koha kurulum

Başlatan hakantigin, 08 Ağustos 2013 - 13:15:08

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

hakantigin

http://linuxtuxer.blogspot.com/2011/10/koha-kutuphane-sistemi-kurulum.html

Arkadaşlar bu linkteki komutları takip ederek konsoldan kohayı kurmaya çalışıyorum. Konsola komutları yazdığımda hiç bir şey olmuyor. Programın kurulumu ile ilgili yol gösterebilir misiniz ?

cagriemer

Ucbirime komutlari yazdiginizda mutlaka bir sey olmasi lazim. Ya bir hata verip sonlaniyordur, ya da baska bir neden vardir. O yuzden ucbirime ne yazdiniz, ne cikti verdi onlari buraya kopyalayin ki daha saglikli yorum yapabilelim.

hakantigin

hakan@tigin:~$ # sudo adduser koha
hakan@tigin:~$ # sudo apt-get install lamp-server^
hakan@tigin:~$ # sudo apt-get install yaz idzebra-2.0 idzebra-2.0-doc
hakan@tigin:~$

ersinkandemir

Komutların başındaki "#" işaretini kaldırıp tekrar deneyin.
Where there's a shell, there's a way.

hakantigin

Kuruluma sizin dediğiniz şekilde başladım, çok teşekkür ederim. Yalnız şöyşe bir hata aldım.

hakan@tigin:~$ sudo tar -xvf [koha].tar.gz
tar: [koha].tar.gz: open olanaksız: Böyle bir dosya ya da dizin yok
tar: Error is not recoverable: exiting now
hakan@tigin:~$ sudo tar -xvf [koha].tar.gz
tar: [koha].tar.gz: open olanaksız: Böyle bir dosya ya da dizin yok
hakan@tigin:~$ cd koha-3.06.*
bash: cd: koha-3.06.*: Böyle bir dosya ya da dizin yok

ersinkandemir

sudo tar -xvf koha-latest.tar.gz

Şeklinde dener misiniz? Bu değilse;

ls -la

Komutu ile dosyaları listeleyip tam adına bakabilirsiniz. 
Where there's a shell, there's a way.

hakantigin

hakan@tigin:~$ cd koha-3.06.*
bash: cd: koha-3.06.*: Böyle bir dosya ya da dizin yok

şimdide böyle bir hata verdi

heartsmagic

Demek ki komutu verdiğin yerde öyle bir dosya yok. @hakantigin, olay çok basit aslında, xyx.tar.gz paketi neredeyse uçbirimde oraya gidip komutu öyle vereceksin. Diyelim ki paket masaüstünde ve Türkçe kullanıyorsun sistemi. Bu durumda masaüstü dizininin ismi Masaüstü olacaktır, büyük küçük harf duyarlılığı vardır.

cd ~/Masaüstü
tar xvf falanca.tar.gz

ile açarsın. Açmadan önce paket orada mı diye bakmak istersen de:
ls
komutunu yürütüp dosya ve dizinleri sıralarsın.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

hakantigin

Arkadaşlar  çok teşekkür ederim ve kusura bakmayın sizleri çok uğraştırdım.

Kod: [Seç]

cd ~/Masaüstü
tar xvf falanca.tar.gz

Bu komutu denedim. Gereken dosyalar benim bilgisayarımda Başlangıç bölümünde. Komutu Başlangıç ve Home olarak denedim ama böyle bir dosya yok uyarısı aldım. Ne yapmam gerekiyor ?

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 13 Ağustos 2013, 14:03:43

hakan@tigin:~$ cd ~/home
bash: cd: /home/hakan/home: Böyle bir dosya ya da dizin yok
hakan@tigin:~$ la
.adobe            İndirilenler              üstad.odt
.bash_history     koha-3.12.03              Videolar
.bash_logout      koha kurulum.odt          .Xauthority
.bashrc           koha-latest.tar.gz        .Xauthority.71IN1W
Belgeler          .local                    .Xauthority.73KP0W
.cache            .~lock.koha kurulum.odt#  .Xauthority.8G820W
.compiz           .macromedia               .Xauthority.GDL30W
.config           Masaüstü                  .Xauthority.ITTP1W
.dbus             .mozilla                  .Xauthority.NW860W
.ecryptfs         Müzik                     .Xauthority.OQV40W
examples.desktop  .pki                      .Xauthority.YUOC0W
.gconf            .Private                  .Xauthority.ZXQ50W
Genel             .profile                  .xsession-errors
.gstreamer-0.10   Resimler                  .xsession-errors.old
.ICEauthority     Şablonlar
.icons            Ubuntu One
hakan@tigin:~$ cd ~/koha-latest.tar.gz
bash: cd: /home/hakan/koha-latest.tar.gz: Bir dizin değil
hakan@tigin:~$ cd ~/İndirilenler
hakan@tigin:~/İndirilenler$ tar xvf koha-latest.tar.gz
tar: koha-latest.tar.gz: open olanaksız: Böyle bir dosya ya da dizin yok
hakan@tigin:~/İndirilenler$ koha-latest.tar.gz
koha-latest.tar.gz: komut bulunamadı
hakan@tigin:~/İndirilenler$ koha kurulum.odt
koha: komut bulunamadı
hakan@tigin:~/İndirilenler$

cagriemer

koha-latest.tar.gz isimli dosya ev dizininizde bulunuyor. Yani ucbirimi actiginizda baska bir dizine gecmenize gerek yok. Bu dosyayi size verilen tar komutuyla actiginizda icinden baska bir dosya cikacak fakat saniyorum ki bu islemi zaten gerceklestirmissiniz cunku yine ev dizininizde koha-3.12.03 diye baska bir dizin var. Kurulumdaki sonraki adimlari o dizinin icerisine gecerek takip etmelisiniz.

hakantigin

hakan@tigin:~$ sudo dpkg --set-selections<install_misc/ubuntu.packages
bash: install_misc/ubuntu.packages: Böyle bir dosya ya da dizin yok
hakan@tigin:~$ cd koha-3..*
bash: cd: koha-3..*: Böyle bir dosya ya da dizin yok
hakan@tigin:~$ sudo dselect
[sudo] password for hakan:
sudo: dselect: command not found
hakan@tigin:~$ install_misc/ubuntu-pkg-check.sh | grep none
bash: install_misc/ubuntu-pkg-check.sh: Böyle bir dosya ya da dizin yok

cagriemer

Boyle biraz zor olacak sorun cozmemiz. Soyle yapalim isterseniz, siz bana kullandiginiz Ubuntu surumunu ve kurmak istediginiz koha versiyonunu soyleyin, Ben sanal makinede islemleri deneyip size adim adim yardimci olmaya calisayim.

burk

Anladığım kadarıyla uğraş hizmet öncesi deneme için. Eğer böyle bir niyetiniz varsa KOHA ve DSpace'in kurulu olduğu bir çalışma var, 2011 yılında hazırlanmış ancak güncellemelerle üst sürüme ulaşabilirsiniz; http://sourceforge.net/projects/liblivecd/

hakantigin

Ubuntu 13.04 kullanıyorum. Programın en son sürümünü kurmaya çalışıyorum.  Okulda kütüphane ile ilgilenme görevini üzerime aldım ve hem özgür yazılım olsun hemde barkod ve kimlik desteği olan bir program olsun istediğim için koha olsun istedim. Sanıyorum kullandığım komutların olduğu yardım sayfası eski. Yardımcı olursanız sevinirim

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 14 Ağustos 2013 - 12:59:35

Alıntı yapılan: burk - 14 Ağustos 2013 - 12:38:47
Anladığım kadarıyla uğraş hizmet öncesi deneme için. Eğer böyle bir niyetiniz varsa KOHA ve DSpace'in kurulu olduğu bir çalışma var, 2011 yılında hazırlanmış ancak güncellemelerle üst sürüme ulaşabilirsiniz; http://sourceforge.net/projects/liblivecd/

Peki bu livecd yi kulanarak programı okuldaki bilgisayarımda tüm özellikleri ile kullanabilir miyim ?

burk

Öncelikle işler bir otomasyon programını hayata geçirmek ve onu sürdürülebilir kılmak kolay bir iş değildir.

Kütüphane ile ilgili görevi üzerinize aldınız ancak kütüphanecilik bilginiz ne oranda var? Porgramı sunucudan kullanıcılara yayın yapacak şekilde mi kuracaksınız yoksa sadece siz mi kullanacaksınız? Dermede kaç eser var? Şu an kullanılan sistem nedir ve neden değiştirmek istiyorsunuz? Bunlar aslında otomasyon için program kısmından da önemli.

Bununla birlikte bilgisayar bilginiz ve beceri seviyeniz de önemlidir zira KOHA'yı kurmak işin zor kısmı değil, kendi ihtiyaçlarınıza göre programı şekillendirmek durumundasınız, kaldı ki barkod ve kimlik desteği modüllerini de kullanmak istiyorsunuz. T.C. Kültür Bakanlığı'nın halk kütüphaneleri için KOHA projesi, içinde uzman kütüphaneciler ve mühendisleri de barındıran bir kadroyla 1.5 senedir projeyi yürütüyor, tek kişiyle müzik çalar programı kurmak ve kullanmak kadar basit değil iş, bunu anlatmak istiyorum.

Programı özelleştirmek için sunucu, veri tabanı ve özellikle Perl diline hakim olmanız gerekir.

Benim önereceğim KOHA sürümü Koha 3.12.3, bağlantı geçtiğim sürüm bunun çok gerisinde, bahsettiğim sürüm için de 12.04 sürüm Ubuntu önerilmektedir.

hakantigin

Kütüphanecilik bilgim ile ilgili şunu söyleyebilirim. On yıllık öğretmenim ve her görev yaptığım okulda sıfırdan kütüphane kurdum. Daha öncekilerde bir kaç yüz kitap olduğu için bazı kütüphanelerimde program kullanmadan ödünç verme kartı kullanarak. Kitap sayısının daha fazla olduğu kütüphanelerimde de piyasadaki basit ücretsiz programları kullandım. Şimdiki kütüphanemde ise kitap sayısı üç bin civarında ve pofesyonel bir iş yapmak istiyorum. Ben desteklerinizle bu işin altından kalkabileceğimi düşünüyorum.  Bahsettiğiniz koha sürümü ile ilgili bir kurulum dökümanı var mı

burk

Profesyonel iş yapmak, hem kütüphanecilik hem de programcılık açısından öyle kolay bir şey değil, onu belirtmek isterim. Ancak elimizden geldiği kadarıyla da yardımımızı esirgemeyiz elbette.

http://download.koha-community.org/koha-3.12.03.tar.gz bağlantısından dosyayı indirin, içinde kurulum talimatı da var, adım adım ilerleriz. Ancak öncesinde eski sürümü tamamen kaldıralım;
sudo find / -name "*koha" çıktısını buraya geçin lütfen.

hakantigin

hakan@tigin:~$ sudo find / -name "*koha"
[sudo] password for hakan:
/home/koha
/home/hakan/koha-3.12.03/skel/var/lib/koha
/home/hakan/koha-3.12.03/skel/var/run/koha
/home/hakan/koha-3.12.03/skel/var/log/koha
/home/hakan/koha-3.12.03/skel/var/spool/koha
/home/hakan/koha-3.12.03/skel/var/lock/koha

burk

Ortada bir karışıklık var, siz ilk iletinizdeki anlatımda Koha 3.6 sürümü için komut veriyordunuz ve hata alıyordunuz çünkü siz zaten 3.12.03 sürümünü kurmuşsunuz. Bu kurulumu nasıl yaptınız? Hangi adımda kaldınız?

Ayrıca;
ls -l /home/koha çıktısı nedir?

hakantigin

http://linuxtuxer.blogspot.com/2011/10/koha-kutuphane-sistemi-kurulum.html

Üstteki linkteki komutlardan gittim. 4. Aşamanın ilk komutunda kaldım.

hakan@tigin:~$ ls -l /home/koha
toplam 12
-rw-r--r-- 1 koha koha 8942 Ağu 10 16:50 examples.desktop

burk

İlginç bir durum, veri tabanı kısmında kullanıcı tanımladınız mı?

hakantigin

burk

Son olarak şuna bakayım, kaldırma işlemine başlayalım.
lspci | grep koha

hakantigin

hakan@tigin:~$ lspci | grep koha
hakan@tigin:~$ lspci | grep koha

burk sana çok zahmet veriyrum  :-[

burk

Zahmet falan yok elbette ancak bahsettiğiniz tarzda bir işi bu şekilde götüremezsiniz, tekrar belirteyim.

Şimdi tam kurulum sağlanmadığı için her şeyiyle kaldırmaya çalışalım;
İlk satırdaki kohaadmin yerine kendi atadığınız ismi yazmayı unutmayın, satır satır işlem yapın ve çıktılarını da kaydedip buraya geçin.
sudo deluser --remove-home kohaadmin
sudo deluser --remove-home koha
sudo mysql -u root -piamroot -e "drop database koha";
sudo rm -rf /home/koha
sudo rm -rf /home/hakan/koha-3.12.03
sudo rm -rv /etc/init.d/zebra-server
sudo rm -rv /etc/init.d/zebraqueue-daemon
sudo rm -vrf /etc/apache2/sites-available/koha
sudo rm -rvf /etc/apache2/sites-enabled/koha