[Nasıl] GRUB Menüsünde Windows'u Nasıl Ilk Seçenek Olarak Atarım?

Başlatan btermeli, 16 Ekim 2008 - 11:19:23

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 5 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

btermeli

Linux'e yeni baslayan herkesin, baslangicta yaptigi ama sonradan tekrar degistirmek zorunda kaldigi bir adim;

a. Sistem - Yonetim - Synaptic Paket Yoneticisi
System - Administration - Synaptic package manager

b. Arama kriteri: startupmanager

c. Yuklemek icin isaretleyip, uygulayin.

d. Yukledikten sonra;

Sistem - Yonetim - StartUp-Manager
System - Administration - StartUp-Manager

e. ve burdan  "Ontanimli Isletim Sistemi" (Default operating system) olarak ne istiyorsaniz secebilirsiniz.

DIKKAT Kernel guncellemelerinde Grub sirasi bozulacagindan bu adimi tekrarlamaniz gerekebilir.

Kaynak: http://ubuntutip.googlepages.com/tipsandtweaks
Duvarları olmayan bir dünyada, neden pencerelere ihtiyaç duyayım ki???

Sypro

menu.lst düzenlemek daha eğlenceli olsa da GUI üzerinden yapmak sanırım daha hızlı olacaktır. Teşekkürler.

"Milliyetin çok belirgin vasıflarından biri dildir. Türk milletindenim diyen insan, her şeyden evvel ve mutlaka Türkçe konuşmalıdır. Türkçe konuşmayan bir insan, Türk kültürüne, topluluğuna bağlılığını iddia ederse buna inanmak doğru olmaz."

btermeli

ben de menu.lst yolunu kullaniyorum ama yeni kullanici icin hizli ve goz korkutmayan bir yol diye dusundum :)
Duvarları olmayan bir dünyada, neden pencerelere ihtiyaç duyayım ki???

atomkarinca

menu.lst seçeneğini merak edenler için:

Terminalden /boot/grub/menu.lst dosyasını süper kullanıcı haklarıyla açın:

sudo nano /boot/grub/menu.lst

default 0

yazan satırdaki 0'ı isteğiniz doğrultusunda değiştirin; eğer öntanımlı yapmak istediğiniz işletim sistemi ilk seçenekse 0, ikinci seçenekse 1,... şeklinde.

potasyumsiyanur

ben bu kodu yazarken

sudo gedit /boot/grub/menu.lst olarak yazıp default seçeneğinin sıralamasını değiştiriyordum
burada farklı olarak  verilen nano komutu nedir acaba kısaca açıklayabilirmisiniz

anlatımı yapan arkadaşa teşekkürler
deniz yanmaz dersin ama...
yanarsada kimse söndüremez.

atomkarinca

nano hemen her dağıtımla birlikte gelen bir editör. O yüzden onu kullandım, yoksa aynı işlemi Gedit'le de yapabilirsiniz.

teneke

Merhabalar.
Öncelikle @erginemr yazınız için teşekkür ederim.
Grub açılışında 2 adet ubuntu 8.10,2adet vısta loader mevcut.bunu düzenlemek istedim yazıdaki 3.alternatifi olan GFXBoot uyğuladım,uygulamaya çalıştım.

gksu gedit /boot/grub/menu.lst
komutunu verip gedit metin düzenleyiciden çıkan yazının ilk satırına
gfxmenu /boot/grub/message.suse satırını ekledim.Dosyayı kaydedip kapattım.
Grup arayüzü çıkmadı.
Bundan sonraki adımları uyguladım bende error 25 diye hata veriyor!

gksu gedit /boot/grub/menu.lst'metninin son satırları aşağıda bunu silsem vista loader teke düşermi?

# This entry automatically added by the Debian installer for a non-linux OS
# on /dev/sda2
title      Windows Vista/Longhorn (loader)
root      (hd0,1)
savedefault
makeactive
chainloader   +1

erginemr

Ubuntu 8.10'da GFXBoot yüklenmiyor (en azından kendi sisemimde böyle). Sanırım artık versiyon uyuşmazlığı var. Onun için tavsiyem, grub-gfxboot paketini kaldırıp, orijinal grub'u yeniden yüklemeniz:
sudo apt-get remove grub-gfxboot
sudo apt-get install grub

Sonra Grub'u, şu başlıktaki yöntemle yeniden yapılandırın:
http://forum.ubuntu-tr.net/index.php/topic,192.0.html

Dizüstü bilgisayar kullanıyorsanız; bazı markalar ayrı bir disk bölümünü sistem yedeği olarak kullanabiliyorlar. Grub bu bölümü Vista olarak görüyor olabilir. Tavsiyem, bu bölümü silmek yerine, satır başlarına (#) işareti koyarak Grub menüsünden gizlemeniz.

teneke

Teşekkürler grub düzeldi. :)8.10'da GFXBoot yüklenmemesine şaşırdım bir önceki dağıtımda olup sonrasında olmaması ilğinç.

erginemr

onurkaya88

bk-bk

@erginemr,
Alıntı YapDizüstü bilgisayar kullanıyorsanız; bazı markalar ayrı bir disk bölümünü sistem yedeği olarak kullanabiliyorlar. Grub bu bölümü Vista olarak görüyor olabilir. Tavsiyem, bu bölümü silmek yerine, satır başlarına (#) işareti koyarak Grub menüsünden gizlemeniz.
demişsin.

Ubuntu muhteşem grubuna Vista kurtarma bölümünü eklemeden önce  Vista kısmıda bir sorun oldugunda bu kısım pc acılışında  F11 ile başlatılabiliyordu şimdi bunu gruptan da gizlersek ;
1-ihtiyacımız oldugunda nereden başlatabiliriz ?
2- kurtarma bölümünün gruptan bagımsız olarak f11 ile başlatılabilmesini nasıl saglarız ? (Vista için)
3- gruptan diger işletim sistemini gizleyip, ya da tamamen kaldırıp sistem aşılışında F11 gibi  kendi belirledigimiz bir tuş seçimi ile istedigimiz bir işletim sistemi başlatılabilir mi , nasıl ?

Yapmak istedigim tam olarak şudur: Ubuntuyu  kendi sistem gereksinimlerime uygun olarak düzenlemek (program.sürücü.v.s)  ve buna göre bir kurtarma bölümünü oluşturmak ve bunu gruptan bagımsız olarak sistem açışında f11 gibi bir kısayol tuşu ile başlatmak.Grubun içinde sadece, kurulu olan işletim sistemlerini görmek ve buradan başlatmak.
------------------------------------------------------------------------------------------------------
not: konu belki başka başlıklarda tartışıldı bilemiyorum fakat forumda arama yaparken burası tam da yeri dedim .
Cevap için şimdiden teşekkür ederim.
herkes layık olduğu yerdedir

erginemr

@bk-bk,

Bu soru banaysa, daha önce hiç bu tarz bir özelliği olan bir dizüstü bilgisayar kullanmadığım için, verecek bir cevabım yok. Başka arkadaşların yanıtlarını beklemek durumundasınız.

Hariçten gazel okuyan biri olarak tavsiyem, bu bölümü önce Grub'dan (#) işaretleri ile gizlemek, ardından açılışta Grub yüklenmeden önce F11 tuşunun hala çalışıp çalışmadığını kontrol etmek, çalışmıyorsa Grub'da gizlenen bu bölümü yeniden açmak.

bk-bk

Teşekkürler @ erginemr bu konu için yeni başlık açıyım.

bk-bk

@erginemr
Alıntı YapGrub'dan (#) işaretleri ile gizlemek, ardından açılışta Grub yüklenmeden önce F11 tuşunun hala çalışıp çalışmadığını kontrol etmek, çalışmıyorsa Grub'da gizlenen bu bölümü yeniden açmak

bu yöntemi uyguladım.F11 ile recovery kısmı acmadı.bilgi vermek istedim.

ethernity

Benim bir sorum olacak. Her güncelleme sonrası grub menü listesindeki sıralamanın değişmesini engellemek için kalıcı bir çözüm yok mu? Yani hemen her keste ek olarak bir Windows sistemi mevcuttur ve bilgisayar açıldığında çoğunlukla onun seçili olması istenir. Böyle bir durumda her guncelleme sonrası grub menüsü düzenlemek sıkıcı ola bılar

heartsmagic

@ethernity, kullandığın Ubuntu sürümüne göre düzenlemeyi doğru yaptıysan eğer güncelleme sonrası sıralamanın değişmemesi gerekir. 11.04 kullanıyorsan bu değişikliği /etc/default/grub dosyası üzerinden yapmalısın.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

ethernity

11.04 kullanıyorum ama o dosyadan değil de /boot/grub/grub.cfg dosyasından değişiklik yapıyorum. Sizin gösterdiğiniz dosyada sıralama yapma gibi bir imkanım yok gibi gözüküyor. Ayrıca bu sıralama çok sıklıkla değişmiyor, ara sıra oluyor böyle bir şey. Ama bir ara her güncellemede deşişiyordu

heartsmagic

Alıntı YapGRUB_DEFAULT=0 Sets the default menu entry by menu position. Counting of entries is the same as in GRUB - the first "menuentry" in grub.cfg is 0, the second is 1, etc.

Kısacası, benim söylediğim dosyadan da değişir ve bu değişiklik kalıcı olur, güncellemeyle bozulmaz. GRUB_DEFAULT=0 satırı hangi girdinin öntanımlı olacağını belirler. 0 ilk sıradaki, 1 ikinci sıradaki, 2 üçüncü sıradaki ... şeklinde gider.

ethernity

Ne demek istediğinizi anladım ama şöyle bir şey daha var. Ubuntu kendi sıralamasını yaparken hep Windows'u sonuncu sıraya koyar. Diyelim ki, 5. sırada olsun. O zaman DEFAULT değerinin 4 olması gerekiyor. Bu ilk bakıştan kalıcı bir çözüm gibi görüne bilir, çünki Windows hep son sırada kalacak. Ama güncellemeye bağlı olarak GRUB menüsündeki objeler de artıp azala biliyor. Bu nedenle sıra numarası da değişecektir ve yine grub dosyasında bir değişiklik zorunlu olacak. Umarım anlata bilmişimdir

heartsmagic

Evet bu olabilecek bir durum ve çekirdek temizliği yapılmazsa başa da gelebilir. 11.10 ile çekirdek satır sayısı sabit olduğu için bu sorun da aşılmış olacaktır.

ethernity

Evet, ben de tam şu anda 11.10`a yükseltme yapmayı deniyorum. Umarım başarılı olur. Bana kalsa Windows'u hemen kadlırırdım ama yalnızca ben kullanmıyorum pc`yi :)

Murat Erdemir

Merhaba arkadaşlar.Aranıza yeni katıldım.Önce Wubi ile C ve D'den ayrı bir başka diske kurulum yaptım.Sonra aslında Live Cd ile de kurulum yapılacağını öğrenince hemen Live Cd hazırladım.MD5 kontrolü ,4x hızda yazma vs. yapmama rağmen 10 adet cd yaktım  :)  ama yinde de olmadı.Sonra bunu USB bellek ile yaptım.Sorunsuz çalıştı ve kurulumu başardım.Ama Wubi ile yaptığım kurulumda açılışta İşletim Sisteminizi Seçin diye açılan siyah DOS ekranını daha çok sevdim.Bu ekranda sadece Windows ve Ubuntu seçenekleri vardı.Bu ekrana nasıl dönerim?
Intel Core 2 Quad Q9300
Gigabyte EP45C-DS3R
Nvidia GeForce 9600 GT
Kingstone DDR2 6 GB
500 GB HDD

heartsmagic

@Murat Erdemir, o ekrana geri dönemezsin zira kendisi Windows'un açılış yöneticisi. Gerçi, geri dönemezsin derken bizim taraf için konuştum. İstiyorsan MBR'yi temizlersin, sonra da Windows'un önyükleyicisini düzenlersin. Ancak bizim dünyamızda hemen herkes Grub kullanır, kendisi çok daha işlevseldir. Windows'un önyükleyicisine dönmek yerine, Grub'u özelleştirebilirsin.

Murat Erdemir

Teşekkür ederim,öğrenmek amaçlı karıştıracağım.Windowsu kullanmak zorundayım maalesef.Yeni Bilgisayar Programcılığı öğrencisi oldum hamd olsun.Daha öğrenecek çok şey var.Kolay gelsin.
Intel Core 2 Quad Q9300
Gigabyte EP45C-DS3R
Nvidia GeForce 9600 GT
Kingstone DDR2 6 GB
500 GB HDD