Tamamen Linux'a Geçmek için bazı cevaplara ihtiyacım var

Başlatan carleone, 05 Haziran 2013 - 10:15:03

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

carleone

Merhaba arkadaşlar ben uzun süredir Linux'a geçmeyi düşünüyorum Linux'a geçmemin amacı Linux'a alışıp ilerleyen zamanlarda linux üzerinden yazılım geliştirmek ama bunun için zamana ihtiyacım var ve bu zaman içerisinde kendi yaptığım işlerden de geri kalmak istemiyorum. İki gün önce Bilgisayarıma sanal olarak Ubuntu 13.4 64Bit iştetim sistemini kurdum biraz karıştırdım sanal olarak yüklediğim için yavaş çalışıyor bu yüzden denemek istediklerimi orada deneyemedim bu yüzden size sormaya kadar verdim.

-Ben VisualStudio.NET,PHP ve Adobe'nın yazılımları kullanıyorum bu yazılımları Linux üzerinde sorunsuz şekilde çalıştırabilirmiyim ? İnternetten ve Forumunuzdan araştırdıklarıma göre programların denkleri var ama her sitede tam anlamı ile aynı cevaplar yok örneğin Mono hakkında "vs ortamında her dili desteklemiyor ve aynı performansı sağlamıyor" gibi ibarelerle karşılaştım.Aslı var mı bilmiyorum.

-Birde ben bu işletim sistemini yüklediğim zaman Sürücülerden ve Exe dosyalarından yana bir sıkıntı meydana gelir mi ? Yani bu işletim sistemini Windows'u kullandığım kadar rahat bir şekilde kullanabilir miyim?

30 Aralık 2020 ( Yıllar sonra gelen güncelleme )
Çözüm : macOS


iceboy

Yazılım geliştirme ile ilgili sorulara yazılımcı arkadaşlar cevap verecektir zaten.

Ama tamamen geçiş çok büyük bir karar.

Ve evet .exe dosyalarıyla ilgili sorun yaşayacaksınız.Windowstaki gibi rahat kullanamazsınız.Bazıları hiç çalışmayacak.

Alternatif olayına gelince bu iş gönül vermekten geçiyor...

Onbinlerce dolar verilip holywood sinemasında kullanılan programlarla yapılan kalitedeki animasyon filmler,açık kaynak kodlu blender ile de yapılıyor.Ama gönül verip uğraşmak gerekiyor..

.exe dosyalarına aşırı bağımlılığınız varsa,hele özellikle iş için kullanıyorsanız tamamen geçiş yerine iki sistemi birden kurup kullanmanızı tavsiye ederim.
I'm tired, boss. Tired of being on the road, lonely as a sparrow in the rain. I'm tired of never having a buddy to be with, to tell me where we's going to, coming from or why. Mostly, I'm tired of people being ugly to each other. I'm tired of all the pain I feel and hear in the world every day. There's too much of it...

decent

Alıntı yapılan: iceboy - 05 Haziran 2013 - 12:21:30
... özellikle iş için kullanıyorsanız tamamen geçiş yerine iki sistemi birden kurup kullanmanızı tavsiye ederim.

Çok doğru, işleri aksatmadan geçiş yapmak için en azınan bir süre birlikte kullanmak tavsiye edilir.

if

@carleone, PHP çalışmalarınızı GNU/Linux üzerinde çalıştırabilirsiniz.

Donanım tanıma ve bu donanımlara uygun sürücüyü barındırmada Linux çekirdeği diğer işletim sistemlerinden kat be kat üstündür. Fakat kimi sıkıntılar yok değil. Ekran kartları ve ağ kartlarının bazıları için biraz uğraşmak gerekir ki bunları da forumda hallediyoruz zaten. .exe uzantılı çalıştırılabilir dosyaları GNU/Linux üzerinde Wine ile çalıştırmayı deneyebilirsiniz. Bunun yerine o çalıştırılabilirlerin yaptığı işi yapan uygulamalara bakmanızı öneririm.

http://wiki.ubuntu-tr.net/index.php/Windows%27tan_Ubuntu%27ya_ge%C3%A7i%C5%9F

heartsmagic

VisualStudio.NET ve Adobe'nin bu tarafta muadili olmayan ya da bir şekilde (Wine) çalışmayan uygulamalarına göbekten bağımlılık varsa tek sistem kullanman zaten makul değil. Haliyle iki sistemi birden kurar, işlerine göre geçiş yaparsın.

Son soru, yani sürücü ve .exe konusundaki sorun biraz yanlış anlaşılıyor sanırım. Sürücü konuları daha rahat sayılabilir, bazen hiç sürücü kurmadığımız da olur. Fakat sorunlu donanımlar yok mu? Elbette var. Kısacası önce donanımlarını bilmemiz gerekiyor.

.exe konusu derken, belirli uygulamalardan mı bahsediyorsun yoksa uygulama çalıştırma, kurma gibi konulardan mı? Eğer ikincisiyse, burası yeni bir dünya olaylar biraz değişik. Fakat rahatlığı çoktur. Uygulama kurmak, kaldırmak gibi konular çok ama çok daha pratik bizim tarafta.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

carleone

Merhaba Arkadaşlar;
Yıllar sonra tesadüfen üyeliğimi buldum ve sorduğum sorulara hem cevap yazayım hem de biraz bilgi vereyim dedim. Umarım faydalı olur.

1- .NET Tarafında geliştirme yapıyorsanız Linux size göre değil. (Docker diye bir şey var ama konumuz bu olmadığından bunu yok sayarak yazıyorum)
2- Oyun geliştirici iseniz Linux size göre değil. (Linux tarafında oyun geliştirmenize olanak sağlayan yazılımlar var fakat sektörde karşılığı yok)
3- Adobe yazılımları Linux ile uyumlu değil, ben Ubuntu üzerine Photoshop kurup kullandım zamanında fakat stabil bir şekilde çalışmıyor o yüzden Adobe yazımları çok gerekli ise muadilleri ile işlerinizi halledemiyorsanız Linux sizi üzer.
4- Eğer işiniz sadece yazılım geliştirmek ise Linux kesinlikle size göre. (.net ve apple kısmını yok sayıyorum)
5- Eğer amacınız siber güvenlik üzerine kendinizi yetiştirmek ise CTF'lere katılmak vb.. Linux sizin için olmazsa olmaz.
6- Eğer bilgisayarı sadece film izlemek araştırma yapmak doküman sunum vb.. Hazırlamak için kullanıyorsanız Linux size göre.
7- Linux ile oyun oynayabilirsiniz fakat oynayacağınız oyunların Linux'a desteğinin olması şart.
8- Bazı firmalar (özellikle oyun bilgisayarları) Donanımsal olarak Linux'a destek vermeye biliyor. Burada Linux'un bir suçu yok tabii firmanın hedef kitlesi windows olduğu için yazılımları ona göre geliştirmişler. Aynı şekilde bazı monitörler (özellikle oyun monitörleri) ayar yapmak için geliştirdikleri yazılımları windows'a göre geliştiriyorlar.

Benim için hayat Windows -> Linux -> macOS diye devam etti. İlk zamanlar Windows'un yanına Linux kurarak kullanmaya başladım daha sonra tamamen Linux'a geçiş yaptım Windows kısmı lazım olduğu zaman Linux'un yanına kurulum yaptım ve son olarak macOS'a geçiş yapmış olarak kariyerime devam ediyorum :)