Ubuntuya yeni başladım

Başlatan WoodLove, 12 Temmuz 2013 - 17:01:36

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

WoodLove

İyi günler dilerim öncelikle. Forumdaki yeni başlayanlar kısmını okumama rağmen daha dosya açılımını bilmiyorum. Acaba bir usta benimle özel bir biçimde ilgilenebilir mi ? çok şey istiyorum farkındayım forumdada yeniyim fakat sabahtan beri geziyorum. Linuxu dün kurmama rağmen daha dosyaların nerde oldugunu çözemedim.

freeman

Bu başlıkta sorarsanız, sizin gibi daha pek çok kişiye yardımcı olur bu başlık.
Öncelikle Linux dosya yapısı Wİndows 'tan çok farklıdır.
Hangi Ubuntu sürümünü kullanıyorsunuz?
Good morning and welcome to the Black Mesa Transit System. This automated train is provided for the security and convenience of the Black Mesa Research Facility personnel.

WoodLove

13.04 olması lazım. güncel sürüm olanlarından. Bu forum son çarem yoksa windows yolu gözüküyor.. Cidden dün geceden beri yoğun uğraşmalarıma rağmen bir sonuç alamadım Kağanİsmail bey. Burdanda bir sonuç alamazsam hayaller fora.. :)

freeman

Linux 'a geçtiyseniz, çok çok okuyup araştırmayı göze almalısınız. :D

Sol tarafta Unity paneli var. Klavye üzerinde, üzerinde windows işareti olan tuşa basın. Bİr menü açılacaktır. Direkt "nautilus" yazın. Kasa şeklinde simgesi olan bir simge çıkacaktır. Bu bizim dosya yöneticimiz.  Buna tıklayın. Açıldığı zaman, kullanıcı dizini karşımıza çıkar. Linux 'ta her kullanıcının kendine has kullanıcı dizinleri vardır. Buraya sizden başka kimse dokunamaz. (tabi "root" iseniz. neyse...)
Dosya yöneticisi açıldığı zaman, işte bizim kullanıcı dizinimiz bizi karşılar. 

Bu dosya yöneticisinin sol tarafına bakarsanız, sisteme bağlı diğer bölümleri görebilirsiniz.. Mesela Windows kurulu ise, Windows dizinini görebilirsiniz. Ya da mesela Windows üzerinde yedekler aldığınız bölüm varsa (genelde D : dizini) burada görebilirsiniz.

Sol tarafta yine "Bilgisayar" adında bir bölüm var. Buraya girmeyin. Sistem dosyalarının olduğu bölüm. HEnüz sizin işiniz yok burayla... :D
Good morning and welcome to the Black Mesa Transit System. This automated train is provided for the security and convenience of the Black Mesa Research Facility personnel.

WoodLove

oh :D dünden beri ilk adımı sayenizde attım usta gerçekten sağolun . anladığım kadarıyla windowstaki gibi exe tipli dosyalar yerine full code lu dizinler var..

freeman

Estağfirullah. Bana usta derseniz, forumdaki gerçek ustalara ayıp olur.
EXE çalıştırılabilir dosyaları, Windows sisteminin bir özelliği. Linux 'la bir alakaları yok.
Linux 'ta dosya uzantıları genelde yazılmaz. Ama kolaylık olması için mesela, pdf, doc, txt gibi dosyaların sonuna yazılır yine de.
Yani demek istediğim, dosya uzantıları pek önemli değildir Linux 'ta.

Dediğim gibi, bol bol araştırmalısınız. Linux 'la ilgili ne bulursanız okuyun. Evet, bir süre acayip zorlanacaksınız Wİndows 'tan geldiğiniz için ama zamanla herşeye alışacaksınız. Başlangıç için internetten bulabileceğiniz "Kim Korkar Linux 'tan?"  kitabını okuyabilirsiniz. Ücretsizdir.

WoodLove

Bunu okuyacağım. Benim amacım güvenlik açıklarını bulmak , kişileri ona göre uyarmaktı. Birnevi Beyaz şapkalı hackerlar gibi. Bunun için ubuntuya yönlendirdiler ve baya zorlanıyorum. Dediğiniz gibi kitabı bulup okuyacağım. Umarım yardımcı olur

freeman

Linux güvenlik açıklarını bulmak için, Linux sistemini avucunuzun içi gibi bilmelisiniz. Ayrıca programlama bilgisi de gerekir. Özellikle C ve C++. (İngilizce 'yi saymıyorum bile. :)) Tabi azim ederseniz, hepsi olur. Zor değil. Herşey öğrenme isteiğinize bağlı.

Linux 'la mutlu günler :D:D

WoodLove

int main , print :) c ve python dilini azda olsa biliyorum. linux güvenlik açıklarını değil , karşı tarafın bilgisayarına girmek için vs vs :) sagolun bana yardımcı oldugunuz için teşekkür ederim. Ayrıca aircrack hakkında bi bildiginiz var mı ? :D

freeman

Ben teşekkür ederim.
Maalesef bir bilgim yok 'aircrack' hakkında.

WoodLove

Pekala kitabı az çok okudumda linuxu öğretmek yerine linux hakkında bilgi vermiş :) benim linuxu ögrenmem lazım :)

alihanozturk

Linux'u öğrenmek için önce bilgi sahibi olmak lazım bence.
Özgürlük şimdi başladı...

http://www.pisilinux.org/

freeman

Alıntı yapılan: WoodLovePekala kitabı az çok okudumda linuxu öğretmek yerine linux hakkında bilgi vermiş benim linuxu ögrenmem lazım
Linux hakkında ne bulursanız okuyun.

WoodLove

okumaktan ciğerim soldu be elde olan hiç birşeyim yok :D mesala apt-get install software-center yazdık indi. ama ben bunu masaüstümde veya bilgisayarımda bulamıyorum. bulsam package managerı softwareyı gösterip açıcam.

furkankalkan

Sol paneldeki unity arama şeysini kullanarak veya alt+f2 tuşlarına bastıktan sonra software-center yazıp açabilirsiniz.
Notlar ve Öneriler:
1. Keşke Vmware veya virtualbox gibi bir yazılımla windows içinde sanal makina olarak kursaydınız Linux'u. Hem sistemi uçurma korkusu olmadan daha fazla kurcalayabilme hem de afallamadan işlerinize devam etme olanağı sağlardı.
2. Kim korkan Linux'tan kitabı çok eski bir kitaptır bu yüzden yeni dağıtımlara ait GUI (Grafik Arabirimini) bu kitap ile öğrenemezsiniz. Bunun için youtubedan videolar izleyebilirsiniz. (Ve ne yaptığınızı bilerek kurcalayabilirsiniz.) Diğer teknik kısım için Can Ayfer'in kitabı gayet doyurucudur.
3.Linux'a yeni başlayanlar için bence linux tekniğinden çok Linux kültürü lazım. Mesela bir doktor size hastalığınızın ne olduğunu,nasıl olduğunu açıklamadan direk ameliyat olman lazım veya şu ilacı kullan dese ne cevap verirsin ?
4. 3.. uyarıyı dikkate alarak kitap,döküman,manual (kullanım klavuzu) okumaya devam et, zira senden kimse hemen beyaz şapkalı hacker olmanı isteyen yok. Önünde iyi bir şekilde değerlendirebileceğin çok zaman var. Umarım başarılı olup iyi bir yerlere gelirsininiz.
Lover
twitter.com/furkan_kalkan1

WoodLove

Teşekkür ederim . Bende biliyorum ama linuxu sanal bilgisayara kurmayı tercih etmedim. Çünkü zaten zorlancaksın dediler sıkılcaksın dediler , bende tam kurdum hiç yoksa gözüm elim alışır.ayrıca o dediginiz yerden software-center a ulaşamıyorum.

furkankalkan

Yine yan menüden Uçbirimi bulup software-center yazarak çalıştırabiliyor musunuz ? Çalıştıramıyorsanız çıkan yazıları kopyalayıp yeni konu içinde yazın.
Lover

WoodLove

yeni konu içinde derken ? yok ben bu linuxu çözemicem.

okkangal

yani forumda yeni konu .... değerli woodlove arkadaş bu işin sihirli bir değneği yok ... uğraşarak çözülüyor her şey , araştırarak çözülüyor ... windows u ilk gördüğün bir kaç saat içinde çözüp , bir hafta da uzman mı olmuştun ?

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 12 Temmuz 2013 - 21:11:10

http://wiki.ubuntu-tr.net/index.php/Windows%27tan_Ubuntu%27ya_ge%C3%A7i%C5%9F
http://www.cagataycebi.com/linux/file_system/file_system.html

bu iki belgeyi okuyupta bir miktar bilgi sahibi olabilirsin hatta bence normal bir PC kullanıcısı , bu iki belgeyi okuyup UBUNTU yu rahatça kullanabilir ....

WoodLove

ne yalan söyliyim windowsla tanıştıgımda orta 2 ye gidiyodum ve 2-3 hafta sonra komuttan haraket ediyodum. 13.04 kurdugumdan belkide böyledir. Sizler yinede sağolun galiba bunu çözmek 2-3 ayımı alıcak :)

Tuxie

Alıntı yapılan: WoodLove - 12 Temmuz 2013 - 17:35:55
int main , print :) c ve python dilini azda olsa biliyorum. linux güvenlik açıklarını değil , karşı tarafın bilgisayarına girmek için vs vs :) sagolun bana yardımcı oldugunuz için teşekkür ederim. Ayrıca aircrack hakkında bi bildiginiz var mı ? :D
int main ve print dillerini ilk kez sizden duyuyorum print ve main bir fonksiyon int'de veri tipidir. Güvenlik açığı bulmak için çok yol katetmek gerekir linux konusunda uzman kişiler bile ayrıca sistem güvenliği ağ güvenliği gibi eğtimler alırlar.Bunlara en iyi ingilizce kaynaklardan taratarak bulabilirsin.Aircrack için bactrack bu tür şeylerde daha iyidir tüm araçlar hazır gelir.
create fake access point diye arat bişeyler mutlaka çıkar.

okkangal

Alıntı yapılan: WoodLovene yalan söyliyim windowsla tanıştıgımda orta 2 ye gidiyodum ve 2-3 hafta sonra komuttan haraket ediyodum. 13.04 kurdugumdan belkide böyledir. Sizler yinede sağolun galiba bunu çözmek 2-3 ayımı alıcak
windowsta komuttan hareket ediyorsan demek ki burada sana yardım edebilecek çok ileri seviye linux uzmanları gerekli . 

furkankalkan

Alıntı yapılan: okkangal - 12 Temmuz 2013 - 22:57:06
Alıntı yapılan: WoodLovene yalan söyliyim windowsla tanıştıgımda orta 2 ye gidiyodum ve 2-3 hafta sonra komuttan haraket ediyodum. 13.04 kurdugumdan belkide böyledir. Sizler yinede sağolun galiba bunu çözmek 2-3 ayımı alıcak
windowsta komuttan hareket ediyorsan demek ki burada sana yardım edebilecek çok ileri seviye linux uzmanları gerekli .
Acaba arkadaşa level atlatıp BSD mi kurdurtsak :D Neyse şaka bir yana @WoodLove tam olarak sorun nedir ? Software Center (Ubuntu Yazılım Merkezi) adlı program mı çalışmıyor ? Çalışmıyorsa uçbirimde bir hata falan mı veriyor ?
Lover

WoodLove

Dalga geçme usta ya :D ben asosyal birisiyim. tek çocuk oldugumdan dolayı tek çare bilgisayarla ugraşmak oluyor. fakat bunda ugraşılcak bir yerde yok. hayır ben apt-get install software-center yazıp kurdum.*bir şeyler yüklendi yani. sonra nereye indigini nasıl çalıştırılacagını bilmiyorum

freeman

Alıntı yapılan: WoodLoveDalga geçme usta ya ben asosyal birisiyim. tek çocuk oldugumdan dolayı tek çare bilgisayarla ugraşmak oluyor. fakat bunda ugraşılcak bir yerde yok. hayır ben apt-get install software-center yazıp kurdum.*bir şeyler yüklendi yani. sonra nereye indigini nasıl çalıştırılacagını bilmiyorum
İşte bu yüzden ne bulursan okuman gerektiğini söylüyoruz. Şu bir gerçek pat diye 'hacker' olamazsın. Belki 10 yıl sonra ancak ... Tüm gerçek hacker lar, bilgiye susamış kişilerden çıkar. Oku, oku, oku... Başka yolu yok. Buradaki insanlar her sorunuzu çözemezler maalesef...