elementary OS Luna Çıktı

Başlatan casperuntu, 11 Ağustos 2013 - 10:19:05

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

ercnynr

Alıntı yapılan: iskenderoguz - 21 Ağustos 2013 - 17:09:54
Luna'da masaüstüne dosya eklenemiyor sanırsam aynı gnome da olduğu gibi. Acaba bunu nasıl çözebiliriz?

Bende de eskiden başka bir dağıtımda bakmıştım. Gnome 3'de masaüstüne simge eklemek diye aratarak yanlış hatırlamıyorsam tweak-tool ile olmuştu.

hckr

Dosya yöneticisinin ubuntu one uyumlu eki ile sorunu var. Yönetici olarak çalıştırıldığında açılması 3 dakika sürüyor.

Bazen uygulama başlatıcısının penceresi "focus"u elde edemiyor ve metin girişi yapamıyorsunuz hatta arama kutusuna tıkladıktan sonra bile.

Diğer disk bölümündeki ev dizinime ulaşmaya çalışırken tekrar normal ev dizinime geri atıyor.

Bir an Ubuntu'yu tamamen bırakıp elementary'e geçebileceğimi düşünmüştüm ancak olmadı özellikle ikinci hatadan dolayı.

ercnynr

Masaüstüne simge eklemek için buradaki yönergeleri uygulayabilirsiniz. Fedora için anlatılmış ama yükleme hariç gerisi aynı. Yüklemek için;
sudo apt-get install gnome-tweak-tool

nikbinliknet

Tek kelimeyle müthiş bir işletim sistemi.
İşletim Sistemi:  Ubuntu 17.10
İşlemci: Intel® Core™ i3 CPU M 330 @ 2.13GHz × 4
Ekran: NVIDIA GeForce 310M/PCIe/SSE2

nikbinliknet

"Ubuntu 12.04" kurdum. Yanına da 12.04 tabanlı olan "elementary OS Luna". Tüm sürücüler ayrı. Ubuntu 12.04'te tüm uygulamalar hissedilir bir şekilde geç açılırken, bilgisayarın işlemcisi birkaç uygulama açtıktan sonra sıkıntı yaşarken; elementay OS de onlarca uygulama tık diye açılıyor ve bana mısın demiyor. Debian 7 ve elementary OS'de uygulama açılış hızı ve serilik Ubuntu da yok maalesef.

Hayır anlamıyorum. Orjinal Ubuntu 12.04 tüm sürücüleri elementary OS'deki gibi olsa da kasarken, elementary OS neden bu kadar seri ve sorunsuz çalışıyor?

Yeni kurulmuş Ubuntu 12.04'te  açılır açılmaz Firefox uygulamasına başlat dediğimizde onlarca saniye bekliyorken, elementary OS Luna'da tık diye açıyor.
Dosya yöneticileri ve diğer uygulamalarda öyle.

Bu işin sırrını hakikaten merak ediyorum.

sezmen

8-9 yıldır linux'a ilgi duyuyor ve kullanıyorum. Bir çok dağıtım kurdum ve denedim. Favorim her zaman KDE li dağıtımlar oldu. Pardus, ubuntu, linuxmint, debian, manjaro, kubuntu, xubuntu, pclinuxos, fedora, opensuse vb. bir çok dağıtım kullandım ama elementaryos luna gibisini kullanmadım. Tüm donanımlarım olması gerektiği gibi çalışıyor. Tüm uygulamalar sorunsuz. Kasma, donma, tıkanma, yavaşlama yok. Kendisine ait simge seti, dosya yöneticisi (çok sade ve kullanışlı), teması ve diğer araçları ile görsellik için başka bir tema, simge seti vs. aramaya gerek bile bırakmıyor. Sadelik, kararlılık, hız, kullanışlılık, görsellik, özgünlük vb. ama en önemlisi kendisine ait bir kimlik sahibi olması linuxlar içinde benim gözümde elemantaryos'u birkaç adım öne çıkarıyor. Sanırım uzun soluklu dağıtımımı buldum sonunda. sanırım çok övdüm, nazar değmez inşaAllah...

Bir kaç görüntü:

Linux merakla başlar, bağımlılık yapar. Linux gönül işidir.

https://500px.com/sezginmendil

eRenleR

Allah Allah herkes sürücüler ile çok diyo ben ati için ek sürücülerden tavsiye edien eklentiyi indirince arayüz kasım kasım kasılmaya başlıyor :D

Ekran kartını yüklemez isem yağ gibi akıyor arayüz. Bu seferde fan deli gibi çalışıp ısınıyor.

Çözümü var mı ?

if

Gerekli çıktılarla beraber yeni konu açın @eRenleR.

iceboy

İyiki de çıktı ! 5 yılı aşkın bir süredir linux ile haşır-neşirim aktif olarak kullanıyorum.

Luna abartısız olarak sistemimi en az yoran,hiçbir sorunla karşılaşmadığım ve ati ekran kartımla bile sistemimi fırına geçirmeyen tek dağıtım oldu.

2011 De çıkacaktı,2013 e kadar bekledik ama deydi !
I'm tired, boss. Tired of being on the road, lonely as a sparrow in the rain. I'm tired of never having a buddy to be with, to tell me where we's going to, coming from or why. Mostly, I'm tired of people being ugly to each other. I'm tired of all the pain I feel and hear in the world every day. There's too much of it...

sezmen

Alıntı yapılan: iceboy - 20 Eylül 2013 - 13:20:31
İyiki de çıktı ! 5 yılı aşkın bir süredir linux ile haşır-neşirim aktif olarak kullanıyorum.

Luna abartısız olarak sistemimi en az yoran,hiçbir sorunla karşılaşmadığım ve ati ekran kartımla bile sistemimi fırına geçirmeyen tek dağıtım oldu.

2011 De çıkacaktı,2013 e kadar bekledik ama deydi !

Bende de  durum aynı. Kullandığım en sorunsuz linux dağıtımı. Aman nazar değmesin.
Linux merakla başlar, bağımlılık yapar. Linux gönül işidir.

https://500px.com/sezginmendil

janparey

Alıntı yapılan: eRenleR - 31 Ağustos 2013 - 03:29:36
Allah Allah herkes sürücüler ile çok diyo ben ati için ek sürücülerden tavsiye edien eklentiyi indirince arayüz kasım kasım kasılmaya başlıyor :D

Ekran kartını yüklemez isem yağ gibi akıyor arayüz. Bu seferde fan deli gibi çalışıp ısınıyor.

Çözümü var mı ?
aynı şey başıma ubuntu ve ati 4850 ikilisi ile gelmişti hocam. Benim tahminim şu ;
radeon sürücüsü (açık kaynak sürücü ) dinamik güç yönetimi özelliğini desteklemiyor(son kodlar ile temel seviyede destekliyor) o yüzden bu sürücülerle fan deli gibi çalışıyor. Bu sürücülerde 2D performansı iyi iken 3D baya kötü. Bu yüzden masaüstü akıyor bu sürücüler ile.
Sahipli sürücülerde dpm desteği var fakat 2D performansı kötü(neden anlamış değilim) fakat oyun vs 3D işler için bu sürücü elzem. Sounçta amacınıza göre kararı siz vereceksiniz. Ama amd açık kaynak sürücüleri için oluşturduğu ekip harıl harıl çalışıyor ve iyi işler çıkarıyor o yüzden ben radeon sürücüsünden umutluyum.

sabian

Ubuntu 13.10 üzerine Elementary Os kurulamaz büyük olasılıkla ancak Elementary OS'un paket depolarını güncellemek gibi bir şansımız olmuyor mu acaba? Bilgisi olan var mı?

Elementary OS bugüne kadar (Ubuntu Unity dışında) kullandığım ve arayüzüne yabancılık (soğukluk) çekmediğim tek işletim sistemi. Ancak kullandığı uygulama sürümleri eski kalıyor. Debian testing depoları ya da güncel Ubuntu depolarından faydalanmamızın bir yolu, yordamı olabilir mi acaba? Olursa da bu kararlılığı nasıl etkiler?
"Özgür yazılım ile özel mülk yazılım arasındaki fark sosyal, etik ve siyasidir" Richard Stallman

Debian Sosyal Sözleşme
http://www.debian.org/social_contract.1.0.tr.html  saimbalkaya.blogspot.com guvercincurnatasi.wordpress.com

waroi

ElementaryOS 12.04 üzerine kurulmuş bir sistemdir ve onun paketlerini kullanıyor, tabi mantıken 13.10 deposu eklenebilir ama uyum konusunu bilemeyeceğim, fakat 12.04 LTS sürüm olduğu için zaten sürekli güncel olacaktır ayrıca sağlam ve kararlı bir sürüm olduğu için bence yeni depo ekleme macerasına girmeye gerek yok...

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 24 Ocak 2014 - 02:13:28

Ben şu an ElementaryOS Luna kullanıyorum ayrıyeten Ubuntu 13.10'da kullanıyorum birine güncelleme gelince diğerinede geliyor... Yani ElementaryOS 12.04 deposu ile de zaten güncel...

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 24 Ocak 2014 - 02:16:25

Alıntı yapılan: eRenleR - 31 Ağustos 2013 - 03:29:36

Çözümü var mı ?
Forumda 12.04 için ati driver kurulumu diye bir konu vardı oradakileri(o konuda eğer kasıyorsa şunları yapın gibi bir bölüm vardı) uygulayınca kasma problemi çözülüyor bende ati yüklü ve sistem sorunsuz akıyor...

krwlng

Elementary Luna kullanmayı isterdim fakat kısa vadede benim için biraz zor olacak, Ubuntu geliştirici araçları her güncelleme ile en üst sürüm Ubuntu'yu hedef aldığından güncel sürümü takip etmem gerekiyor gelişmelerden uzak kalmamak için.
http://twitter.com/yusuFBrn

Ali İsmail Korkmaz, FENERBAHÇE Yıkılmaz!

sabian

Alıntı YapElementaryOS 12.04 üzerine kurulmuş bir sistemdir ve onun paketlerini kullanıyor, tabi mantıken 13.10 deposu eklenebilir ama uyum konusunu bilemeyeceğim, fakat 12.04 LTS sürüm olduğu için zaten sürekli güncel olacaktır ayrıca sağlam ve kararlı bir sürüm olduğu için bence yeni depo ekleme macerasına girmeye gerek yok...

12.04 tabanlı olduğunu biliyorum ama örneğin Gimp ve LibreOffice paketleri son sürüm değil, onları elle güncellemek zorundayım. Bu bi problem mi? aslına bakılırsa Gimp'i tek pencere kullanmak dışında buna bi itirazım yok, ofis aracı beklentimi karşılıyor yoksa.  Merak ettiğim kararlılık meselesi, çekinmekte haklıyım o zaman sizin de tavsiyeniz üzerine bu maceraya girmiyorum. (oysa ki en belirgin huyum maceraya girmektir) Kararlı sürüme devam..

teşekkürler.
"Özgür yazılım ile özel mülk yazılım arasındaki fark sosyal, etik ve siyasidir" Richard Stallman

Debian Sosyal Sözleşme
http://www.debian.org/social_contract.1.0.tr.html  saimbalkaya.blogspot.com guvercincurnatasi.wordpress.com

hckr

Alıntı yapılan: sabian - 27 Ocak 2014 - 01:23:31
Alıntı YapElementaryOS 12.04 üzerine kurulmuş bir sistemdir ve onun paketlerini kullanıyor, tabi mantıken 13.10 deposu eklenebilir ama uyum konusunu bilemeyeceğim, fakat 12.04 LTS sürüm olduğu için zaten sürekli güncel olacaktır ayrıca sağlam ve kararlı bir sürüm olduğu için bence yeni depo ekleme macerasına girmeye gerek yok...

12.04 tabanlı olduğunu biliyorum ama örneğin Gimp ve LibreOffice paketleri son sürüm değil, onları elle güncellemek zorundayım. Bu bi problem mi? aslına bakılırsa Gimp'i tek pencere kullanmak dışında buna bi itirazım yok, ofis aracı beklentimi karşılıyor yoksa.

teşekkürler.
Gerekli ppa'ları ekleyerek gimp'i ve libreoffice'i son sürümlerine rahatlıkla güncelleyebilirsiniz. GĮMP'te tek değişen o pencere meselesi değil libreoffice'te de birçok değişiklik var.

pars bilisim

Ne yaptıysam masaüstü iconlarını aktif hale getiremedim tweak uygulumasıda işe yaramadı.Neden böyle bişi yapmak istediler ki?

acer

Bu dağıtımın yeni sürümü ne zaman çıkacak acaba? Luna'yı mı kursak yoksa yenisini mi beklesek?

ubuntuki lilith

Bu yazdan bahsediliyor forumlarında. http://elementaryforum.org/forum/tutorials-resources/release-announcements/5757-when-will-isis-be-launched
Sanki yaz sonu bile olabilir, durum biraz muğlak gibi.

meda

Elementary OS,Luna ile büyük ivme kazandı Isıs sürümünde kullanıcı beklentileride fazlasıyla artacaktır.Bence hemen çkmasına gerek yok hatta 2015 başlarında çıksa daha iyi olur en azından oturmuş kararlı bir sisteme sahip olunur.
"BEDAVA Bedava yaşıyoruz, bedava;Hava bedava, bulut bedava;
Dere tepe bedava;Yağmur çamur bedava;Otomobillerin dışı,Sinemaların kapısı,Camekanlar bedava; Peynir ekmek değil ama Acı su bedava;Kelle fiyatına hürriyet, Esirlik bedava; Bedava yaşıyoruz, bedava. Orhan VELİ"

sabian

Alıntı yapılan: acer - 24 Mayıs 2014 - 01:38:13
Bu dağıtımın yeni sürümü ne zaman çıkacak acaba? Luna'yı mı kursak yoksa yenisini mi beklesek?

Luna dahi yeterince estetik ve kararlı aslında. Ufak tefek hatalar yok değil. Dosya aktarımını kesmesi, müzik dinlerken müzikçaların kapanması gibi saçma hatalar vermesi dışında bir hatayla karşılaşmadım ben. Luna'yı kullanmak isterseniz hızlı ve stabil bis sistem kurmuş olursunuz ancak ofis paketi ve bazı uygulamaları elle kurmanız gerekecek. Tavsiyemi olarak ise yeni sürümü beklemenizi öneririm. O gelene kadar Ubuntu (Unity) kullanmak da en güzeli.

Debian Sosyal Sözleşme

acer

Alıntı yapılan: sabian - 26 Mayıs 2014 - 12:47:27

Luna dahi yeterince estetik ve kararlı aslında. Ufak tefek hatalar yok değil. Dosya aktarımını kesmesi, müzik dinlerken müzikçaların kapanması gibi saçma hatalar vermesi dışında bir hatayla karşılaşmadım ben. Luna'yı kullanmak isterseniz hızlı ve *kararlı bis sistem kurmuş olursunuz ancak ofis paketi ve bazı uygulamaları elle kurmanız gerekecek. Tavsiyemi olarak ise yeni sürümü beklemenizi öneririm. O gelene kadar Ubuntu (Unity) kullanmak da en güzeli.
Tavsiyenize uyuyorum bekleyelim bakalım.

nikbinliknet

elementaryOS Ubuntu'nun LTS sürümleri takip eden, onun üzerinden şekillenen bir dağıtım. Bu yüzden en azından 2 senede bir yenilenebiliyor.

gnukarabatak

Aşırı gaza gelmiş vaziyetteyim. Gerçekten bayıldım. Gerçi her ubuntu dağıtımı güzel ama, bunun arabirimi ve çalışma hızını sevdim. KDE ye benzeyen, saydam arabiriminide bir ayrı sevdim. Galiba yine dağıtım değiştireceğim :D
İşin şakası bir tarafa en fazla eski sistemin iso kalıbını alıp üst tarafı yeni bir sistem kuracağız. Beğenmezsem 5 dakika da eski sisteme beşiktaş :)

Düzenleme : Ekleme
----------------------------------
Bayıldığım gibi hemen ayıldım :) Bu dağıtımın söylenildiği gibi çok eksiği var. Ortalama birşey söylemek gerekirse hâlâ "beta" olmaktan çıkamamış durumda..
Linux kullanmak bir farklılık, linux'te kod yazmak ise ayrıcalıktır.