Nvidia 320M

Başlatan turkeruzn, 17 Ekim 2013 - 01:52:50

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 4 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

turkeruzn

Merhabalar
-Aşşağıda verdiğim resimlerdeki sürücülerden kurulum yapmam doğru mu, yoksa harici elimle mi kurulum yapmam gerekiyor. Yada En sağlıklı ve performanslı hangisi?
-Eğer buradaki sürücüleri kurmam gerekiyorsa hangisini tercih etmeliyim.?
Teşekkürler.

heartsmagic

İlk iki sıradaki sürücülerden birini kurabilirsin, başarım konusu çok ama çok değişmeyecektir. Diliyorsan daha güncel olanı kurabilirsin. Fakat, sisteminde Optimus gibi bir şey varsa buradaki sürücüyü doğrudan kurmamalısın. Lütfen bize şu çıktıyı aktar:

lspci | grep VGA
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

turkeruzn

01:00.0 VGA compatible controller: NVIDIA Corporation GT216M [GeForce GT 320M] (rev a2)

heartsmagic

İlk sıradakini kurup duruma bakabilirsin. Sisteminde optimus yok çünkü.

turkeruzn

Cevapladığınız için teşekkür ediyorum fakat bir sorum daha olacak.
Şu anki tanımlı sürücü ile bu ilk sıradaki sürücü arasında çok bariz bi fark var mı, yok ise değiştirmek istemiyorum.

heartsmagic

Çok bariz bir fark var elbette. Şu anda kullandığın sürücü, gönüllülerin üzerinde çalıştığı ve Nvidia marka kartlar için yazılan açık kaynaklı sürücüdür. Diğer sürücü ise Nvidia tarafından yayımlanan, kapalı kaynaklı sürücülerdir. Kısacası biri gönüllüler tarafından, diğeri üreticinin kendisinden geliyor.

Ancak, günlük kullanım açısından açık kaynaklı sürücüler gayet güzel çalışmakta. Birçok oyun da çalışıyor kendisiyle. Ancak şu kabul edilmelidir ki, bir donanıma ait en sağlıklı ve iyi sürücü üreticisi tarafından yazılan sürücüdür. Hele hele donanıma ait bilgiler de üreticide saklı tutuluyorsa bu daha bariz bir şekilde fark edecektir.

Fakat, sorunun yoksa, halinden memnunsan değiştirmene gerek yok elbette.

turkeruzn

Açıklama ve Önerileriniz üzere 13.10 sürümünde bulunan Nvidia sürücüsünü yükledim fakat tekrar bir sorum olacak. Online olarak izlediğim flash videolarda görüntüde kesilmeler oluyor bunun sebebi ne olabilir. Ekran sürücüsü haricinde kurmam gereken başka sürücülerde var mı? Teşekkürler

empax

@turkeruzn, aynı sorun değişiklik yapılmadan önce açık kaynaklı sürücülerde de var mıydı?

Bir tavsiyede bulunabilirim ancak çok garantisi yok. Şöyle ki; herhangi bir flash video üzerine sağ tıklayıp ayarlardan "Donanım hızlandırma özelliğini etkinleştir" seçeneğini devre dışı bırakın.
بسم الله الرحمن الرحيم
|ACEMİLER İÇİN İLK DURAK|Çözüldü|Kod etiketi|

turkeruzn

@empax, aynı sorun önceki sürücüde de vardı, hatta bu nedenle sormuştum yüklemesem de olabilir mi diye. Çünkü açık kaynaklı sürücüde bilgisayar açılışında ubuntu animasyonu vardı yeni sürücüde o kayboldu.

"donanım hızlandırma özelliği etkinleştir" kapatmama rağmen fark olmadı, görüntü hızlı geçişlerde ortadan ikiye bölünüyormuş gibi kesilmeler olmaya devam ediyor. Birçok linux dağıtımı yüklememe rağmen hepsinde aynı. Sanıyorum bu linux ile alakalı bir Flash performans sorunu.
Yardımlarınız için teşekkür ediyorum.

empax

Adobe, Linux desteğini durdurdu ancak Google Chrome gömülü olarak daha güncel Flash desteği veriyor. Farklı tarayıcılarda da durum aynı mı?
بسم الله الرحمن الرحيم

turkeruzn

Evet ayrıca Firefox, bilgisayarımı televizyona bağladığımda ve tam ekran yaptığımda, görüntüyü televizyona değilde bilgisayarın ekranına veriyor. Dolayısıyla sadece chrome kullanıyorum.

empax

Video atlamaları için Nvidia'nın sitesinde yayımlanan sürücü, Ubuntu depolarındaki sürücülerden daha güncelse elle kurulum yapılabilir ancak yine de garantisi yok tabi. :)
Nvidia başlığı altında elle kurulum rehberi vardı.
بسم الله الرحمن الرحيم

turkeruzn

304 314 319 325 sürümlerinin hepsini denedim 325 sürmünü elle kurulum şeklinde yaptım aynı :)
Ekran kartım çok eskidi sanırım bundanda kaynaklanıyor olabilir.
Yardımlarınızdan dolayı teşekkür ediyorum :)

heartsmagic

Flash sorunu, daha doğrusu senin yaşadığın sorun genel bir sorun değil elbette. Sürücüler ne durumda şu an? Şu çıktıyı görebilir miyiz?

sudo apt-get install mesa-utils
glxinfo | grep render

veya

grep Driver /var/log/Xorg.0.log

burk

@turkeruzn flash kesilmesi video ekranının kararması şeklinde mi oluyor yoksa görüntü durup durup devam mı ediyor? Sürücünün yanı sıra aletin ısısına da bakalım.
sudo apt-get install acpi
acpi -t

ikinci komutu flash ile uğraşırken gözlemleyin.

turkeruzn

@heartsmagic ubuntunun bana önerdiği son sürücüyü yükledim

İlk sorgunun çıktısı;

direct rendering: Yes
OpenGL renderer string: GeForce GT 320M/PCIe/SSE2
    GL_NVX_conditional_render, GL_NVX_gpu_memory_info,
    GL_NV_ES1_1_compatibility, GL_NV_blend_square, GL_NV_conditional_render,
    GL_NV_parameter_buffer_object2, GL_NV_path_rendering,
    GL_NVX_conditional_render, GL_NVX_gpu_memory_info,
    GL_NV_ES1_1_compatibility, GL_NV_blend_square, GL_NV_conditional_render,
    GL_NV_parameter_buffer_object2, GL_NV_path_rendering,

İkinci sorgunun çıktısı;

[    19.860] X.Org Video Driver: 14.1
[    20.355] Module class: X.Org Video Driver
[    20.361] Module class: X.Org Video Driver
[    20.361] ABI class: X.Org Video Driver, version 14.1
[    20.362] Module class: X.Org Video Driver
[    20.362] ABI class: X.Org Video Driver, version 14.1
[    20.362] (II) NVIDIA dlloader X Driver  319.32  Wed Jun 19 14:34:12 PDT 2013
[    20.362] (II) NVIDIA Unified Driver for all Supported NVIDIA GPUs
[    20.362] (II) modesetting: Driver for Modesetting Kernel Drivers: kms
[    20.367] ABI class: X.Org Video Driver, version 14.1
[    23.429] Module class: X.Org XInput Driver
[    23.438] Module class: X.Org XInput Driver

@burk Ekran kararması yok görüntüdü durup durup devam etmiyor, şu şekilde. Görüntü akıcı bi şekilde devam ederken ekranın alt kısmı önden, üst kısmı geriden yükleniyormuş gibi bölünüyor ama saliselik bi olay bi süre sonra alışıyor insan :)  Isınma problemi olduğunuda sanmıyorum çünkü bilgisayar soğukken yani yeni açmışkende aynı, saatlerce çalışıp sonrasında açtığımda da aynı.

Yazdığınız komutları uyguladığımda hiçbir değişiklik olmadı.

heartsmagic

Şu an 319 sürümlü sürücü kurulu ve sağlıklı görünüyor. Ancak, sorun çok rahatsız ediciyse alttan ikinci olan 304 sürümlü sürücüyü de deneyebilirsin.

burk

@turkeruzn verdiğim komut işlemci ısısını görmek içindi, bir şeyleri değiştirmek için değil :)

turkeruzn

Alıntı yapılan: burk - 21 Ekim 2013 - 12:12:32
@turkeruzn verdiğim komut işlemci ısısını görmek içindi, bir şeyleri değiştirmek için değil :)

Isıyı Nvdia Control Panel X ten takip ediyordum zaten :) bilgisayarı televizyona bağladığımda, bilg. ekranından hem sistem gözlemleyici hemde ekran kartı ısısı için control paneli gözlemliyordum işlelmci %60 civarlarında çalışıyordu ısınmada da problem yok :(
Teşekkürler :)

@heartsmagic Birde onu deneyeyim teşekkürler :)