Ubuntu daha iyi olabilir ve nasıl olacağını biliyoruz!

Başlatan maxidaxi, 09 Ağustos 2013 - 14:26:15

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 4 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

maxidaxi

Ubuntu harika bir işletim sistemi AMA?


Nasıl ve ne zaman kullanmaya başladım?
2 sene önce 3 Ay'dan fazla Ubuntu ve Pardus deneyimi yaşadım. Pardus çok daha kısa sürdü bir sonra ki sene Ubuntu'yu tekrar kurdum ama ekran kartımın olması gereken performansından daha düşük çalıştığını düşünerek tekrar Windows'a döndüm. Ama çevresi olsun, bu forum olsun, Ubuntu'nun yapısı olsun ve gittikçe yaygınlaşması olsun beni kendine çekti. Her yeni sürümünü takip eder, web sitesinin köşe bucağını inceler oldum. Haliyle 13.04 çıkınca yine rahat durmadım.

Önce Windows 7'li Netbook'uma yükledim, eskiye nazaran harika bir internet canavarına dönüştü, memnun kaldım kaldırmayı düşünmüyorum. Sonra Windows 8'li Notebook'a yükledim bazı küçük ve büyük sorunlar ile karşılaşsam da şu an hala Ubuntu yüklü. Masaüstümde de Windows 8'i bıraktım, çünkü oyun ve program merkezim orası. Asıl konuya gelmek istiyorum artık, biraz uzun bir yazı olacak. Başlıyor...

Her yer de yanımız da olma peşinde!
Ubuntu firması, sadece masaüstün de değil artık hem akıllı telefon, tablet, masaüstü ve dizüstü ortamların da var. Henüz Tablet ve Akıllı Telefon piyasasına çıkmamış olsa da yapım aşamasın da ki versiyonları bile baya bir ilgi görüyor. Ubuntu başlı başına ilgi görüyor ve seviliyor şuradan anlayabiliriz, hala AYAKTA! Yoluna da hızla devam ediyor. Peki neden seviliyor?

Seviliyor mu?
Sebebi; ÜCRETSİZ, çekici bir görünüm, dil desteği, insanların dilden dile Ubuntu desteği, komutlar sıkıcı ve karmaşık diyen arkadaşlar en kolay arayüze sahip olan işletim sistemi olduğunu da biliyorlar. Hızlı, güvenli, sorunları ile başa çıkılabilir, daha özgürüz, derinlerine daldığımız da her istediğimizi yapabileceğimiz bizi kısıtlamayan ve program bulmak için köşe bucak aramamıza gerek duymadığımız bir işletim sistemi. Ubuntu ONE bulut ağı var ve kendi Mağazası var. Bunlar ciddi özellikler arkadaşlar. Saydıklarımın her biri Ubuntu'nun güzel yanları peki ya, bahsettiğim AMA ne? Düzelteyim amalar...

Sıkıntıları:
- Kalitesi Windows ve Mac'e nazaran çok düşük
- Compiz, başlı başına bir sıkıntı. Kötü bir isim, çatlayan bölünen ve hatalarla dolu bir uygulama. Ekran kartının verimini kullanamıyor ama bu hatalı uygulama bir de ısınmaya sebebiyet oluyor. Compiz ya tamamen değişmeli ya da gitmeli.
- Bir çok farklı uygulama dan bir araya geliyor her telden ortaya çıkan bir işletim sistemi tutarsızlık sembolünü de elinde tutuyor demektir.
- Unity, Ubuntu'nun şıklıği buradan geliyor fakat aşırı sade olması bazen onun alehine oluyor. Bakınca özellikten yoksun gibi duruyor, gerçekten de öyle. Eğer çevrimiçi farklı kaynaklardan yazılım edinemeyecek bir durumda isek, Ubuntu'yu kişiselleştirmeyi unutun dostlar. Onu o şekil de görmeye alışmak zorunsın.
- Tasarım tutarsızlığı, başlangıç/açılış ekranı çok şık iken kilit ekranın "Windows 98" görünümünde olması. Kendi tasarımına benzemeyen bir dosya gezgini aracı kullanması.
- Kötü bir video oynatıcı, tasarım ve video biçimi desteklemekten yoksun
- Oyun ve yazılım desteği, Linux'ın büyük sıkıntısı bu. Ubuntu'yu çoğu zaman aşan bir durum ama Ubuntu kullanımını en etkileyen durum da bu. Windows'ta kullandığımız önemli bir yazılımı eğer Linux desteklemiyorsa onu yüklememiz gerçekten bir *sıkıntı! Steam ile daha renkli hale dönüşmeye başladı yavaş yavaş, ama bu çok yavaş işleyen bir süreç oluyor bence. Oynanabilirliği çok az oyun var ve bazıları da paralı.
- Para konusunda katı kuralları yok ama, Biz de bu durumdan şikayetçi değiliz. Kaliteli uygulamalar koy Mağazana biz de alalım Ubuntu. Bazı uygulamaları ücretli sunabiliyor ama verdiğiniz paraya değiyor mu? Uygulamalar kaliteden yoksun ve çevirileri gerçekten kötü.
- Mağaza, kulağa hoş geliyor. Kendimi sınırsızlıklar dünyasın da hissettiriyor! Ama öyle değil isim güzel. Aradığım uygulamayı bulmam kolay peki ya başka ne var? Zaten Ubuntu'nun kendi barındırdığı özelliklere sahip uygulamalara rastlamak çok büyük bir ihtimal.
- Hızlı gerçekleşen bir kuruluma sahip bence en başaralı olduğu konulardan biri yükleyicisi ama peki ya diğer seçenekler? Denetim Masası gibi bir Ayarlar menüsü var ama yaklaşık 14 dk için de bu Ayarlar menüsün de ki harfi harfine göz gezdirebilirsiniz yani bir işletim sistemine yetersiz kalmış. Biraz küçüüük bir ayar çekebiliyoruz Ubuntuş'a çok fazla elletmiyor kendisini.
- Kendi arayüzün de sistemi sıfırlamak ya da gelişmiş kurtarma seçenekleri gibi bir yazıyla karşılaşmadım. Sistemi geri yükleme'ye benzer bir yazılım da.
Ya da ben kendim mi gözümden kaçırıyorum? Ama bence bu da doğru değil, özelliklerini biraz Ubuntu gözüme sokması gerekiyor ama ben onun peşinden daha çok koşuyorum ve onu anlamak için çok uğraşıyorum.

Hiç bir şey mükemmel değildir!
Arayüzün de de barındırdığı eksik çeviriler, simetriyi bozan can sıkıntısı yaratan ufak tasarım hataları. Bunlar kulağa küçük sorunlar gibi gelebilir ama işletim sisteminin tutarsızlığını etkileyen önemli faktörlerden. Her kullanıcının felsefesi farklıdır ama bu konuda katılacaklarını biliyorum.
İstediğim şeylerin daha iyi daha güzel ve daha *kararlı olabilmesi için gereken şeyin ne olduğunu biliyorum.
Daha fazla eleman, daha fazla para ve daha yaygın bir kullanım oranı. Bunlar için de bağış gerekiyor, sorunlarımızı onlara sürekli belirtmemiz ve istediğimiz şeyleri yazmamız gerekiyor. Kullanmamız ve kullandırmamız gerekiyor.
Yoksa maalesef, çevrimiçi ortam olmadan kendi içine kapanık bir işletim sistemi olmaya devam edecek.
Özelleştirilebilirliği az, LibreOffice adlı gelişemeyen ofis uygulaması, eksik çeviri ve bölgeye göre kullanamadığımız ya da sorunlu kullandığımız bir kaç özellik, ekran kartımızın gücünü kullanamamamız (AMD için özellikle), eğlenceli ve dolu olmayan uygulamalar, sorunlu bir Compiz ve kırılgan bir işletim sistemi.

Son olarak...
Ubuntu çok hassas bir işletim sistemi, sebebi açık kaynak kodlu. Onu bir kod ile alt edebiliriz, belki zararlı yazılımlardan kendini bir şekilde koruyor olabilir ama onu kendimiz çöp haline getirmemiz büyük olasılıklar arasında.
Donanımımızın desteklemediği sürücüler, Ubuntu sürümünün desteklemediği ve kalitesi çok kötü uygulamaların kurulmaması gerek. Biz kurmaya çalışsak ta uyuşmazlık denetleyicisi olup bizi uyarması ya da yüklemeyi durdurması gerek. Bu hayat kurtarıcı bir özellik olurdu doğrusu, belki kendi temelinde sağlıklı ve *kararlı olarak indirip kuruyoruz ama, biz bir kaç ayar ve uygulama ile onu tutarsızlık abidesine dönüştürebiliyoruz. Bazı yerlerde de kısıtlayabilirsin dostum! Çok fazla özgür olmamız zamanımızı daha sonra çok harcamamıza sebep oluyor.
Ubuntu'yu seviyorum kurucuları doğru hamleler yapıyorlar, bu bahsettiklerimin yapılması zaman ve ekip işi. Yalnızca bir Ubuntu kullanıcısının Ubuntu görüşleri idi bunlar. Ubuntu kullanmaya ve onu takip etmeye her zaman devam edeceğim ve o da kendini geliştirmeye, daha yaygın ve sevilen bir işletim sistemi olmaya devam edecek yavaş yavaş.

Dediklerimde ve sizin de düşündüğünüz bir çok şey Ubuntu'da yer alsaydı veya Ubuntu o şekilde olsaydı, en çok kullanılan işletim sistemi Windows olmazdı.

Sevgiler, saygılar...

[eklenti yönetici tarafından silindi]

ersinkandemir


  • Kalitesiz derken kime göre neye göre bu kıyaslama?
  • Bunlar ekran kartınız ile ilgili sorunlar. Microsoft her ekran kartı için sürücüleri kendi mi yazıyor yoksa donanım şirketi mi sağlıyor sürücüleri?
  • Tutarsız olan uygulamalar nelerdir? Uygulama nasıl tutarsız olabilir? Tek elden mi çıkması gerekiyor tüm araçların, programların?
  • Sade derken neresi sade? Özelleştirmeye gelince Unity Tweak Tool ile gayet özelleştirilebilir bence. Windows veya Mac'in sağladığı hangi özelleştirme yok mesela?
  • Sade GTK3 ile tasarlanmış bir ekran. Daha janjanlı olabilir mi? -Evet.
  • Rhythmbox tasarımını ben de beğenmiyorum fakat varsayılan olarak az video biçimini desteklemesi codeclerin açık kaynak olup olmaması ile ilgili bir durum sanırım. 3. parti yazılım olarak geçiyorlar.
  • Ne Ubuntu ne Linux'un bu konuda yapacak bir şeyi yok. Valve'nin Linux hakkındaki açıklamasına bakabilirsiniz: http://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=36434.0
  • Uygulama Mağazası'ndaki uygulamalar için Ubuntu'yu suçlamak, Google Play'deki dandik uygulamalar için Google'ı suçlamaya benziyor. Satın aldığınız uygulamaların parası da Ubuntu'ya değil geliştiriciye gidiyor.
  • Grafik arayüzü için yeteri kadar ayar var bana kalırsa. Örnek vermeden yazdığınız şeylere ben de kişisel yorumlarımı yapıyorum. 
Where there's a shell, there's a way.



maxidaxi

#2
Tweak Tool 3. parti bir yazılım ben kendi barındırdığı yazılımlardan bahsediyordum.
Haklısınız ki örnek vermeden doğruca yazdım ki okunabilirliği daha kısa sürsün diye.
Neye göre kime göre kaliteli oluşu kullanırken anlıyorsunuz, yani Macintosh'tan kalkıp Ubuntu'ya geçerseniz bir kere de olsa bunu fark edeceksinizdir. Belki bunu şu an cümle ile anlatamayacağım.
Tek bir geliştiriciden çıkması şu anlık, Ubuntu için daha sağlıklı ve kararlı olabileceğini düşündüm. Hem tasarımı her bir yanda ve uygulama da uygulanabilir olabilirdi.
Örneğin; Windows'ta Media Oynatıcı ve Fotoğraf Görüntüleyicisinin Windows kabuğu ile tümleşik olması gibi ve tam uyum içinde çalışması gibi. 
Özelleştirme hususu, Masaüstü araçları olabilirdi, kilit ekranı arka planı değiştirilebilir yada özelleştirebilir olabilirdi,  masaüstü kabuk renk seçimi otomatik yerine kullanıcı arayüzünden manuel olarak değiştirilebilirdi, ekran koruyucusu olabilirdi, ama her zaman 3. parti bir yazılıma gerek duyuyoruz bu tarz değişiklikler için.
Öyle aman aman gerek yok belki bu son saydıklarım için ama "olsa da iyi olurdu be" dedirten şeylerden. Ben daha iyi bir işletim sistemi olması açısından konuşuyorum.
Kullandığımız şeyin, her şeyinden memnun kalırsak (ki imkansız insanoğlu daima fazlasını ister) gelişim sürecini durduruyoruz yavaşça demektir.
Ekran kartım ile ilgili bir sorun da olabilir Mobility ekran kartı sonuçta, fakat Windows ve Mac'te ki sorunsuz çalışma ve peformansı gerçekten Ubuntu ya da diğer Linux işletim sistemlerinde de alabiliyor musunuz siz?
Mağaza da ki geliştirici ve uygulama kontrolü Ubuntu'nun elinde. Daha iyi yatırım ve iş ortaklıkları ile hem oyun hem uygulama sektöründe adımlar atabilir.

ersinkandemir

Örneklendirdiğiniz için teşekkürler.

Ekran kartı konusuna gelince, bu sürücülerle alakalı. Linux için harika bir sürücüsü yazılan bir ekran kartı var da bu ekran kartında mı sorun yaşatıyor Ubuntu? Benim ekran kartımda sıkıntı çıkmıyor mesela. Gayet akıcı grafikler.

Optimus vb. teknolojili karta sahip değilim. Ubuntu'nun bu teknolojileri yeterince destekleyip desteklemediğini veya bu konunun da üretici firmanın tasarrufunda olup olmadığını bilmiyorum. Forumda çok konuşuldu fakat açıp da okumadım kendim kullanmadığım için.
Where there's a shell, there's a way.



maxidaxi

Ubuntu OpenGL ve HTML teknolojisi üzerine yoğunlaşan bir işletim sistemi. Ama işler bunlarla bitmiyor tabii, bunun dışında grafik konusun da bir çok teknoloji var.
Apple bir şekil de kendi teknolojileri ile örtüyor, Microsoft DirectX, Sliverlight gibi teknolojiler ile geliştiriyor.
Ekran kartlarının bir de kendi şahsi teknolojilerinin takviyeleri söz konusu sistemler üzerinde NVIDA'da PhysX, Streoskopik 3D'si gibi ama bu teknolojiler Ubuntu'da ne kadar ve hangi sağlıkta çalışıyor bilmiyorum açıkçası.
Geliştiriciler daima daha cebi bol ve kullanımı fazla olan sistemler için çalışmayı tercih ediyor, dolayısıyla grafik performansı düşük olmasını normal karşılıyorum Linux'ın.
Sürücü konusun da tam destek sağlasalardı büyük ihtimalle 1-2 gün önce şöyle bir konu açmak durumunda kalmayacaktım; http://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=40134.0
Belki Linux konusun da daha tecrübeli olsaydım Ubuntu hakkın da böyle de düşünüyor olmazdım, yine de geliştirilmesi gereken çok şey var. Yeniliğe ve kararlaştırılmaya aç bir işletim sistemi.
Aynı şey hatta Windows 8 için bile geçerli, teşekkürler.

heartsmagic

Alıntı yapılan: maxidaxi - 09 Ağustos 2013 - 15:40:30
Ubuntu OpenGL ve HTML teknolojisi üzerine yoğunlaşan bir işletim sistemi.

derken? HTML? OpenGL hadi bir nebze de, onun üzerine yoğunlaştığı da yok kendisinin. Olsa olsa kullanıyor diyebiliriz. Bana sanki biraz yüzeysel bilgiyle eleştiri yapıyorsun gibi geldi. Cümle aralarında da "gelişmeyen" bir Libreoffice demişsin ki, takip etmediğin anlaşılmakta.

Çok fazla şey söylenebilir bu konu hakkında ancak artık bu türde açılan başlıklar çok "öznel" kaldığı için konuşmaktan yoruldum. Umarım herkes beklediklerini bulur bir gün Ubuntu ve Linux dağıtımları genelinde. Yapılan tek hata bu beklentilerin sanki diğer kullanıcılarda da karşılanmıyor gibi düşünülmesi. Benim için Ubuntu gayet özelleştirilebilir bir dağıtım örneğin, birçok kullanıcı için de öyle. Masaüstlerinin paylaşıldığı bölüme bakarsan ne demek istediğimi anlarsın.

Yazmayacağım derken yine yazıyorum ama Apple ve özelinde MacOSX (makineler dahil) ile Ubuntu'yu falan kıyaslamak pek makul değil. Üzerinde tasarruf sahibi olunmayan bir işletim sisteminden bahsediyorsun orada. Bizde ise ne istiyorsan yapabileceğin bir sistem var. Eğer tercih diğer tarafa doğruysa kimse zorlamaz elbette seni Ubuntu veya Linux kullanma adına. Yanlış anlama bunu da asabiyetle falan söylemiyorum, gayet normal bir şekilde söylüyorum. Tercih meselesi yani.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

maxidaxi

Teşekkür ederim ekran kartı meselesinde yardımcı olmuştunuz bana, ayrıca onunda teşekkürrünü sunuyorum. Cümlelerden anlaşıldığı gibi teknik/profesyonel bilgiye çok çok sahip değilim, ama makul düzeyde sayılabilecek bilgisayar birikimim var biraz. Ubuntu kullanma zorunluluğum elbette yok ama seviyorum onu kullanmayı, yani çekici geliyor. Bir şeyleri çekiyor. HTML konusu ise flash desteği sanırım 10.2'den sonra bitiyormuş yani güvenlik güncellemeleri gelecekmiş ama gelişmeyecekmiş. Aynısı biraz da diğer sistemler içinde geçerli bence, flashın ömrü kısalıyor gibi. HTML5 yeni nesil teknoloji ve Flas'ın yerine geçebileceğini ve çok daha az sistem kaynağı kullandığını savunuyorum. Bu yüzden HTML üzerine yoğunlaşıyor diye bir cümle kurdum tamamen yanlış sayılmaz o yüzden bu bilgi.
Elbette Ubuntu kullanma zorunluluğum yok bunun bilincindeyim, hatırlattığınız için sağ olun kullanmaya da devam edeceğim.

heartsmagic

HTML5 ayrı bir konu tabi, fakat o konuda da Ubuntu'nun bir planı yok :) Başka bir mecra yani orası.
Kullanmaya devam ettikçe aslında söylediğin birçok şeyi yapabildiğini göreceksin. Tabi söylediklerinde haksızsın demiyorum, bazı şeylerin varsayılan olarak gelmesi gerekiyor. Zamanında Ubuntu Tweak varken bizlerin dahili bir uygulaması yoktu. Şimdi ise Unity Tweak Tool uygulaması var bildiğimiz üzere. 
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

ersinkandemir

Where there's a shell, there's a way.



D@bbe

Rhythmbox bence çok kullanışlı tasarımıda mükemmel daha ne olsun? ;D

poʍǝɹǝd bʎ ɔɐspǝɹ˙˙˙

krwlng

Kendi adıma "Sıkıntıları" kısmının hiçbir maddesine katılmıyorum, gerekirse madde madde kendi açımdan açıklamasını da yaparım.
http://twitter.com/yusuFBrn

Ali İsmail Korkmaz, FENERBAHÇE Yıkılmaz!

gecegezen

Bunlar sahsi fikirler ama bir kaç konuda eksik bilginiz var. Sürücü konusunda mesela sürücüler donanımı üreten firma tarafından hazirlanir normalde ama ekran kartı üreticileri günümüze kadar Linux üzerinde pek başarılı sürücüler çıkartmıyordu ki günümüzde de bu hala tartışmalı. Yani bu Linux veya ubuntu'yula alakalı değil ekran kartı firmasının ne kadar sizin platformla ilgilendiğinle alakalı biraz mesela bsd için bir çok firma sürücü bile üretmiyorlar diye biliyorum ama bu yanlış olabilir.
MacOS'lar ise sadece apple ürünleri ile çalışacak şekilde tasarlanıyor eğer normal bir pc'ye macOS kurmayı denerseniz bir çok donanımınızı tanımayacaktır. Bu yüzden kulvarları çok farklı bence.
Libreoffice karşılaştırmasına gelirsek eğer hiçbir windows sürümü office belgeleri açabilecek bir programla gelmiyor sizin bunu ayrı satın almanız gerekmekte ki microsoft office iyi bir yazılım ama sadece kendi geliştirdiği dosyaları acabiliryordu daha düne kadar hiçbir openoffice veya farklı bir belge bırakın düzenlemeyi okuyamıyordu bile. Ama kullanış ve düzenleme konusunda önde gidiyor bence de.
Video oynatısına gelirsek ben hiç kimseyi windows media oynatıcını kullanırken görmedim etrafımda ki herkes ya vlc yada benzeri başka bir video oynatıcı kuruyor makineye yani burada da çuvallıyor. Tamam ubunutuda ben vlc veya smplayeri tercih ediyorum ama :)
Görsellik kısmına gelirsek tamam compiz'in bazi eklentileri bazi donanımlarla pek sağlam çalışmadığı kabul ediyorum ama yapmayın  sonuçta ekran kartını kullanıyor ve bu sürücülerden birçok kişi şikayetçi.
Kişisel olarak ben ubuntu'ya o kadar alıştım ki ne zaman bir arkadaşın bilgisayarını kullansam bir telefon kullanıyor gibi oluyorum. Gerçi benim arkadaşlarımda benim bilgisayarı nasıl kullandığımı çözemiyorlar ama :)
Yotube kanalım hepinizi beklerim...
https://www.youtube.com/channel/UCsRQPZxNJKZbfpGy6r97nJw

maxidaxi

HTML5 daha çok tarayıcılar alanına değil direk tarayıcı alanına giriyor zaten. Zaten Flash'ı da %85 tarayıcıda kullanıyoruz. Karşılaştırmaları bu yüzdendi ve Flash'ın ömrü Ubuntu'da bitiyor HTML5 favori olacak demek istiyordum.
Rhythmbox'a gelince o sizin görüşünüz :D Yani daha da kötü bir görüntüyede sahip olabilirdi elbette yinede çok kullanışsız sayılmaz zaten ben lafı en çok Video oynatıcısına sallamıştım. Onca yazı arasından yalnızca müzik oynatıcısını beğeniyorum demeniz de bir tuhaf doğrusu.
Sıkıntılar kısmı ise benim şahsi görüşlerim neden katılmadığınızı söylebilirsiniz elbette. Ama eğer Ubuntu'yu bir işletim sistemi idolü haline getirmiş biri iseniz hiç tartışıp konuyu uzatmayalım bence :)
Firmalar Ubuntu'ya, Linux dünyasına tam destek sunsalardı (nedenleri çok ve bir çoğunu da bilmiyor olabliriz) şu an çok farklı ve tutarlı bir işletim sistemi kullanıyor olablirdik elbette. Teşekkürler.