[Çözüldü] 13.10 - Ekran ve İmleç Sorunu

Başlatan emrah_13, 23 Ekim 2013 - 14:52:33

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

emrah_13

Merhaba arkadaşlar,

Ben Acer Aspire 5742G kullanıcısıyım. 13.04 sürümünden 13.10 yükselttiğimde veya doğrudan 13.10 sürümünü yüklediğimde bazı problemler ortaya çıkıyor.
Bilgisayar açılırken kimi zaman masaüstü ekranı açıldığında beyaz bir ekran geliyor. Masaüstüne ait hiçbir şey görünmüyor. Ctrl+Alt+t ile görünmese bile terminali açarak "sudo reboot" kodu ile tekrar başlatmak zorunda kalıyorum.
"Bundan başka çok sayıda sayfaya sahip belgelerde ve uzun internet sayfalarında çok işe yarayan "touchpad"in sağ tarafında bulunan ve sayfayı aşağı yukarı hareket ettiren kısmı 13.10 sürümünde çalışmıyor.
Başka bir problem ise çok sayıda monitör kullanımı ile ilgili. Ben dizüstü bilgisayarımı monitöre bağlayarak çift ekran ile kullanıyorum. Ancak 13.10 sürümünde daha önceki sürümlerde hiç karşılaşmadığım bir problem çıkıyor. Monitörün dışında "Tümleşik Ekran" ifadesiyle dizüstü bilgisayarın ekranı görünüyor. Ama bir de "bilinmeyen ekran" adıyla bir ekran daha var ve ben "kapalı" seçeneği ile görünmemesini sağlayabilmeme rağmen bu ekranın görünmesini istemiyorum.  Çünkü kimi zaman bilgisayarı başlatırken yeniden aktif olabiliyor.

Bu sorunların çözümünde yardımlarınızı bekliyorum. Eğer çözemezsem tekrar 13.04 sürümünü kuracağım.

Selam ve dua ile...
Gönül neyi severse güzel odur.

heartsmagic

Esasında tek başlıkta tek sorun konuşuyoruz, diğer türlü çok dağılıyor konu. Grafik kartı sürücüleri iki sorunu da bağlayabilir, ne durumdalar?
İmleçsürer meselesi için, o söylediğin kaydırma etkin durumda mı ayarlarda?
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

emrah_13

Farklı konular açmamak için bu şekilde yazmıştım, kusura bakmayın.

Ekran kartı sürücüsünü bu zamana kadar defalarca kurmaya çalıştım ama hep sorun çıktı. Diğer sürümlerde sürücüyü kurmadan kullanıyordum. Forumdaki yöntemlerden kesin olarak yüklemeyi sağlayabildiğimiz yöntem nedir? Ya da farklı bir yöntem mi var?

İmleçsürer sorununu hallettim. Teşekkür ederim.

13.10 sürümünü ekran kartını kurarken problem çıktığı için tekrar kurdum. Umarım bir daha kurmak zorunda kalmam. :)

burk

Şunları görelim;
lspci
sudo apt-get install mesa-utils
glxinfo | grep render

emrah_13

emrah@Aspire-5742G:~$ lspci
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation Core Processor DRAM Controller (rev 02)
00:01.0 PCI bridge: Intel Corporation Core Processor PCI Express x16 Root Port (rev 02)
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Core Processor Integrated Graphics Controller (rev 02)
00:16.0 Communication controller: Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset HECI Controller (rev 06)
00:1a.0 USB controller: Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset USB2 Enhanced Host Controller (rev 05)
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset High Definition Audio (rev 05)
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset PCI Express Root Port 1 (rev 05)
00:1c.1 PCI bridge: Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset PCI Express Root Port 2 (rev 05)
00:1d.0 USB controller: Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset USB2 Enhanced Host Controller (rev 05)
00:1e.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801 Mobile PCI Bridge (rev a5)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation Mobile 5 Series Chipset LPC Interface Controller (rev 05)
00:1f.2 SATA controller: Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset 4 port SATA AHCI Controller (rev 05)
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset SMBus Controller (rev 05)
00:1f.6 Signal processing controller: Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset Thermal Subsystem (rev 05)
01:00.0 VGA compatible controller: NVIDIA Corporation GF108M [GeForce GT 420M] (rev a1)
02:00.0 Ethernet controller: Broadcom Corporation NetLink BCM57780 Gigabit Ethernet PCIe (rev 01)
03:00.0 Network controller: Qualcomm Atheros AR9287 Wireless Network Adapter (PCI-Express) (rev 01)
ff:00.0 Host bridge: Intel Corporation Core Processor QuickPath Architecture Generic Non-core Registers (rev 02)
ff:00.1 Host bridge: Intel Corporation Core Processor QuickPath Architecture System Address Decoder (rev 02)
ff:02.0 Host bridge: Intel Corporation Core Processor QPI Link 0 (rev 02)
ff:02.1 Host bridge: Intel Corporation Core Processor QPI Physical 0 (rev 02)
ff:02.2 Host bridge: Intel Corporation Core Processor Reserved (rev 02)
ff:02.3 Host bridge: Intel Corporation Core Processor Reserved (rev 02)

emrah@Aspire-5742G:~$ glxinfo | grep render
direct rendering: Yes
OpenGL renderer string: Mesa DRI Intel(R) Ironlake Mobile x86/MMX/SSE2
    GL_NV_blend_square, GL_NV_conditional_render, GL_NV_depth_clamp,

heartsmagic

Sisteminde Optimus var yani Nvidia+Intel kartlarına sahipsin. Forumda iki adet sabit başlığımız var bu konuda. 13.10 üzerinde benim de kullandığım şu başlığa bak lütfen:
http://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=40167.0
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

emrah_13

Çok teşekkür ederim. Sorun çözüldü. Şu an "bilinmeyen ekran" falan yok. Ekran ayarlarında bir problem de görünmüyor. Tekrar teşekkürler...