Ubuntu ile Internet Paylaşımı (Ad-Hoc)

Başlatan mrtAkdeniz, 28 Eylül 2013 - 12:26:27

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

mrtAkdeniz

Merhabalar,

Kaldığım KYK yurdunda aptalca bir uygulama dahilinde yalnızca kullanıcı adı ile giriş yapabiliyoruz ve aynı anda desteklenen cihaz sayısı yalnızca 1. Dışarı çıktığım zaman problem yok ancak yurtda hem bilgisayar hem de telefon ile bağlanamıyorum. Bende Windows kullanırken ad-hoc kurarak laptopa gelen bağlantıyı yine laptop üzerinden farklı bir ağ ile paylaştırıyordum. Ancak Ubuntu'da laptobumu sunucu olarak kullandığım anda internet hattının olduğu ağ ile bağlantımı koparıyor. Yani bilgisayar ile telefon arasında anlamsız bir ağ oluşturmuş olmakla kalıyorum. Bunu ne diye aratacağımı da bilemediğim için yeterli sonucu bulamadım. Ubuntu-TR forumlarında ve askubuntu üzerinden konuyla ilgili makaleleri okudum ancak hiçbirinde kablosuz ağı yine kablosuz olarak paylaştırma adına bir şey yok.

Şimdiden teşekkürler.

mrtAkdeniz

@if, hocam sanırım derdimi anlatamadım ama verdiğiniz linkler de hep aynı sonuç. Ben interneti ethernet yoluyla almıyorum, kablosuz olarak alıyorum ve aldığım bu bağlantıyı paylaşmak istiyorum. Verdiğiniz linktekiler ethernet yoluyla alıp bilgisayardan dağıtmışlar, benim bilgisayarı hem alıcı hem sağlayıcı rolüne sokmam gerek.

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 28 Eylül 2013 - 13:24:11

@if, hocam affınıza sığınıyorum hala araştırdığım için linkleri açık sayfalarımla karıştırdım,

http://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=40452.0 bu adresteki şey sanırım sorunumun çözümü, ancak burada şifreli bağlantı için anlatılmış ve benim interneti aldığım ağ için şifre yok,
wpa_passphrase=YOUR_PASSWORD
wpa_key_mgmt=WPA-PSK

satırlarını

wpa_passphrase=
wpa_key_mgmt=none

şeklinde değiştirdim ancak hata veriyor. Düzeltmek için ne yapabilirim?

if

@merAkdeniz, forumda daha güncel konular olacaktı kablosuz ağ paylaşımına dair. Arayüzle yapılıyordu hatta. Bu yaptığınız işlemleri geri alın ve bu[1] bağlantıdaki adımları izleyin.

[1] http://www.howtogeek.com/116409/how-to-turn-your-ubuntu-laptop-into-a-wireless-access-point/

http://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=39872.0
http://howtoubuntu.org/how-to-create-a-wireless-ad-hoc-network-in-ubuntu

mrtAkdeniz

@if, hocam aynı şekilde [1]'deki anlatımda :

If you want to share an Internet connection wirelessly, you'll have to connect to it with a wired connection. You can't share a Wi-Fi network –
when you create a Wi-Fi hotspot, you'll be disconnected from your
current wireless network.

geçiyor...

2. linkte telefonu modem olarak kullanmak -ki android'lerde de aynı şekilde wireless bağlantıyı paylaşamıyorum, sunucu olduğu an client modülünü kapatıyor-
3. linkte yine kablolu bağlantıyı paylaşmayı anlatıyor.

if

@mrtAkdeniz, bu yöntemler için kablolu bağlantı gerektiğine dikkat etmemiştim. Sadece kablosuz bağlantının bulunduğu bir duruma çözüm bulamadım şimdilik.

speakerXXL

Alıntı yapılan: mrtAkdeniz - 28 Eylül 2013 - 13:16:44
http://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=40452.0 bu adresteki şey sanırım sorunumun çözümü, ancak burada şifreli bağlantı için anlatılmış ve benim interneti aldığım ağ için şifre yok,

Bu ayarlar interneti aldığınız ağ yerine, paylaşım için gereken yapılandırma olabilir mi?

Ek olarak galiba kartın cfg80211 ve mac80211 desteği olması gerekiyormuş.

Aşağıdaki komut ile kontrol edilebilir.

lsmod | grep 802

http://sanupdas.wordpress.com/2012/07/19/wifi-hotspot-for-linux-connectify-configuring-linux-to-act-as-an-access-point-in-route-mode/

Ağ Kartları için destek listesine aşağıdaki bağlantıdan ulaşmak mümkün.

http://wireless.kernel.org/en/users/Drivers

mrtAkdeniz

@speakerXXL, lsmod ile kontrol ettim hem cfg hem de mac80211 desteği var kartın. Paylaşım için gereken yapılandırmayı yaptığım zaman da hiçbir şey olmuyor, sadece bağlantım kopuyor ve tekrar bağlanıyor.

if

sudo lshw -c network çıktısına bakayım.

heartsmagic

http://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=40672.msg482334#msg482334
Yukarıda kullandığın yöntemde ayarlardaki parola denilen şey ağa girdiğin parola değil, diğerlerinin senin üzerinden internete girecekleri zaman kullanacakları parola. Kısacası o ayar tamamen sana bağlı. O ayarlarda değiştireceğin iki şey ssid ismi ve parola. Diğerlerine dokunma.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

Tuxie

Sanırım sizin istediğiniz tek bir kablosuz ağ kartından hem internete bağlanmak hemde interneti telefonunuz için paylaştırmak. Sanıyorum windowsta virtual wifi diye birşey vardı.Ona benzer birşey ubuntu'da mutlaka vardır.

mrtAkdeniz

@if,

*-network               
       açıklama: Eternet interface
       ürün: AR8161 Gigabit Ethernet
       üretici: Qualcomm Atheros
       physical id: 0
       bus info: pci@0000:07:00.0
       mantıksal ad: eth0
       sürüm: 10
       serial: 00:8c:fa:27:0e:b4
       kapasite: 1Gbit/s
       genişlik: 64 bits
       saat: 33MHz
       kapasiteler: pm pciexpress msi msix bus_master cap_list eternet physical tp 10bt 10bt-fd 100bt 100bt-fd 1000bt-fd autonegotiation
       yapılandırma: autonegotiation=on broadcast=yes driver=alx driverversion=1.2.3 firmware=N/A latency=0 link=no multicast=yes port=twisted pair
       kaynaklar: irq:16 bellek:c1100000-c113ffff ioport:2000(boyut=128)
  *-network
       açıklama: Kablosuz arayüz
       ürün: AR9485 Wireless Network Adapter
       üretici: Atheros Communications Inc.
       physical id: 0
       bus info: pci@0000:08:00.0
       mantıksal ad: wlan0
       sürüm: 01
       serial: 20:16:d8:15:3f:1b
       genişlik: 64 bits
       saat: 33MHz
       kapasiteler: pm msi pciexpress bus_master cap_list rom eternet physical wireless
       yapılandırma: broadcast=yes driver=ath9k driverversion=3.8.0-31-generic firmware=N/A ip=10.39.120.243 latency=0 link=yes multicast=yes wireless=IEEE 802.11bgn
       kaynaklar: irq:17 bellek:c1000000-c107ffff bellek:c1400000-c140ffff

@heartsmagic,
aynen o şekilde de denedim yine sonuç alamadım üstelik Ubuntu hata raporu hazırladı, detay göster dediğim zaman da "hostapd" yi sorun olarak gösterdi.

@Tuxie, aynen. Windows üzerinde hem programla yapılıyordu hemde netsh wlan komutları ile elle kurulum yapabiliyordum. Ama henüz Ubuntu için bulamadım.

if

mrtAkdeniz

@if, hostapd hatasını diyorsanız işlemci kullanımı tavan yaptığı ve sürekli rapor gönderme talebinde bulunduğu için kaldırdım. Dilerseniz kurup tekrar deneyebilirim? Ayrıca kaldırana kadar internete bağlanmakta problem yaşadım.

if

@mrtAkdeniz, önce denediğimiz yöntemlere ait ne var ne yoksa kaldıralım. sudo iptables -n -L -v --line-numbers çıktısına bakayım.

mrtAkdeniz

@if,

Buyrun hocam:
Chain INPUT (policy ACCEPT 0 packets, 0 bytes)
num   pkts bytes target     prot opt in     out     source               destination         

Chain FORWARD (policy ACCEPT 0 packets, 0 bytes)
num   pkts bytes target     prot opt in     out     source               destination         

Chain OUTPUT (policy ACCEPT 0 packets, 0 bytes)

if

mrtAkdeniz

@if, [1], mesaj #5'deki adımları tekrar izledim. yeni ad-hoc sunucu kurup bağlandım, daha sonra terminalden hostapd çalıştırdığım zaman tek satırlık bir yazı çıkıyor bağlanıldığına dair, daha sonra öylece kalıyor. O işlemdeyken ben kurduğum ad-hoc'dan kopup internete de bağlanamıyorum, o terminal işlemini sonlandırıp hostapd ve dhcp3-server'u remove --purge ile kaldırıp bilgisayarı yeniden başlattıktan sonra internete bağlanabiliyorum.

heartsmagic

Bağlandığına dair iletiyi geçiyor yani? Ben deneyeyim dedim ama kartımda AP desteği olmasına rağmen çalışmadı.

mrtAkdeniz

Yani bağlandığına dair demeyelim ama bağlanıyor şeklinde geçiyor... Aslına bakarsanız baya teknik yazıyor, çıkarım yaptım ben bağlanıyor veya bağlandı şeklinde...

heartsmagic

Zaten dört beş satır olması lazım çıktının, buraya geçersen belki yorum yapabiliriz.

mrtAkdeniz

@heartsmagic, hocam tek satır çıkıyor... Dört beş satır değil. Ben anlatımı yanlış anlıyor ve yanlış yorumluyor da olabilirim. Rehberliğinizde yapma şansımız varsa sevinirim, çünkü sürekli onu kurup bütün internet bağlantımın kesilip silip bilgisayarı yeniden başlatmaktan bıktım... Ve sanırım onun dışında alternatif bir yolu da yok.

heartsmagic

Bilgisayarı yeniden başlatmadan ağ yöneticisinden ağı kapatıp tekrar açtığında gelmiyor mu bağlantın? Tek satır mı veriyor? O çıktıyı görürsek belki yorum yaparız, ancak benim de çok bilgili olduğum bir konu değil. Tarifi tekrar deneyip çıktıyı bir kenara not alır, sonra da buraya geçersin.

mrtAkdeniz

@heartsmagic,

Hocam anlatıldığı şekilde programları kurup, conf dosyasını oluşturup, ad-hoc ağa bağlanıp daha sonra 
sudo hostapd hostapd.confkomutunu geçtiğim zaman ekrana:

Using interface wlan0 with hwaddr 20:16:d8:15:3f:1b and ssid 'mrtnet'
Çıktısını veriyor. Mobil cihazlardan bu ağa bağlanabiliyorum, ancak mantığıma yatmayan ve sonuç alamadığım bölüm, zaten ben kendi yaratıtğım ağ üzerinde olduğuma göre, internet bağlantısını nereden alacağım? İnternet bağlantısı almadığım için nasıl paylaştıracağım? Bu mesajı yazabilmek için programı tekrar sildim, hostapd açık olduğu sürece internet erişimim yok. Yanlış mı anlıyorum bilmiyorum ama conf dosyasında SSID ve pass bölümlerini, kendi yarattığım ama göre tanımlıyorum. Anlatımda daha sonra ad-hoc bağlantı yaratın diyor, yarattığım anda da otomatik ona bağlanıyor. Internet aldığım bağlantıda olduğumda zaten çalışmıyor hostapd, ancak kendi yarattığım ağda çalışmasına rağmen internet ile alakam olmuyor.

heartsmagic

Evet, mantıken senin de internete bağlı olman lazım ki dağıtabilesin. Şu ad-hoc konusu ne sıkıntılı bir konuymuş bizim tarafta.

Şurada daha ayrıntılı ve farklı aşamalar içeren bir anlatım var:
http://jwalanta.blogspot.com/2010/02/internet-connection-sharing-ics-in.html

Gözüme istediğimiz şeymiş gibi göründü. Orada da ppoe kullanmış paylaşılacak ağ için, yine bizim istediğimiz şey değil gibi. Bunun kablolu örnekleri de var etrafta. Esasında mantıken bir makinenin aynı anda iki kablosuz bağlantı yapamaması lazım. Tabi bu ağ bağlantıları için geçerli, ad-hoc ile bunu atlatabilmeliyiz ki insanlar kullanıyor demek ki.

Ağ ayarlarını açınca (ağ yöneticisinden bahsetmiyorum, ubuntu'daki ağ ayarlarından bahsediyorum) oradaki kablosuz kısmında hotspot ile ilgili bir şeyler yok mu?