ubuntu'da format atma sıklığı

Başlatan karaca, 19 Ekim 2013 - 15:57:14

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

karaca

      Ben daha önce windows xp kullanıyordum, ve üç-beş günde bir sistem temizliği yapıyordum ama daha temiz bir sistem kullanmak için de dört-beş ayda bir format atıyordum, şu anda ise altı aydır ubuntu kullanıyorum, hiç bir sıkıntı yok sormak istediğim; ara sıra tweak ile temizlik yapmanın dışında ubuntu format atmadan ne kadar gidebilir?
     
     Teşekkür ederim.   

srgnaras

Sisteminiz bozulmadığı sürece gidebildiğiniz kadar gidersiniz. 6 ayda bir güncel geliyor zaten niçin format atma gereği duyasınız ki
En zengin insan en güçlü arkadaşlara sahip insandır.

arpia

Bu soruya verilecek bir cevap yok aslında, tamamen son kullanıcıya bakan bir durum zira MS Windows olsun yada herhangi bir Linux dağıtımı olsun format atmadan yıllarca kullanabilirsiniz.
 

gecegezen

sabit diskin doluluk oranı windowstaki kadar sistemin yavaşlamasına yol açmıyor aslında artık windows'ta o sorunu baya halletti galiba, bir de linux'te programlar bile genelde çok büyük olmuyor yani programı kaldırırken veya güncellerken oluşan hatalardan kalan dosyalarda çok fazla yer tutmaz kısaca yer konusu bir temizlik için biçimlendirme biraz anlamsız kalıyor linux tarafında.
Kısaca canın sıkılıncaya kadar veya sisteme nasıl düzelteceğini bilmediğin bir hata yapana kadar kullanabilirsiniz bu tarafta. Örneklemek gerekirse ben 12.04 beta aşamasında iken kurmuştum sonra 2 defa harddiskim bozuldu ama aynı sistemi taşıdım sürekli ve hala sorunsuz kullanıyor diyebilirim.
Yotube kanalım hepinizi beklerim...
https://www.youtube.com/channel/UCsRQPZxNJKZbfpGy6r97nJw

ekremsenturk

2008 sonunda Ubuntu 6.06 dan 8.04 de geçmeye karar verdim ve önce Windows ile birlikte kurdum ve bir kaç hafta sonra tek sisteme geçtim ve ne herhangi bir şey temizlememe, ne de yeniden kuruluma gerek duymadan bu güne kadar kullanıyorum.

Geçenlerde yıldırım düştü ve televizyonda bazı kanallar gitti ve sanırım o gün sistemimde (sonradan fark ettim) hasar gördü. Henüz bir karar veremedim. Düzeltebilirsem, devam. Tek sorunum, artık yeni programlar kuranmamak ve depolarında kaldırılmış olması.

Windows'un sorunu ise, bir dosya yığını olması. Win XP'de (bir deneme için İnternetcafee'de) NetFramework 3.5 SP 1 kurmaya çalıştığımda, kurulum için 6,3 GB boş alana gerek duyulduğu bilgisini okumuştum.

Linux'ta iki de bir disk birleştirmesine de gerek yok, (öyle bir şey yok zaten) ara sıra sistem kendisi otomatik olarak disk'i denetliyor.

Virüs konusuna gelince, şimdiye kadar bir kez bir sorunum oldu, ancak benim gerçek anlamda bir müdahale etmeme gerek kalmadı. Ben de Wine'ı kaldırdım, bir daha böyle bir aksilik olmaması için. Aksine, bana postayla gönderilen virüsleri şimdiye kadar (bir kaç kez oldu) açmaya (çalıştırmaya) çok uğraşmıştım.

Üstelik Linux'ta sıkıldığın zaman, masaüstünü olduğu gibi değiştirebilirsin veya sistemi olduğu gibi değiştirebilirsin ve kimseyede "noluur bir anahtar buluun" diye yalvarmak zorunda da kalmazsın.

Kardeşimin Windows 7'sinde saatlerce uğraşmama rağmen, DRM yüzünden kopyalamayı başaramadığım Video dosyalarının tamamını, sistemi Slax Linux ile başlatarak, yarım saat'te kopyalayabildim. Windows kullanıcıları sigara tiryakileri gibidir. Kötü olduğunu bilirler ama yinede bırakamazlar.

yakusha

Benim Linux'um
/
/home
/c => web projeleri
/d => diğer işler, film müzik vs

şeklinde yapılandırılmış durumda. Her yeni sürümde temiz bir kurulum olsun diye
/ - root dizinini sadece formatlayıp, ötekileri aynen bağlıyorum,
bilgisayar adı ve kullanıcı adını hiç değiştirmiyorum, ama her kurulumda şifreyi değiştiriyorum

Bence kritik olan uygulamalar
- Mail programım Thunderbird sıkıntı vermeden geri çalışıyor
- Firefox, eklentileri ve sık kullanılanları sıkıntısız çalışıyor
- RSS okuyucum RSSOWL sıkıntısız çalışıyor.

Tabi bütün bunları yeniden kurmam gerekiyor, bunun farkındayım.

Genel olarak 6 ayda bir 3 saat kadar vakit ayırıyorum bakım için; mesela kullanmadığım tüm uygulamaları kaldırıyorum ki, güncellemeler daha rahat alınsın.
Varsayılan geliyor diye bir programı yerinde tuttuğum olmuyor, mesela Gedit bende varsayılı kurulu geliyorsa, kate kullandığım için gedit'İ kaldırıyorum.

Dediğim gibi, format atmak değil ama 6 ayda bir 3 saatlik bakım yapıyorum diyebilirim :)
Artık bu forumu kullanmıyor.