İki Harfi Birbirine Geçirme veya İki Harfi Tek Tuş İle Yazma

Başlatan Kolkh, 19 Haziran 2013 - 17:42:51

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Kolkh

Merhaba Ubuntu Türkiye Forum üyeleri. Sizden bir ricam olacak. Daha doğrusu soru diyelim.
usr/share/X11/xkb/symbols/ klasörü altında "tr" adında bir dosya var ki bizim kullandığımız klavyenin hangi tuşun hangi harf olacağını ayarlar. Bu sayede bir çok yeni, sizin kullandığınız veya harflerin yerleri değiştirebilirsiniz. Şimdi ben yazılım ile ilgilenen arkadaşlara sormak istediğim soru şu, ben bir program için onu anlatan bir yazı yazmam gerek ama bu harf Türkçe'de ve diğer bilgisayar dillerinde yok. Fakat (bu mümkün daha önce ben Windows'ta yapmıştım.) bir tuş ile iki harf yazdırdığım zaman istediğim "Ť P̌ Ç̌ // t̆ p̌ ç̌" harflerinin yazılması. Bunları bu "tr" dosyasını açtığınızda gördüğünüz gibi Unicode kodları ile yazmam gerekiyor. Yani örneğin  t̆ yazmak için iki karakter gerekli biri t diğeri "brave" olarak adlandırılan üst ek. Bunların kodları "U0074= t   ve   U0306 = brave" Her bir harf yerine bir Unicode karakter yazılabiliyor . Örnek olarak:
    key <AD02>   { [         w,          W,        U01EF,        U01EE ] };
Satırı yani, ilk w harfi normal, ikincisi Shift ile üçüncüsü alt dördüncüsü alt + shift ile yazılacak karakterdir. Burada da gördüğünüz gibi w harfinin içine bir harf eklenmiş (Haçek'li Ezh harfi) fakat bu tek Unicode karakter ile mümkün oluyor. Yani w harfinin alt tuşuna bastığımda yazacak karakterin   t̆   olmasını istediğimde

key <AD02>   { [         w,          W,       U0074+U0306,        U01EE ] };  gibi bir yazım yapamıyorum. Bunu tırnak içinde artı ile, tırnak içinde artısız ama boşluklu, tırnak içinde boşluksuz; parantez ile artı, parantez ve boşluksuz, parantez ve boşluklu; ve diğer versiyonlarda yazdım fakat başaramadım. Bu benim için oldukça önemli bir şeydir. Lütfen bunu bilen, iki harfi birbirine geçirmeyi veyahut iki harfi tek tuş ile yazmayı sağlayacak program veya benzeri bu yazının üzerine kodlama bilen biri varsa bana bu konuda yardımcı olabilir mi? Lütfen. email : kolkh@windowslive.com 

Teşekkür Ederim.

siberoloji

<U0074 , U0306> bu şekilde olabileceği anlatılmış bir yazıda ancak ben denedim olmadı.

Kolkh

Teşekkür ederim fakat madem öyle başka seçenek bulmamız lazım. .. :/

heartsmagic

Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

siberoloji

Bilgisayarı kapatıp açmıştım denemek için.
X tekrar başlatmamıştım.
Az önce onuda denedim...
usr/share/xkb/symbols/tr dosyası
include "latin"
    name[Group1]="Turkish";
    key <AE01>   { [         1,    exclam,        <U0074 , U0306>,    exclamdown ] };
    key <AE02>   { [         2, apostrophe,      sterling,   twosuperior ] };

bu şekilde değiştirmiştim ancak olmadı
include "latin"
    name[Group1]="Turkish";
    key <AE01>   { [         1,    exclam,        greater,    exclamdown ] };
    key <AE02>   { [         2, apostrophe,      sterling,   twosuperior ] };

haline geri döndürdüm.

heartsmagic

Yeniden başlatma da aynı işi görüyor sonuçta, demek ki öneri işe yaramamış orada. Başka bir şeylere bakmak lazım.

Kolkh

İlgilendiğiniz için teşekkür ederim fakat X'i yeniden başlattım olabilecek her türlü sistem denemesi yaptım fakat bunu yapamadım, ayrıca denemek için Windows'ta bu şekilde yazılmış bir dosya getirip burada açtım ve gayet düzgün bir şekilde açıldı. fakat yazarken yazamıyoruz...

heartsmagic

Kolkh

Ama orada keysym ile iki karakteri bir isme atadığını ve bu ismi karakter gibi gösterdiğini söylese de ben hangi dosyaya keysym ekleyeceğimi bulamadım.

heartsmagic

XModmap'i araştırdın mı? Olay orada bitiyor sanırım. Zira ilk tanım senin burada uğraştığın yere yapılıyor, asıl tanım ise Xmodmap ile çağrılıyor.