[Çözüldü] Program bağımlılıkları hakkında

Başlatan freeman, 21 Haziran 2013 - 18:44:25

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

freeman

Yazılım depoları program kurulumunu sorunsuzca halletse bile bazı programları elle derleyip kurmak gerekiyor. Ama burada 'bağımlılık' denen bir sorunla karşılaşıyoruz. Ki her program farklı bağımlılıklar isteyebiliyor.
Sizlerden öğrenmek istediğim; bir programın istediği bağımlılıkları nasıl temin edip, yükleyebilirim? Ki şöyle de bir sorun var;
Bir programın istediği bağımlılıklara bakıyorsunuz. Bu bağımlılıkta başka bağımlılıklar isteyebiliyor. Yani ben Z programını kurmak için,  W bağımlılığını; W bağımlılığını kurmak için X bağımlılığını kurmam gerekebiliyor. Bu böyle gidebiliyor. Her program bu şekilde mi bilmiyorum ama kurmak istediğim bir program bu şekildeydi. Bende kuramamıştım tabi.

Ayrıca bir bağımlılığın benim sistemde yüklü olduğunu ve hangi sürümünün yüklü olduğunu(yükleyeceğim program farklı sürüm isteyebilir mi?), eksik bileşenleri varsa, bunları nasıl kurabileceğim hakkında beni bilgilendirirseniz, çok minnettar kalırım. Eğer bu sorunu da aşarsam, Linux konusunda çok büyük bir engeli aşmış olacağım herhalde.

Bir de acaba bu bağımlılıklar konusunda yardımcı olan bir program yok mu? Hangi program neyi ister, biizm sistemde yüklü mü değil mi? Yüklü ise hangi sürümü yüklü? Yüklü değilde hangi bileşenler eksik gibi bilgileri gösteren bir program yok mu acaba?

Saygılarımla...
Good morning and welcome to the Black Mesa Transit System. This automated train is provided for the security and convenience of the Black Mesa Research Facility personnel.

matrax_41

Programlar kendi bağımlılıklarını beni oku dosyalarında yazar. Bağımlı olan paketin bağımlılığına da ya yine beni oku dosyasından bakarsın. Ya da zaten make aşamasında sana paket bağımlılığıyla ilgili uyarı verir. Sürüm kontrolü için de apt-cache show paket-adı kullanabilirsin.

freeman

Teşekkür ederim.Bu komut bağımlılıkları da gösteriyormuş. Ama bu apt programı debian sistemlerde var sanırım sadece. Başka dağıtımlarda işe yaramaz ???
Good morning and welcome to the Black Mesa Transit System. This automated train is provided for the security and convenience of the Black Mesa Research Facility personnel.

matrax_41

Diğer dağıtımların paket yöneticilerinin de benzer komutları vardır.

freeman

@matrax_41 'in verdiği komut ile sorun şimdilik çözülmüştür. Teşekkür ederim.
Bu komut, program bağımlılıklarını da gösteriyormuş.