Bağımsız Oyunculuğun Yeni Kalesi: Linux

Başlatan XRumer, 24 Ağustos 2013 - 22:29:05

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

XRumer

Büyük oyun şirketlerinden bağımsız olarak geliştirilen oyunlara her zaman ilgi olmuştur. Küçük olana sempati duymak, bağımsız olanların daha demokratik karar alma mekanizmalarından etkilenmek bunun başlıca nedeni olsa da başka nedenleri de vardır elbet. İnsanlar dev oyun şirketlerine seslerini duyuramıyorlar, bu şirketler insanların taleplerine cevap vermiyor ve bildiklerini okuyorlar. Mantık dışı fiyat politikaları da cabası. Bir de DLC diye bir şey var ki sormayın. Bir oyunu satın alıyorsunuz ve oyunun büyük çoğunluğu elinizde olmuyor. DLC adlı çeşitli ekstraları ayrıca satın almanız gerekiyor. Elbette bağımsız oyunlarda da DLC var ama abartılı boyutlarda değil.

Kısacası dev oyun şirketleri tabiri caizse oyuncuları ne oyuncu olarak ne de müşteri olarak görüyor. Daha çok, yolunacak kaz muamelesi yapıyorlar. Sanırım bağımsız yapımcıların sempati toplamasındaki başlıca etken bu. Bir de şu var: Bağımsız yapımcılar, bize daha yakın, sanki bizden biriler. Dev şirketlere ihtiyaç duymadan da kaliteli oyunlar üretilebileceğinin resmi onlar.

Geçtiğimiz aylarda Steam'in iyi mi yoksa kötü mü olduğu çok tartışıldı. Steam'in bağımsız yapımcılara zarar verdiğini vurgulayanlar oldu. Bunu iki maddede gerekçelendirdiler:

  • Steam'in işleyişinde tanınmamış şirketlere ait ya da bireysel çalışmalarla yapılan oyunların yeterince ön plana çıkamaması. Bağımsız oyunların geri plana atılması.

  • Steam, sık sık kampanyalar ve indirimler düzenliyor. Hatta bazen bu indirimler akıl almaz boyutlara ulaşıyor. Oyuncular için bu harika bir şey. Çok pahalı olan bir oyunu başka bir gün bakmışsınız ki çok komik bir fiyata alabiliyorsunuz. Fakat bu durumun, oyun üreticilerinin yeterince kar elde edebilmesinin önünde engel olduğu düşünülüyor. Dev şirketler, dev bütçeleri sayesinde bundan pek zarar görmüyorlar ama bağımsız yapımcılar için aynı şey söylenemez.

Ben, bu iki iddiaya da katılmıyorum. Şimdi sırasıyla ikisini de inceleyelim.

Greenlight

Greenlight, yani yeşil ışık, Steam'deki bağımsız yapımcılar tarafından üretilen oyunların daha proje aşamasındayken topluluk tarafından incelenmesini ve beğenilenlere yeşil ışık yakılmasını sağlayan bir fikir. Ve Steam kullanıcılarının Greenlight sistemine erişmesi hiç de zor değil.

Peki, Greenlight nasıl çalışıyor? Greenlight sayfasına girdiğinizde burada çok sayıda proje ile karşılaşıyorsunuz. Bunlar henüz geliştirilmekte olan oyunlar. Burada bu oyunlar hakkındaki ayrıntılı bilgileri okuyabiliyor, tanıtım ve oyun içi videolarını izleyebiliyor, diğer kullanıcıların oyun hakkındaki yorumlarını okuyabiliyor, yorum yazabiliyor, geliştiricilerden son haberleri alabiliyor ve hatta onlarla bağlantıya geçebiliyorsunuz. Ve en sonunda projeyi beğenirseniz yeşil ışık yakabiliyorsunuz.

Kısacası Greenlight, bağımsız yapımcılar için oldukça iyi bir geliştirme ortamı olmasının yanı sıra bağımsız oyuncular için harika bir portal. Hali hazırda benim de incelediğim ve yeşil ışık yaktığım oyunlar var. Eğer bir oyun gerçekten kaliteliyse, geliştiricilerin kafasındaki fikir hoşuma gitmişse ve tabi ki oyunun Linux desteği de olacaksa yeşil ışık yakıyorum.

Steam'in bağımsız yapımlara desteği bundan ibaret değil. Mağaza bölümünde bağımsız yapımcılar için başlı başına bir kategori var. Ayrıca mağaza ana sayfasındaki duyurularda da bağımsız oyunlara sık sık rastlıyorum. Kısacası sanılanın aksine bu platformda bağımsız yapımcılara önemli bir destek var.

İndirimler
Steam'e yöneltilen bir başka eleştiri de sık sık yaptığı indirimlerle oyun yapımcılarının zarar ettiği. Pek çok Steam kullanıcısı arzuladığı oyunu normal zamanlarda satın almıyor. Nasıl olsa bir gün indirim yapılacağını biliyor.

Peki, bu durum oyun üreticilerinin zarar ettiği anlamına mı geliyor? Dev oyun şirketleri için durum nedir bilemiyorum. Onların oyunları zaten satılıyordu, şimdi insanlar aynı oyunları yine alıyorlar ama indirimli olarak alıyorlar. Belki onlar zarar ediyor olabilir. Fakat bunun çok da büyük miktar olduğunu düşünmüyorum. Peki, bağımsız yapımcılarda durum ne? Ben onların bu indirim işinden karlı çıktığını düşünüyorum. Çünkü onların ürettiği oyunların büyük çoğunluğu milyonlarca satan oyunlar değil. Bir Call of Duty oyunu piyasaya sürüldüğü anda milyonlarca, hatta yüz milyonlarca satılıyor. Fakat bağımsız yapımcılar böyle bir olanağa sahip değiller. Evet, indirimler olmasa belki bağımsız oyunlar daha çok kazanacak diyebilirsiniz, fakat o indirimler sayesinde o oyunların ismi duyuluyor ve belki de hiç satmayacak oyun, birkaç daha kopya satıyor. Yani indirimler, bağımsız yapımcıların -bence- daha çok kazanmasını sağlıyor. Çünkü onların ürettiği oyunlar 180 TL'den milyonlarca satan oyunlar değil. Ortalama 20-30 TL'den satılan ve çok düşük adet satan oyunlar.

Ne Kadar Kaliteli?
Peki, bağımsız yapımcılar tarafından üretilen oyunlar kalitesiz mi? Bu nedenle mi daha düşük fiyata satılıyor ve milyonlarca satış rakamına ulaşamıyor? Bence bunun cevabı hayır. Bağımsız yapımcılar ya çok küçük şirketler, ya da birkaç kişilik bir grup veya sadece tek bir kişi. Tanıtım olanakları kısıtlı. Yüz binlerce dolarlık reklam kampanyaları yapma imkanları yok. Steam, Desura vb. kanallar dışında dağıtım olanakları neredeyse hiç yok.

Fakat bunlar, bağımsız oyunların kalitesiz olduğunu anlamına gelmez. Bu oyunları geliştiren insanlar kısıtlı olanakların üstesinden sıra dışı fikirlerle geliyorlar. Örneğin; Limbo, FTL, Anomaly vb. oyunlar kısıtlı imkanlara rağmen sıra dışı fikirlerle ortaya çıktılar. Bunlara benim de piyasaya çıkmasını beklediğim Dreamfall Chapters: The Longest Journey de dahil edilebilir.

Size, bağımsız oyunları kendi gözlerinizle görmenizi, incelemenizi öneririm. Bana hak vereceğinizi umuyorum.

Bağımsız Yapımcıların Linux Serüveni
Şimdi gelelim asıl konuya. Bildiğiniz üzere yakın zamanda Desura ve Steam'in Linux versiyonu yayınlandı. Son zamanlarda Steam üzerinden pek çok Linux oyunu piyasaya sürüldü ve daha pek oyun çok yolda.

Steam'deki Linux uyumlu oyunların listesine baktığımızdaysa oyunların ezici bir çoğunluğunun bağımsız yapımcılar tarafından üretildiğini görüyoruz. Linux'a dev oyun şirketleri değil, bağımsız yapımcılar destek veriyor. Peki, neden?

Cevap aslında basit, birkaç maddede özetleyeyim:

  • Rekabet gücü zayıf olan bu yapımcılar olabildiğince çok platforma yönelik oyun üreterek her platformdan oyuncu kazanmak ve birazcık daha para kazanmak istiyorlar.

  • Dev oyun şirketleri şu an Linux cephesinde bulunmadığı için burası bağımsız yapımcılar için güvenli bir liman durumunda. Dev şirketler Linux platformuna yönelene kadar bu platformdaki oyuncular bağımsız yapımcıların müşterisi olacak.

Kısacası, Linux platformu şu an bağımsız yapımcılar için kurtarıcı niteliğinde. Öte yandan bağımsız yapımcılar da Linux platformu için önemli. Onlar sayesinde Linux aleminin oyun sıkıntısı giderilecek. Dev oyun şirketlerine ihtiyacımız yok, ben bağımsız yapımcılardan yanayım. Her iki taraf karşılıklı olarak birbirini besleyecek. Bence bu harika bir şey.

Linux Mint Türkiye e-dergisi Root'un 11. sayısında yayınlanmıştır. Creative Commons by-sa ile lisanslanmıştır.

Berke N.

#1
Yazı uzun olunca kimse okumadı heralde...

EMEĞİNE SAĞLIK


heartsmagic

Alıntı yapılan: Berke N. - 05 Eylül 2013 - 04:08:01
Yazı uzun olunca kimse okumadı heralde...

Yanlış düşünce. Klasik forumlardaki "emeğine sağlık" yorumları yoktur burada, göremezsin. Zaten insanlar da "emeğine sağlık" denilsin diye koymazlar böyle paylaşımları. Elbette yazdıklarının beğenilmesi onların da hoşuna gider fakat sırf yazmış olmak için "emeğine sağlık" yorumlarını görmek de sanırım bu hoşnutluğu arttırmaz.

Kötü niyetli olduğunu düşündüğümden değil, bu forum üzerine aklındaki yanlış algıyı değiştirmek için yazdım bu satırları.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

XRumer

Ben sadece bu yazıyla böyle bir olguya  dikkat çekmek istedim. Okuyan olursa sevinirim ama insanların okumadan teşekkürü bastığı, emeğe saygı dediği forumları da yapmacık buluyorum. @Heartsmagic'e katılıyorum.

Berke N.

Madem yapmacık olduğunu düşünüyorsunuz o zaman yorumumu kaldırabilirsiniz...

heartsmagic

Konuyu yanlış anlıyorsun @Berke N. Kendimi tekrarlamak istemiyorum, bir önceki yorumum aynen geçerli. "Emeğine sağlık" yorumları bu forum için normal karşılanan şeyler değil. Teşekkür etmek, güzel düşünceleri dile getirmek sorun değil. Fakat senin yorumunda aynen diğer forumlarda olduğu gibi "Arkadaş 350bin kişi okumuş bir kişi yorum yazmamış, teşekkür etmemiş. Emeğe sağlık demeyi çok mu görüyorsunuz" tutumunu hissettiğim için sana forumun genel durumunu anlatmak istedim sadece. 
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

TheGodEmperor

Steam indirdiğim hiç oyunla karşılaşmadım. Aynı steamden mi bahsetmiş şüpheye düştüm bir an.
Cogito Ergo Sum
Özgür Dünya, Özgür Bilgi
http://www.erhankilic.pro

agg1401

Linux için bağımsız oyun ekibi kurdum, yardımcı olmak isteyenler gelebilir. Her hangi bir ücret istemiyoruz.

meda

Xrunner akıcı bir yazı olmuş.Ayrıca tespit ve değerlendirmelerin de güzel.
"BEDAVA Bedava yaşıyoruz, bedava;Hava bedava, bulut bedava;
Dere tepe bedava;Yağmur çamur bedava;Otomobillerin dışı,Sinemaların kapısı,Camekanlar bedava; Peynir ekmek değil ama Acı su bedava;Kelle fiyatına hürriyet, Esirlik bedava; Bedava yaşıyoruz, bedava. Orhan VELİ"

freeman

@agg1401;
Yaptığınız oyunları, projeleri gösterebilirseniz, daha güvenilir olur diye düşünüyorum. :)

2013 yılı gerçekten de "indie" geliştiricilerinin yılı oldu. Limbo, Dont Starve, Minecraft, AntiChamber gibi oyunlardan aldığım zevki, milyar dolarlı bütçesi olan oyunlardan alamadım. Hele ki EA... Bu EA varya, insanları gerçekten yolunacak kaz olarak görüyor.
Good morning and welcome to the Black Mesa Transit System. This automated train is provided for the security and convenience of the Black Mesa Research Facility personnel.

agg1401

Yeni kurulduk, Speed Psychopaths adlı bir GTA benzeri open source oyunu yapıyoruz. İnşallah, altından kalkabiliriz. Bu arada geçen sene ile ilgili dediklerinize haklısınız.