[Çözüldü] Ubuntu 13.04 / Dell Inspiron 3521 Fan ve Overheating problemi

Başlatan Caine, 13 Ekim 2013 - 19:53:52

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 6 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Caine

Arkadaşlar merhaba,

Dell Inspiron  3521 i7 kullanıcısıyım. Başlıkta yazdığım şekilde problemi olan var mı bilmiyorum ama bugün dayanamayıp bilgisayarıma Ubuntu 13.04 kurayım dedim ancak bilgisayarım Ubuntu ile savaşıyor bildiğiniz. sabahtan beri uğraşıyorum ama tam olarak çözemedim.

Ubuntu'yu kurduktan sonra işlemci fanım bir dakika dahi olsun susmadı, ancak bilgisayar gerçekten çok sıcaktı. Bir türlü istenen soğukluğa erişemedi. Daha sonra TLP'yi kurdum, çok şükür fan sustu ancak işlemcim 57-60 Celcius arasında gidip geliyor. Acaba bu normal mi? Bu kadar ısınmasının sebebi ekran kartı ile alakalı mıdır? Ekran kartı driverım kurulu mu bilmiyorum. Ek seçenekler kısmında 3 kalem yazı yazıyor ama tam olarak anlamadım.

Ekran kartı: 00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation 3rd Gen Core processor Graphics Controller (rev 09)
01:00.0 VGA compatible controller: Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI Mars [Radeon HD 8500/8700M Series]

Yorumlarını ve yardımlarınıcı rica ediyorum.

ebubekirs

Dizüstü bilgisayarlar için 57-60 C gayet normaldir. Ekran kartınız için Donanım kısmında ATI bölümündeki sabit konulara bir göz atın.
Dünyaya gelen de benim, dünyadan giden de benim

Caine

Alıntı yapılan: ebubekirs - 13 Ekim 2013 - 21:16:39
Dizüstü bilgisayarlar için 57-60 C gayet normaldir. Ekran kartınız için Donanım kısmında ATI bölümündeki sabit konulara bir göz atın.

Ati bölümünde söylenenleri yaptım ancak devamlı unity arabirimini yok ederek sonuçlandı bu denemeler. Büyük ihtimal uygun ekran kartını kuramadım.

Bahsettiğim ek sürücüler kısmı aşağıdaki gibi, sence bu sürücümün kurulu olduğu anlamına geliyor mu?

ebubekirs

Ek görünmüyor.

Bu arada sürümünüz 10.10 mu? Neden son sürümü kullanmıyorsunuz ?

Caine

Alıntı yapılan: ebubekirs - 13 Ekim 2013 - 23:03:56
Ek görünmüyor.

Bu arada sürümünüz 10.10 mu? Neden son sürümü kullanmıyorsunuz ?

Aşağıdaki linkten deneyin bir de...

http://tinypic.com/view.php?pic=15n584x&s=5

10.10 kullanmıyorum, profildeki bilgi eskiden kalmış olmalı. 10.10 sürümünden sonra bir türlü Ubuntu konusunda yüzüm gülmedi. O kadar bilgisayar aldım hepsinde Ati ekran kartı çıktı ve hepsinde de zamanımı ekran kartı driverlarına harcadım. :)

Ama ne olursa olsun Windows kullanmak istemiyorum.

heartsmagic

@Caine, sisteminde çift kart var ve yanlış hatırlamıyorsam bir sürümün üzerinde bu şekilde çift kartı olanlar (ATI tarafı) biraz uğraş veriyorlardı.

Şuraya bakabilirsin: http://askubuntu.com/questions/205112/how-do-i-get-amd-intel-hybrid-graphics-drivers-to-work

İlk cevapta 13.04 için bir anlatım mevcut. Görebileceğin üzere biraz zahmetli bir işlem ne yazık ki. ATI sağ olsun mu diyelim, ne diyelim bilemiyorum.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

Caine

@heartsmagic

Teşekkürler, yapamadım ama en azından problemin kaynağının bu olduğunu anladım. Orada anlatan arkadaş da eminim bir çok kişiye yardımcı olmuştur ama nedense bir yerde takıldım ve maalesef unity launcher ve paneli tekrar kaybettim. :)

Takıldığım yer:
Install the created .deb-files with the following terminal-command in the current directory:

sudo dpkg -i fglrx*.deb

demiş arkadaş ama bu fglrx*.deb file nerede ben anlamadım. .deb file bulunamadı diyor bunu yapıştırınca komut satırına... Ati driverını indirip .run dosyasını unzip ettikten sonra dediği şekilde kurulumu sağladım ama gel gelelim burada takıldım kaldım. Bunun dışındaki alt satırlarda yazan hiçbir komut da çalışmadı.

Acaba Ubuntu 12.04 LTS kursam bu tür problemle yine karşılaşır mıyım? 13.04 olması gerekmiyor yani.

ebubekirs

Ondan bir önceki komutta

sudo sh ./amd-catalyst-XX.X-linux-x86.x86_64.run --buildpkg Ubuntu/raring

bunu hangi klasörün içinde çalıştırıyorsanız orada .deb dosyaları oluşturuyor olması lazım. Daha önceki adımların sorunsuz tamamlandığını varsayarak tabii.

12.04 üzerinde aynı ya da başka problemler ile karşılaşmayacağınızın garantisi yok malesef. Özellikle ATI tarafında oyun dünyasının Linux'a yönelmesi ile bu sorun kalkacak gibi görünüyor. Benim de ATI'de yüzüm hiç gülmedi. O yüzden Unity kullanmıyorum.

Caine

Bir çok denemeye rağmen hala çözemedim bu olayı. O sitede yazılanları aynen denedim; .deb dosyaları da oluştu ancak bu sefer de reboottan sonra ubuntu başlamadı falan. Belki 1 haftadır 7-8 defa ubuntuyu silip yeniden kurmuşumdur. :)

Ben hala emin değilim: Intel/Ati tarzı bir ekran kartı mı kullanıyorum yoksa kullanmıyor muyum. Ubuntu'yu ilk kurduğumda fglrx kurulu değil gibi. Onu kurunca da unity arabirimi gidiyor. Şu an hangisinde switch olmuş vaziyette onu da bilmiyorum.

Anlayacağınız kısaca overheating problemim var ve bunun hybrid ekran kartlarıyla alakalı olduğuna artık eminim ama çözüm yok. :)

Var mı başka bir fikri olan, sıfırdan başlamaya razıyım her şeye... :)

Hayırlı bayramlar.

topal karga

Alıntı yapılan: Caine - 16 Ekim 2013 - 12:37:31
Bir çok denemeye rağmen hala çözemedim bu olayı. O sitede yazılanları aynen denedim; .deb dosyaları da oluştu ancak bu sefer de reboottan sonra ubuntu başlamadı falan. Belki 1 haftadır 7-8 defa ubuntuyu silip yeniden kurmuşumdur. :)

Ben hala emin değilim: Intel/Ati tarzı bir ekran kartı mı kullanıyorum yoksa kullanmıyor muyum. Ubuntu'yu ilk kurduğumda fglrx kurulu değil gibi. Onu kurunca da unity arabirimi gidiyor. Şu an hangisinde switch olmuş vaziyette onu da bilmiyorum.

Anlayacağınız kısaca overheating problemim var ve bunun hybrid ekran kartlarıyla alakalı olduğuna artık eminim ama çözüm yok. :)

Hayırlı bayramlar.

Merhaba, Dell N5110 kullanıcısı olarak 3 yıldır tüm sürümlerde aynı sorunu yaşadım. Tek çözüm Primus ve Bumblebee... Bu konulara baktınız mı? Ben mi yanlış anladım sorunu?
ex nihilo nihil fit!

Caine

Alıntı yapılan: topal karga - 16 Ekim 2013 - 13:16:07
Alıntı yapılan: Caine - 16 Ekim 2013 - 12:37:31

Hayırlı bayramlar.

Merhaba, Dell N5110 kullanıcısı olarak 3 yıldır tüm sürümlerde aynı sorunu yaşadım. Tek çözüm Primus ve Bumblebee... Bu konulara baktınız mı? Ben mi yanlış anladım sorunu?

Merhaba,

Sanırım Primus ve Bumbleblee sadece Nvdia/Intel hybrid kartlar için işe yarayan bir yöntem. Benim sistem de ise Amd/Intel mevcut.

Her neyse en azından ekran kartı mı kullanmayı ve ekran kartları arasında switch yapmayı başarabildim. AMD'nin sitesinden son sürüm fglrx driverı indirip GUI modunda hepsini kurdum ve bu sefer reboot ettiğimde ne ubuntu çöktü ne de launcher kayboldu.

sudo aticonfig --px-igpu # for integrated intel card
sudo aticonfig --px-dgpu # for discrete amd card
aticonfig --pxl  # list currently active card

Şu kodlar vasıtasıyla  iki ekran kartı arasında switch işlemini artık gerçekleştiriyorum.

Bu problemden muzdarip olanlar bu linkteki bilgilerden yararlanabilir: http://xpressrazor.wordpress.com/2013/05/31/fix-catalyst-driver-in-ubuntu-13-04/

Şimdi diyeceksiniz ki "zaten sen bunları daha önce yapmıştın ama olmamıştı, şimdi nasıl oldu da çalışıyor." Sanırım problemin kaynağı ben son sürüm fglrxi kurmadan önce sistemimde mevcut eski sürüm fglrxi kurup öyle yeni sürüme geçiyordum ve bu da probleme neden oluyordu. Her neyse en azından ekran kartım kurulu artık.

Sıcaklık konusunda da bilgisayarım hala sıcak gibi geliyor, bilmem ben mi takıntılıyım. :D
Ama siz buna normal diyorsanız problem yok. :)

Physical id 0:  +54.0°C  (high = +87.0°C, crit = +105.0°C)
Core 0:         +54.0°C  (high = +87.0°C, crit = +105.0°C)
Core 1:         +42.0°C  (high = +87.0°C, crit = +105.0°C)

Bu CPU için tabi, GPU için bakacağım.

heartsmagic

O değerler gayet iyi bence @Caine. Bilgisayarın aşırı derecede ısındığını bizzat fark etmiyorsan bence kafana takılacak bir sorun yok ortada. Benim makinenin değerleri senden daha yüksek ve beni rahatsız eden bir durum yok.

Sorunu da yeni sürücülerler halletmişsin, sevindim bu duruma. Demek ki yeni sürücülerle en azından eski sorunları aşmış durumda ATI. Senden rica etsek ATI bölümüne yeni bir başlık, bu anlatımı yapabilir misin ilgili kaynağı da göstererek. En azından bu türde donanıma sahip arkadaşlar için işaret edebileceğimiz bir yer olsun ATI bölümünde.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

Caine

@heartsmagic  Tabi ki, bu gece işim olmazsa bir başlık altında yaptıklarımı yazarım.

Ayrıca sıcaklık konusunda haklısın ben biraz takıntılı oldum ama Intel'e switch edince bilgisayarım acayip rahatladı. Sıcaklık klavyeme bile yansıdı yani, daha serin sankim. Aşağıda Intel'e switch edince CPU sıcaklığını bulabilirsiniz, giderek düşüyor. Ati'de daha az çalışan programla 55 Celcius'un aşağısına düşmüyordu. :)

Physical id 0:  +50.0°C  (high = +87.0°C, crit = +105.0°C)
Core 0:         +50.0°C  (high = +87.0°C, crit = +105.0°C)
Core 1:         +39.0°C  (high = +87.0°C, crit = +105.0°C)

caine@caine-Inspiron-3521:~$ /usr/lib/nux/unity_support_test -p
OpenGL vendor string:   Intel Open Source Technology Center
OpenGL renderer string: Mesa DRI Intel(R) Ivybridge Mobile
OpenGL version string:  3.0 Mesa 9.1.4

Not software rendered:    yes
Not blacklisted:          yes
GLX fbconfig:             yes
GLX texture from pixmap:  yes
GL npot or rect textures: yes
GL vertex program:        yes
GL fragment program:      yes
GL vertex buffer object:  yes