[Çözüldü] Güncellemeler & Paket Yükleme

Başlatan Degauser, 07 Ekim 2013 - 07:35:48

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Degauser

Arkadaşlar merhaba. Forumda ve Linux dünyasında çok yeniyim. Aklıma takılan birkaç soru var. Cevaplandırırsanız sevinirim.

sudo add-apt-repository ppa:danielrichter2007/grub-customizer
sudo apt-get update
sudo apt-get install grub-customizer


1-) Bu kodları kullanarak bir GRUB-Customizer kurdum. Anladığım kadarıyla dosyaları bir depodan çekti ve kurulumu tamamladı. Bu 3 satırı bana ayrıntılarıyla anlatabilecek olan var mı?

2-) Ben bu programın her zaman elimin altında olmasını istiyorum. Internet olsun-olmasın bu programı rahatlıkla kurabilmek istiyorum. Özgür bir yazılım diye biliyorum. Bu kodlardan herhangi bir çıkarım yaparak bu yazılımın kurulum öncesi halini* indirmem mümkün mü?

3-) Daha önce Pardus kullanmıştım ve kendime ait kısayol tuşları oluşturmuştum. Windows tuşu (Pardus'ta meta olarak geçiyordu, Ubuntu'daki karşılığını bilmiyorum) + D tuşlarına basıldığında tüm simgelerin küçülmesini istiyorum. Bu olayı yapabilmek için belirli komutlara ihtiyaç var sanırım Sistem Ayarları > Klavye > Kısayollara gittim ancak "masaüstünü göster" kısayolu oluşturamadım.

4-) Hazırda Beklet (Hibernate) modu Ubuntu'da yokmu? GUI ile ve kod ile nasıl yapabilirim bunu? Ben menüde böyle bir şey bulamadım. Windows'ta da bazen kapanma durumu oluyordu ve konsoldan bu özelliği açabiliyordum. Ubuntu'da da açıp olup olmadığını, kapalıysa açmayı istiyorum. Bunlar için önerileriniz nedir?

5-) Ne zaman "Askıya Al" butonuna tıklasam bilgisayar uykuya geçiyor ancak bir daha uyanmıyor :) Klavyeden girdi yapıyorum, güç lambam yanıp sönmeyi bırakıyor sürekli yanar hale geliyor, fanım tekrar aktif çalışıyor ancak ekrana görüntü alamıyorum. Mecburen güç tuşuna basılı tutarak bilgisayarı kapatıyorum.

6-) Windows kullanırken "Linux'ta çok nadiren güncelleme sonrasında bilgisayarı yeniden başlatırsın" lafını çok duyardım. Ubuntu kurduğumdan beri güncelleme yapıyorum -bir iki günlük kullanıcıyım- ve her güncellemeden sonra yönetici bana bilgisayarımı yeniden başlatmamı söylüyor. Çalışmama engel değil, Windows'taki gibi saçma sapan zaman alan bir işlem de değil. Ancak bu yeniden başlatmanın sebebi nedir? Dağıtımı yeni kurduğum ve çok önemli çekirdek güncellemeri vs. olduğu için mi? Yoksa Ubuntu'da da güncellemeleri yaptıktan sonra yeniden başlatmak şart mı?

* Hal yazarken farkettim. Shift+3+a yaptığımda ^a çıkıyor. Shift+3 direk karakter basıyor ^ şeklinde. Buna nasıl engel olabilirim?

Not: Oldukça uzun ve gerekiz bir mesaj olmuş olabilir. Ancak inanın ilk adımlarımızı atabilmemiz için önemli şeyler. Umarım yardımcı olursunuz. İyi çalışmalar.

siberoloji

1.
apt, ubuntunun kulandığı paket yöneticisidir. Paketleri ya Ubuntu yazılım merkezinden yüklersiniz ya da sizin yaptığınız gibi harici ppa adı verilen geliştiricilerin paketlerinden yüklersiniz.
sudo add-apt-repository ppa:danielrichter2007/grub-customizer
Bu komut, apt yöneticisine,  (ppa:danielrichter2007/grub-customizer) isimli programın paket deposunu (repository) genel yazılım kaynakları kataloğuna eklemek istediğini ve bu işi sudo (superuser do) yetkisiyle yapmak istediğini bildirir ve paket deposu ilgili adrese bağlanarak bu deponun gerçekten var olup olmadığını kontrol eder. Eğer gerçekten varsa listenize eklemek için sizden onay ister. Onayı verdiğinizde deponun gpg doğrulama anahtarını ve adresini listenize ekler. EKLEYİNCE ne olur?
Ubuntu'da, bilgisayarınızda bulunan programların bir LİSTESİ, dikkat edin listesi tutulur.
sudo apt-get update
komutunu verdiğinizde asıl Ubuntu yazılım merkezindeki liste ile sizin bilgisayardaki liste kontrol edilir ve sürümleri veya güncellemeleri karşılaştırılır ve size bir rapor verilir. Dikkat edin güncelleme yapılmaz sadece listeler kontrol edilir ve katalog güncellenir. İşte siz bu komutu verdiğinizde artık grub-customizer e ait paket deposuna da bakılacaktır. BAKILIR;
sizde grub-customizer yoktur. Ama paket deposunda vardır. O zaman sizin bunu indirip kurmanız gerekir ki iki tarafta eşitlensin.
sudo apt-get install grub-customizer
komutu ile de apt yönticisine al (get) ve kur (install) grub-custozeri dersiniz ve kurulur.
Normal zamanda
sudo apt-get update
komutu ile listenizin kontrolünü yapar ve
sudo apt-get upgrade
komutunu vererek mevcut paketlerin güncellemesini yapmanız yeterlidir.

2. Bu programın kaynak kodlarını merak ediyorsanız
https://launchpad.net/~danielrichter2007/+archive/grub-customizer
adresinden ve aynı sayfadaki code bağlantısından ulaşabilirsiniz. Yok ben windostaki gibi setup.exe olsun, usb diskimde olsun ve internet olmadan kurabileyim diyorsanız buna Ubuntu dilinde .deb paketi deniyor. Bu grub-cystomizer'in .deb paketini bulmalısınız, çevrim dışı kurulum için. http://pkgs.org/ adresinde bir çok programın hazır paketini bulabilirsiniz ancak ben baktım .rpm paketleri var. Ubuntu için .deb paketi göremedim.
AYNI KONU İLE ALAKALI OLDUĞU için 6 numaralı sorunuza da cevap olsun diye buraya önce ona bakalım. (istediğimiz sorudan başlayabiliyoruz sanırım)
6. Ubuntuyu yeni kurduğunuz anlaşılıyor. Bu safhada sürekli yeniden başlatma ihtiyacınız normal. Biraz sabırlı olmalısınız.
Şöyle ifade edeyim; Güncelleme yöneticiniz sizi bir programın mesela 3.12 sürümünden 3.23 sürümne güncelliyor. Ancak bunu bazen bağımlılık ve gerekliliklerden dolayı doğrudan 3.12 den 3.23 sürümüne geçirmez. Adım adı yapar ki tutarsızlık olmasın. Bir kaç gün içinde güncelleme yapmalar azalacak, artık açıp kapatma ihtiyacı neredeyse ortadan kalkacaktır. Tabii bu arada siz yeni programlar kurarsınız, bunun paket depolarına yenileri eklenir.... VE BİR DENGEYE ulaşır. Anormal bir durum yok bence.
3.Sistem Ayarları > Klavye > Kısayollara tekrar gidin, orada gezinti (Navigation) listesinde Tüm Pencereleri Gizle (Hide all normal Windows) seçeneği var ve varsayılan olarak kapalı durumda. Sağ taraftaki kısayol bağlantısı bölümüne tıklayıp Meta+D tuşunu aktif hale getirebilirsiniz.

4. Hazırda beklet özelliği var ancak ekran kartı ile ilgili. Ekran kartı sürücüleriniz tam ve doğru yüklendiyse ve ana kartınız destekliyorsa bu özelliği kendiliğinden açık olacaktır. Muhtemelen ekran kartı sürücüleri Ubuntunun sağladığı sürücüler olarak kullanıyorsunuz. Bu konuda forumda oldukça cevap var.
5. Bu konuda aynı 4 numaralı soru ile alakalı gibi geldi bana.

* Yıldızlı sorunuzu tam anlayamadım. Benim klavyemde de Shift+3 yaptığımda ^ işareti çıkıyor. Siz şapkalı a mı yazdırmak istiyorsunuz. Biraz açar mısınız?

heartsmagic

@siberoloji, sorulara gayet güzel cevaplar vermiş. @Degauser, henüz işin başında olduğun için birçok şeyi merak etmen normal, zamanla taşlar yerine oturacaktır. Bu ilk günler için sorun değil ancak forum genelinde bir başlıkta birden fazla konu konuşmamaya, daha doğrusu sorun çözmemeye gayret ediyoruz. Bunu forumun düzeni adına yapıyoruz elbette. Fakat, ilk günler için normal olabilir bu durum.

Grub Customizer için kurulum öncesi hali derken ne demek istedin çok anlayamadım ancak @siberoloji'nin tahmin ettiği üzere eğer .exe tarzı bir şey arıyorsan bu bizim tarafta .deb paketleridir. Bunu biraz açmak gerekirse şöyle izah edebiliriz. Özgür yazılım demişsin, yani biliyorsun ki kodları açık. Yazılım tarafında bu kodların senin elinde bulunması çok bir anlam ifade etmez. Bunların derlenip kurulabilir hâle gelmesi lazım. Fakat kodlar derlendiğinde de ortaya sadece ikilik (binary) dosyalar çıkar. Bunu alıp kullanabilirsin ancak kurulum paketleri farklı bir olaydır. İşte her dağıtım için bu kaynak kodlar derlenir, ikilik dosyalar ortaya çıkartılır ve paketlenir. Paketlenme amacı da depolara girmesi veya doğrudan kurulabilmesi içindir. Ancak, elinde paket olduğu için doğrudan kurulabileceğinin bir garantisi yoktur. Neden?

Bizim tarafta işler yine Windows tarafından farklı yürür. Windows tarafında her uygulama genellikle ihtiyacı olan kütüphaneleri içinde beraber getirir. Bizde ise genellikle ayrı ayrı gelir. Örneğin.

X uygulamasının bağlı olduğu kütüphaneler diyelim ki şunlar:
   -> libA
   -> libB
Y uygulamasının bağlı olduğu kütüphaneler diyelim ki şunlar:
   -> libB
   -> libC
   -> libD

Sen önce X uygulamasını kurmak istersin, sistem bakar bu uygulama libA ve libB kütüphanesine de bağımlıdır, X paketi için bunları da kurar. Daha sonra Y kurmak istediğinde libB daha önceden kurulduğu için es geçilir, diğer bağımlılıklar kurulur. Buradan ne anlamalısın? Grub Customizer'ı daha sonradan kurmak istersen (elle) bağımlılıklarının da elinin altında olması lazım. Bizim tarafta internet olmadan uygulama kurma pek verimli bir olay değildir. Kaldı ki sistem çok devingendir ve güncellenir. Eski paketleri saklamak da çok sağlıklı bir olay değildir.

Klavye meselesi şapka sanırım yine @siberoloji'nin tahmin ettiği üzere. Bizde şapka için AltGR+harf kombinasyonu kullanılır.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

Degauser

@siberoloji

1&2-) Ayrntılı açıklama için teşekkürler. Deb paketi ararım. Deb paketinden kurulum da zaten defalarca her yerde anlatılmıştır.
3-) "Bütün Standart Pencereleri Sakla" olarak eklenmiş Türkçe sürümde. Ukalalık ettiğimi düşünmeyin sadece söyledim ve hallettim. Ben hep pencereler menüsünde aranmıştım, gezinmede geldi. Pardus'ta meta, burada super olmuş, onu da öğrendim. Teşekkürler.
4&5-) Ekran kartım sıkıntılı sanırım. nVidia GeForce 9600M GS kullanıyorum. Araştırırım bunu.
6-) Yeniden başlatmalar dert edilecek boyutta değil. Gerçekten çok seri kuruluyor güncellemeler. Sadece "Linux'ta güncellemeden sonra yeniden başlatmaya çoğunlukla gerek kalmaz" bilgisinin doğruluğunu öğrenmek amacıyla sordum. Dediğiniz gibi kısa zamanda bitecek bir durum.

Evet şapkalı a yapmak istemiştim. ^ çıkarmakta sorunum yok. Ayrıntılı açıklamalarınız için çok teşekkür ederim. İyi çalışmalar.

@heartsmagic

Öncelikle bu soru bombası, forum üyeliğimin onaylanma sürecinde yaşadığım kişisel problem. Spam kutusuna bakmama huyu. Birikince bir anda patlama oldu. Bir de çok temel düzeyde sorular olduğu için başlıklar lüzumsuz gelebilir diye düşündüm. Sizin de belirttiğiniz gibi yeni başlayan konusu oldu bu :) Paket ve bağımlılık konusu da oldukça hoşuma giden bir durum aslında Linux'ta. "Bıdı bıdı .dll bulunamadı" gibi bir şeyi hiç bir zaman yaşamadım Linux kullanırken. Güncel bir depo bulup paketi oradan yükleriz o zaman işimiz düştükçe. Son olarak evet şapkalı a demek istemiştim. Alt Gr işimi gördü. Teşekkür ederim.


EK:
siberoloji'nin belirttiği depo ekleme olayında bazı şeyler takıldı aklıma. Ben bu konu Internet'te bir yerde gördüm, güvendim, yazdım ve kullandım. Sıkıntı yaşamadım. Ancak tamamen saçma sapan işe yaramaz hatta zararlı şeylerle dolu bir depo olup olmadığını nereden bilebilirdim? Bunun herhangi bir kontrolü var mıdır? Sistem bunu benim için yapar mı? Bu konuda da bilgilendirirseniz sevinirim.

heartsmagic

Yeniden başlatma meselesine biraz değinmek gerekecek sanırım. Öncelikle, esasında duyduğun şey doğru sayılabilir. Birçok güncelleme için aslında yeniden başlatma gerekmez (sistem öyle söylese bile). Örneğin X ile ilgili paketler güncellenir, sistem yeniden başlatma ister fakat sistem yerine X rahatlıkla yeniden başlatılabilir. Oturum sonlanır sadece bu durumda. Örneğin DBus güncellenir, sen masaüstü ve ilgili uygulamaları kullandığın için sistem sana yeniden başlatma iletisi basar, fakat bunu da aşabilirsin. Fakat, günlük kullanılan sistemlerde yeniden başlatma, özellikle bazı güncellemeler için yapıldığında pürüzleri de ortadan kaldıran bir durum. Yapmasan olur mu? Neden olmasın, bir sonraki sistem başlangıcına kadar kullanabilirsin.

Ancak, çekirdek güncellemesi gelirse o zaman durum değişir. Tabi bu yeni çekirdeği kullanmak istiyorsan, yoksa yine eski çekirdekle devam edebilirsin.

Bu yeniden başlatmama meselesi çoğunlukla sunucular için kullanılan bir durum. Bir sistemi yeniden başlatmadan bir yıl bile kullanabilirsin sunucularda. Daha fazla da olabilir. Ancak, ya çekirdekte bir açık olduysa ve güncelleme gerekiyorsa? Uzun süreli çalışan sistemlerle övünme esasında Linux'un ya da *nix temelli/benzer sistemlerin ne kadar kararlı olduğunu göstermek içindir. Çok takılmak gereken bir durum değil. Sistem güvenli olsun öncelikle bence.

Konuyu bağlayalım, son sorduğun soru için cevap verelim: %100 güvenli olduğuna emin olamazsın veya sistem bunu senin için yapmaz. Bizim önerimiz mümkün mertebe ana depoların kullanılması. Fakat bireysel olarak PPA kullanmıyor muyum? Elbette kullanıyorum. Birçok yerde adı geçen, birçok insan tarafından kullanılan PPA'lara güveniyorum.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

Degauser

Tekrar teşekkür ederim. Çözüldü etiketini de basayım. İyi çalışmalar.