laptop nvidia gforce 310m ve ubuntu 13.10 ???

Başlatan canerzet, 21 Ekim 2013 - 22:28:02

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

canerzet

İyi çalışmalar...
Ben ubuntuyla tanışalı yeni oldu ama daha öncede birkaç kez başkada olsa linux deneyimlerim olmuştu, neyse uzun lafın kısası: haier r410g laptop kullanıyorum ve şu an sistemde w7 ile beraber ubuntuda var. Fark ettiğim kadarıyla sistem w7 de normal zamanda düşük fan hızıyla çalışıyor. ubuntuda ise turbo modda devam. Bundan anladığım nvidia ekran kartı sürekli açık ve sistemi zorluyor.

Eeee makina çin çakması( ;D) olunca haliyle uzun çalışma süresi bazen donma v.b. yapıyor... forumdaki bumblebee yada ilgili nvidia konularına baktım, ancak 13.10 sürümündeki nvidia kurulumu yada kurulu mu geliyor yada ek parametreler işletmek lazım mı? gibi sorulara cevap bulamadım. 13.10 u 2 kez daha kurdum ve forumdaki konularda anlatılanları uygulayıp bumblebee kurduğumda sistem tabiri caizse cortluyor ve yeni bir 13.10 daha kuruyorum. ???
Şu anki kullandığım 13.10 en güncel hali ve
Konsoldan kontrol ettiğimde sistemde
lspci | grep VGA
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Core Processor Integrated Graphics Controller (rev 02)
01:00.0 VGA compatible controller: NVIDIA Corporation GT218M [GeForce 310M] (rev a2)

şeklinde çıktı veriyor. Bu sistemde daha önce Allods oynamıştım, belki kuramasam bile allods tarzı yada benzeri oyunlar için yeterli olur mu? Artı bumblebe kurmam gerekli midir?
Her linux kuruluma layıktır...

tlg

Sisteminizde çift ekran kartı var, haliyle bumblebee kurulumu da gerekli oluyor. Daha önceki sürümlerde depoları kendimiz ekler ve bumblebee kurulumunu yapardık ama 13.10 ile birlikte depolar eklenmiş olarak geliyor sadece uçbirimden şu komutu çalıştırmanız yeterli,
sudo apt-get install bumblebee-nvidia

Kurduktan sonra
optirun firefox
ile deneme yapabilirsiniz. Bir sorun olursa çıktıyı geçersiniz hata nerde ararız.

canerzet

Bumblebeyi dediğiniz gibi kurdum...

konsolda optirun

kral@SkaRLeT:~$ optirun firefox
[  110.883299] [ERROR]Cannot access secondary GPU - error: [XORG] (EE) Failed to load /usr/lib/xorg/modules/libglamoregl.so: /usr/lib/xorg/modules/libglamoregl.so: undefined symbol: _glapi_tls_Context

[  110.883352] [ERROR]Aborting because fallback start is disabled.

çıktısını verdi...
Sistemi fazla kurcalamadan netten araştırma yapacağm ;)

maalesef bulamadım hal çare...
çekirdek falan da derledim ama nafile:)
en son yine
sudo apt-get install linux

komutunu işlettim eski hale geldi sistem

heartsmagic

@canerzet, aldığın hatanın bahsi forumda geçiyor, baktın mı?
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

canerzet

Alıntı yapılan: heartsmagic - 22 Ekim 2013 - 09:56:22
@canerzet, aldığın hatanın bahsi forumda geçiyor, baktın mı?

dediğiniz gibi forumdaki konulara baktım, hata ile ilgili ancak pc sanırsam 2011 yılı üretim ve ekran kartı 1 GB NVIDIA G310M model...
W7 kurduktan sonra da ekran kartı tanıtımında aynı şekilde zorlanıyordum. Eski sürücü olduğu için bir uyumsuzluk olabilir. W7 de ilk kurduğumda sistem ekran kartını tanıyor örneğin allodsa girdiğimde hata veriyordu. 1-2 kez yükle kaldır yapınca düzeliyordu ::)

Ubuntuda da ilk önce 11 sürümlü kubuntu kurdum. O zaman bu forumdaki "nasıl" konularıyla bumblebee ve nvidiayı kurmuştum, hatta allods tarzı online oyun bile yükledim optirunla çalıştırdım. Ne zaman sistemi 13.10 a getirsem ekran kartı ilk baştaki hatayı verdi ne yaptıysam yükleyemedim. Yani bilmiyorum, gerek işletim sistemi gerekse donanım konularında bilgimin yetmemesi beni şaşırttı :-\
Belki sistemi 11 yada 12 sürümüne indirgersem sorun çözülür.

heartsmagic

@canerzet, senin hatada farklı bir şey daha var. Bumblebee'yi tamamen kaldırıp tekrar kurmayı dener misin? Ancak kaldırma işini purge ile yap.

sudo apt-get purge bumblebee-nvidia

şeklinde. Olmazda depolardan değil de yine PPA'dan denetiriz sana.

canerzet

ilgin için teşekkürler..

[sudo] password for cz:
Reading package lists... Done
Building dependency tree       
Reading state information... Done
E: Unable to locate package bumblebee-nvidia

çıktı bu...
şimdi sistemi son sürüme getireceğim yani bildiğim kadarıyla güncelleyeceğm ve kurulum için nette arama yapacağım. önceki çöken sistemde nvidia 319. (noktadan sonrası da var) kurulumdan sonra siyah ekran çıktı kurtarmaya uğraşmadım çünkü sistemi çok yormuştum :D
Birde yabancı bazı sitelerde mir ile ilgili kurulumlar var. onunla ilgili olarak biraz daha çalışma yapacağım bu gece. değişiklik olursa paylaşırım...

En son 12.04.03 te karar kıldım, sanırım 13.10da sürücü eski olduğu için yada dual ekran kartları yeni çıktığı zamanki modeli olduğu için nazlanıyor...

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 24 Ekim 2013 - 06:46:38

Olmuyor olmuyor :(
Sistemi 12.04.03 le kurulurken internetten güncelleyip 3. parti yazılımını seçersem sistem hiç açılmıyor. "Low graphip mod" da çalıştığını söylüyor, uç birime girip komut işletebiliyorum ancak açamadım...
Sistemi belki acemiliğimden olack internetsiz kurduğumda da yine nvidia sürücülerini yüklemeye çalıştım yüklendi, bumblebee yüklendi.
glxspheres
komutu işledi fakat
optirunda yanlış hatırlamıyorsam forumu ilk açtığımdaki hatayı verdi.  [Nasıl]Nvidia sürücülerinin elle kurulumu (http://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=21050.0) dan elle kurulumu denedim, sürücüyü geforce.com/drivers 'den indirip anlatılan şekilde kurdum fakat bu seferde sistem 640X480 'den açıldı, sistem daha başka alakasız hatalar verdi, tahminimce en ilkel haliyle açıldı  ::) konudaki yönergeleri izledim nafile nafile...,

Neyse yine döndük kürkçü dükkanına 13.10 u tekrar kurdum ve kurulurken internet bağlı değildi ve de 3. parti yazılımı seçmedim.
Bazı komut çıktıları
lspci | grep VGA
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Core Processor Integrated Graphics Controller (rev 02)
01:00.0 VGA compatible controller: NVIDIA Corporation GT218M [GeForce 310M] (rev a2)

lspci
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation Core Processor DRAM Controller (rev 02)
00:01.0 PCI bridge: Intel Corporation Core Processor PCI Express x16 Root Port (rev 02)
00:16.0 Communication controller: Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset HECI Controller (rev 06)
00:1a.0 USB controller: Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset USB2 Enhanced Host Controller (rev 05)
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset High Definition Audio (rev 05)
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset PCI Express Root Port 1 (rev 05)
00:1c.1 PCI bridge: Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset PCI Express Root Port 2 (rev 05)
00:1d.0 USB controller: Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset USB2 Enhanced Host Controller (rev 05)
00:1e.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801 Mobile PCI Bridge (rev a5)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation Mobile 5 Series Chipset LPC Interface Controller (rev 05)
00:1f.2 IDE interface: Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset 4 port SATA IDE Controller (rev 05)
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset SMBus Controller (rev 05)
00:1f.5 IDE interface: Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset 2 port SATA IDE Controller (rev 05)
00:1f.6 Signal processing controller: Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset Thermal Subsystem (rev 05)
01:00.1 Audio device: NVIDIA Corporation High Definition Audio Controller (rev a1)
02:00.0 Network controller: Ralink corp. RT3090 Wireless 802.11n 1T/1R PCIe
03:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8101E/RTL8102E PCI Express Fast Ethernet controller (rev 02)
ff:00.0 Host bridge: Intel Corporation Core Processor QuickPath Architecture Generic Non-core Registers (rev 05)
ff:00.1 Host bridge: Intel Corporation Core Processor QuickPath Architecture System Address Decoder (rev 05)
ff:02.0 Host bridge: Intel Corporation Core Processor QPI Link 0 (rev 05)
ff:02.1 Host bridge: Intel Corporation Core Processor QPI Physical 0 (rev 05)
ff:02.2 Host bridge: Intel Corporation Core Processor Reserved (rev 05)
ff:02.3 Host bridge: Intel Corporation Core Processor Reserved (rev 05)

xrandr
Screen 0: minimum 320 x 200, current 1366 x 768, maximum 32767 x 32767
LVDS1 connected primary 1366x768+0+0 (normal left inverted right x axis y axis) 309mm x 173mm
   1366x768       60.0*+
   1360x768       59.8     60.0 
   1024x768       60.0 
   800x600        60.3     56.2 
   640x480        59.9 
VGA1 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
HDMI1 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
DP1 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
VIRTUAL1 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)

Şu an beklemedeyim,  :o daha ağır adımlarla ilerlemeye çalışıyorum, harddiskim 10 kadar bölümlü fakat Ubuntu yada başka linux sürümleri kurmaktan gına gelmiş ve bad sektör atabilir 8)
Artı bu saatte halen neden ayaktasın derseniz nöbetteyim ve uykusuzum  ???

heartsmagic

Eğer Bumblebee'yi @tlg'nın dediği gibi kurduysan bumblebee-nvidia paketinin olması gerekiyordu normalde. Neyse, yeni kurulum yapıldığı için o konuyu irdelemeyelim artık.

13.10'da sürücü sorunu yok esasında. Ben de yeni makinemle beraber Bumblebee kurulumu yaptım ve 13.10 üzerindeydim. Sorun çıkartmadı bana. Gerçi depolarda var demiş arkadaşlar ancak ben göremedim.

Kendim Bumblebee için şu başlığı kullanmıştım:
http://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=40167.0

canerzet

yine maalesef yukarıda yazdığın konudaki yönlendirmelerle yaptım
yine
optirun firefox
[  110.883299] [ERROR]Cannot access secondary GPU - error: [XORG] (EE) Failed to load /usr/lib/xorg/modules/libglamoregl.so: /usr/lib/xorg/modules/libglamoregl.so: undefined symbol: _glapi_tls_Context

[  110.883352] [ERROR]Aborting because fallback start is disabled.

çıktısını verdi... halen uğraşıyorum inatla

Geforce un forumunda bir benim ekran kartı ile ilgili bir cevapt 3.11. çekirdek yükledim yazılmış. şimdi 3.11.6 final yüklüyorum...

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 24 Ekim 2013 - 23:09:19

cd /tmp
wget http://dl.dropboxusercontent.com/u/47950494/upubuntu/kernel-3.11.6 -O kernel-3.11.6
chmod +x kernel-3.11.6
sudo sh kernel-3.11.6
sudo reboot

kuruldu yeniden başlatıyorum
Görünürde sorun yok sistem açıldı en azından  ::)
caner@skarlet:~$ uname -r
3.11.6-031106-generic
caner@skarlet:~$

burk

Son durumda optirun firefox ne diyor?
Sonuç olumsuzsa kaldırma ve kurulum komutlarının da çıktılarını buraya geçin lütfen.

canerzet

optirun APP-EXECUTABLE
[ 2276.042571] [ERROR]Cannot access secondary GPU - error: [XORG] (EE) Failed to load /usr/lib/xorg/modules/libglamoregl.so: /usr/lib/xorg/modules/libglamoregl.so: undefined symbol: _glapi_tls_Context

[ 2276.042613] [ERROR]Aborting because fallback start is disabled.

heartsmagic

Şu benim farklı gördüğüm sorun Bumblebee'ye ait olmayabilir:
http://askubuntu.com/questions/360725/cant-log-in-to-gnome-after-upgrade-raring-saucy

Onu bir tespit edelim önce. Bumblebee'yi kaldırıp tamamen, sonra sistemi yeniden başlatıp şu çıktıyı geçer misin:

grep libglamoregl.so /var/log/Xorg.0.log

Eğer bu bağımsız bir sorunsa onun üzerine gideriz önce. Daha sonra tekrar Bumblebee'yi denetip çıkan hatayı forumdaki önerilerle çözmeye çalışırız.

canerzet

bumblebee yi ve nvidia sürücülerini kaldırdım
grep libglamoregl.so /var/log/Xorg.0.log
[    28.860] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/libglamoregl.so

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 25 Ekim 2013 - 20:42:24

konsolda
gksu gedit /var/log/Xorg.0.log
[    29.153] (II) config/udev: Adding input device HDA NVidia HDMI/DP,pcm=9 (/dev/input/event12)
[    29.153] (II) No input driver specified, ignoring this device.
[    29.153] (II) This device may have been added with another device file.
[    29.153] (II) config/udev: Adding input device HDA NVidia HDMI/DP,pcm=8 (/dev/input/event13)
[    29.153] (II) No input driver specified, ignoring this device.
[    29.153] (II) This device may have been added with another device file.
[    29.154] (II) config/udev: Adding input device HDA NVidia HDMI/DP,pcm=7 (/dev/input/event14)
[    29.154] (II) No input driver specified, ignoring this device.
[    29.154] (II) This device may have been added with another device file.
[    29.154] (II) config/udev: Adding input device HDA NVidia HDMI/DP,pcm=3 (/dev/input/event15)
[    29.154] (II) No input driver specified, ignoring this device.
[    29.154] (II) This device may have been added with another device file.

(sadece nvidia ile ilgili bölümü)

heartsmagic

Bir önceki hata şu an görünmüyor. Bu durumda Bumblebee veya onunla beraber gelen sürücü buna sebep oluyor diye düşünüyorum.

dpkg -S /usr/lib/xorg/modules/libglamoregl.so ne diyor acaba?

canerzet

Manjaro da kurdum bilgisayara forumlarından bumblebee ve nvidia kurdum ancak yine uçbirimde
optirun firefox
[  194.481788] [ERROR]Cannot access secondary GPU - error: [XORG] (EE) NVIDIA(0): Failed to initialize the NVIDIA GPU at PCI:1:0:0.  Please

[  194.481828] [ERROR]Aborting because fallback start is disabled.

ubuntudaki aynı hatayı verdi. manjaro forumunda araştırdım biraz yabancı sitelerde de ve nvidia sürücüsünü kurarken yüklediği nvidia paketiyle sistemde mesa-libgl yada benzeri paketin çakıştığını yazıyor. Sonuçta manjaroda ubuntuda debian tabanlı olduğu için herhalde... manjaroda nvidia kurulumunda çakışan paketi silde desem silmede desem ikisinde de kurulumu tamamlamıyor. şimdi
dpkg -S /usr/lib/xorg/modules/libglamoregl.so
komutunu deneyeceğm

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 26 Ekim 2013 - 19:21:18

Benim bilader ubuntuyu çökertmiş sisteme girince halledceğim. ubuntu siyah ekranda kalıyor  ;D

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 26 Ekim 2013 - 20:07:19

xserver-xorg-glamoregl:i386: /usr/lib/xorg/modules/libglamoregl.so

çıktısını
verdi.

heartsmagic

Tamam, şimdi Ubuntu'ya yine en güncel Bumblebee başlığını kullanarak kurulum yapmayı dene. O hatayı göz ardı edip aldığımız tanıdık hata için çözüm üretmeye çalışırız. Ayrıca sürücü kurulumu sonrası libglamoregl.so paketi için tekrar bir bakarız bakalım nereden geliyormuş diye.

canerzet

bumblebee yi kurdum.
glxspheres
glxspheres: komut bulunamadı

optirun glxspheres
[  110.490012] [ERROR]Cannot access secondary GPU - error: [XORG] (EE) Failed to load /usr/lib/xorg/modules/libglamoregl.so: /usr/lib/xorg/modules/libglamoregl.so: undefined symbol: _glapi_tls_Context

[  110.490053] [ERROR]Aborting because fallback start is disabled.

xserver-xorg-glamoregl:i386: /usr/lib/xorg/modules/libglamoregl.so

çıktılar

canerzet

cz@skarlet:~$ ls -l /usr/lib/ | grep libGL*
lrwxrwxrwx  1 root root           26 Eki 12 09:03 libGraphicsMagick.so.3 -> libGraphicsMagick.so.3.9.0
lrwxrwxrwx  1 root root           28 Eki 12 09:03 libGraphicsMagick++.so.3 -> libGraphicsMagick++.so.3.6.0
-rw-r--r--  1 root root       406900 Eki 12 09:03 libGraphicsMagick++.so.3.6.0
-rw-r--r--  1 root root      3154872 Eki 12 09:03 libGraphicsMagick.so.3.9.0
lrwxrwxrwx  1 root root           30 Eki 12 09:03 libGraphicsMagickWand.so.2 -> libGraphicsMagickWand.so.2.5.0
-rw-r--r--  1 root root       185584 Eki 12 09:03 libGraphicsMagickWand.so.2.5.0
cz@skarlet:~$ dpkg -l|grep virtualgl
cz@skarlet:~$

dpkg -l | grep virtualgl komutunda çıktı vermiyor alt satıra geçiyor

Belki çözüm için yararı olur:
sudo gksu gedit /etc/X11/xorg.conf
komutunu işlettiğimde dosya boş çıkıyor

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 29 Ekim 2013, 17:22:17

bumblebeeyi kaldırdıktan sonra

http://andnovar.wordpress.com/2013/05/31/install-pyopencl-and-cuda-5-0-on-ubuntu-13-04-64-bits-using-nvidia-optimus-with-bumblebee-and-primus/  'dan sadece bumblebee yi tekrar kurdum. Alttaki
sudo apt-get install nvidia-310-updates nvidia-experimental-310 nvidia-settings-310
yükseltmeyi yapmadım.
----------------------
Alıntı Yap/etc/bumblebee/bumblebee.conf
- on line 22, make sure "Driver=" is set to "nvidia", like this:
Driver=nvidia
- change the "KernelDriver=" (on line 55) to "nvidia-experimental-310″, like this:
KernelDriver=nvidia-experimental-310
- change "LibraryPath=" (on line 58) to "/usr/lib/nvidia-experimental-310:/usr/lib32/nvidia-experimental-310″, so it looks like this:
LibraryPath=/usr/lib/nvidia-experimental-310:/usr/lib32/nvidia-experimental-310
- change the "XorgModulePath=" (line 61) to "XorgModulePath=/usr/lib/nvidia-experimental-310/xorg,/usr/lib/xorg/modules" so it looks like this:
XorgModulePath=/usr/lib/nvidia-experimental-310/xorg,/usr/lib/xorg/modules
Restart Bumblebee
----------------------------
düzeltmelerini yaptım.
optirun glxspheres
[ 2783.030544] [ERROR]Cannot access secondary GPU - error: [XORG] (EE) Failed to load /usr/lib/xorg/modules/libglamoregl.so: /usr/lib/xorg/modules/libglamoregl.so: undefined symbol: _glapi_tls_Context

[ 2783.030607] [ERROR]Aborting because fallback start is disabled.

yine aynı çıktıyı verdi.
yeniden ls -l /usr/lib/ | grep libGL* ve dpkg -l|grep virtualgl
cz@skarlet:~$ ls -l /usr/lib/ | grep libGL*
cz@skarlet:~$ dpkg -l|grep virtualgl
cz@skarlet:~$

komutları galiba boş geçiyor...

heartsmagic

@if'in geçtiği hata bağlantılarından birinde glamor paketinin düzeltildiği görünüyor:
https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/glamor-egl/+bug/1232658/comments/9

Bir süre sonra güncelleme alabilirsin o konuda. Fakat o sorun çözülse bile Bumblebee sorunu ne olacak bilemiyorum.

canerzet

İlgi ve alakanız için hepinize teşekkür ederim. Ancak sorunu çözemedim. Komut işleme yada çeşitlilik bakımından mı desem bilemiyorum çekirdek değiştirmeyii deneyeceğim.

if

@canerzet, güncelleme yaptınız mı? Güncellemeleri bekleyin.

canerzet

Alıntı yapılan: if - 30 Ekim 2013 - 21:49:26
@canerzet, güncelleme yaptınız mı? Güncellemeleri bekleyin.
bekleyeceğim artık yada yeni çözümlemeler araştıracağm.

Alıntı yapılan: heartsmagic - 30 Ekim 2013 - 18:32:46
@if'in geçtiği hata bağlantılarından birinde glamor paketinin düzeltildiği görünüyor:
https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/glamor-egl/+bug/1232658/comments/9

Bir süre sonra güncelleme alabilirsin o konuda. Fakat o sorun çözülse bile Bumblebee sorunu ne olacak bilemiyorum.
Dediğiniz gibi bir sürünceme olduğu için denemedim ama nouveau sürücüsü belki sistemin stabil çalışması için yardım edebilir sanıyorum. Ona da bakacağım bu arada...

arpia

PPA denedik mi?

sudo add-apt-repository ppa:bumblebee/stable
sudo apt-get update
sudo apt-get install bumblebee bumblebee-nvidia primus linux-headers-generic
sudo reboot

Kaynak: https://wiki.ubuntu.com/Bumblebee

canerzet

@arpia;
denemediğim yol kalmadı diyebilirim. Teşekkürler