GNOME 3.8'i GNOME 3.10'a yükseltme klavuzu

Başlatan nikbinliknet, 17 Kasım 2013 - 14:14:55

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

nikbinliknet

Merhaba Arkadaşlar,

Öncelikle şu linke bakarak GNOME 3.10'u tanıyalım. (İngilizce) http://www.omgubuntu.co.uk/2013/09/10-best-features-gnome-3-10

Biliyorsunuz GNOME takımı harikalar yaratıyor. GNOME Masaüstü Yöneticisi ve GNOME Shell şu ana kadar kullandığım en güzel ortamlar bilgisayarlarda. Özellikle 3.10 sürümü bir harika. Kendi testlerimde Unity'den daha sağlıklı ve daha seri çalıştığını gözlemledim GNOME 3.10 Gnome Shell'in Ubuntu 13.10 sürümünde.

Şimdi gelelim yükseltme öncesine:

1- Ubuntu GNOME 13.10 sürümü kullanmıyorsanız açılış için GDM yüklemeniz gerekiyor. Çünkü 3.10 sürümünde LDM çalışmıyor.

2- Unity kabuğuyla temelden bazı değişiklikler içerdiği için 3.10'daki GNOME Shell kabuğunun bazı sorunlarla boğuşabilirsiniz ve çözümsüz sorunlar kalabilir. Bu yüzden en sağlıklısı GNOME 3.10 sürümünü kullanacaksanız Unity'e veda edin Ubuntu'nuzda.

Yükseltme:

Öncelikle GNOME sürümümüzü öğrenelim. Çünkü bu rehber 3.8x sürümünden 3.10'a yükseltme yapıyor.

apt-cache show gnome-shell | grep -i version

Sonrasında eğer "Ubuntu GNOME" işletim sistemini kullanmıyorsanız yukarada dediğim gibi GDM yüklemek zorundasınız.

sudo apt-get install gdm

Şimdi ise Yazılım Kaynaklarımıza GNOME3 Next ve GNOME3 Staging PPA'larını eklememiz gerekiyor. İsteyenler GNOME3 Staging PPA sürüm notlarını okuyabilir. (İngilizce)  https://launchpad.net/~gnome3-team/+archive/gnome3-staging

Sırasıyla Uçbirim'imizden şu kodları döndürelim ve PPA'larımızı ekleyip, sistemi güncelleyelim:

sudo add-apt-repository ppa:gnome3-team/gnome3-next
sudo add-apt-repository ppa:gnome3-team/gnome3-staging
sudo apt-get update
sudo apt-get dist-upgrade

Dist-Upgrade kısmı gelince Y deyip devam ediyoruz.

Sonrasında GNOME Shell sürümünü güncelleyelim. Kuralım.

sudo apt-get install gnome-shell

Şimdi ise yukarıda resimlerde gördüğümüz GNOME'un kendi uygulamalarını kuralım:

sudo apt-get install gnome-documents gnome-contacts epiphany-browser gnome-boxes gnome-shell-extensions gnome-tweak-tool bijiben gnome-clocks

GNOME 3.10'un kendi scrollbar'ı var. Unity'in scrollbar'ını kaldırıyoruz çakışmalar olmaması için:

sudo apt-get remove overlay-scrollbar

Şimdi sistemi yeniden başlatalım:

sudo reboot

GDM ekranından sisteme giriş yapalım.

Güle güle kullanın.

Kaynak: http://www.webupd8.org/2013/09/how-to-install-gnome-310-in-ubuntu-1310.html ve http://www.gnome.org/

İşletim Sistemi:  Ubuntu 17.10
İşlemci: Intel® Core™ i3 CPU M 330 @ 2.13GHz × 4
Ekran: NVIDIA GeForce 310M/PCIe/SSE2

thelastkinq

arkadaşlar ben sürüm yükseltmek istedim şuanda ekran gitti görüntü yok gdm yüklerken oldu daha shell guncelleştitme yapmadım normalmidir bu acil bi yardım almam mümkün mü çünkü pc kaldı öyle 

heartsmagic

Ekran tamamen mi gitti? Uçbirime düşebiliyorsan işlem yapılabilir. Nereye kadar gidiyor sistem?
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

thelastkinq

ekran tamamen gitti görüntü yoktu ama pc calısıyordu tabi bende biraz bekledim ve *yeniden başlattım yeniden başlattıktan sonra paketleri güncelleştirdim.* her şey çalışıyordu.dün akşam eve geldim bilgisayarı açacam ama acılmıyor.şifre ekranı geliyor(Ama şifre sormasını kapatmıştım) ondan sonrası yok.Ayrıca windowsta gelmiyor.Ubuntunun bu sorunu çıkarması gerçekten canımı sıkmaya başladı ne zaman ubuntu tamam bu sefer *kararlı çalışıyor desem hep aynı hatayla karşılaşıyorum.Acaba ben mi bişeyleri yanlış yapıyorum.

heartsmagic

@thelastkinq, kurulumu nasıl yaptığını, sorun yaşayıp yaşamadığını, ne sorun yaşadığını bilmiyoruz. Yorum yapmamız zor. Ayrıca farkındasındır ki sorun Ubuntu sorunundan ziyade Gnome sorunu. Harici bir kaynak eklemiş ve kurulum yapmış olman lazım. Dediğim gibi onun sonuçlarını da görmediğimizden yorum yapmamız zor.

Kaldı ki Windows'un açılmamasının konu ile alakası nedir?

thelastkinq

işte sorunda burada Ubuntu'da yaptıklarım windowsuda ekliyor herhalde etraf bişeyde yapmadım aslında üzüntüyü kurdu sonra burada anlatılanları yaptım

heartsmagic

Ubuntu'da yaptıkların hiçbir şekilde başka bir işletim sistemini etkilemez. Grub meselesi hariç ki o da dolaylı bir etkidir. O zaman şöyle sorayım ben de, Windows'ta yaptığın bir şeyin Ubuntu'yu bozma ihtimali olamaz mı? Windows'ta mı arayacaksın sorunun çözümünü?

thelastkinq

olay farklı yerlere gitmesin gerek yok ubuntuyu kurdugumdan beri windows kullanmıyorum zaten.ubuntuya da suç atmıyorum ya da kötülemiyorum.Sanırım ekran kartı driveri ile alakalı bir durum.

nikbinliknet

Ubuntu kurulumu eğer Windows dışındaki bir diske ya da ayrıca bölümlenmiş bir diske yapıldıysa, GRUP ekranı (işletim sistemini seçme ekranı) dışında olası herhangi bir sorunla karşılaşmazsınız. Yani Windows işletim sisteminiz herhangi bir Ubuntu işletim sistemi paketi yüzünden etkilenmez. Bambaşka ve alakasız dosyalama sistemleri var.

Sorunun farklı bir yerde olduğunu düşünüyorum.

srgnaras

Aynı problem bende de var.. 3.10'a yükselttim ancak yeniden başlattıktan sonra ekran gitti.
Ancak bilgisayarın açıldığını açılış sesinden ötürü doğrulayabilirim... 
Bununla ilgili yapabileceğimiz birşey var mı? Yoksa format mı atmalıyım?

--Dipnot
   Windows'ta herhangi bir sorun yok.. 
En zengin insan en güçlü arkadaşlara sahip insandır.

nikbinliknet

Eğer bir şekilde uçbirim ekranına ulaşabirseniz ya da recovery mode üzerinden sistemi açabilirseniz aşağıdaki yöntemi izleyin.

Ubuntu'da GNOME sürümünü 3.10'dan 3.8'e düşürme

Eğer başlığın ilk mesajındaki yöntemle GNOME 3.8 sürümünden 3.10 sürümüne yükseltme yaptıysanız.

sudo apt-get install ppa-purge
sudo ppa-purge ppa:gnome3-team/gnome3-next
sudo ppa-purge ppa:gnome3-team/gnome3-staging
sudo ppa-purge ppa:gnome3-team/gnome3

GNOME Shell'in sistemden tamamen kaldırmak için ise:

sudo apt-get remove gnome-shell ubuntu-gnome-desktop

matrax_41

@nikbinliknet, ppa'lar silinerek sürüm düşürülemez. Sürüm düşürmek için depolar kaldırıldıktan sonra yükseltilen paketlerin apt-get install paketadı=versiyon_numarası şeklinde düşürülmesi gerekiyor.

nikbinliknet

Alıntı yapılan: matrax_41 - 09 Aralık 2013 - 20:17:02
@nikbinliknet, ppa'lar silinerek sürüm düşürülemez. Sürüm düşürmek için depolar kaldırıldıktan sonra yükseltilen paketlerin apt-get install pkg=versiyon_numarası şeklinde düşürülmesi gerekiyor.

Burada yöntem belirtilmiş: http://www.omgubuntu.co.uk/2013/12/upgrade-gnome-3-10-ubuntu-13-10

Ben de denedim, sistemi yeniden başlattım ve şu an GNOME 3.8x sürümü üzerinden yazmaktayım.

matrax_41

ppa-purge otomatik sürüm düşürme yapıyormuş.

heartsmagic

Alıntı yapılan: thelastkinq - 07 Aralık 2013 - 18:25:15
olay farklı yerlere gitmesin gerek yok ubuntuyu kurdugumdan beri windows kullanmıyorum zaten.ubuntuya da suç atmıyorum ya da kötülemiyorum.Sanırım ekran kartı driveri ile alakalı bir durum.

Olayı farklı bir yere götüren bizler değiliz ki, ben sadece not düştüm. Bundan önceki iletinde Windows'u da etkiliyor herhalde demişsin, ben bu yanlışı düzelttim sadece.

orhanyldz

Herkese selamlar. Bu ilk Ubuntu ve Gnome deneyimim oluyor. Daha önce Win7, Mint Mate-Cinnamon, Arch Openbox ve Bazı Slax benzeri hafif dağıtımları kullandım, kullanmaktayım. İlk izlenimlerim Mint ve Usb-Cep sistemleri gibi dağıtımlarda sıkça yaşadığım Flash, Wireless stick driver, ve özellikle Nvidia sahipli sürücüleri ile Nvidia X server settings uyuşmazlığı gibi problemlerin hiçbiriyle karşılaşmadım. Oldukça akıcı ve *kararlı görünüyor. Bu açıdan oldukça sevindirdi beni. Tabi ufak tefek şeyer gözüme çarptı onları da belirteyim:

Ubuntu Gnome 13.10 yükleyerek işe başladım. Gnome 3.8 versiyonu ile geliyordu. Zamandan tasarruf sağlamak adına kurulum sırasında güncellemeleri yapmadım. Sonrasında da yapmadım, kurulum bittikten sonra hemen Gnome sürümünü 3.10'a yükselttim ancak bazı özellikler yüklenmedi. Örnek olarak Maps'i sonradan bulup yükledim. İlk mesajdaki ilk görselde görülen "Muzik ve Fotoğraflar"ı bir arada gösteren uygulamayı da bulamadım. Tweak de yüklü gelmedi. İnce ayarlar kısmı vardı. Sonradan yükledim. Bir sorun mu var yoksa sonradan edinilen özellikler mi bunlar ?

Bir de "sudo nautilus" komutunda aşağıdaki hatayı veriyor:
(nautilus:8090): Gtk-WARNING **: Failed to register client: GDBus.Error:org.freedesktop.DBus.Error.ServiceUnknown: The name org.gnome.SessionManager was not provided by any .service files
Fontconfig error: "/etc/fonts/conf.d/65-khmer.conf", line 14: out of memory
Fontconfig error: "/etc/fonts/conf.d/65-khmer.conf", line 23: out of memory
Fontconfig error: "/etc/fonts/conf.d/65-khmer.conf", line 32: out of memory
Nautilus-Share-Message: Called "net usershare info" but it failed: 'ağ kullanıcı paylaşımı' 255 hatası ile geri döndü: net usershare: cannot open usershare directory /var/lib/samba/usershares. Error Böyle bir dosya ya da dizin yok
Please ask your system administrator to enable user sharing.

Forumda bu hatanın çözümü ile ilgili samba yı kaldırmaktan söz ediliyordu. Samba bende yoktu ve kurdum ancak yine nautilus komutunda hatalar veriyor. Bu paylaşımla ilgili problemi gidrerirsem Linux üzerinden Win7'ye ait klasörler ve desktop erişimi bundan etkilenir mi ? Ya da etkilenicek alanlar nereleri ?

Ayrıca açılan home dizininde Ctrl+H komutunu verdiğimde de .themes dizini yer almıyor. Sol kenardaki Devices > Computer > Usr > Sahre > Themes yolunu izleyerek buldum. Tema, icon vs yüklemelerini bu yolla yapıyorum. Sizce bu normal mi ?

Edit: gnome-shell sürümü şu şekilde gösteriyor:
~$ apt-cache show gnome-shell | grep -i version
Version: 3.10.2.1-0ubuntu1~saucy1
by the GNOME Panel and by the window manager in previous versions of
Version: 3.10.1-0ubuntu1~saucy0.2
Version: 3.8.4-0ubuntu5

heartsmagic

Bazı özellikler hangileri? Olması gereken şeyler mi bunlar? Örneğin "maps" hangi uygulama, Tweak dediğin hangi uygulama?

Nautilus için eğer bir sorunun yoksa şimdilik takılma o soruna. Forumda bir yerlerde sorulmuştu, açıkçası forumda arayıp bakmadım duruma ama sorunun yoksa şimdilik üzerinde durmana gerek yok. Ancak, nautilus'u yetkili kullanıcı olarak o şekilde açma. Şöyle aç açacaksan illa ki:

sudo -H nautilus

Sebebi: http://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=38972.0

Ev dizini içindeki .themes dizini varsayılan olarak olmuyor sanırım zaten. Fakat elle oluşturabilirsin o dizini, iş görecektir. Ancak, senin yüklediğin yer de sorun değil. Oraya yüklersen sistemde varsa başka kullanıcılar onlar da yararlanır temalardan. Kendi ev dizinine yüklersen sadece senin kullanıcın görür temaları.

orhanyldz

Öncelikle cevabınız için teşekürler. Bahsettiğim maps, photos, videos uygulamaları gnome 3.10 ile gelen uygulamalar. Bu sürüm yükseltme kılavuzunun ilk mesajında da görselleri mevcut. Ama sonradan birkaç depo ekleyerek uçbirim üzerinden yükledim bu uygulamaları.

Nautilus için de çok takılmıyorum o soruna ama sizin önerdiğiniz komut ile de aynı hatayı veriyor sürekli terminal. Hata çıktısını önceki mesajımda belirtmiştim. Aynı hata. Üstelik o hatadan sonra sistemde ve terminalde belirli bir yavaşlama oluyor. İşin ilginç yanı, Ubuntu yüklememden sonra bu sorun diskteki ikinci dağıtımım olan Linux Mint'e de bulaştı. Yani orada da nautilus sorunu başladı. Bu bana dosya ve izin paylaşımı sorunu gibi geliyor. Acaba farklı kernellerin kullanılması bir sorun yaratıyor olabilir mi ? Belki de 32 - 64 bit dağıtımlar aynı disk üzerinde sorun çıkarıyor olabilir bu paylaşım sorunu konusunda. Çünkü Mint 64 bit, Ubuntu 32 bit kullanıyorum. Araştırdım ama bir sonuç bulamadım bu konuda.

Ayrıca, oluşturduğum hiçbir klasör, dosya, indirdiğim fotoğraf, video çöp'e taşınamıyor. Yani "doğrudan silinecek" diye uyarı veriyor sistem. Bir defaya mahsus olmak üzere de, "çöp bulunamadı" diye uyarı mesajı görüntüledi. Ama ubuntu üzerinden Win7 diskindeki herhangi bir dosyayı silebiliyorum ve çöp kutusuna taşınıyor Ubuntunun. Karıştı işler. Önerileriniz varsa deneyebilrim, olmadı tekrar Ubuntu-Gnome kurulumu yapıp bir deneyeceğim.

Not: Bu bahsettiğim sorunlar aciliyeti olan problemler değil, yani bütün dağıtımları tek tek deniyorum, öğrenmeye çalışıyorum, hatta bazen "çalışıyorsa elleme" mottosunu yıkarak bilerek kurcalıyorum birçok şeyi. Benim için en iyi öğrenme yollarından biri, bir şeyleri bozduktan sonra tekrardan düzeltmeye çalışmak. Şimdiden yarıdmlarınız için teşekürler.

heartsmagic

Öncelikle benim önerim o sorunu çözmek için değildi :) Aktardığım başlıkta açıklanıyor sebebi. sudo ve grafik uygulamalar hakkında o mesele.
Bu sorun için şunu dene lütfen:

sudo mkdir -p /var/lib/samba/usershares

Maps, Photos gibi uygulamalar için konuşuyorum, eğer bunlar normal Gnome kurulumunda varsa, sende de olması gerekirdi. Eğer yükseltmeden sonra yoklarsa bir şekilde kaldırılmıştır. Sen ek bir depo kullanarak kurduysan yine ortada bir sorun var demektir. Ana depoda yok muydu bu uygulamalar? Örneğin uygulamanın tam ismi photos olsun:

apt-cache policy photos

çıktısını görebilir miyim? (Uygulamanın tam ismini kullanacaksın. Zaten sen elle kurmuşsun, tam paket ismini biliyorsundur)

Sistemin yavaşlaması da normal değil tabi, ilk sorun için verdiğim öneriden sonra bakalım mesele çözülecek mi. Fakat şunu belirteyim, geçiyorum farklı mimarilere sahip iki dağıtımın olmasını, iki veya daha fazla dağıtımın kurulu olması bile senin düşündüğün soruna neden olmaz. Aynı diski kullanıyorlar diye birinin sorunundan diğeri etkilenmez. Emin olabilirsin buna.

Silme sorunu içinse, Nautilus'un ayarlarına bakabilir misin? Orada bir seçenek olacaktı çöpe gönderme adına. Gerçi Windows 7 tarafından silebiliyor olman garibime gitti.

orhanyldz

Tekrar selamlar. Söylediğiniz gibi yaptım, şimdi home dizinini uçbirim üzerinden açabiliyorum. Bunun için önce sudo -H ardından nautilus komutunu yürütüyorum.

Diğer yüklü gelmesi gereken uygulamalar konusuna gelirsek, çıktı şu şekilde:
~$ apt-cache policy gnome-photos
gnome-photos:
  Kurulu: 3.10.2-0ubuntu1~trusty1
  Aday:   3.10.2-0ubuntu1~trusty1
  Sürüm çizelgesi:
*** 3.10.2-0ubuntu1~trusty1 0
        500 http://ppa.launchpad.net/gnome3-team/gnome3-next/ubuntu/ saucy/main i386 Packages
        100 /var/lib/dpkg/status

heartsmagic

Tamam, gnome-photos zaten normal depolarda yok. Bu demektir ki Gnome 3.10 ile beraber geliyor. Tabi normal yükseltme aşamasında kurulmuyor olabilir bu uygulamalar, elle kurmak gerekiyor demek ki.

Diğer mesele için şunu söyleyeyim, uçbirimden ev dizinini açmak için sudo'ya ihtiyaç yok. Umarım yanlış anlıyorumdur :)
sudo -H nautilus komutu sadece sistem genelindeki normal yetkilerle yazılamayacak dizinlere erişim için kullanılır. Bu da esasında çok nadir bir olaydır.

orhanyldz

Teşekürler verdiğiniz bilgiler için. Şu an sadece tem yükleme vs. işleri için yetki problemi olmaması açısından ihtiyacım vardı sudo'ya. onu da hallettim. İleride nelerle karşılaşırım bilmiyorum tabi. Şimdilik çok sağolun.

oksuzoglu.can

Arkadaşlar bende yükseltme yaparken "sudo apt-get dist-upgrade" komutundan bir süre sonra ekran karardı 15-20 dakika bekledim düzelmedi. Bir kaç kez pc resledikten sonra masaustune ulastım ama bu seferde farenin imleci görünmüyordu. sorunu çözmek için tekrardan format atmak zorunda kaldım. Sorun neyden kaynaklanmış olabilir,  yükseltmeyi yapamadım.

GhosTon

Alıntı yapılan: oksuzoglu.can - 25 Ocak 2014 - 15:39:13
Arkadaşlar bende yükseltme yaparken "sudo apt-get dist-upgrade" komutundan bir süre sonra ekran karardı 15-20 dakika bekledim düzelmedi. Bir kaç kez pc resledikten sonra masaustune ulastım ama bu seferde farenin imleci görünmüyordu. sorunu çözmek için tekrardan format atmak zorunda kaldım. Sorun neyden kaynaklanmış olabilir,  yükseltmeyi yapamadım.

Linux da yeniysen böyle şeyleri sanal makina kurarak dene... Bende 3-4 sene önce linuxla tanıştığımda en küçük bir sorunda üşenmeyip format atıyordum... şimdi fazla kurcalamıyorum ve sindire sindire öğrenmeye çalışıyorum :D çok şükür 5-6 aydır format atmadan ve aksilik olmadan kullanıyorum.

heartsmagic

Böyle durumlar için yeniden kuruluma normalde gerek yoktur. Fakat anormal durum ise Gnome gibi neredeyse dağıtımın masaüstünün temelini oluşturan bir şeyi yükseltme işlemidir. Belki Gnome'a ait tüm paketler kazınıp yeniden kurulum yapmadan olay kurtarılabilirmiş. Tabi bunu yapmak için biraz tecrübe veya yardım şart.

Sorunun neden kaynaklandığını bilmiyorum, ancak Gnome, KDE, Unity gibi masaüstü tecrübesini tümden değiştirebilecek bir yüseltme yapmadan önce bütün kullanıcıların bir B planı olmalıdır.