Cluster Computing

Başlatan desperado, 12 Aralık 2013 - 16:56:18

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

desperado

İyi akşamlar

    Okulda bir projemiz var ancak işin içinden bir türlü çıkamadığım bir konu var. Parallel Processing yaptırmak istediğimiz 8 bilgisayar var Core 2 Quad işlemcili genelde ama aralarında Core 2 Duolar da var. Bilgisayarların özelliklerinin büyük ölçüde benzerlik göstermesi gerektiğini biliyorum ancak böyle bir farklılık bizi ne ölçüde etkiler ? Ve hangi kütüphane hangi araçları kullanarak çalışabilirim ? Localde MPI ile denemeler yaptım başarımı i7 laptop işlemcisinden biraz daha iyi. Ağ üzerinden paralel işleme ile çok daha yüksek bir başarım için hevesliyim hevesliyiz yardımcı olursanız çok sevineceğim :)
Uzun bir gece yolculuğu gibidir hayat uzunları yaksan da pek uzağı göremezsin.

heartsmagic

Bizim forum için biraz "uç" bir konu bu. En azından belgelendirme vs. yok ne yazık ki. Uğraşan kaç kişi vardır bilemiyorum, @zeusmaster bir ara konusunu açmıştı ve bir yere kadar gitti o konu. Kendisinin bir şeyler yaptığını da biliyorum fakat ayrıntısını ne yazık ki en iyi yine kendisi anlatabilir.

Konu biraz uzak bir konu genele, zira bu konuyu çalışmak için haliyle ya bir laboratuvar ortamı olacak ya da zengin imkânlar :)
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

desperado

Laboratuarımız internet erişimimiz switchlerimiz herşeyimiz var şükür ancak nerden başlayacağımızı bilmiyoruz 3 öğrenci ve bir hocamız var :) .Net jenerasyonundan kopmak istiyorum açıkçası bölüme başladığımdan beri :)
Uzun bir gece yolculuğu gibidir hayat uzunları yaksan da pek uzağı göremezsin.

alorak

Alıntı yapılan: desperado - 13 Aralık 2013 - 16:38:19
Laboratuarımız internet erişimimiz switchlerimiz herşeyimiz var şükür ancak nerden başlayacağımızı bilmiyoruz 3 öğrenci ve bir hocamız var :) .Net jenerasyonundan kopmak istiyorum açıkçası bölüme başladığımdan beri :)

Tam olarak hangi iş için paralel işlemi kullanacaksınız onu da incelememiz lazım. Şuradaki başlıkta biraz tartışılmıştı aslında. Benim de henüz donanım açısından bu konuda yeterli bilgim olmasa da hangi dili kullanacağınıza karar verdiniz mi? İşinize göre c, fortran veya python mu yoksa paralel hesaplama kullanarak matlab, comsol gibi analiz programları mı kullanacağınız oldukça önemli. Temelden gireceğinizi düşünerek doğru bir yoldasınız mpi denemeleri yapmak ile. Tüm sistemlerde aynı konfigurasyonlar(ayarlar) olursa donanımın başarımı etkileyeceğini sanmam. Ama elbette ki pararleleştirdiğinizde gerekli hafıza bulunmaması gibi durumlarda elbette ki başarım düşecektir ona göre düşük kapasiteli bilgisayarlarda daha düşük işlemler yaptırtarak program yazarken kendiniz ayarlayabilirsiniz.
özgürlük için

desperado

İyi düzeyde C biliyorum. Kaynakların da C ile örnekler vermiş olmaları da iyi oldu ancak geçen Python uygulamalarına rast geldim. Anlatımı o kadar güzeldi ki ve Python yazımı da çok rahat ve C'ye de çok yakın o konuda da ikileme düşmüş vaziyetteyim. DNA ile ilgili bir hesaplama yapacağımızı biliyorum hocamızla problemi daha konuşamadık netleştiremedik ama hani örnek bir problem alacağız spesifik bir şey söz konusu değil. Donanım yapılandırması ile uğraşmaktan yazılım ayağına geçemedik ki  her hamlede arkadaşlarla birbirimize bakıyoruz gerçekten 4 adet Quad Core ile ilk denemeleri yapacağız gigabit kartlı Workstationlarımız. Switchimiz de iyi o da gigabit. Şu an kütüphaneden yazıyorum bu yazıyı da kafayı yemek üzereyim finallere az kaldı saldım gitti veri tabanıydı görsel programlamasıydı..
Uzun bir gece yolculuğu gibidir hayat uzunları yaksan da pek uzağı göremezsin.

alorak

@desperado, eğer gerçek anlamda sistem performansı istiyorsanız c ile yazmanız çok daha mantıklı. Fakat hızlı bir biçimde algoritma geliştirip, performans şimdilik önemli değil dediğiniz bir proje ise python ile bu işe girişebilirsiniz. Ama python özellikle bellek ayarlamalarının keskin yapılması gereken yerlerde yeterli gelmeyecektir. Finallerinde başarılar ayrıca. Umarım iyi bir şeyler çıkartabilirsiniz ülkemizden de bu konuda iyi yetişmiş uzmanlar görebiliriz.
özgürlük için

desperado

Esas amacımız performans ve sonuçların duyarlılığından bile ziyade gerçek anlamda Message Passing prensibini uygulayabilmek bunu başarabilmek. Python içinde zaten C kodu da yazılabiliyor bellek tahsisatı gibi konularda prosedürleri C ile yazarak hani bir şekilde aşabiliriz. Ama salt C ile ilerlememiz çok yavaşlıyor Python bayağı bir hızlandırıyor elimizi anlamamız daha da kolaylaşıyor. Umarım şu finallerle beraber bu çalışmamızda da başarılı oluruz çok teşekkürler.
Uzun bir gece yolculuğu gibidir hayat uzunları yaksan da pek uzağı göremezsin.

WhiteScars

#7
Şuna bak bakalım :)

http://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=29637.msg497686#msg497686


Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 26 Şubat 2014 - 14:07:03

İstanbuldamısınız bu arada eğer öyleyse oturup bir kahve içelim :)

Severim böle konuları
İnsanoğluna bırakabileceğiniz en güzel miras tecrübelerinizdir.