Doğru sürücüyümü kullanıyorum sizce?

Başlatan maxidaxi, 10 Ağustos 2013 - 21:42:31

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

maxidaxi

NVIDIA Geforce 9500 GT kullanıyorum, Ubuntu 13.04 yüklü. Ek sürücüler kısmına göz atıyorum sizce en doğru ve kararlı olan sürücüyü mü kullanıyor Ubuntu?
Laptop'ta bile daha az kırılma ve bozulma oluyordu Compiz'de bu ise masaüstü, peformansın daha da yüksek olmasını beklerken birazcık hayal kırıklığına uğramadım değil.

[eklenti yönetici tarafından silindi]

guopx

Sisteminiz açık kaynak sürücüyü kullanıyor. Nvidia'da durum nasıl bilmiyorum ama açık kaynak sürücülerin biraz ısınma ve performans sorunları olabiliyor. Genelleme yapmak doğru olmaz çünkü donanımdan donanıma farklılık gösteriyor durum. Bu yüzden tavsiyem sahipli sürücüleri de deneyip karşılaştırmanız.
Sevdiklerine sevdiğini söyle çok geç olmadan.

maxidaxi

Sahipli sürücüye geçtim az önce daha iyi yalnızca animasyonlar da bir anormalleşme söz konusu oldu. Ama haklısınız ki, açık kaynak kodlu sürücede az önce çok daha fazla ısınma olmuştu. Sahipli çok daha güvenli diye düşünüyorum

313 updates sürümü kullansam bir sorun olur mu? Ve orada ki updates, güncelleme anlamına mı geliyor güncellenmiş versiyon anlamına mı?

heartsmagic

"updates " olan muhtemelen sürüm dondurulduktan sonra paketlenen sürücülerdir. Kısacası daha güncel olduğu düşünülebilir, fakat arada muazzam bir fark olacağını sanmıyorum. En güncel sürücü için farklı yöntemler mevcut ama, orası ayrı bir konu. Şu an hangi sürücüyü kullanıyorsun?
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

maxidaxi

Şu an açık kaynağa geri döndüm en makul onu düşünüyorum olması gerektiği gibi çalışmasını açık kaynak kodlu olan sağlıyor.  Ama açık kaynak kodlu etkinken de çok fazla kitlenme yaşıyorum. Hatta reset ve oturumdan atma bile yaşadım. Sanırım mauel yoldan en son sürücüye güncellemem gerekiyor ama net bir çözüm olamayabiliyor başıma bir çok sorun da açabilir daha sonra, ne yapmam gerekiyor?

heartsmagic

Neden en makul olanın açık kaynak sürücü olduğunu düşünüyorsun? Açık kaynak olan sürücü ne yazık ki gönüllülerin kendi imkânlarıyla uğraşarak yazdıkları sürücülerden ibaret. Diğerleri ise üreticinin kendi yazdığı şey, esasında daha düzgün çalışması gerekenin ikincisi olması gerekiyor. Pratikte de öyledir zaten, tabi arada uyuşmazlıkların yaşandığı örnekler olabilir.

En son sürücüye geçmek için illâ elle kurulum yapman gerekmiyor. xorg-edgers PPA'sını kullanarak geçmen mümkün. Fakat elle geçmeyi denerim diyorsan Nvidia bu bölümde sabit bir başlığımız da var.

maxidaxi

PPA nasıl kullanıcağımı bilmiyorum ama, elle kurulum yerine o şekil de yapmak isityorum peki nasıl yapmam gerekiyor?

Ayrıca "sahipli, test edildi" yazan sürücüyü etkin kıldığımda bu aygıt önerilen sürücüyü kullanıyor yazıyor ve rengi yeşile dönüyor.
Fakat bir takım sorunlar oluşuyor tabi, o yüzden en güncel sürücüsünü kullanmayı istedim bir de

heartsmagic

sudo add-apt-repository ppa:xorg-edgers/ppa
sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade
sudo apt-get install nvidia-graphics-drivers-325

şeklinde kurabilirsin muhtemelen. Ancak, bunlar çok yeni sürücüler ve sisteminde ne tepki verir bilemiyorum. Depolardaki son güncel sürücü ile büyük sorunların yoksa denemeni önermem.

maxidaxi

Bu 325 sürümlü sürücüyü kullamayı isterdim doğrusu ama sorun çıkartırsa eski sürücüme dönme ihtimalim var mı? Olaylar formata doğru gitsin hiç istemiyorum çünkü

heartsmagic

Normalde yeniden kuruluma gitmez. Fakat olur da sürücüde sorun çıkarsa masaüstüne gelemeyebilirsin, uçbirimde kalırsın. O aşamada da ctrl+alt+f1 veya f2 ile uçbirime düşer, normal kullanıcınlar giriş yapar ve şunu yürütürsün:

sudo rm -f /etc/X11/xorg.conf

Ardından sistemi tekrar açtığında muhtemelen masaüstü gelmiş olur, sana da kurduğun sürücüleri kaldırmak için yol gösteririz.

maxidaxi

Tamam bir deneyeyim ben gelişmeleri söyleyeceğim

apt-update işleminde, paket listesi okunduktan sonra şu yazı ile karşılaştım normal midir?
N: Geçersiz bir dosya uzantısı içerdiğinden 'muscovy-ppa-raring.list.save' dosyası '/etc/apt/sources.list.d/' dizininde yoksayıldı.

sudo apt-get install nvidia-graphics-drivers-325 komutu verdiğimde,
ozkan@ozkan-P5GZ-MX:~$ sudo apt-get install nvidia-graphics-drivers-325
Paket listeleri okunuyor... Bitti
Bağımlılık ağacı oluşturuluyor       
Durum bilgisi okunuyor... Bitti     
N: Geçersiz bir dosya uzantısı içerdiğinden 'muscovy-ppa-raring.list.save' dosyası '/etc/apt/sources.list.d/' dizininde yoksayıldı.
E: nvidia-graphics-drivers-325 paketi bulunamadı
ozkan@ozkan-P5GZ-MX:~$ sudo apt-get install nvidia-graphics-drivers-325
Paket listeleri okunuyor... Bitti
Bağımlılık ağacı oluşturuluyor       
Durum bilgisi okunuyor... Bitti     
E: nvidia-graphics-drivers-325 paketi bulunamadı

Kurulumu yapamadım anlayacağınız :D

Yazılım güncelleyeci üzerinden yüklüyorum şu an bakalım nasıl *olacak

Kuruldu fakat bu da açık kaynak kodlu sürücü görünüyor, sahipli değil neden böyle oldu?

Masaüstüm geldi bir sorun yok şu anlık, pencereyi aşağı alırken felan siyah oluyor ve bazı animasyonlar dengesiz. Anormallikler var tabii

GPU sıcaklığım 39 derece, aşağıda da ekran kartı sürücüsünün bilgileri yazıyor. Açık kaynak kodlu en son sürücü yüklü şu an sistemim de ve büyük bir kararsızlık gözlemlemedim sizce kullanmaya devam etmeli miyim? Test edilmiş, sahipli sürücüye geri mi dönmeliyim?

[eklenti yönetici tarafından silindi]

heartsmagic

sudo apt-get install mesa-utils
glxinfo | grep render

çıktılarını geçer misin.

"Geçersiz bir dosya uzantısı içerdiğinden" sorunu içinse bu şekilde forumda arama yapıp sorunu çözebilirsin.

Uçbirimden kuramadıysan sürücüyü yazılım merkezi üzerinden de kuramaman lazımdı. Paket bulunamadı demiş apt-get sana, demek ki PPA eklenmemiş o ara. Sonra ne oldu da kurdun bilemiyorum. Ek sürücülerdeki 325 için de açık kaynak yazması bir garip. Çeviri sorunu falan mı var diye merak ettim şimdi.

maxidaxi

direct rendering: Yes
OpenGL renderer string: GeForce 9500 GT/PCIe/SSE2
    GL_KTX_buffer_region, GL_NVX_conditional_render, GL_NVX_gpu_memory_info,
    GL_NV_ES1_1_compatibility, GL_NV_blend_square, GL_NV_conditional_render,
    GL_NV_path_rendering, GL_NV_pixel_data_range, GL_NV_point_sprite,
    GL_KTX_buffer_region, GL_NVX_conditional_render, GL_NVX_gpu_memory_info,
    GL_NV_ES1_1_compatibility, GL_NV_blend_square, GL_NV_conditional_render,
    GL_NV_path_rendering, GL_NV_pixel_data_range, GL_NV_point_sprite,

Tekrar mı kurmalıyım?
Bu arada bir önceki sahipli test edilmiş olan sürücüm kaldırılmış durumda, ek sürücülerde bulunmuyor.

heartsmagic

Şu an kurulmuş görünüyor sürücüler, çalışıyorlar da.

maxidaxi

Teşekkürler. Yenisi çıktıkça güncellerim artık.