Ev masaüstü bilgisayar sunucu bilgisayarı yapmak için gerekli işlemler nelerdir?

Başlatan mücahit, 18 Haziran 2013 - 11:51:55

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

mücahit

Öncelikle merhaba arkadaşlar evde 2 bilgisayarım var benden kullanan başka kimse yok işim gereğide internet işleriyle uğraşıyorum gnu/linux'da takip ediyorum linux'un sunucu bilgisayarlarda daha stabil olduğunda biliyorum :) masaüstü bilgisayarımı web sunucusu olarak kullanmak istiyorum bunu yapmamdaki amaç biraz işi öğrenme hevesi ve yaptığım projeleri internette test etmem. benim masaüstünü web sunucusu yapmam için ne gerekli arkadaşlar?

heartsmagic

Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

siberoloji

Bir bilgisayarı bu iş için ayıracaksanız, o bilgisayara Ubuntu Server kurulumunu tavsiye edebilirim.
Ayrıca hız ve ip yapılandırması açısından modemi, bu sunucu bilgisayara ethernet kablosu ile bağlamanız ve sabit bir ip adresi ile yapılandırmanız gerekecektir.
İnternetteki çoğu kaynaklar normal masaüstü olarak kullanılan bilgisayara LAMP kurulumunu ve daha sonra yapılacakları anlatır. Ubuntu Server kurarsanız bunlar zaten işletim sisteminde hazır olarak gelecektir. (Düzeltme: Kurulum esnasında seçerek kurabilirsiniz.) Detaylı seçenekler için aşağıdaki mesajıma bakabilirsiniz. Aynı zamanda bu iş için ayırdığınız bilgisayar sunucu olarak gereken tüm optimizasyon ayarları da yapılmış olarak kurulmaktadır.

heartsmagic

@korucu77, sunucu sürümünde de hazır gelmiyor sanırım ancak kurulum esnasında soruyor bunları. Farklı bir optimizasyon yapılıyor mu bilmiyorum, fark diye biliyorum ama ben. Sunucu olarak kurulan paketler normal depodaki paketler. Destek meselesi ise belirli bir süre sonra masaüstü ile ilgili olan veya sunucu ile ilgili olmayan paketlerin desteğinin bitmesiyle alakalı. Sunucu ile ilintili paketler güncellenmeye devam ederken diğerlerinin güncellenmesi duruyor sadece. 

Masaüstüne de kurulup kullanılabilir sunucu ile ilgili uygulamalar. Tabi farklar olmayacak değil. Örneğin gereksiz yere sunucuda uygulamalar kurulu olacak, gereksiz yere güncellemeler alınacak ve yine gereksiz yere güvenlik açıklığı potansiyeli artmış olacak. Fakat deneme kabilinden kullanmak sorun yapmaz bence. Tabi sıfırdan sunucu kurup, uçbirim üzerinden işlem yapmak tecrübeyi arttırabilir.

tefoski

* Ubuntu 12.04 server pakedi indir, ( 32 bit  olan ...)
http://www.ubuntu.com/download/server
* sunucu bilgisayara kur,
* EHCP sunucu kontrol panelini kur ,
http://ehcp.net/?q=node/945
* sunucu bilgisayarına sabit IP edin
( 2 adet olursa iyi olur - bazı firmalar alan adı yönlendirmesinde tek ıp kabul etmiyor,
* sunucunda barındıracağın 1 domain i dns olarak tanımla ( 1 dns alan.web.tr - 2 dns alan.web.tr gibi ) * sunucuda barındıracağın alan adlarını ıp adreslerine yönlendir ( dns lerini belirle ),

Kolay gelsin ...

BirDost

siberoloji

@heartsmagic, haklısınız, ufak bir araştırma yaptım da Ubuntu Server ile Desktop arasındaki fark Sunucu sürümünde X window yöneticisi yok ve çekirdek (kernel) sürümü farklı. Başka da önemli bir fark yok.

Kurulum esnasında
Alıntı YapDuring the Server Edition installation you have the option of installing additional packages from the
CD. The packages are grouped by the type of service they provide.
• DNS server: Selects the BIND DNS server and its documentation.
• LAMP server: Selects a ready-made Linux/Apache/MySQL/PHP server.
• Mail server: This task selects a variety of packages useful for a general purpose mail server system.
• OpenSSH server: Selects packages needed for an OpenSSH server.
• PostgreSQL database: This task selects client and server packages for the PostgreSQL database.
• Print server: This task sets up your system to be a print server.
• Samba File server: This task sets up your system to be a Samba file server, which is especially
suitable in networks with both Windows and Linux systems.
• Tomcat Java server: Installs Apache Tomcat and needed dependencies.
• Virtual Machine host: Includes packages needed to run KVM virtual machines.
• Manually select packages: Executes aptitude allowing you to individually select packages.
bu paketlerden istediğimizi kurma şansımız var.

Ayrıca 12.04 Ubuntu server kullanım kılavuzuna (ingilizce) buradan (https://help.ubuntu.com/12.04/serverguide/serverguide.pdf ) ulaşmanız mümkün.
13.04 Ubuntu server kullanım kılavuzuna (ingilizce) buradan (https://help.ubuntu.com/13.04/serverguide/serverguide.pdf ) ulaşmanız mümkün.

TAVSİYE: Temel sunucu kurulumu ve yönetimi bilgisi isteyenler için üstteki kılavuzlar fazlasıyla yeterli. Posta sunucusu kurmayı veya dosya sunucusu kurmayı da çok güzel incelemiş.

heartsmagic

Evet @korucu77, temel farklar onlardır muhtemelen. Hani hazırda bir sistem varsa ben tekrar sunucu sürümü kurulumuna gerek olmasın diye yaptım doğrudan kurma önerisini.
@tefoski, o kısımlar biraz ayrıntı gibi sanki :) Yerel makinedeki sunucu için panel kurulmasa da olur, ufak ufak elle yapılabilir her şey. DNS, IP gibi işlemlere de "deneme" yapmak için gerek yok bence. Modemden bir 80 port yönlendirmesi ve bir adet no-ip.org kaydı iş görür.

dolor

foruma yeni üye olduğum için birşey ararken siteye denk geldim arkadaşın bahsettiği sistem ccbot yani diskiz sistem olayı. Ama bunun linuxla bi alakası yok (kısmen) http://www.ccboot.com/  burda detaylı bilgi var ayrıca türkiyede bu işi yapan yüzlerce firma var kurdurabilirsin kafene :)

heartsmagic

@dolor, ilk iletiyi okuduğuna emin misin? :)
Hani forumdaki tek iletin olsa doğrudan reklam diyeceğim ancak öyle değil. Sanki karışmış biraz ortalık gibi.