[Çözüldü] Harddisk biçimlendirme önerisi

Başlatan biziz, 07 Eylül 2013 - 15:19:07

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

biziz

Sabit diskimde linux kurulu kısım harici biçimlendirilmemiş bölümler bulunmakta, linux ile uyumlu olması ve aynı zamanda yer alan bilgilerimi ve dosyalarımı  başka bilgisayarlara USB ile taşımam gerektiği zaman sorun çıkarmaması açısından hangi biçimlendirme formatı en iyi performansı verecektir?

ercnynr

ext4 veya Ntfs olarak biçimlendirirseniz linux her ikisinide görecektir. Ama benim önerim Ntfs.

siberoloji

Burada 2 konu var:
1. Hard diskinizin bölümleri
  1.a: Bilgisayarınızda başka işletim sistemi varsa ve dosyalarınızın o işletim sistemi tarafından da görünmesini istiyorsanız :NTFS, FAT32 uygun olur. Bunları Linux sisteminiz de görür.
  1.b: Bilgisayarınızda sadece Linux varsa diğer bölümleri de ext4 yapabilirsiniz.
2. Taşıyıcı USB cihazınızın hem kendi bilgisayarınız hem de diğerleri (farklı işletim sistemleri bulunan cihazlar) tarafından görünebilmesi için NTFS veya FAT32 olması iyi olur.

biziz

Her iki cevap için de teşekkür ederim, bilgisayarımde başka işletim sistemi yok fakat evimde XP ve 7 kurulu bilgisayarlar mevcut, ağda da sorun çıkarmasın istiyorum ayrıca performans açısından bir farkları var mı onu da merak ettim.

heartsmagic

Başarım konusunda dosya sistemler karışılaştırması yazılarına bakabilirsin Google'dan. Elbette fark olacaktır. Ağda paylaşım yapacaksan esasında dosya biçimi çok önemli değil, fakat ext4 daha güzel olur gibi bence. 
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

biziz

Son olarak, eğer ext4 biçimlendirme kullanırsam, sabit diskimi bir XP yüklü bilgisayara taktığım da, diskimin ext4 kısmındaki dosyalara ulaşabilir miyim?

heartsmagic

Hayır, ulaşamazsın. Eğer Windows ile beraber kullanacaksan (ağ üzerinden paylaşım hariç) en makul seçenek NTFS olacaktır.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

biziz

Alıntı yapılan: heartsmagic - 09 Eylül 2013 - 13:51:56
Hayır, ulaşamazsın. Eğer Windows ile beraber kullanacaksan (ağ üzerinden paylaşım hariç) en makul seçenek NTFS olacaktır.

Aynı bilgisayarda XP kullanmayacağım fakat bilgisayarımda bir sorun çıkarsa dosyaları kurtarmak için sabit diski XP yüklü bir bilgisayara takmam gerekirse diye öğrenmek istemiştim ama sanırım XP yüklü bilgisayarı çalışan bir Linux sürümü ile açarsam ext4 biçimli sabit diskimdeki bilgileri kurtarabilirim. Ağda da ext4 XP tarafından görülüyor dendi, viki vb kaynaklarda ext4'ü öneriyor performans açısından, koşullar bu şekilde ise sanırım ext4 yapacağım.

siberoloji

Alıntı Yapama sanırım XP yüklü bilgisayarı çalışan bir Linux sürümü ile açarsam ext4 biçimli sabit diskimdeki bilgileri kurtarabilirim.
Hayır xp sadece fat32, ntfs görür ve okur.
Linux ext4, ext3, fat32,ntfs görür ve okur.

Neyi neyle kurtarmak istediğini net olarak belirtir misin?
Xp ile ext4 dosya sistemindeki dosyaları kurtaramazsın.
Linux ile herşeyi açarsın ve kurtarırsın.
Ve bu iş uzar gider........

Komik ama;

Bu açıklama aklıma "repeat-until" döngüsünü aklama getirdi.
Sonra da Forest Gump'ı hatırladım.
Bu akşam izlesem iyi olacak kendime zaman ayırıp.
Tavsiye ederim.

biziz

Kendi bilgisayarımda Mint kurulu, başka sistem de kurmayacağım, evde XP ve windows 7 kurulu bilgisayarlar var, onlarla da dosya paylaşmak istiyorum, yani o bilgisayarlar ağdan Mint kurulu bilgisayardaki dosyaları görsün istiyorum. Buna göre tavsiyeleriniz olursa sevinirim.

Forrest Gump'a nasıl bağladığını analayamasam da sayısını hatırlayamadım kez izlemişliğim var, gerçi bir kez daha izlenir de, bu akşam değil artık, sana iyi seyirler, yardımın için de teşekürler.

siberoloji

Samba kurulum ve windows ile dosya paylaşımı olarak aratabilirsiniz.

biziz

Dediğiniz şekilde arattım fakat genelde Windows ile Ubuntu arasındaki dosya paylaşım sorunlarının nasıl çözüldüğü anlatılmış. Ben Mint kurulu bilgisayardasabit diskimi ext4 olarak biçimlendirirsem Win 7 ve Win XP kurulu bilgisayarlar ağdan bu sabit diski ve içindeki dosyaları görürüler mi onu öğrenmek istiyorum.

siberoloji

Ubuntu da linuxtür,
Mint de linux tür. Mint zaten ubuntu tabanlıdır.
Görürler.

biziz

Teşekkürler, ext4 olarak biçimlendiriyorum o zaman.