyu soran arkadaş için katı hal ssd lerde bu sürücüleri kullamak için TRIM teknolojisi olması gerekiyor diye açıklama yaptık,ubuntu bunu kararlı bir şekilde geliştiriyor yada geliştirecek, haber de bunu işaret ediyor.

matrax_41

Ben de diyorum ki trim desteğinde hiçbir sorun yoktu. Ben 2 yıldır içinde Ubuntu kurulu ssd kullanıyorum.

okan_668

Ben kullanmadığım bir özellik  olduğu için   bir şey söylemem mümkün değil.Siz kullandığınız için eminseniz sorun yoktur o zaman.Donanım  Haber ise performans problemleri olduğunu iddia ediyor ben de cevaben bunu söylemiş oldum.Sizin cihazınızda problem olmadığı diğerlerinin de aynı şekilde olduğu anlamını taşıyor.Netice de yeni bir teknoloji ve bir takım uyumsuzluklar yaşanması normaldir diye düşünüyorum.Ancak sizin de sorunsuz kullanıyor olmanız önemli bir veridir diye düşünüyorum.Yakından takip ettiğim bir teknoloji ve mekanik harddisklere göre daha performanslı olduğu kanaati oluştu bende.Profesyonel kullanım için de uygun ise ilerde bunu kullanan biri olacağım.İlginiz için teşekkürler  @matrix_41

heartsmagic

Donanımhaber kaynağın aslını iyi okusaymış sanırım hiç sorun olmayacakmış. Kaldı ki şu ifade de komik olmuş:
Alıntı YapTRIM desteği 2008 yılında deneysel olarak Linux çekirdeğine eklenmişti. Ancak performans problemleri nedeniyle ancak gelecek yıl aktif hale gelebilecek.

Haber Ubuntu ile başlayıp araya Linux serpiştiriliyor, fakat gelecek sene dediği Ubuntu sürümü ile alakalı. Neden haber yazan arkadaşlar biraz daha özen göstermezler bu işe. Sanırım ortada bir yarış var ve bu yarışı kazanmak istiyor insanlar (haber bağlamında). Sonra ortaya alelacele yapılan haberler çıkıyor.

Her ne kadar SSD diskim olmasa da TRIM'in senelerdir konuşulduğunu, kullanıldığını biliyorum. Asıl kaynağa da bakılırsa olayın, yani varsayılan TRIM'in 14.04 ile geleceği söyleniyor. "out of box" denmiş, artık kullanıcının bir şey yapmasına (discard) gerekmeyecekmiş.

Doğru haber başlığı şöyle olmalı: "Ubuntu'nun 14.04 sürümünde SSD diskler için TRIM desteği açık olarak gelecek."
Ya da benzer bir şeyler.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

elviskilli

@okan_668 ,  bu durumda anladığım kadarıyla , bizim manuel olarak bir müdahale etmemize(discard) gerek kalmayacak öyle mi? Teşekkürler.

matrax_41

Alıntı yapılan: elviskilli - 25 Aralık 2013 - 12:31:27
@okan_668 ,  bu durumda anladığım kadarıyla , bizim manuel olarak bir müdahale etmemize(discard) gerek kalmayacak öyle mi? Teşekkürler.

Evet trim için elle bir ayar yapılması gerekmeyecek 14.04'te.

elviskilli