[Çözüldü] Xubuntu Bazı Klasörlerde 'Yapıştır' Aktif Değil

Başlatan brtdgncll, 08 Haziran 2013 - 07:04:16

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

brtdgncll

Merhabalar, Linuxya'ya yeni göç etmiş birisi olarak sürekli bu sorunla karşılaşıyorum.

Bazı klasörlerde (örneğin /var/www, /media/D sürücüm - "mount point" olarak sürücüme bu yolu atadım) kopyaladığım verileri yapıştıramıyorum. Bildiğiniz pasif bir biçimde duruyor 'Yapıştır' seçeneği sağ-tık menüsünde. Doğeu şey mi yapıyorum bilmiyorum ama Klasörüm açıkken Terminal'de 'sudo su' yapıyorum, yine de aktiflemiyor. Ne yapmalıyım?

speakerXXL

Dizin açıkken veya kapalıyken uçbirimde yönetici haklarını almanız bir değiştirmez. Bu şekilde sistemin genelini etkileyecek bir yönetici hakkına sahip olmazsınız. Sadece uçbirimde yapacağınız işlemler için yönetici hakları elde etmiş olursunuz.

Kök dizin altındaki bir klasörde değişiklik yapmak için dosya yöneticisini yönetici haklarıyla açmanız gerekir. Aşağıdaki kodu uçbirimde çalıştırdığınızda thunar dosya yöneticisini yönetici haklarıyla açabilirsiniz.

sudo thunar

Dosya Yöneticisinin istediğiniz dizinde yönetici haklarıyla açılması için kodu aşağıdaki biçimde düzenlemeniz lazım.

sudo thunar /nerede/bu/dizin

Örneğin /var/www dizinine yönetici haklarıyla erişmek için kodu aşağıdaki biçimde düzenlemeniz gerekir.

sudo thunar /var/www

Dosya yöneticisinin kök dizinde açılması için komutu aşağıdaki biçimde düzenlemeniz gerekir.

sudo thunar /

ekremsenturk

/var veya /www dizinine bir veri kopyalamanın ne tür bir sonuç vereceğini bekliyorsun. Veya o dizinleri ne amaç için kullanmak istiyorsun ?

brtdgncll

@speakerXXL, teşekkürlerimi sunuyorum. Tam olarak istediğim şey bu idi. :) Ama şöyle bir durum var. Ben her zaman dosyalarıma erişmek için Terminal'e girmemeliyim. Direkt sisteme root olarak giriş yapmak mümkün müdür? Gerçi ben Settings » Users and Groups'tan kendimi Administrator yapmıştım ama bir işe yaramadı. :/

@ekremsenturk, LAMP kurulumunda 'localhost' dizini /var/www atanıyor. Dediğim gibi /media/D ise benim diğer 'partition'um. Giriş yapmamılıyım, özgürce düzenleyebilmeliyim oraları.

empax

Sadece yerel sunucu üzerinde çalışacaksanız o konumdaki gerekli izinleri alabilirsiniz. Dikkat edin sadece gerekli klasörlerde uygulayın bunu.

sudo chmod -R 777 /var/www
بسم الله الرحمن الرحيم
|ACEMİLER İÇİN İLK DURAK|Çözüldü|Kod etiketi|

brtdgncll

@empax, sanada teşekkür ederim. CHMOD uygulayarak istediğim klasörlerde yetki alabiliyorum artık. :)

Bilgisayara root olarak giriş yqpmak mantıklı mıdır? Mqntıklı da olsa mantıksız da olsa her zaman root olmanın yolunu paylaşır mısınız?

empax

@brtdgncll, önemli değil.
chmod'u fazla abartmamaya dikkat edin. :) Sorduğunuz soru forumda bir çok kez konuşuldu biraz araştırın isterseniz. Kolay gelsin.
بسم الله الرحمن الرحيم
|ACEMİLER İÇİN İLK DURAK|Çözüldü|Kod etiketi|

heartsmagic

Alıntı yapılan: brtdgncllBen her zaman dosyalarıma erişmek için Terminal'e girmemeliyim. Direkt sisteme root olarak giriş yapmak mümkün müdür? Gerçi ben Settings » Users and Groups'tan kendimi Administrator yapmıştım ama bir işe yaramadı. :/

@ekremsenturk, LAMP kurulumunda 'localhost' dizini /var/www atanıyor. Dediğim gibi /media/D ise benim diğer 'partition'um. Giriş yapmamılıyım, özgürce düzenleyebilmeliyim oraları.
Sistem genelindeki dosyaları değiştireceksen yetki ile iş yapman lazım, her daim root ile oturum açmak hiçbir zaman önerilmez. Kendini "admin" veya "sudo" grubuna eklemen de sistem genline doğrudan yazmanı sağlamaz. Linux ve özelinde Ubuntu'da böyle bir yapı yok, sistem geneline normal şartlar altında çok fazla yazıp çizmene gerek yok. Ne yapabilirsin?

LAMP için çalışacağın dizini ev dizinin içinde bir yer olarak değiştirebilirsin, böylece /var/www kullanmana gerek kalmaz.
/media/D dediğin yere zaten yazıp çizebiliyor olman lazım. Kısacası o bir sorun, /var/www meselesi gibi değil. Ayrıntıları bilirsek yardımcı olmaya çalışırız.

Alıntı yapılan: brtdgncll@empax, sanada teşekkür ederim. CHMOD uygulayarak istediğim klasörlerde yetki alabiliyorum artık.

Bilgisayara root olarak giriş yqpmak mantıklı mıdır? Mqntıklı da olsa mantıksız da olsa her zaman root olmanın yolunu paylaşır mısınız?
chmod'u kesinlikle diğer dizinler için kullanma. Sistem genelinde chmod ile değişiklik yapacağın çok ama çok az şey mevcuttur. Tutup örneğin bir dizinin tümüne chmod ile 777 hakkını vermen sistemin çalışmamasına veya sorunlu çalışmasına neden olabilir.

Diğer konuyu da tekrar edelim, root ile sürekli oturum açmak önerilmiyor. Söylediğim gibi sistem geneline yazıp çizmeni gerektirecek çok az durum olur. Onun için de tarif edilen yolları kullanabilirsin.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

if

NTFS bölümleri gerekli izinlerle bağlama adına konularımız mevcut, forumda arama yaptığınız takdirde bulacaksınız.