[Çözüldü] Ubuntu 12.04 LTS Dosya Paylaşımı

Başlatan BatuhanK, 22 Kasım 2013 - 14:25:58

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

BatuhanK

Topu topu bir bilgisayara bağlı yazıcılarıve o bilgisayar bağlı harici diskteki bir klasörü paylaşıma açıcam ama günlerdir saçma sapan şeylerle uğraşıyorum. Her bilgisayar yeniden başladığında, her modem yeniden başladığında, her herhangi ağa bağlı bir bilgisayar yeniden başladığında yapılan herşeyin bozulduğu garip bir şey olup duruyor. Yaptıklarımı sırasıyla yazayım. Öncelikle doğal olarak samba yı kurdum. Samba üzerinde dosyayı ve yazıcıları paylaşıma açtım. Kullanıcı bazlı zaten verilmiyor yetki onu geçtim ağdaki herkese açtım zorunlu olarak.

/etc/samba/smb.conf

[printers]

browseable = yes
   path = /var/spool/samba
   printable = yes
   writeable = yes
   create mask = 0700

[public]
   path = /media/19FA4638F1E1A30E/.....
   writeable = yes
   browseable = yes
   guest ok = no

içerik bu şekilde. Yani ağdaki herkese açık. sudo restart smbd && sudo restart nmbd ile servisi yeniden başlattığımda o an girilebildi. Tabi bilgisayar yeniden başladığında girilemedi. Çünkü saçma bir şekilde sama servisini elle çalıştırmak gerekiyor bir kez. Neyse bunu da internetten birinin yazdığı şekilde ; gedit /etc/init/smbd.conf" giri ve start on la başlayan satırı "start on (local-filesystems and stopped rc)" ile değiştirerek çözdüğümü sandım.

Şimdilik * her şey idare eder gibiydi derken ip adresi mevzusu çıktı. Meğerse ben kendi kendime ip verdiğimi sanıyormuşum ki verdiğimi nasılsa bir şekilde almış. Daha sonra bir baktım modemden farklı ip adresi. Neyse onu da ;

/etc/network/interfaces

dosyasından primary network interface satırını silerek hallettiğimi sandım. Ancak şimdi yine en başa dönmüş doğru ip yi vermiş olduğumu sanmama rağmen paylaşılan o klasöre ağdaki bilgisayarlardan ulaşamıyorum. Üstelik bu her açılışta servisin başlamama durumu da tekrar ortaya çıktı.

Var mıdır bunun adam akıllı çözümü? Windows gibi 2 dakikalık çözüm beklemiyorum da böyle orasını yapınca burası bozulan * bir şey de olmasın artık.

if

Samsa sunucu olan bilgisayar için sambanın hangi ağ kartını kullanacağını belirtmek işe yarayabilir ya da sabit bir IP aldırmanız o bilgisayara. interfaces = 127.0.0.1, 192.168.0.31/24
bind interfaces only = yes
şeklinde belirtebilirmişsinz[1].
Alıntı Yaphe first address (127.0.0.1), is a loopback network connection (it's your own machine). The second address (192.168.0.31), is the address of the card you want Samba to run on, the second number (24) is the subnet default for a CLASS-C network. It may vary depending on your network.

/etc/init/ içinde samba için bir .conf dosyası mevcut mu?

[1] https://help.ubuntu.com/community/Samba/SambaServerGuide

BatuhanK

Birilerinin bir işine yarar belki sorunu şimdilik çözdüm gibi, tabi çorba olduğundan ubuntuyu en baştan kurmak durumunda kaldım

Öncelikle ip adresini sabitledim. Bunu

/etc/network/interfaces içerisinde

auto eth0
#iface eth0 inet dhcp
iface eth0 inet static
    address 192.168.1.50
    netmask 255.255.255.0
    network 192.168.1.1
    broadcast 192.168.1.255
    gateway 192.168.1.1
    dns-nameservers 192.168.1.1

dhcp yazanı static e çevirip ip yi elle vererek.

Daha sonra samba servisinde yaptığım ayarlarda herhangi bir değişiklik yapmadım. Sadece paylaşılan klasöre create mask = 0775 verdim.

Malum her yeniden başlatmada yazıcı paylaşımı aktif olmuyor bunu ilk mesajımda dediğim yöntemle yapınca ubuntu hata veriyor sürekli. Başka bir yöntem buldum. Bu da şu şekilde :

/etc/rc.local

içerisine

sleep 60
restart smbd

bu satıları eklemek. Şu anda herşey normal gibi duruyor.

heartsmagic

Kullanıcı temelli ayar yapılıyordu sanki Samba ile:
http://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=1437.0

Bilmem işini görür mü, gerçi eski bir çeviri kendisi.

Geri bildirim için teşekkürler. Çözülen başlıklarımız için: cozuldukonusu
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

BatuhanK

zaten samba yı oraya göre ayarladım, klasöre erişim kullanıcı temelli olsa da her yeniden başlatmada yazıcı paylaşımının aktif olmaması genel bir problem, zaten internet üzerinden aratınca birçok yazı çıkıyor bunla ilgili, en son yazdığım çözüm dışında diğer çözümlerde ubuntu hep hata veriyor, daha doğrusu çalışıyor düzgün olarak yazıcı paylaşımı da aktif oluyor ama hep açılışta 1-2 dakika sonra hata oluştu diyor

heartsmagic

O zaman tekrar teşekkür ederek konuyu kapatalım. Sıkıntılı bir meseleymiş cidden.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

if

Samba alt sürecinin başlamaması garip. /etc/init/smbd.conf dosyası bulunmuyor mu @BatuhanK?

BatuhanK

bulunuyor da servis başlamıyordu, bu yöntemden sonra bir sıkıntı kalmadı, herhangi bir hata da vermiyor, gerçi santral için kullanılan cihazların centos kullanmasından dolayı ve virtual box üzerinden paralel port u tanıtmak ızdırap olduğundan centos a geçmek durumunda kalmak üzereyim ama şimdilik sıkıntı yok