Realtek RTL8168/8169 ethernet kartı sorunu

Başlatan cagliari, 29 Haziran 2013 - 23:06:40

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

cagliari

Merhaba arkadaşlar,

5-6 senedir gayet kararlı çalışan eski makinem ne yazık ki bir ay kadar önce bozuldu. Ben de yeni bir sistem toplamaya karar verdim. İki hafta önce yeni bir masaüstü aldım fakat. Başlıkta dile getidiğim sorunla yüzleştim ve bir türlü de üstesinden gelemedim. Debian 7, ubuntu 12.04 ve 13.04 kurdum, uğraştım falan bir türlü olmuyor.

Yardım almak amacıyla başlık açtığımızda komut satırında çalıştırıp çıktılarını buraya koymamız gereken şeyler var biliyorum fakat benim bu başlığı açma amacım bu değil. Zaten masaüstünden interente bağlanamadığm için şu an o makineden çıktıları burada paylaşmam da çok zor. Benim merak ettiğim bu aynı problemle karşılaşıp çözen arkadaşlar var mı ve nasıl çözdüler. Yani hazır çözüm varsa doğrudan onu rica ediyorum. Şunu dene, bir de şunu yap falan.. ee çözüldü mü filan.. deneme yanılma peşinde değilim. İki haftadır çünkü artık iyiden iyiye sinirlerim bozulmaya başladı, her boş vaktimi bu makineyle harcamak istemiyorum. Site içinde arama yaptım daha çok realtek 8187 ve 8139 kartlarla ilgili sorunlar tartışılmış. Benim kartla ilgili bir başlık da bulamadım.

Bunun dışında eğer bu sorunu tecrübe eden arkadaşımız yoksa. 15-20tl verip yeni bir ethernet kartı almaya da hazırım. Kablosuz Kablolu bir modem kullanıyorum. Benim gibi kablosuz kablolu modem kullanan arkadaşlardan ricam, bilgisayarlarını aldıkları gibi ve ubuntuyu daha kurmaya başlarken internete girdikleri kartlarının modelleri nedir. Paylaşırlarsa sevinirim. Veya bir üçüncü yol, ubuntu'da çalıştığını bildiğiniz ve artık kullanmadığınız bir ethernet kartınız varsa elinizde, almaya da hazırım. Piyasaya da bakıyorum, kablolu ethernet kartlarının hepsi realtek 8169.

şimdiye kadar denediğim çözümlerden biri şu sayfada, onu da paylaşayım...

http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1022411

Bunun haricinde r8169 modülünü kaldırıp realtek in sitesinden indirip kurmayı denediğim driverler da: r8168-8.036.00.tar.bz2 ve r8169-8.017.00.tar.bz2.

Bir de şurası var..

http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1661489

Aloha

Yazdıklarınızı okudum. Sanırım yeni bi ethernet kartı almanızı önerebilirim.
Ama verecegim yönetemide denemek istiyebilirsiniz.
Realtek in sitesinden indirdiginizi söylüyorsunuz masaüstüne tar.gz şeklinde koyun.

sudo rmmod r8169
sudo mv /lib/modules/`uname -r`/kernel/drivers/net/r8169.ko ~/r8169.ko.backup
cd ~/Masaüstü
tar xvf  r8169*
cd r8169*
make clean modules
sudo make install
sudo depmod -a
sudo insmod ./src/r8169.ko
sudo mv /initrd.img ~/initrd.img.backup
sudo mkinitramfs -o /boot/initrd.img-`uname -r` `uname -r`
echo "r8169" | sudo tee  -a  /etc/modules

Sırasıyla bu kodları uygulayın

Ardından

lspci -v | grep RTL8169
bunun çıktısına bakalım

Alıntı YapKernel driver in use: r8168
Kernel modules: r8169
böyle görünmesi gerek.

daha sonra
gksudo gedit /etc/modules ile açacagın dosyaya

Alıntı Yapr8169
modülü ekle.

Alıntı Yapçıktıları aktarmam daha bi zor demişsiniz ama mutlaka elinizde bir flash bellek vs. vardır. ona kopyalayıp atma şansınız vardır.

heartsmagic

@cagliari, çıktı vermeden tam yorum yapmamız zor. En azından çipseti tam anlamıyla görürdük. Uyguladığın yöntemlerin sonuçlarını görmemiz de fayda verir, olayı yorumlamamızı sağlar. Fakat bu adımları yorumlayacak kadar tecrüben varsa durum değişir.

@ByThL33'ün verdiği önerinin biraz farklı olanı bizim forumda mevcut:
http://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=29867.msg358804#msg358804

Burada 8169 modülü yerine 8168 kullanılmakta.

Biliyorum kafan da karışmış ve sıkılmışsın, fakat sana "Şunu dene, bunu dene" demekten başka bir şey söylememiz zor bizim.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

cagliari

Teşekkürler ilgilendiğiniz için. flasdiskle  istediğiniz bilgileri taşıyabileceğimi biliyorum ama gerçekten çok yıldım, o yüzden hazır çözüm veya çalıştığını bildiğiniz ethernet kartı tavsiyesi istedim sadece.

link için de teşekkürler @heartsmagic. Benim paylaştığım linklerdeki çözüm yolu da çok benzer, o yüzden açıkçası pek umutlu değilim ama sizin mesajınızdaki çözüm yolunu da uygulayacağım. Onboard ethernet kartım Realtek rtl8168 ve halihazırda elimde realtek 8169 bir ethernet kartı da var. Onboard kartı disable edip kendi kartımı takıp, realtek in driver'ını yüklemeyi denedim falan ama sonuç alamadım.

Masaüstü bilgisayarımda yaşadığım tek sorun aslında bu ethernet kartı sorunu da değil usb 2.0 portlarını da kullanamıyorum ve sadece iki tane usb3.0 portu var ve bu ikisini usb bellek klavye ve mouse la rotasyon etmek zorunda kalıyorum. İnternete erişmeyi becerebilsem bu problemi çözerim, o yüzden burada başlık açmadım. Ama bunu söylememin sebebi yani sanılandan daha hızlı yıldırıyor beni makine, format at değişik bir dağıtım dene, aynı dağıtımın önceki sürümünü dene... onboard'u disable et ethernet kartını tak, klavyeyi çıkar mouse tak, sonra gene klavye falan, başka bilgisayardan komutları text dosyasına aktar driver ı indir sonra gene klavye veya mousu çıkar usb yi tak... ben sinirli adamım :)

Neyse, tamam bir kez daha deneyeceğim. Ama sorunsuz çalışan bir kablolu ethernet kartı modeli önerisi çok daha makbule geçer arkadaşlar. Yani öyle bir noktaya geldim ki şu kartın düzgün çalıştığı bir linux dağıtımı çıkana kadar kasayı kenarda bekletmek bile aklımdan geçmiyor değil, iş bilgisayarımla idare ederim diyorum, bu noktaya getirdi beni.

heartsmagic

Kablolu kartlar ucuz, öneri de iş görebilir tabi :)

cagliari

@heartsmagic, ubuntu 12.04 kurup verdiğin başlıktaki komutları uyguladım abi. Ne yazık ki gene olmadı.
sudo insmod ./srcr8168.ko komutuinsmod: error inserting './src/r8168.ko': -1 File exists' şeklinde hata döndürdü

Aloha

Alıntı yapılan: cagliari - 29 Haziran 2013 - 23:59:51
Teşekkürler ilgilendiğiniz için. flasdiskle  istediğiniz bilgileri taşıyabileceğimi biliyorum ama gerçekten çok yıldım, o yüzden hazır çözüm veya çalıştığını bildiğiniz ethernet kartı tavsiyesi istedim sadece.

*bağlantı için de teşekkürler @heartsmagic. Benim paylaştığım linklerdeki çözüm yolu da çok benzer, o yüzden açıkçası pek umutlu değilim ama sizin mesajınızdaki çözüm yolunu da uygulayacağım. Onboard ethernet kartım Realtek rtl8168 ve halihazırda elimde realtek 8169 bir ethernet kartı da var. Onboard kartı disable edip kendi kartımı takıp, realtek in driver'ını yüklemeyi denedim falan ama sonuç alamadım.

Masaüstü bilgisayarımda yaşadığım tek sorun aslında bu ethernet kartı sorunu da değil usb 2.0 portlarını da kullanamıyorum ve sadece iki tane usb3.0 portu var ve bu ikisini usb bellek klavye ve mouse la rotasyon etmek zorunda kalıyorum. İnternete erişmeyi becerebilsem bu problemi çözerim, o yüzden burada başlık açmadım. Ama bunu söylememin sebebi yani sanılandan daha hızlı yıldırıyor beni makine, format at değişik bir dağıtım dene, aynı dağıtımın önceki sürümünü dene... onboard'u disable et ethernet kartını tak, klavyeyi çıkar mouse tak, sonra gene klavye falan, başka bilgisayardan komutları text dosyasına aktar driver ı indir sonra gene klavye veya mousu çıkar usb yi tak... ben sinirli adamım :)

Neyse, tamam bir kez daha deneyeceğim. Ama sorunsuz çalışan bir kablolu ethernet kartı modeli önerisi çok daha makbule geçer arkadaşlar. Yani öyle bir noktaya geldim ki şu kartın düzgün çalıştığı bir linux dağıtımı çıkana kadar kasayı kenarda bekletmek bile aklımdan geçmiyor değil, iş bilgisayarımla idare ederim diyorum, bu noktaya getirdi beni.

Kart öneren elbet olur. ama r8169 sorunsuz diye biliyorum daha dogrusu benim eski ethernet kartıda r8169 du ve sorun yaşamıştım çogu kişide bunu kullanıyor ama sorunsuz demişlerdi.
@heartsmagic in verdigi linkte r8169 içinmiş zaten. onu bi dene %90 olur olmadı ekran kartı almanı tavsiye ederim :)

cagliari

heartsmagic'in yardımcı olduğu arkadaşın kartı da r8168'miş ama onun işletim sistemi 11.10. Ben 12.04'te denedim, onun sorunu çözülmüş ama bilmiyorum belki 11.10'da işe yarıyor. Ben 12.04'ten eski bir işletim sistemi kullanmak istemiyorum.

Neyse şu an 13.04 kurdum tekrar ve hiçbir şey yapmadım henüz. Şurada bir patch yayınlanmış sorunu çözdüğü söylenmiş fakat şimdiye kadar hiç patch uygulamadım. Nasıl uygulandığına dair birkaç sayfa buldum ama güvenip yapamıyorum. Bilen arkadaşlar anlatırsa memnun olurum. Ve gene aynı sayfada bir tar da yayınlanmış belki onu uygulamak daha doğru olabilir ama onu nasıl uygulayacağımı da bilemedim.

Bu konularda yardımcı olursanız en azından belki kurtulurum şu dertten. Teşekkürler.

heartsmagic

Alıntı yapılan: cagliari - 30 Haziran 2013 - 01:14:32
@heartsmagic, ubuntu 12.04 kurup verdiğin başlıktaki komutları uyguladım abi. Ne yazık ki gene olmadı.
sudo insmod ./srcr8168.ko komutuinsmod: error inserting './src/r8168.ko': -1 File exists' şeklinde hata döndürdü

Burada önce modülü kaldırmayı deneyebilirmişsin. Kullanımda diyor çünkü. Yeniden sistem kurmuşsun ama sen.

Şu an sistemde r8168-dkms isimli bir paket kurulu mu? r8168 - 8.035.00-2 sürümüyle sorunun giderildiği söyleniyor. Yamayı uygulamak için zaten paketi derlemen lazım ki orada bu işin yapıldığı depolara girdiği söyleniyor. "Proposed" depoların açık mı? Eğer bu depoya girmediyse bile sanırım şuradan alabiliriz derlenmiş paketleri:
https://launchpad.net/ubuntu/raring/amd64/r8168-dkms/8.031.00-1

Ancak önce dediğim depoları açıp güncelleme geliyor mu, gelmiyorsa da bu paket hangi sürümde oluyor diye bir bak.

cagliari

@heartsmagic, ilgilendiğin için teşekkür ederim. Sorunumu buldum. Problem ethernet kartı değilmiş. USB portları da çalışmıyor diyordumya. Bugün 7.5tl ye yeni bir ethernet kartı aldım denedim. O da çalışmayınca dedim artık sorun daha derin başka bir şey heralde. Bu sitede iligli başlık var mı bilmiyorum ama sorunum ubuntuforums'ta şu thread.

Burada çözümler de var. Sanırım bios update ettikten sonra artık bilgisayarım sorunsuz çalışmaya başlayacak. Herkese teşekkürler.

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 04 Temmuz 2013 - 20:59:38

Hello World!

evet, ubuntu'dan bildiriyorum... akyildiz is up!

mengi@akyildiz:~$ uname -a
Linux akyildiz 3.8.0-19-generic #29-Ubuntu SMP Wed Apr 17 18:16:28 UTC 2013 x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux
mengi@akyildiz:~$ sudo lshw -short
[sudo] password for mengi:
H/W path        Device      Class       Description
===================================================
                            system      To be filled by O.E.M. (To be filled by
/0                          bus         970A-UD3
/0/0                        memory      64KiB BIOS
/0/4                        processor   AMD FX(tm)-8120 Eight-Core Processor
/0/4/5                      memory      384KiB L1 cache
/0/4/6                      memory      8MiB L2 cache
/0/4/7                      memory      8MiB L3 cache
/0/2c                       memory      8GiB System Memory
/0/2c/0                     memory      DIMM Synchronous [empty]
/0/2c/1                     memory      4GiB DIMM DDR3 Synchronous 800 MHz (1,2
/0/2c/2                     memory      DIMM Synchronous [empty]
/0/2c/3                     memory      4GiB DIMM DDR3 Synchronous 800 MHz (1,2
/0/100                      bridge      RD890 PCI to PCI bridge (external gfx0 p
/0/100/0.2                  generic     RD990 I/O Memory Management Unit (IOMMU)
/0/100/2                    bridge      RD890 PCI to PCI bridge (PCI express gpp
/0/100/2/0                  display     GF108 [GeForce GT 630]
/0/100/2/0.1                multimedia  GF108 High Definition Audio Controller
/0/100/4                    bridge      RD890 PCI to PCI bridge (PCI express gpp
/0/100/4/0                  bus         EJ168 USB 3.0 Host Controller
/0/100/a                    bridge      RD890 PCI to PCI bridge (external gfx1 p
/0/100/a/0                  bus         EJ168 USB 3.0 Host Controller
/0/100/11                   storage     SB7x0/SB8x0/SB9x0 SATA Controller [AHCI
/0/100/12                   bus         SB7x0/SB8x0/SB9x0 USB OHCI0 Controller
/0/100/12.2                 bus         SB7x0/SB8x0/SB9x0 USB EHCI Controller
/0/100/13                   bus         SB7x0/SB8x0/SB9x0 USB OHCI0 Controller
/0/100/13.2                 bus         SB7x0/SB8x0/SB9x0 USB EHCI Controller
/0/100/14                   bus         SBx00 SMBus Controller
/0/100/14.1                 storage     SB7x0/SB8x0/SB9x0 IDE Controller
/0/100/14.2                 multimedia  SBx00 Azalia (Intel HDA)
/0/100/14.3                 bridge      SB7x0/SB8x0/SB9x0 LPC host controller
/0/100/14.4                 bridge      SBx00 PCI to PCI Bridge
/0/100/14.4/6   eth0        network     IC Plus IP100A Integrated 10/100 Etherne
/0/100/14.4/7               network     B2C2 FlexCopII DVB chip / Technisat SkyS
/0/100/14.4/e               bus         VT6306/7/8 [Fire II(M)] IEEE 1394 OHCI C
/0/100/14.5                 bus         SB7x0/SB8x0/SB9x0 USB OHCI2 Controller
/0/100/16                   bus         SB7x0/SB8x0/SB9x0 USB OHCI0 Controller
/0/100/16.2                 bus         SB7x0/SB8x0/SB9x0 USB EHCI Controller
/0/101                      bridge      Family 15h Processor Function 0
/0/102                      bridge      Family 15h Processor Function 1
/0/103                      bridge      Family 15h Processor Function 2
/0/104                      bridge      Family 15h Processor Function 3
/0/105                      bridge      Family 15h Processor Function 4
/0/106                      bridge      Family 15h Processor Function 5
/0/1            scsi2       storage     
/0/1/0.0.0      /dev/cdrom  disk        DRW-24B5ST
/0/2            scsi4       storage     
/0/2/0.0.0      /dev/sda    disk        500GB ST500DM002-1BD14
/0/2/0.0.0/1    /dev/sda1   volume      28GiB EXT4 volume
/0/2/0.0.0/2    /dev/sda2   volume      430GiB EXT4 volume
/0/2/0.0.0/4    /dev/sda4   volume      7627MiB Extended partition
/0/2/0.0.0/4/5  /dev/sda5   volume      7627MiB Linux swap / Solaris partition
mengi@akyildiz:~$

http://youtu.be/PrFfzOYY45M

if

Kart değiştiği için konuyu etiketlemeden kapatıyorum.