Müjde! 3G Teknolojisi Artık Daha Ucuzlayacak

Başlatan okan_668, 23 Haziran 2013 - 19:18:55

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

okan_668

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım, "3G çekmeyen yer bırakmayacağız, artık her evin ADSL gibi kendine özel 3G hizmeti olacak." dedi



Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım , 3G 'nin çekmediği yer bırakmayacaklarını belirterek, "Artık her evin ADSL gibi kendine özel 3G hizmeti olacak. Femtocell ile her eve, kuruma ya da siteye özel 3G bağlanabilecek. Artık vatandaşımız uygun fiyata kişiye özel 3G'ye kavuşacak." dedi.

Bakan Yıldırım, yaptığı açıklamada, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu 'nun (BTK ), mobil şebekelerde kullanılan femtocell cihazlarına ilişkin düzenleme yaptığını belirterek söz konusu cihazların şebeke cihazı olarak adlandırılmasına karşın telsiz ücretlerinden muaf tutulacağının altını çizdi.

Yıldırım konuyla ilgili şunları söyledi: "Bu cihazlardan telsiz ücreti de almayacağımız için operatörlerden bu cihazları alacak olan vatandaşlarımız 3G hizmetini daha uygun fiyata alabilecekler. Artık vatandaşımız uygun fiyata kişiye özel 3G'ye kavuşacak, bu sayede 3G çekmeyen yer de kalmayacak. Femtocell sistemleri, kablosuz şebekeden bağımsız olması nedeniyle işletmecilerin şebeke karışıklığını azaltacak. İşletmecilerin makro şebekelerindeki yoğunluğun bir kısmının sabit şebekelere kaydırılması suretiyle kule ve konvansiyonel baz istasyonlarının üzerindeki yük de önemli ölçüde azalacak."  (AA)

FEMTOCELL  NEDİR?


Femto baz istasyonları son günlerde adını sıkça duyurmaya başlayan bir teknoloji olarak telekomünikasyon dünyasında gündeme oturuyor. Yaklaşık 3 yıldır dünyanın birçok ülkesinde Femto teknolojisi deneniyor, test ediliyor.
Peki nedir bu Femto? gerçekten hedeflediği gibi cep telefonlarının evimizdeki sabit hatların yerini almasını sağlayabilir mi?
Femto düşük güçle çalışan mobil operatörün lisanslı frekansında çalışarak cep telefonu kullanıcısını DSL üzerinden mobil operatörün çekirdek ağına bağlayan bir baz istasyonudur. Evinize yerleştirdiğiniz ufak bir cihazı İnternet hattınıza takıyorsunuz, ve bundan sonra evden yaptığınız 3G görüşmeleriniz (ses ve paket) Femto cihazı üzerinden operatöre iletiliyor. Femto ile evinizde hızlı bir İnternet, kaliteli 3G kapsamı ile birlikte ulaşmış oluyor.

Son kullanıcı için Femto' nun Yararları neler?

Cep telefonu kullanıcıları açısından bakıldığında Femto teknolojisinin yararları bir hayli fazla gibi görünüyor.

Femto ile evinizde mükemmel bir kapsama alanı ve yüksek kapasite 3G iletişim olanağı geliyor. Buda hızlı, güvenli İnternet ve kesintisiz görüşme anlamı taşıyor.
Femto sağlayan operatörler, tek telefon tek fatura şeklinde kampanyalarla kullanıcılara evde cep telefonu/cep telefonundan İnternet kullanımını arttırıcı fiyat teklifleri sunacaklar.
Femto ile video görüşmeleri, Sesli mesajlar gibi servisler kesintisiz hale gelecek ve dolayısıyla hem evde hem dışarıda kesintisiz mobil olacaksınız.
Son kullanıcı tak/çalıştır altyapısının kolaylığıyla, çok üstün bir hizmeti komplekslikten arınmış bir şekilde elde edecek, bu kolaylık geçişi hızlandıracak.
Adsl modem, wireless modem gibi tüm cihazlar 3G servisi eklenerek tek cihazda toplanacak, tahmin edilenin aksine ek bir cihaz eve koymaya gerek kalmayacak var olan modem Femto ile değiştecek.

Mevcut 3G destekleyen telefonlarla Femto kullanılabiliyor olacağı için son kullanıcı yeni bir telefon almak zorunda kalmayacak.
Bu teknoloji aslında mobil operatörler için bir zorunluluk, mobil operatörlerin 3G lisansları için ödediği bedeller ve bunun karşılığını tam olarak alamamaları, 3G kapsama alanında yaşanan sorunlar, Femto teknolojisini bir anlamda maliyetleri düşürmek ve gelirleri arttırmak için gerekli kılıyor.
Femto teknolojisiyle operatörler için;

3G yatırım ve operasyon maliyetlerini düşüyor,
Flat IP yapısı ile operasyon ve yatırım maliyetleri düşürüyor.
Servis kalitesinin yüksekliğiyle kullanımı arttırıyor ve gelirler artıyor.
Femto müşterinin evinde olacağı için güç vb. gibi masraflar müşteri tarafından ödenmiş oluyor, operatörün ciddi bir yükü hafifliyor.

DSL servislerini mobil hizmetlerle birleştirip sunma şansı doğuyor. Örneğin Turkcell, Femto teknolojisini "tellcom" iş birliği ile aylık sabit bir ücretten verebilir ve bunun karşılığında evden yapılan cep telefonu görüşmeleri ücretsiz olacak şekilde müşterilere kolayca sunabilir.
Femto teknolojisini Alcatel-Lucent, Huawei, ZTE, NEC, Motorola gibi telekomunikasyon devleri sunuyor. Bu şirketler arasında da ciddi bir rekabet söz konusu durumda. Geçtiğimiz günlerde Vodafone, AT&T gibi operatörler Femto lansmanı yaptılar, ürünün 2012 yılında 110 milyon aboneye servis vereceği tahmin ediliyor.


kaynak: http://iphaber.com/femtocell-nedir/#sthash.Os9LVSWF.dpuf
Linux , özgürlük,barış ve kardeşliğin simgesidir.Özgürce ekledikleriniz sizi topluma ve insanlığa bir adım daha yaklaştırmış olur.Böylece şişirilmiş olan maliyetler bir anda sıfırlar...Matematiğe gerek yok, Sıfır olan herşey ucuz, bedava ve adi anlamına gelmez,bazen başlangıcın bir adımıdır sadece...

travego0403

#1
Bu teknolojinin ne olduğunu tam anlamıyla bilmiyorum ama sözde çevrecilerde oluşabilecek tepkiyi şimdiden yazayım bari. :)

"Eyvah mahallemizde Baz istasyonu istemiyorduk adamlar evlerimize koyacaklar! "
"Matematik bir dildir ve bu dilde şairlere fizikçi denir." Richard Feynman

neneki

#2
Femto teknoloujisi ilk defa duydum. Yalnız şöyle bir durum var kullandığımız cep telefonlarıda birer baz istasyonudur teoride. :) hatta dışarda ki baz istasyonlarında daha çok tehlikeli. şöyle ki dikkatinizi çekmiştir, çubuk sayısının düşmesi demek lokasyondan uzaklaşmak demek ve telefon kesintisiz bağlanmak için daha çok ışıma yapar. oysa ki baz istasyonunun ışıma seviyesi bellidir. sabit değişmez. bir diğer ayrıntı baz istasyonunun dibinde ışımaya daha az maruz kalırız. su fiskiyesi gibidir, elektromanyetik dalgaların yayılım düzlemi. mum dibini aydınlatmaz mantığı ile birebirdir :)

BrainPaid

Alıntı yapılan: neneki - 23 Haziran 2013 - 19:50:48
Femto teknoloujisi ilk defa duydum. Yalnız şöyle bir durum var kullandığımız cep telefonlarıda birer baz istasyonudur teoride. :) hatta dışarda ki baz istasyonlarında daha çok tehlikeli. şöyle ki dikkatinizi çekmiştir, çubuk sayısının düşmesi demek lokasyondan uzaklaşmak demek ve telefon kesintisiz bağlanmak için daha çok ışıma yapar. oysa ki baz istasyonunun ışıma seviyesi bellidir. sabit değişmez. bir diğer ayrıntı baz istasyonunun dibinde ışımaya daha az maruz kalırız. su fiskiyesi gibidir, elektromanyetik dalgaların yayılım düzlemi. mum dibini aydınlatmaz mantığı ile birebirdir :)

Ama gel de bunu Türkiye'me anlat. Baz istasyonlarına öcü olarak bakıyorlar :D

KemalALKIN

Kesin kota ile gelecek paketler. En iyi ihtimalle adil kullanım kotası ve sonrasında berbat bir hız bekliyoruz. İnternette kazıklanmaya devam Türkiye'm :|.

Not: İnternet zaten pahalı ve kotalı (adil kota safsatası) birde üstüne 3G evimize girerse direkt olarak kota veyahut mobildeki gibi adil kotadan sonra 512kbit bile olmayan hıza şimdiden alışın. Eee tabi ülkemde 56 K internet halen satılıyor (!).

Doları ve teknolojik cihazların vb. fiyatlarını pahalılığınıda geçtim. Nasıl olsa maaşı yetmeyenler bile kredi ile alıyor. Bari internetteki pahalılık ve kotalar kalksın arkadaş. Tek isteğimiz bu. İsterse İran veya Çin gibi bütün siteleri kapatsınlar gene girerizde bize alt yapı + ucuzluk + kotasız paket lazım.
www.tckemal.ist

attila

Alıntı yapılan: travego0403 - 23 Haziran 2013 - 19:36:15
Bu teknolojinin ne olduğunu tam anlamıyla bilmiyorum ama sözde çevrecilerde oluşabilecek tepkiyi şimdiden yazayım bari. :)

"Eyvah mahallemizde Baz istasyonu istemiyorduk adamlar evlerimize koyacaklar! "

Herhangi bir forum ya da nezaket kuralını ihlal ediyorsam şimdiden özür dilerim ama söylemeden de geçemeyeceğim. Belli bir konuda duyarlılığı sizinkinden daha yüksek olan insanları sözde kelimesi ile etiketleyince maalesef herhangi bir mantıklı değerlendirme yapmış olmuyorsunuz. İlgili teknolojinin ya da baz istasyonlarının zararları konusunda bilgi sahibi değilim ancak toplumsal algı yönetimi diye birşeyin varlığından haberdarım.

Üniversitemin yanındaki ilkokulun dibine baz istasyonu kurulunca veliler önce engellemeye çalışmış başaramayınca da çocuklarını başka okullara tranfer etmeye başlamışlardı. Süreç boyunca endişeli veliler hakkında okul yönetimi ve bir grup yetkiliden sözde çevreci vb sözleri sıklıkla duymuş ancak bu insanlar neden endişeli sorusunu hiç duymamıştık. Sonuç, okuldan transferler çığ gibi büyüyünce baz istasyonu buhar oldu.

Toplumsal algı söz konusu olduğunda tehlikenin gerçekliği kadar korku ve endişenin gerçekliği de önemlidir. Herhangi bir sebepten duyarlılığı yüksek olan insanlara sözde etiketini verip gereksiz itirazla zaman kaybettiren insanlar demeye getiriyorsanız, günün sonunda herkesin kendini daha fazla tehdit altında hissettiği bir toplumdan başkası kalmaz elinizde.

Ülkenin yakın tarihi de gösteriyor ki sözde sıfatının toplumun farklı kesimlerine iliştirildiği hiçbir tartışma sağlıklı yürütülemiyor zira bu kelime daha en başından muhattabının iyi niyetini yok sayıyor. Konuyla alakasız bir içerik oluşturduysam tekrar özür dilerim ancak ilgili teknoloji kamuoyunda yeni bir tartışmanın fitilini ateşleyecekse, bir felsefesi olan özgür yazılımın kullanıcıları teknolojiyi olduğu kadar toplumsal algıyı da hesaba katmak gerektiğini herkesten daha fazla akıllarında tutmalılar.

MehmetNuri


travego0403

@attila
Anladığım kadarıyla sözel bilimler okumuş yada bu konu hakkında bilgi sahibisiniz. Çünkü bahsettikleriniz hakkında fazla bir bilgim yok. Çünkü ben sayısal kökenli, bir Fizik lisans mezunu yani Fizikçiyim.

Baz istasyonunun çalışma mantığını benim iletimin altındaki iletide bir arkadaş açıklamış. Büyük ihtimal bu arkadaşta Fizikçi. Şimdi bu çalışma mantığını bilmeden karşı çıkanlar için hangi kelimeyi kullanmalıyım "sözde" kelimesinin yerine?

Çevremde tanıdığım insanlar vardı sürekli telefonun çekmemesinden ya da sinyal düşüklüğünden şikayet ediyorlardı. Bu şikayetler ilgili yere de ulaşmış ki baz istasyonu koymak için yer araştırmasına girdi. Baz istasyonu konulmasına ilk karşı çıkanlarda çekim gücünden şikayet edenlerdi.  Şimdi bu insanların amacı "Üzüm yemek mi, bağcıyı mı dövmek?" Bu grupların içerisinde son derece masumhane bir şekilde olaya yaklaşanlara bir sözüm yok. Bu insanlara doğrusunu anlatmıyorsak bizim suçumuz.

Bazı teknolojik gelişmeler ne yazık ki bir takım zararlarla beraber geliyor. Ama faydası zararının yanında çok büyük olduğu için bunu kabul etmemiz gerekiyor. Sırf zararlı diye cep telefonu kullanmayalım, MR, röntgen çektirmeyelim, eski tip bilgisayar ekranlarına bakmayalım, kanser teşhis tedavi yöntemlerini kullanmayalım.
"Matematik bir dildir ve bu dilde şairlere fizikçi denir." Richard Feynman

attila

@travego0403,

Her ne kadar ilgili teknolojilerin zararlı olup olmadığı tartışmasından ziyade bunlara yönelik tepkiler üzerinde duruyor olsam da cep telefonu gibi isteğe bağlı edinilen ya da tedavi amaçlı zorunlu olarak kullanılan araçları baz istasyonuyla karşılaştırmanın hatalı olduğunu da belirtmek isterim. Baz istasyonu getirilip evinizin ya da çocuğunuzun okulunun yanına dikildiğinde kimse size sormadan yapıyor bunu ve itiraz mekanizması da bulunmuyor.

Herhangi bir uygulama ya da teknolojiye yönelik tepkilerin dikkate alınabilirliğinin kriterini çalışma mantığını bilmeye indirgersek hiçbirimiz hiçbirşey hakkında konuşamayız. Mekanik/fiziksel/teknik ilkeler üzerine elbette uzmanlık sahibi olanlar söz sahibi olmalıdır ancak ilgili teknik bilgi kullanılarak inşa edilmiş bir teknolojiyi insanların hayatına soktuğunuz anda bilginin meşru ve dikey iktidarını kaybedersiniz. Karşınızdakilerin bilgi seviyesinden bağımsız olarak her endişeyi dikkate almak zorundasınızdır. Herhangi bir sebeple tepki geliştirmiş insanları üzüm mü bağcı mı noktasına hapsederseniz kısa süre içerisinde kamuyu ilgilendiren her hususta yukardan birilerinin karar verdiği tabanın endişelerinin de bilgisizliğe havale edildiği bir toplum yaratırsınız. Baz istasyonu bu konuda güzel bir örnektir. Önceki iletide bahsettiğim velileri galeyana getiren şey o ana kadar baz istasyonuyla ilgili pek çok olumsuz şey duymuş olmaları ama şirketler, devlet yetkileri vb'nin onlara dönüp iletişim kurma çabasına girmek bir yana, teknolojiyi sabote etmekle suçlamış olmalarıydı.

Verdiğiniz örnekteki hem çekim gücünden şikayet eden hem de baz istasyonuna karşı çıkan insanların bir çelişkiyi taşıdığının farkındayım elbette ancak söz konusu olan kitle psikolojisi olduğunda 'biz biliriz siz de kabul edeceksiniz' tavrı derin bir yarılmaya sebep olur. Bugün baz istasyonu için bunu söylemelerine izin verirseniz yarın o tepesine baz istasyonu dikilen okulda, dağıtılan tabletlerde neden özgür yazılım yok sorusunu soran öğrenciye de 'biz iyisini biliriz, siz sadece kullanın' cevabının verildiğini de duymak zorunda kalırsınız.

Hepimizin çelişkileri var ve eğer herhagi bir şeye itiraz hakkını çelişkisizliğe bağlayacaksak medeniyetten elini eteğini çeken 'manisa tarzanı' abimizden başka samimiyet testini geçen olmayacaktır.

Eğer yarattınız teknolojiyi uzay araştırmalarında kullanacaksanız sözüm yok ama insanların günlük hayatının bir parçası yapmayı planlıyorsanız teknik ilkeler yanında sosyal dinamikleri de göz önünde bulundurmanız gerekir.

travego0403

@attila
İkimizde farklı çerçevelerden baktığımız için farklı görüyoruz herhalde.  :)
"Matematik bir dildir ve bu dilde şairlere fizikçi denir." Richard Feynman

Felâsife

Alıntı yapılan: attila - 29 Haziran 2013 - 21:10:50
.. hem çekim gücünden şikayet eden hem de baz istasyonuna karşı çıkan ..

Müthiş.  :)
Maceraya hazır mısın!  Bir BSD almaz mısın?

kiragazerock

Sözde 4G'yi kullanan ilk ülke olacaktık ki bir atak göremedik. Çünkü 3G teknolojisinde çok geriyken 4G hayalleri boş. Daha 3G'yi rayına yeni yeni oturtmaya çalışıyoruz!

KemalALKIN

Alıntı yapılan: kiragazerock - 01 Temmuz 2013 - 04:23:58
Sözde 4G'yi kullanan ilk ülke olacaktık ki bir atak göremedik. Çünkü 3G teknolojisinde çok geriyken 4G hayalleri boş. Daha 3G'yi rayına yeni yeni oturtmaya çalışıyoruz!
ABD 90'lı yılların donanımları ile 4G LTE hizmetini sunuyor ve ayrıca en dandik sadece beton ve asfalt olan yerlerine bile günlük milyonlarca ek olarak turistin geldiğini hesaplarsanız yüksek hızı sunabiliyorlar bu iki etkene rağmen ve amerika 316 milyon gibi bir nüfusa sahip olmasına rağmen hizmetleri iyi durumda.

Türkiye'de en eski 2009 model olan donanımlara ve 4G desteği verebilen donanımlar olmalarına rağmen halen 4G olmamasını ve az olan nüfusumuza rağmen hizmetinde kötü ve pahalı birde üstüne düşük kotalar + adil kotalar gibi şeylerin eklenmiş durumda olmasıda cabası.

Sonuç: Şirketlerin hükmettiği bir bilişim/internet/telekomünikasyon/vesayre... olduğu için ve etkisiz eleman + bu işlerden anlamayan BTK ve çalışanlarıda olunca biz 5G çıkınca 4G ye yeni geçeriz veyahut 3G ile yaşar kalırız.

Madem 4G LTE cihaz satıyorsun neden 3G hizmetiyle devam ediyorsun elinde imkan olmasına rağmen ey şirket! O halde ya o telefonu satma yada hizmeti ver. Hatta sana kolaylık olsun ey şirket bari ucuz şekilde sat ama işine gelmez!..
www.tckemal.ist

kiragazerock

Teşekkür ederim bu güzel açıklama için. Her yerden alınan vergilerden dolayı ne yazık ki elektronik eşyalardan günlük kullandığımız basit araç gereçlere kadar herşeyinden fazla fazla vergi alınmakta. Hadi alınan bu vergiler yerli yerinde kullanılsa insanın içi yanmayacak. E